Alati i radionice

Evo..
ed27943e367d8782f46d13439e79c285.jpg
a40600e7325effa2a9ef8eba7e84703d.jpg

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Ovo oko ruskog ključa. Komšija mi kaže da nešto na traktoru se čuje i pomalo cugne. Mislio da je hidraulik kad ono odvrnuo se zadnji točak. Nema veliku gedoru ali sjeti se da ima negdje na tavanu ruski ključ. Donese ga i okreće a ja mu kažem da sam čuo da može otkinuti vijak ako pretjera.
Pa neznam dali može, koristeći samo originalnu ručicu, polomiti ključ ili otkinuti vijak.
Imam na kombajnu zadnje točkove spremne za zamjenu guma. Kod mene je već 20-tak god. i nikad nije odvrnuto. Mislim da nije ni prije toga. Pokušao sam polugom i nije išlo. Ako je probušim u polju mogu samo da skinem glavčinu.
Pokušao bi ruskim ključem, kad se već nudi, ali nebi da polomim ključ, ako je to uopšte moguće.

Za odvijanje zapeklih srafova se koristi toplota,autogeno ili jaci udarni kljuc,ne poluga i sigurno ne ruski kljuc.Za tu cenu ruskog kljuca bolje kupiti neki polovan na kabal udarni odvijac,puno korisnije.

Jedno pitanje. Na izduvnoj grani od 8 vijaka ,2 su sjebani navoji unutra u glavi.,nemogu se stegnuti. Vijci su m10 mislim x1.5 . Ima li neki riblizan veci vijak ili sta uraditi ,a da ne skidam granu a nije bas ni prilazno sa strane ?

Nazad
Vrh