Alati i radionice

Не, потрошио више него граничник. Секао бурад од нафте. После ставио истрошену плочу од великог флекса и било је весело...

Naleteo sam na Lidlovo kombinovano tocilo (disk+traka). Pa razmišljam na traku da "oštrim" a na disku da poliram, visoki sjaj. Mada videćemo kada stigne mašina.
Koliko para je? Ja palniram da pravim veću tračnu već dve godine i nikako da se namolim. Za bilo kakvo ozbiljnije brušenje potrebno je da dužna trake bude minmum oko 2m. Mada za oštrenje noževa i manjih stvari dovoljne su i te male što se prodaju. Sad kakav je kvalitet videćeš kad jekupiš pa češ mi reći.

Naleteo sam na Lidlovo kombinovano tocilo (disk+traka). Pa razmišljam na traku da "oštrim" a na disku da poliram, visoki sjaj. Mada videćemo kada stigne mašina.
Imam ja Metabovo kombinovano tocilo i mogu ti reći da to nije za oštrenje noževa jer traka previše pali oštricu. Kamen koristim za oštrenje burgija i testera. E sad da li bi sa dužom trakom ili manjom brzinom bilo bolje, nemam pojma. Gledam na History kanalu neku emisiju gde se takmiče u pravljenju noževe, mačeva i sl. i oni tamo oštre noževe tračnim brusilicom ali je kod njih traka 2 metra. Kod mene je traka 105 cm.

To kombinovano tocilo sam vidjao i po meni je odlicna stvar za otakanje nozeva.
Na jednoj strani bude kamen koji se kupa u vodi i jako sporo okrece dok se na drugoj strani (isto kamen) okrece znatno vecom brzinom i radi na suvo.
(Ovo na koje ja mislim nema traku.)
I ja gledam sebi da nabavim, propustio sam Lidlovo ali mozda cu uzeti i neko drugo.

Sapatnice, ako imas u blizini plasticara nekog, vidi da ti to napravi od plastike.
Ja imam blizu, ali sam lenj da to resim vec svake 2-3 god menjam kolica.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Imam ja Metabovo kombinovano tocilo i mogu ti reći da to nije za oštrenje noževa jer traka previše pali oštricu. Kamen koristim za oštrenje burgija i testera. E sad da li bi sa dužom trakom ili manjom brzinom bilo bolje, nemam pojma. Gledam na History kanalu neku emisiju gde se takmiče u pravljenju noževe, mačeva i sl. i oni tamo oštre noževe tračnim brusilicom ali je kod njih traka 2 metra. Kod mene je traka 105 cm.
Bitna je brzina duzina trake nema nikakve veze,moz da bude i 20m brzina je ista

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Na jednoj strani bude kamen koji se kupa u vodi i jako sporo okrece dok se na drugoj strani (isto kamen) okrece znatno vecom brzinom i radi na suvo.
I ja gledam sebi da nabavim, propustio sam Lidlovo ali mozda cu uzeti i neko drugo.

Sapatnice, ako imas u blizini plasticara nekog, vidi da ti to napravi od plastike.

Gledao sam ta lidlova ali svaki ima falinku sa reduktorom I da kamen skakuće. Tako da na to ne može da se izvuče bas neka žica. Sta znam. Ne patim sad da moram da japansko sečivo, već da mogu koliko toliko izvučem žicu i posle održavam masatom.

Такво исто тоцило, по цени сличној "Лидловој", летос сам виђао код трговаца на "Купујем продајем", мислим по 4800 динара, да л' под марком "Вомакс" или којом већ.

Viđao sam u Lidkovom katalogu takvo suho.-mokro. ali se rijetko pojavi.

Gledao sam ta lidlova ali svaki ima falinku sa reduktorom I da kamen skakuće. Tako da na to ne može da se izvuče bas neka žica. Sta znam. Ne patim sad da moram da japansko sečivo, već da mogu koliko toliko izvučem žicu i posle održavam masatom.
Misliš ma suho-mokro ili suho sa trakom-bez trake?

Dužina trake je bitna zbog trošenja šmirgle. Ako neko želi da forimira profil noža ili da re-profiliše neki koji je već uništen neprvilnim oštrenjima, plus ako je kvalitetan , teško da će se to uraditi sa tom najkraćom trakom što postoji. Iz nekog razloga troši se mnogo brže i nije proprcionalno samoj dužini trake. Npr. ako je dužina ove male 50 cm za očekivati je da će se šmirgla se istrošiti 4X brže nego na brusilici koja ima traku od 2m. Ali ne u realnosti se iz nekog razloga troži da kažem 10X brže.
Što se samog pregrvanja čelika tiče ... Dužina trake ima nekog uticaja, ali je zanemrljiv. Brzina mora da se reguliše. I ne , to što ne vidite da je nož krnuo da menja boju ne znači da ga niste pregoreli. ;)

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Negde sam pročitao da je fora u tome da se kristali sa trake ne mogu ohladiti za jedan krug ako je traka kratka. Naravno, ako smanjimo brzinu onda će stići da se ohlade ali opada efikasnost. Kada gledam snimke brušenja tim dugim trakama to pršte varnice kao kad se brusi velikom ugaonom brusilicom. Ova moja sa profi trakom od 105cm, stvara vrlo malo varnica, sporo skida i pregreva materijal.

Negde sam pročitao da je fora u tome da se kristali sa trake ne mogu ohladiti za jedan krug ako je traka kratka. Naravno, ako smanjimo brzinu onda će stići da se ohlade ali opada efikasnost. Kada gledam snimke brušenja tim dugim trakama to pršte varnice kao kad se brusi velikom ugaonom brusilicom. Ova moja sa profi trakom od 105cm, stvara vrlo malo varnica, sporo skida i pregreva materijal.
A koju granulaciju koristiš?

Koliko vidim najvise se koristi traka 2*72 , odnosno to bi bilo 50,8mm sirine x 1828mm duzine.
Postoje specijalne trake za ostrenje nozeva ali vrlo skupo , takodje i traka od koze za poliranje.

Jedan diy 2*72

Definitvno bolje nego klesta ,napravio na brzinu po uzorku sa neta ,radi odlicno.
https://ibb.co/j5bMdtk]
IMG-20221114-160706.jpg
[/URL]
IMG-20221114-160653.jpg
[/URL][/url]

Nazad
Vrh