Alati i radionice

Agregat je 2kw, jedne prilike sam probao upaliti krunjač, mislim da je 1.5 kw, i ugasi se agregat. Od tada je počelo lutanje napona na opterećenje. Pokušao sam štelovati AVR na onaj mali šarafić ali ništa ne reaguje. Sad je gasom podešen na 230 v ali gas nije nešto veliki, možda pola gasa. Kad samo malo dodam gas voltaža ode na 300 v. Plan mi je da kupim AVR ali tu treba sad regulisati i RPM motora, pa ako neko zna kojim se redosledom to radi, znam da treba podesiti i frekvenciju ali kako.
Nije ovde samo ne ispravan AVR već treba proveriti i sam elektromotor.

Agregat je 2kw, jedne prilike sam probao upaliti krunjač, mislim da je 1.5 kw, i ugasi se agregat. Od tada je počelo lutanje napona na opterećenje. Pokušao sam štelovati AVR na onaj mali šarafić ali ništa ne reaguje. Sad je gasom podešen na 230 v ali gas nije nešto veliki, možda pola gasa. Kad samo malo dodam gas voltaža ode na 300 v. Plan mi je da kupim AVR ali tu treba sad regulisati i RPM motora, pa ako neko zna kojim se redosledom to radi, znam da treba podesiti i frekvenciju ali kako.

Dopuna​

Dopuna​

Мало правилног енглеског, револуција се користи код окретања планете земље око сунца
Ротација је окретање нечега у месту. Али се одомаћило и постало пракса да се користи revolution per minut.

Jel ima neko ideju šta bi moglo biti?
Udarni odvijač iz Linde.
Kad se stavi baterija, pritisne taster svetli lampa i ako se drži taster treperi 200nm nebitno koja snaga je postavljena, kad se pusti taster možeš da prebacuješ snagu a lampica nastavi da svetli neko vreme...? Naravno odvijač ne daje znakove života.
Kupio zbog kofera ali i odvijač deluje kao da nije izandjan...

Nije bitno, snaći ću se.
Pazi radis sa naponom opasnim po zivot , ako ne znas sta radis bolje nemoj nista ni raditi.

Frekvenciju na izlazu agregata ne mozes stelovati na AVR elektronici , samo ime joj kaze da regulise samo napon.
Broj okreta agregata odnosno pogonski motor sa unutrasnjim sagorjevanjem regulise frekvenciju napona , postoji mogucnost da je krepao rotor , bolje okani se corava posla i odnesi to nekom da popravi tko zna sta radi.

Udarni odvijač iz Linde.
Kad se stavi baterija, pritisne taster svetli lampa i ako se drži taster treperi 200nm nebitno koja snaga je postavljena, kad se pusti taster možeš da prebacuješ snagu a lampica nastavi da svetli neko vreme...? Naravno odvijač ne daje znakove života.
Vjerojatno izlazni stepen u kvaru , odnosno mosfet na izlazu prema motoru ili nesto u izlaznom modulu.

Spoji cetkice na 12V zarulju pa probaj , pretpostavljam nema napona ni struje. Problem parksajd alata da na aliekspresu ne prodaju rezervne dijelove, odnosno ne mozes mjenjati sve jer fizicki ne odgovara 100% u postojecu plastiku , funkcionalno je sve isto ali gabaritno nije.

Nije ovde samo ne ispravan AVR već treba proveriti i sam elektromotor.

Sve sam ja to pregledao, kod mene ima napon 230 v samo taj napon padne na bušilici od 700 W u startu ispod 200 v a nakon toga 220 v, zato i sumnjam na AVR da nije ispravan a ne prihvata ni podešavanje voltaže. Sad tražim neki frekvencmetar da podesim obrtaj motora.

Pazi radis sa naponom opasnim po zivot , ako ne znas sta radis bolje nemoj nista ni raditi.

Frekvenciju na izlazu agregata ne mozes stelovati na AVR elektronici , samo ime joj kaze da regulise samo napon.
Broj okreta agregata odnosno pogonski motor sa unutrasnjim sagorjevanjem regulise frekvenciju napona , postoji mogucnost da je krepao rotor , bolje okani se corava posla i odnesi to nekom da popravi tko zna sta radi.
Prvo radim ja ono što znam, a vi koji zbate možete malo pomoći, kad potrošim moje znanje onda ide majstoru, znam da AVR ne podešava frekvenciju već obrtaji motora, e sad dali je moguće da je krepao rotor nebih rekao kad može da radi brusilica 2000 w.

Sve sam ja to pregledao, kod mene ima napon 230 v samo taj napon padne na bušilici od 700 W u startu ispod 200 v a nakon toga 220 v, zato i sumnjam na AVR da nije ispravan a ne prihvata ni podešavanje voltaže. Sad tražim neki frekvencmetar da podesim obrtaj motora.
Prvo, da li si radio sa multimetrom koji kosta barem 100E i koji ima TRUE RMS , ovo sto si ti izmjerio nema veze sa stvarnoscu jer frekvencija nije 50Hz i onda ti pokazuje naucnu fantastiku a ne stvarni napon.
A taj tvoj kineski agregat NE MOZE da pokrene motor od 700W , to je igracka samo za zarulje i to sa zarnom niti a ne induktivne potrosace.

Prvo radim ja ono što znam, a vi koji zbate možete malo pomoći, kad potrošim moje znanje onda ide majstoru, znam da AVR ne podešava frekvenciju već obrtaji motora, e sad dali je moguće da je krepao rotor nebih rekao kad može da radi brusilica 2000 w.
Jel ti nasao da zajebavas ovde , ako pokrece 2000W sta je popravljas.

Brusilicu 700 w pokrene lako, agregat trzne sekund i radi normalno, kad radim sa brusilicom 2000w agregatu povećam gas na 240 v, agregat ima svoj volmetar, brusilicu na prekidaču trznem 2 do 3 puta brzo i onda upali, kad upali brusilica radi, siječe željezo, agregat osjeti opterećenje ali radi, to su blic poslovi jasno mi je da ona nije za taj agregat.

Pa kako rijesavas frekvenciju kad nemas ni multimetar koji mjeri frekvenciju niti nemas neki elektronski ili mehanicki mjerac okretaja , turis prst u uticnicu :haha:

Ajde da nesto razjasnimo , benzinski motor pokrece agregat koji ima jedan pol na rotoru i treba 3000 okreta u minuti za 50Hz na izlazu.
Frekvenciju agregata regulise centirifugalni regulator u benzinskom motoru koji otvara i zatvara karburator,
sistem je namjesten na oko 3000 o/min jer vecinom im je 3600 o/min neki nominalni max
Ako opteretis motor vise neko sto moze dati na radilici njemu pada broj okreta jer NE MOZE vise i normalno da mu pada broj okreta ili se ugasi.

Tu ti nema sta da cackas sa frekvencijom , nikakvi kur** palac AVR ni njegovo stelovanje ti ne pomaze,benzinski motor ne moze a vjerojatno ni rotor agregata koji ima alu zicu umjesto bakarne , jesi zavrsio one prepravke na plugovima?

Nadji neki 7,5kW 3 fazni motor pa ga zavrti sa nekim 15ks benzinskim motorom ili brzohodnim dizel , prepravi 3F motor u asinhroni agregat dodavanjem kondenzatora , ali prvo uplati zivotno osiguranje za svaki slucaj.

Udarni odvijač iz Linde.
Elektronika zviznula. Ako možeš da nađeš neki gde je otišla mehanika pa sklopi jedan.
Ne znam ovo što kaže za četkice. Mirosti jel i tvoj davao ovakve simptome kad se potrošile? Meni ovaj ne deluje da je radio dovoljno da ih istroši.

Kada je ne ispravan AVR nema napona ili varira

Trebao bi da izmeris u radu da li gubi napon na tim ulaznim zicama, na njih dolazi naizmenicni napon, na dve oko 70 VAC a na druge dve oko 20VAC.

Zatim treba posmatrati izlazni napon prema cetkicama.

U momentu kad se izgubi izlaz treba utvrditi sta nedostaje. Ako fali jednosmerni napon koji ide na cetkice onda je vrisnuo AVR, a ako fali neki od ulaznih napona (u prekidu zica u statoru)onda mora da se rastura generator i najverovatnije da ide na viklovanje.

Eto, od mene toliko, pa se javi kad premeris ovo sto sam ti napisao.
merenje kada agregat izgubi izlazni napon na ulazu AVR-a (dve zute jedan ulaz, plava i braon drugi ulaz, jedan oko 20VAC a drugi oko 70VAC)

-merenje izlaza AVR-a, pobudni napon rotora DC

Princip rada:

Napon od 3.2VAC na ulazu je napon od remanentnog magnetizma rotora
i njega AVR u pocetnom momentu prosledjuje na izlaz.
Kada, pod uticajem tog napona, pocne da protice DC struja kroz rotor
raste njegov magnetizam, a kao posledica raste i napon u pomocnim namotajimastatora
do maximalnog napona na koji je podesen AVR.
Tako je ceo krug zatvoren i generator radi.

Dakle, ne protice struja kroz rotor.

(230:9X3.2=81.77VAC-otprilike napon koji bi trebao biti na zutim zicama kad je sve u redu
230:9X0.4=10.22VAC-otprilike napon potreban za rad plocice AVR-a)

1.- otkacis izlaz AVR-a sa cetkica
2.- zakacis DC napon sa akumulatora za cetkice preko prekidaca
3.- upalis motor
4.- izmeris AC napon na ulazu AVR-a(dve zute i plava i braon)i DC na izlazu(crna i crvena)
5.- izmeris napon na izlazu u uticnici generatora
6.- ukljucis prekidac da dovedes DC napon na cetkice rotora
7.- ponovis tacke 4 i 5
8.- ukljucis potrosac(sijalicu 220VAC 100-150w)
9.- Ponovis tacke 4 i 5

E, onda se opet javis sa rezultatima po tackama 3,4,7 i 9

Ovo je najbolje raditi licno a ne ovako preko dopisivanja (Barem ja tako radim kada nesto popravljam).

Nazad
Vrh