MIslim da sam u startu objasnio problem, ali nekad to ide teže pisanjem, ali posle praznika slede kupovine pa će te biti obaviješteni o rezultatima, stećan vam doček nove godine.
Problem sa tim agregatima jer imam i sam takav tip, kojima je udarena zabrana prodavanja u zapadnoj europi 2010-2015 a koji su dosli na balkan je da su kupljeni jako jeftino jer su ih se morali trgovci rijesiti a zabranjena im je prodaja vani zbog nekih sigurnosnih nedostataka.
Recimo ovaj ja sto sam uzeo je navodno 6,5HP , kako je kineska kopija honde stvarna snaga se moze prepoloviti , u ono vrijeme kineski motori bili losiji.
u Njemackoj nasli su da im je nedostatak sto ima ugradjene prejake osigurace za taj agregat koji mogu da izazovu pregaranje statora, kako ima rezervoar od 11 litara benzina iznad motora i kod sipanja goriva dok je motor u radu ili i kad se ugasi ali dok je vruc moze doci kod prosipanja goriva i curenja po grani auspuha i do zapaljenja benzina i pozara a i pretpostavljam onaj prvi problem su ocijenili da moze doci do zapaljenja benzina zbog pregaranja statora.
Kupljen jeftino i donesen ovdje i prodan jeftino i opet nesto zaradio na njemu ovaj sto doneo iz zapadne europe.
Kvalitet los poslije 2-3 godine a od toga radio 3 sata otpadne ventil za benzin ,pravljen od neke legure olova i aluminijuma koja se raspala protokom vremena.
Moze da pokrece monofazni motor 0,55kW opterecen , brusilicu 700W , to je probano i radilo , 3F motor prazan 1,1kW ne moze ni zvijezdu ni trokut da pokrene ne opterecen , benzinski motor hoce dusu da ispusti a 3F motor okrece sporo i slabo da mozete rukom da zaustavite, agregat ima pravi 3F generator.
A kad uzmete tezinu samo severovog asinhronog generatora bez icega(bez dizel motora) snage 5kVA ovaj sve sa gorivom kompletan agregat je moguce i koju kilu laksi , pa tako nema besplatnog rucka.
Kome treba povremeno agregat najbolji izbor je traktorski asinhroni generator na kardan , stvarne snage 11-15kW i 3000o/min prodaju, nije jeftino ali to radi.
Moze se to i napraviti od klasicnog 3F motora ili kupiti a redukciju i mehaniku sam zavrsiti , tko drzi stoku itd. ako dodje do nestanka struje, mora samo da moze startati traktor i prikopcati generator preko kardana.
Na videu testira 20kW takav generator na kardan, sinhroni , instalaciju na kuci ima da se lako prebacuje,solarni paneli,mreza , vanjski generator, prvo sa malim traktorom koji nema snage onda sa vecim koji pogoni citav sistem bez problema , mjeri potrosnju 50A po fazama , napon je vjerojatno 110V.
Ili ovakav ,samo ovaj pacenik ga prisarafio na dasku , hoce da pogine