Alati i radionice

Ako misliš na bantama https://www.google.hr/search?q=ulja...svnJAhVIvhQKHRv0CgEQ_AUIBygB&biw=1279&bih=835

otac ga je kupio kad je jednom na terenu silom prilike morao s njim odraditi neplaniran posao na brodu ..aparatu se doslovno rastopila žuta plastična kutija kaj od rada , kaj od sunca .

crveni varex 140
https://www.google.hr/search?q=ulja...svnJAhVIvhQKHRv0CgEQ_AUIBygB&biw=1279&bih=835
ima bimetal ..i jako sam se odmaral uz njega

nisam siguran da li uljanik ima bimetal , oko kuče nije bio posla za njega da bi se moral znojiti .možda je ovaj rastopljeni bio brikan
bas takav kolega. ovaj je malko rastopljen i ima bimetal. vario sam nekoliko puta sa takvim. i pregrije se brzo, ali ima zestinu.

- - - - - - - - - -

27 kg. Moze da se pregreje, vredi ventilator da se namontira, kako da ne. Ako se "nuzno" vari na vecoj intermitenci koja je dozvoljena (t.j. na vecoj amperazi po po' kutije ili kutiju elektrode zaredom) onda nije mu sve jedno (pogotovo na monofazni rezim... trofazni je nesto drugo, ali kutija je ista, t.j. ventilator ne skodi...). Naravno ako radi sve po propisu, onda nema problema (ali ni 20 elektrode "bezprestanka" - naravno da ima prestanka dok se menja elektroda, znaci ni to nije 100% intermitenca, ali je blizu tome - 3,25 nije po ps, kamoli 50 ili vise "0zaredom" "bezprestanka", samo menjanje elektrode). Mada sasvim zadovoljavajuci aparat za kucnu upotrebu (+).
ne, nema prestanka. ja sam iznastavljo 20 elektroda i sve odjednom stopio u jednu veliku gomilu govana. :haha:

Naravno, da nema prestanka, ali ipak ima kad se menjaju elektrode (potrosena za novu)... zar ne? To znaci (ako je 20 kom) 19x po 5-10-15 sekundi... o'ma nije 100% intermitenca, vec max. 80-90%.

Šta mislite o ovome, mogao bi povoljno da se uzme, pravi pretvarač sa motorom i generatorom i ima dobru intermitenciju (100% na 120A)?

http://www.olx.ba/artikal/5068559/rotocioni-aparat/
To cudo vari samo tako. Meni su poluge na traktoru varili sa njim. Uzese neku zutu elektrodi pa ako nema 1cm u precniku, eto vala. Sali var bez greske. Ali treba biti majstor pa zavariti... A i nije nesto bucan. Inace ga koriste u autoprevoznickom preduzecu. Verovatno sa njim vare sasije na autobusima.

Ti rotacioni su aždaje od aparata!
Izdrživi i prže i bazične elektrode. Odlaze polaku u istoriju zbog svoje glomaznosti i ostalih začkoljica.

Ja se sečam tih aparata isto su jih imali u firmi za varenje šasija i sličnog na kamionima i autobusima.Zna ko koliko struje to troši i treba jer mislim da ovo troši skoro isto ak variš i ak radi na ler laufu.

Jutros sam išao po ljutu mašinu i nakon probe i detaljnog pregleda sam ga kupio za 200E. Težak je ladno oko 150kg i ima po 5 metara kablova i na (+) i na (-). Radi sa istosmjernom strujom i polovi se mogu mijenjati preko posebnog prekidača, može da zavaruje sve živo, čak i aluminijum uz odgovarajuću elektrodu a posebno mi je drago što ću konačno moći da radim sa tzv. Dur elektrodama za tvrdo navarivanje. Ima sklopku zvijezda-trokut tako da je startovanje vrlo nježno i ne opterećuje mrežu. Probao sam raditi i sa bazičnom od 4mm i sa rutilnom elektorom od 3.25mm i apsolutno ih ne osjeti na 120A, na 160A već počinje da probija metalnu ploču od 6mm na kojoj sam ga isprobao.

Kolektor i četkice su kao novi tako da sam tu miran barem narednih 50 godina ;).

Evo snimak probe kod kuće, nešto sam probao nakratko samo da vidite kako radi. Malo je bučan ali ništa posebno, vrijedi svaku paru kako lijepo zavaruje, luk je toliko stabilan da to ne mogu riječima opisati. Malo mi je čudno započeti sa njim jer sam navikao da sa mojim malim Einhell kršem bukvalno "lovim" luk dok ga ne uspostavim kako treba, jako teško je startovao da vari dok ovaj odmah hvata i drži luk bez imalo truda. Na snimku sam koristio rutilnu elektrodu jer nemam bazičnih elektroda.

28tf93.jpg

2mh7p11.jpg

2vla43l.jpg

2lxilfn.jpg

20hlg1u.jpg

Radi dobro ali brate prrrreeebučan je.

Ja ne čujem najbolje tako da meni ne smeta ;)

@Kremator

Rotacioni aparat se sastoji od elektromotora (trofaznog u ovom slučaju) i generatora. Oni su spojeni, obično su oba namotani na jednom istom vratilu. U principu kao agregat u kojem dizel ili benzinski motor pogoni generator. Pošto generiše istosmjernu struju može da zavaruje sve vrste elektroda a promjena pola je vrlo jednostavna. Imaju prednost da su neosjetljivi ne nestabilnosti u mreži i mogu bez problema da podnesu jako duge periode zavarivanja jer rotori motora i generatora akomulišu veliku količinu rotacione energije i služe kao zamajac.

Rotacioni aparat je direktni predak invertora. Ono što invertori danas rade uz pomoć složene elektronike, rotacioni su prije zamalo 100 godina radili čisto mehanički. Mana im je veoma velika masa u odnosu na snagu (moj na 210A ima 150kg, transformator te snage ima 50kg a inverter 6-7kg), pokretni dijelovi (ležajevi, četkice, kolektor) koje treba održavati i buka. Prednost im je sposobnost da rade i na najgorooj mreži, mogu da se pogone i traktorom preko remenice (moj ima izvod na koji može da se postavi remenica), mogu da rade jaaaaako dugo (ovaj moj ima 100% na 120A a 60% na 180A) i sa vrlo dugačkim kablovima.

Sad sam evo naručio i tri paketa elektroda, našao sam vrlo povoljno Phoenix Special D (bazična E7016), Kestra Gelb (specijalna rutilna za rad u svim položajima) i Phoenix Lila R (rutilno-bazična za cijevi), cijena 1.5EUR po kg, paketi si oko 5-5.5kg.

Misliš zbog njegove težine ga ne mogu ukrasti?Mog končara od 140 kg sa 20 metara kablova su natovarili u kolica i odgurali.Šta znaju deca koliko je 200 kila.

nek je sa srecom kolega, na buku se nemoj obazirat jer kad varis u 99% slucajeva je i brusilica potreba a svaka je bucna tako da buka nije vrijedna spomena. nek dugo sluzi. po kolektoru izgleda ko da nije radio ni mjesec dana. ja sam gledo taj aparat ali mi je problem sto ja nemam trofaznu struju pa moram od komsije prevlacit. :ppozdrav:

Nazad
Vrh