Alati i radionice

Имам Униорову стару и почела да прескаче(наравно она је служила за овлаш стезање)Ал дотрајала јбг отворим је...потрошена једноставно.

@grunt ja imam neku teleskopsku racnu nisam siguran ko je proizvodjac ali ima fin mehanizam verovatno vise zuba nema da `melje` dok radi,kad donesem sa sela slikacu :)

Seljače, stavi slike da malo pogledamo tu tvoju kombinirku.
Eh da je kombinira,stavljao sam sliku ovde prvo je bio Atlas 360,uzet super povoljno i delovao je dobro,ali je u medjuvremenu otišao hidromotor,rezervni ni za lek i nov i polovan.Remont niko neće da neku pristojnu garanciju.A trebao je da udje u veći posao oko telefonije (što se jelte izjalovio).

Onda uzet PC35,ali je motor Yanmar 35ks,pošto je Atlas još preko bio prepravljen na euro kačenje onda su i kašike od njega ostale pa je PC35 uzet jeftinije tj bez kašika.Atlas otišao za kikiriki i ako je ispravan,može da radi ali je užasno spor zbog lošeg hidromotora.

PC35 uzet kod nas,evo slika kad je kupljen

https://ibb.co/DYsTVBS

Atlas i PC35 nebo i zemlja što se tiče brzine u radu,čak i dok je bio dobar hidromotor.Sad za vikend treba da ode na pranje,pa da vidimo šta dalje,javlja se potreba da se uzme nešto jače i veće,ali skupo izlazi :D ML je još tu i ima posla,ali ne može se na dve strane,za ML uleti poznanik kad je ne stižem,a sve manje stižemo jer se izjalovio i kamiončič,pa ML i dalje vuče bagerče.Lakše su pare na bagerčetu nego na ML-u muka mi više od granica i obilaska po nacionalima,a radnika bez 1000€ ne možeš da nadješ,a da možeš opušteno da ga pošalješ.Onda dve ture vozi džabe za tu platu,pa zatreba za bagerče,pa prebacuj turu drugima za % i tako u krug.

A radionicu tek treba da završavam,rastrgao sam instalacije evo već 3 meseca kako se stigne tako se radi.

Tako da ponovim,eh da je kombinirka bio bi gazda :ROFLMAO:

Ja radio malo sa ovaj JCB 8018 dobra masinica...jedino sto nije u gabaritu,ali ima brzi hod za transport,sirenje gusenice :)

I kod njih zavisi tezina,treba ipak 2t ili 2.5t da ima...manji jesu extra za nepristupacne radove ali veci ipak moze siri obim posla da uradi...

PC35 je 3.8T što je taman,Atlas je imao skoro 4,6t i nije baš da gazi dvorišta,ostavlja trag.Dok PC kao po oblaku :D A kadar je dosta da uradi,ako je laka zemlja 70% gasa i ide kao pesma,teža zemlja i panjevi mora na punom gasu.Ali je za dvorišta zakon,pogotovo za naknadne drenaže.Prosečan temelj kašika 30 treba mu 3 sata na dubinu 70,ako je čisto.Atlas to obavi za sat duže jer moraš da ga namestaš zbog gabarita,dok PC samo leti.Jak je motor pa ide kao čigra.

Veće mi treba zbog rušenja, dosta odbijam gde ima da se ruši.

Vecite dileme, jake su mi one price da mini bager zamenjuje kombinirku ili obrnuto...da je to tako nesto od njih se nebi uopste proizvodilo-moj odgovor bi bio - mini bager je mini bager a kombinirka je kombnirka ali ako moras samo jedno da biras ipak kombinirku:) mini bager ima brze postavljanje,punu rotaciju,brzinu i za neke radove je broj 1 ali u globalu kombinirka ima jednostavniji transport,kopanje,utovar jos ako ima krokodilku mozes i da hvatas sa njom drva ili betone...

Kombinirka je zakon,univerzalnija mašina ali zato košta :D Ali gde ne može da udje kombinirka nastupa mini bager,u svakakve jazbine sam se zavlačio :D A gde ne može ni bagerče onda nastupaju obojeni,ima ekipa od 4 člana kopaju kao blesavi,čak i čiča od 75 god ukrtili se rade kao mašina.

Ja sam se zagrejao bio dobro za JCB 4CX, od poljoprivrede slaba vajda pa da se hvatamo na vreme cega pametnijeg.
Jedini razlog odustajanja od te ideje je cena takvog stroja.
Pre svega je problem naci u pristojnom stanju, da nije lomljen, varen itd, da mu nista ne fali i da nema preko 20k r/h, bez skrivenih mana gotovo nije ni jedan itd itd.
Takav krsten stroj ide preko 40k €.
Prvo cega se svako zapita, kad ce se otplatiti??
Drugo, ubrzo ce se javiti potreba i za kamionom, kiperom, koji su takodje na nebu sa cenama, tako da nisam pametan.
Gledali neki bager, pokvaren, raskopan, stoji tako preko 10 god, prilicno oronuo, motor duva, sva creva trula, gume trule itd, jednostavno ima mnogo ulaganja, vlasnik i pored toga ceni kao da je u punoj kondiciji...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kao i svaki posao,nece neko da dodje kod tebe za jedno a kod nekog drugog za ostatak...najbolje ako ceo krug moze da se zatvori.

Klasičan iskop samo ako naletiš na telefoniju,ali tu treba 110% spremna mašina,nema stajanja,al je dobro plaćeno.

Ovako kopaš za vodu,pa ajde da postaviš,isto i kanalizacija,pa kopaš za ogradu što drugi da betonira kad možeš ti da skupiš ekipu pa da se i to odradi i za čas ne znaš više ni sam šta radiš,a šta ne radiš.Jednom sam kopao za temelj za ogradu,pa ga majstori razvlače ajde plati pa ću ja,pa onda gde da nadjemo majstora za kapiju,reko našli ste ga i ostaneš kod ljudi 5 dana,pa hoće kliznu na motor,ali nema instalacija pa traži odakle može da se uzme,a struju kao da im radio neko lud :D

Nema više samo iskop i odvoz,ima mnogo mašina i svako radi pa se slabo zaradi na klasičnom iskopu i odvozu.Drugag ima kiper pa nabacim njemu posao jer dobar kiper bez 20 hiljada nema,osim Turbo Zete i 814 koji su svi do jednog razvaljeni i loše održavani.

E to sam skoro cuo pricu u kafani , cova kaze da trazi kipera , polovnog dabome , nisu cuo kolikog , al kaze par mjeseci trazi i cuo sam kaze nema nista ispod 30h evradi , a sve groblje , isao da gleda od Mostara do Bihaca , sta jaznam nema kaze .

Obišao sam celu Nemačku i Austriju,ne može da se nadje ništa da vredi ispod 20 hiljada.Gadjam Atega 16 18,pravi kamion za posao 16t bruto,10t nosivost.Zagledao jednog dva puta i neće Nemac ispod 23 da spusti makar poginuo pored njega :D

Iveco može da se nadje za 12,ali Iveco ko Iveco enterijer na svakom kao da je preživeo dva rata.

Nazad
Vrh