Alati i radionice

Juce busim nesto na stolnoj maloj busilici Kineskoj. Konkretno s opruga ,tacnije ponistavac tragova , nepase mi pozicija fabricke rupe . Burgija neka fensi Rekina u ljubicastoj kutiji 12mm. Krenu kao kroz sir . I nakon desetak sekundi ,reko ajde da razladim malo ,prsnem vode malo rucnim sprejom. Nije mi bila kantica sa uljem pri ruci ,obicno kapnem ulje . I kraj ,samo poce da cvili i neide. Jer moguce da se momentalno okalila? Inace od koje dimenzije burgije ili debljine materijala ,ili od koliko vremena busenja uopste hladite i kako? Kad busilica nema emulziju . Jel sad burgija za bacanje?
Nije do materijala.Uzmem 10ku i dovrsim kao sir.

Juce busim nesto na stolnoj maloj busilici Kineskoj. Konkretno s opruga ,tacnije ponistavac tragova , nepase mi pozicija fabricke rupe . Burgija neka fensi Rekina u ljubicastoj kutiji 12mm. Krenu kao kroz sir . I nakon desetak sekundi ,reko ajde da razladim malo ,prsnem vode malo rucnim sprejom. Nije mi bila kantica sa uljem pri ruci ,obicno kapnem ulje . I kraj ,samo poce da cvili i neide. Jer moguce da se momentalno okalila? Inace od koje dimenzije burgije ili debljine materijala ,ili od koliko vremena busenja uopste hladite i kako? Kad busilica nema emulziju . Jel sad burgija za bacanje?
Nije do materijala.Uzmem 10ku i dovrsim kao sir.
Ubio si je ko zeca :D

Hladim sve, nema tu nekog pravila vezanog za debljinu,ništa joj ne smeta da je hladiš.Ja sam nabavio vosak, pakovanje slično kao labelo,malo i zgodno izbaciš koliko ti treba premažeš burgiju i udri,nema da prska i curi, kao ulje.

Burgija je u startu bila lošeg kvaliteta onda. Voda je mogla da okali materijal koji se bušio a ne da sjebe burgiju, a pošto je sledeća burgija bušila bez problema materijal nije bio okaljen...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

To i mene cudi . A burgija po mom misljenju vrhunska slikacu ,Reka u ljubicastoj plasticnoj kutijici , dosad su mi takve bile vrh. Ova od 10mm je Reca u zelenoj kutijici. Stavicu nazive kasnije. Misl8m da je dim 345

E to su dva problema ko kuca ,zasad.
Prvo neznam ostriti , neznam koje pomagalo da kupim , a drugo ,kineska mala stolna ,remenjasica , ovo joj je najmanja kombinacija brzine a da ima snagu . Malo jeste prebrzo , ne mnogo , ali jedva sam je iskombinovao da ima dobru snagu . Da mi je da naleti dobra stubna veca a jeftina al nece

To jest problem. Ja nemam stubnu bušilicu pa te tvrđe materijale i veće promjere bušim na strugu. Smanjim brzinu i bušim i preko 20 mm. Obično svrdlo i kad se istupi naoštrim pa opet. Hladim vodom povremeno jer nemam emulziju.

Oces da kazes da nemoze voda samo ulje i slicno ili sta? Zasto sam je ubio ?
Voda nikako, ulje namensko svakako, može i motorno da posluži.

Vruću burgiju si polio hladnom vodom i time je ubio kao zeca jer kvalitetne burgije se fabrički kvalitetno oštre uglavnom laserski to je izuzetno fino odradjeno i tom vodom si okalio reznu ivicu koja je tanka.Ponovo naoštriš uz obavezno hladjenje.Možeš brusilicom ako imaš ponteciometar na istoj pa smanjiš maksimalno obrtaje, ako nemaš onda bolje da ne pokušavaš.

Za veće burgije i tvrde metale samo ugao 135° da smanjiš pritisak na vrh burgije.

Imaš dobar oštraš povremeno u Lidlu, ako znaš šta radiš oštri sasvim zadovoljavajuće.One gluposti koje imaju definisane rupe gde samo gurneš burgiju i mašina sama odradi nemoj ni da razmatraš, jer su obična kineska igračka, nekoga ko burgiju u životu nije video.

Momo pod broj jedan obrati paznju na broj obrtaja kad busis. Sto veci precnik burgije, manji obrtaji idu. Hladjenje moze i obicnom vodom, ali odma od pocetka da krenes. Nije tacno da nisi zakalio i da ti je burgija losa. Zakalio si, ali manja burgija je lakse probusila na istim obrtajima sto veca nije mogla.

definisane rupe gde samo gurneš burgiju i mašina sama odradi nemoj ni da razmatraš,
Vidiš ja sam baš ima lepo iskustvo sa jednom takvom. :ROFLMAO:

MOMO na koliko obrtaja vrti. Koliko snage ima? Očigledno prebrzo za veće burgije. Najbolje bi bilo preko remenica da smanjiš rpm. Sa potenciometrom ćeš izgubiti dosta snage

Uzmi ulje za podmazivanje Ako baš mnogo burgijaš možeš i da ga napraviš sam. Nije komplikovano a jeftinije dosta.
Takođe pritisni bušilicu što više (bez da slomiš burgiju). Zvuči kontra-indikativno, ali tako će se manje grejati a bolje će bušiti i manje će se tupiti.

Momo pod broj jedan obrati paznju na broj obrtaja kad busis. Sto veci precnik burgije, manji obrtaji idu. Hladjenje moze i obicnom vodom, ali odma od pocetka da krenes. Nije tacno da nisi zakalio i da ti je burgija losa. Zakalio si, ali manja burgija je lakse probusila na istim obrtajima sto veca nije mogla.
Dali sam zakalio birgiju ili materijal lako cu saznati cim uzmem drugi da busim sa tom burgijom.

Kad se zakali trebalo bi da je tvrđa. Valjda kelenje tome služi.
Mogao si samo da je "spališ". Bušiš tupom burgijom dok se ne pregrije i poplavi. Taj dio moraš brušenjem ukloniti. Ostatak burgije i dalje je dovoljno dobre tvrdoće da normalno buši.

A да стави "Тајм серт" или неки други навојни уметак?
Ako mislimo na isti, time-sert sto prodaje wurth, to ne moze jer on ide prvo zabusivanje pa busenje pa urezivanje medju-navoja, ubacivanje umetka i onda ureznicom sirenje umetka u navoj a za sirenje mora bar 2/3 te dobijene ureznice da udje a on za to tu mesta nema posto je slepa rupa

За бушење обавезно подмазујем, чак и кад је у питању мања рупа типа 6 или 8 mm. За стубну бушилицу (стара искра вјенчана са постољем које сам некад давно направио) из кантице ставим коју кап уља, а кад радим из руке онда забодем бургију у посуду са уљем па оплети.

Бургије баш дуго трају, а кад се иступе одложим у једну кутију гдје чекају да се скупи довољно за оштрење ( читај док не нестане оних из резерве). Онда лагано на тоцило, једну по једну. Ако је много оштећена онда брусим 2-3 секунде па хладим у води, ако треба само поправити ивицу може и без хлађења.

Први пут кад сам оштрио узмем неку сломљену да доведем у ред (свакако не ваља, па да се учим). Док сам погодио угао и да обе стране буду једнаке са неких 10 cm дужине сам је дотјерао на 6. :osmeh:

Послије је ишло много лакше, поготово кад се скупи већа количина. Опет почнем са неком која је више уништена или сломљена, па лагано. Накањујем се дуго да направим држач који ће увијек одржавати тачан угао, али никако да дође на ред.

Намести тај држач јер ћеш олакшати себи пос'о само тако. Ја сам успео да натерам ујака да направи нешто такво и он је то направио од комада дрвета и ради му посао тако добро, да више не богара док забушује нешто.

Nazad
Vrh