Alati i radionice

Ovaku buku pravi i slobodin usisivač kada odu ležajevi.:osmeh: Kolega neka je srećna kupovina.

I to što kažeš. Ukradu kuću, temelj ako ostane a neće aparat za varenje.
Jedan covek mi se hvalio kako je u Nemackoj nabavio neki aparat za varenje. Kaze, sa tim je aparatom hitler vario tenkove:osmeh:. Aparat je elene boje kao stolarske masine, kockastog oblika i ima u njemu preko 50 kg. Bezao je od gazdinih kerova sa njim na ledjima preko 500m. Ni sam ne zna kako je pobegao, ali je cilj opravdao sredstvo:haha:. Aparat radi i vari perfektno.

Jednom sam imao priliku da vidim rotacioni aparat od 1500A težak sigurno bar dvije tone. Imao je 4 metalna točka sa paocima i gumenim prstenovima okolo, prednji točkovi su imali upravljanje preko rude a imao je rudu da može da se zakači za neki traktor valjda. Bio je potpuno bez traga orginalne boje, kućište je bilo do nekog liva koji nije korozirao već je od starosti dobio patinu zamalo crne boje. Na više mjesta je u samom odlivku imao veliki kukasti krst. Nikad prije i posle nisam vidio veći aparat za zavarivanje, kablovi su bili debeli sigurno preko 5cm. Vjerovali ili ne, koristio je elektrode debele 19mm, dakle malo manje od 2cm. Bio je natovaren na kamion i vozili su ga u neki rudnik u Srbiji gdje je bilo generalni remont.
Otprilike ovako ej izgledao samo je bio mnogo veći

1933_418
đ

evo kako izgleda zavarivanje sa takvim elektrodama

Jel ima neko ovde ko je služio u inženjeriji vojsku,JNA je imala neka super teške aparate,znam jer sam jednom na terenu pomagao inženjercima da istovare teško to tuč,varili su rudu na agregatu ko od šale.

nedostatak ove druge je kaj nema mogučnst podešavanja zatamnjenja i ima bateriju koja se ne može mjenjati .to piše u specifikacijama
Baterija bude jednog dana postala problem , naročito ako masku ne koristiš svaki dan .

za ovu prvu nema specifikacija ali se vidi da ima podešavanje zatamnjenja ...nema ni vanjsku zaštitu , vjerujem da se može montirati

Ja sam automatsku masku kupio u Pancevu na buvljaku za mislim oko 3500 din, ima tockic sa strane za zatamljenje, baterija se menja. Maska je jednom recju odlicna, za amatre koji ne vare svaki dan po ceo dan je malo reci dobra (mada ne znam zasto bi i za to bila losa), svakom bih preporucio, ja od kad sam je uzeo ja sam odmorio i sebe i oci, sad ne mogu da zamislim varenje bez automatske maske!

Za bijax i slične priključke ima premali pretok zraka,bijax i slično mora bit pretok zraka najmanje od nekih 350 l/min. pa na gore a ovaj sigurno nema.

Ja sam automatsku masku kupio u Pancevu na buvljaku za mislim oko 3500 din, ima tockic sa strane za zatamljenje, baterija se menja. Maska je jednom recju odlicna, za amatre koji ne vare svaki dan po ceo dan je malo reci dobra (mada ne znam zasto bi i za to bila losa), svakom bih preporucio, ja od kad sam je uzeo ja sam odmorio i sebe i oci, sad ne mogu da zamislim varenje bez automatske maske!
da li ti i oci vrede 3500 din...ova nije nesto skuplja,ali je proverno bolja i nije kineska ,i radi vec trecu godinu kod mene,bez ikikvih problema,uz skoro svakodnevno vucenje po terenima... http://www.proficut.rs/#

Što ne uzmeš električni bijaks, koristio sam mali iskrim sa prihvatom 3mm... to je čudo kako dobro radi

Htio sam da uzmem ali pošto planiram da svakako uzmem kompresor (zatreba milion puta da se nešto ofarba, oduva, naduva.,........) onda sam mislio da nabavim i neki običan pneumatski bijaks, i ta mašinica mnogo znači, sad imam par onih malih glodala i korisim ih na bušilici ali nezgrapno je za korištenje i mali je broj obrtaja za njih. Sitna alatka te glodalice ali je čudo šta sve mogu da urade.

Šta mislite kada bih ovom malom kompresoru dodao još jednu bocu od npr. 50l? Mogu jeftino da se nadju na otpadu po 0.5EUR/kg, motor i kompresor su kvalitetni, kapacitet jeste mali ali uz dodatnu bocu bi već bio malo ozbiljnija mašina za moje hobi potrebe.

Poslednja izmena:
da li ti i oci vrede 3500 din...ova nije nesto skuplja,ali je proverno bolja i nije kineska ,i radi vec trecu godinu kod mene,bez ikikvih problema,uz skoro svakodnevno vucenje po terenima... http://www.proficut.rs/#

Ja nemam ni jednu zamerku na ovu koju koristim, nisam probao te skuplje i ne znam sta je toliko bolje na njima kad su toliko skuplje, voleo bih da probam neku premijum klasu pa da uporedim sa mojom, pa onda mogu da pricam i uporedjujem, ja opet kazem da sam ovom prezadovoljan, zatamnjuje sa istog trena i sa najmanjom iskrom, podesava se odziv osetljivos i zatamljenost tako da, ne znam sta bih dodao!
A i opet kazem ljudi nemojte mesati profesionalni alat i profesionalne svekodnevne upotrebe sa ameterskim koriscenjem jednom mesecno! I nisu iste potrebe u kvalitetu alata profesionalnim stugarskom radionicama i poljoprivrednicima, jer svako ima svoju profesiju! Ako me razumete sta sam hteo reci!

Ne kazem da ne bih voleo da imam sve najbolje i najskuplje ali nemam mogucnosti a i potrebu za takvim alatom!

Profesionalna maska brže zatvori. Za amatere nije problem, što ponekad nešto zavariš, ali sa njom ne može da se vari ceo dan. Uveče peku oči...

Baterije kod skupljih ugavnom su AAA baterije +solarno napajanje,imaju veci ekran(vidno polje),tj bolje se vidi kad varis nesto.Mnogo im je brzi odziv nego kod jeftinijih maski,(i preko 10 puta brzi),optika im traje duze,jer to sve ima neki rok trajanja,i vremenom se gube sposobnosti,imaju vise senzora,imaju zastitu od UV-IR zracenja (sto je bitno),mogucnost podesavanja svih parametara,kod jeftinijih je i to moguce,ali opseg podesavanja je manji i pitanje je uvek koliko je to tacno,kao i celokupne specifikacije maske,mogu oni napisati sta hoce.Kod svih tih jeftinijih maski,brzina zatamnjenja nije veca od 1/5000 sekunde,sto spada u sporo zatamnjivanje,dok skuplje maske imaju brzine reakcije cak 1/50 000 sekunde.
Ako se vari sa ovim sporijim maskama po ceo dan skoro,moze se lako desiti uvece da bude peckanja u ocima.Ja kad bih kupovao za hobi upotrebu,dao bi bar 60-70 eura za nesto iole ozbiljnije.Prave maske su 150-200+ eura :D.

Nazad
Vrh