Alati i radionice

Sat sam dobio ideju. Da li bih za ovu namenu mogao da iskoristim klasično pištolj lemilicu uz male modifikacije?

Moguće da je samo zapeklo od prašine. Treba da ga skineš i ispitaš unimerom da li provodi struju. Ako ne provodi očisti ga i probaj da ga razradiš i osposobiš. Ako ne uspeš možeš za prvu pomoć da prespojiš kontakte dok ne kupiš zamenu. (obavezno zameni, može da ti uštedi dosta novca)
Ako zaštita provodi struju onda kvar treba tražiti na drugom mestu. Da li se čuje ikakvo zujanje kada ga uključiš? Ne znam da li ovi motori imaju centrifugalni prekidač za startni kondenzator?
Bio danas kod majstora. Upalio mu na stolu bez problema. Namontirao ga, radi ko mina. Ne znam šta da mislim..

Pa jesi li proverio imaš li napona u utičnici gde je uključen taj motor? Možda ti je osigurač izbacio...

Utakni ti motor direktno u zid, bez lopova. Možda viljuška utikača nema kontakt u lopovu jer mu se rašire prihvatni limići. A pored toga, taj lopov nije predviđen za jake potrošače...

Koliko kosta i neka preporuko za alat koji vari plastiku?Da moze da zavari branik od auta i tako neke sitnice.
Fen za cerade to radi,ostalo su igracke.Pukotinu dobro obrusis i ocistis sa nekim bijaksom i onda ga fenom okrpis tako sto nadjes jos jedan identican komad plastike a zatim sve to zalijes onom staklo-plastika smolom uz pomoc vlakana.
Laicki objasnjeno za pocetnika,evo ti slike potrebnih alata.Sad ce neko da kaze da je ovo preskupa tehnologija,ali to jedino resava popravke.
Naravno ima i drugo resenje, kupis nov branik i ostavis ga u fabrickoj crnoj boji i boli te uvo sto se neuklapa u boju auta :ppozdrav:
I za kraj da naglasim,nemoze kineski fen sa pijace!Nema dovoljnu snagu da dobro zagreje materijal

https://marcom-plast.rs/proizvod/leister-fen-triac-at/
https://www.prodavnicaalata.rs/proizvodi/ravna-brusilica-bijaks-makita-gd0603-240w/

@ Goran G

Tata hteo da prodje kroz komsijinu kucu pa napravio sranje.

Branik ima lajsnu, lajsnu je prevelik poso da se krpi. Branik ima jednu kratku pukotinu koja se vidi, mada moze i ovako da ostane nije strasno al mene nervira.

Lajsna mi je stigla, utoku nedelje stize i branik pa cu videti da li da ostavim stari ili da kacim nov.

Ako je uska lajsna nemoj ni da pokušavaš,može da se zavari ali ima da se iskrivi od toplote.Moraš da vidiš od čega je branik, pa prema tome da šteluješ temperaturu da ne krene i on da se krivi.

Jel fali parče ili je samo pukao?

Obična zidna utičnica u koju je ukopčana "lopov" utičnica. Kod nas se to zove dvojka
200 volti napon, mlin na dvojci sa frižiderom, frižider radio.
Da li može čisto jedno pitanje ali vas molim da se ne naljutite na mene.

Da li vi u opšte imate Motorno zaštitni prekidač (DM sklopka) >Po ovome mogu samo da zaključim da vi el.motor povezujete bez nje (Tačnije šuko vilu/ viljušku / utikač priključujete direktno u utičnicu)

Sada malo teorije

Motorno zaštitni prekidači (DM sklopke) koriste se kao zaštitni uređaj koji odezbeđuje priključenje motora naizmenične struje uz istovremenu višestruku zaštitu (od preopterećenja, od pregrevanja, zaštitu pri kratkim spojevima, zaštita prilikom ispada jedne faze, zaštita prilikom nedozvoljenih padova napona).

DM-SKLOPKA-01.jpg
Motorna-zastitna-sklopka-MS25-04A-025-04A.jpg

Zaključak​

Elektromotor bez DM Sklopke može da radi ali na kratke staze, na duge :nono: (Nikako ali nikako). Čim se elektromotor pregreje ili preoptereti dolazi sigurno do oštećenja.

Poslednja izmena:
Da li može čisto jedno pitanje ali vas molim da se ne naljutite na mene.

Da li vi u opšte imate Motorno zaštitni prekidač (DM sklopka) >Po ovome mogu samo da zaključim da vi el.motor povezujete bez nje (Tačnije šuko vilu/ viljušku / utikač priključujete direktno u utičnicu)

Sada malo teorije

Motorno zaštitni prekidači (DM sklopke) koriste se kao zaštitni uređaj koji odezbeđuje priključenje motora naizmenične struje uz istovremenu višestruku zaštitu (od preopterećenja, od pregrevanja, zaštitu pri kratkim spojevima, zaštita prilikom ispada jedne faze, zaštita prilikom nedozvoljenih padova napona).

DM-SKLOPKA-01.jpg
Motorna-zastitna-sklopka-MS25-04A-025-04A.jpg

Zaključak​

Elektromotor bez DM Sklopke može da radi ali na kratke staze, na duge :nono: (Nikako ali nikako).

Nisam električar ali ovo bi trebala biti sklopka ako se ne varam. Ispravite me ako griješim. Mlin je poprilično star, bar jedno 30ak godina.
IMG-20241213-172519.jpg

Da li se isplati ugrađivati sklopku na motor koji melje 100-200kg sedmično? Opet kažem tako radi bar 30 godina od kad ga je deda kupio
Isplati se i te kako (Nisu skupe DM sklopke)

El motor u sebi ima još dve zaštite (Oni ga štite da se ne pokvari sam motor)

Centrifugalni prekidač
Bimetalni prekidač

Nazad
Vrh