Alati i radionice

Drugari imate li neki savet za skidanje rdje sa kljuceva i alata...
Citao sam neke savete tipa sirce ili crni luk ili komina.... ali me zanimaju vasa iskustva...
imam par kljuceva dobrih ali blago zardjalih... mada nije to ni prava rdja nego potamneli... i nekima se ni brojevi vise ne vide pa bih to da uradim...

Npr.. primetio sam kolegu kiraja koji kao i ja kupuje alat i na pijacama.... i onda par slika kasnije kao novi...

Na busilicu namontiraj celicnu cetku i "vari". Bolju metodu nisam pronasao. Sredstva za skidanje korozije, razne kiseline, coca cole i fante su sve gluposti i bacanje novca.

images

8700 dinara a kupio sam preko sajta Od Igle do Lokomotive - nakon gledanja upravo tog snimka koji si postavio. :)

Atila svaka čast na izboru alata. Vidi se da voliš kvalitetan alat. Wiha je isto odlična. To su alati koji se uz pravilnu upotrebu kupuju jednom u životu.
Ja sam ovakva klješta našao najjeftinije za 42e. Teško da može ispod toga sem neka akcija ili aukcija. Daj link za te matador okaste koje nameravaš, može i u PP.

• Like
Reagovanja: 740
Na busilicu namontiraj celicnu cetku i "vari". Bolju metodu nisam pronasao. Sredstva za skidanje korozije, razne kiseline, coca cole i fante su sve gluposti i bacanje novca.

images
Znao sam za ovu metodu:)
I znam za jos jednu slicnu sa nastavkom za brusilicu

Sad sam nesto gledao po netu... ima svakakvih saveta pa cemo probati.... hvala na saradnji svima...
Javljamo rezultate

Ih bre! To u Srbiji kod naših najpametnijih majstora je nepotrebno smetalo. Da ne kažemo tek kako su turpije nepotrebne.
Fuj fuj!

Atila svaka čast na izboru alata. Vidi se da voliš kvalitetan alat. Wiha je isto odlična. To su alati koji se uz pravilnu upotrebu kupuju jednom u životu.
Ja sam ovakva klješta našao najjeftinije za 42e. Teško da može ispod toga sem neka akcija ili aukcija. Daj link za te matador okaste koje nameravaš, može i u PP.

Hvala, Kolega! :)

Imao sam na raspolaganju par godina da proučim alate i napravim sebi plan šta i od koga da kupim za života. Tako sam došao do sledeće liste:
Klješta: Knipex
Odvrtači: Wiha i Wera
Nasadni ključevi: Stahlwille i Hazet
Ručni alat: Matador (volim robustan izgled naročito njihovih ključeva. Finiš im nije tako blistav kao kod drugih proizvođača pa samim tim nemam onu mentalnu barijeru pri upotrebi: "samo da se ne okrnji!")

Matador alate uzimam u Profi Shop-u (valjda se neće shvatiti kao reklama. Jednostavno oni imaju najveću ponudu Matador alata u Srbiji a i prodavci su neverovatno predusretljivi. Imam samo reči hvale za njih). Ovo su okasti ključevi koje ću uzeti kad mi baš budu zatrebali: link

No, pre toga mi trebaju neki preči alati (uzimam ih prema mašinama koje održavam). Sutra ili prekosutra mi stiže set inbus ključeva proizvođača Wera link interesuje me šta im je ta "black laser" tehnologija. I crne su, tako da se neće pomešati sa alatom ostalih majstora.

Još neki linkovi, ako će te interesovati:

Kupio sam nedavno ovu bušilicu za neke sitne pare, naravno polovnu, večeras sam je tek isprobao i utisak je pomalo razočaravajući. Sve je to lepo i fino radi ali kad malo "pritisnem" zaustavi se ceo motor, prvo sam pomislilo da je proklizao remen ali se ipak motor zaustavi. Gledam onu pločicu na motoru.....snaga 0,25 kw ::lose::::lose:: pa to nije kadro ni uši da čačka a ne da buši nešto malo ozbiljnije.
Imam bošovu od 800w zelenu, pa ona jede živu decu i pljuje koske u odnosu na ovu takoreći mini stubnu.

fotografija0690.jpg
[/IMG]

E sad pitanje za one koji poseduju sličnu: Dali je taj motor zaista slab ili da ja moj skidam i nosim kod ovih što vikluju el. motore na proveru ?

@kameni,to je to...ja ima dve takve,ali na mk 2 i imaju motor od 0,35 kw i dok nisam imao ove vece bez problema su busile fi 23mm,ali sam im malo smanjio obrtaje na remenicama,i izbacio onu medju remenicu

Hvala, Kolega! :)

Imao sam na raspolaganju par godina da proučim alate i napravim sebi plan šta i od koga da kupim za života. Tako sam došao do sledeće liste:
Klješta: Knipex
Odvrtači: Wiha i Wera
Nasadni ključevi: Stahlwille i Hazet
Ručni alat: Matador (volim robustan izgled naročito njihovih ključeva. Finiš im nije tako blistav kao kod drugih proizvođača pa samim tim nemam onu mentalnu barijeru pri upotrebi: "samo da se ne okrnji!")

Matador alate uzimam u Profi Shop-u (valjda se neće shvatiti kao reklama. Jednostavno oni imaju najveću ponudu Matador alata u Srbiji a i prodavci su neverovatno predusretljivi. Imam samo reči hvale za njih). Ovo su okasti ključevi koje ću uzeti kad mi baš budu zatrebali: link

[/SPOILER]
Za kljesta i nasadne kljuceve se slazem u potpunosti.A za rucni alat si opet mogao uzeti Stahlwille ili Hazet, ma da su oni opet skuplji od Matadora koji je kao sto kazes robustan i masivan. Za odvijace preporucio bi ti da pogledas i svajcarske PB Tools ili ako radis sa strujom Cimco. Mnoogo dobri alati, ma da PB je vise mehanicarski:ppozdrav:

• Like
Reagovanja: 740
@KAMENI
Baci taj motor ja sam na moju stavio motor od mesalice. Pase osovina na remenicu samo treba malo prepraviti drzac motora.

jbrtka Ne znam šta je to "mk 2" , ali ovde i nema međuremenice već dve "stepenaste" postavljene na motoru i na nosaču glave i pomoću njih menjam broj obrtaja. Sada je na najsporijoj (mala na motoru i velika na glavi) i opet jedva buši fi 10, zaustavi motor.

Kupio sam nedavno ovu bušilicu za neke sitne pare, naravno polovnu, večeras sam je tek isprobao i utisak je pomalo razočaravajući. Sve je to lepo i fino radi ali kad malo "pritisnem" zaustavi se ceo motor, prvo sam pomislilo da je proklizao remen ali se ipak motor zaustavi. Gledam onu pločicu na motoru.....snaga 0,25 kw ::lose::::lose:: pa to nije kadro ni uši da čačka a ne da buši nešto malo ozbiljnije.
Imam bošovu od 800w zelenu, pa ona jede živu decu i pljuje koske u odnosu na ovu takoreći mini stubnu.

fotografija0690.jpg
[/IMG]

E sad pitanje za one koji poseduju sličnu: Dali je taj motor zaista slab ili da ja moj skidam i nosim kod ovih što vikluju el. motore na proveru ?

Stavi mali trofazni motor i busilica ce da preporodi....ja sam to uradio pre vise od 15 godina!!!!!!!

jbrtka Ne znam šta je to "mk 2" , ali ovde i nema međuremenice već dve "stepenaste" postavljene na motoru i na nosaču glave i pomoću njih menjam broj obrtaja. Sada je na najsporijoj (mala na motoru i velika na glavi) i opet jedva buši fi 10, zaustavi motor.

MK2 je prihvat burgije,tj. vrsta burgije koje imaju konusan kraj(deo koji ulazi u glavu),a što se tiče te bušilice,250W je stvarno malo,ja imam 350w,i ona je definisana za burgije do 13mm,i te debljine buši bez problema(normalno ako je burgija oštra),sve preko toga se muči,a ta tvoja iako slabija bi trebala bez problema da buši 10mm,prema tome tu je motor otkazao,i mislim da bi trebao da promeniš motor ako misliš bušiti nešto deblje,

mk je skracenica za morze konus tako da mozes da koristis i burgije sa konusnim prihvatom ili da umesto burgije stavis futer,i u futer stezes cilindricne burgije,sad cu da odem da uslikam

- - - - - - - - - -

ovo su konusne burgije,mala je mk1 a velika mk5,, ta velika je fi 65 mm
5wdls1.jpg
[/IMG]evo i moje busilice malo su vece od ove sa slike na onoj je polomljen sto pa sam kompletirao jednu stariju i bolju
2dkc12e.jpg
[/IMG]
2v1alhh.jpg
[/IMG]
ova velika je trnutno u kvaru,nesto zeza pinola tesko ide,i polomljen je jedan deo pa se cekaju delovi da stignu iz HR
b3whsx.jpg
[/IMG]
aylu9v.jpg
[/IMG]
f42ntc.jpg
[/IMG]
281hb8x.jpg
[/IMG]

Zdravo drugari. Treba mi vasa pomoc. Na kupujem prodajem naso sam neki kljucevi koji mi trebaju , a radi se o 3/4 kovanim nusevima . Marka je Genius Tools. Nikad cuo za tu marku. Pa me zanima vase misljenje.

Svaka cast sve cestitke na kupovini. Sta imas od alata uz strug i koliko si ga platio?

Nazad
Vrh