Alati i radionice

Nemoj da gledas koliko pisu kVA jer su pogresni podaci, usko grlo im je snaga benzinskog motora. Recimo vilager i napise neke realne podatke , ali ovi made in germany i ostali kinezi ni priblizno.

Probaj da nadjes kolika je snaga motora ali i tu lazu , najbolje je naci preko zapremine motora ali vecinom i toga nema ali vecinom imaju na benzinskom motoru ispisan hod klipa i precnik, vecinom ispod rezervoara , pa preko toga izracunas kubikazu i smanjis snagu za jedno 25% u odnosu na kubikazu honde ili nekog brendiranog agregata koje potpisuju za njih.

Ja sam prije kupio kineski agregat na kojem pise cak 6,5 ks na benzinskom motoru , ali ne moze da pokrene 3 fazni motor od 1,1kW ni prezan , odnosno sa motora je skinuta remenica, jednostavno benzinski motor nema snage i jedva vrti, zanimljivo agregat ima 3 faznu uticnicu i 3 fazni osigurac , 15l rezervoar i podosta je velik ali max moze da okrece 0,75kW monofazni motor pod opterecenjem(muzilica), mislim radi dobro i moze satima da radi, recimo mala kutna brusilica , veliku nisam probao. Mislim da vilager takave velicine prodaje kao 2,8kVa ili cak 2,5kVa ali monofazne.

A i ovo da ima 2 uticnice ne znaci nista jer dolaze sa jednog namotaja agregata , tako da ako nema 2 osiguraca pretpostavimo i preko jedne uticnice mozes povuci max snagu koju moze da proizvede.
Tacno i ja sam primetio da je motor kod ovih agregata slaba tacka. Moj tast ima agregat kineski trofazni dizel od 10kva snaga dizel motora 186f koji je na njemu je oko 10-12ks povezan je na kucnu mrezu. Bas pre neki dan je radio u isto vreme laktofriz trofazni i muzilica trofazni motor od 1.1kw a kada je ukljucena velika ringla na sporetu opasno su pali obrtaji i motor se zagusio prilicno. Sve ukupno nije bilo vise od 4 -4.5kw opterecenja.
Gledao sam par vojnih Končar agregata od 7, 15 i 30 kva i svima su motori oko 3 puta jaci od snage koji daju. Po toj logici da bi dobio 1kw stvarne snage struje treba da uložiš 3kw.
Ako je tacno da ovaj kinez sa dve utičnice daje max na bilo kojoj cak i da ima stvarnih 2-2.5 kva mislim da ce to biti dovoljno za pokretanje el. motora monofaznog od 1.1kw
Na ovaj agregat sam mislio snaga ovog motora je oko 6.5kw tako da mislim da bi realno mogao da izgura 2kw struje naravno na svim ovim generatorima pise da je faktor snage 1 sto je po meni nemoguce.
honda-agregat-4-2-kw-novo.jpg

Poslednja izmena:
Ako je tacno da ovaj kinez sa dve utičnice daje max na bilo kojoj cak i da ima stvarnih 2-2.5 kva mislim da ce to biti dovoljno za pokretanje el. motora monofaznog od 1.1kw
Na ovaj agregat sam mislio snaga ovog motora je oko 6.5kw tako da mislim da bi realno mogao da izgura 2kw struje naravno na svim ovim generatorima pise da je faktor snage 1 sto je po meni nemoguce.
honda-agregat-4-2-kw-novo.jpg

Taj motor je 6,5 konja, odnosno 4,8kW.
Na 1,5kW opterećenja se ozbiljno muči.

Taj kinez sa slike jedva pokrene motor od 1,5kw, cisto da imate neku viziju...
Ja sam samo za vojni starog kova!
Imam mali od 5,5kw monofazni povezan na mrezu sad razmisljam da uzmem nesto ozbiljnije ako istrci povoljno.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ti kineski agregati imaju max iskoristivost generatora tek 0,6 (60%) , tako tvrde na netu neki pisu cak i manje . Takodje na netu pokazuju da imaju aluminijumsku zicu , ofarbana crvenim lakom , kad izgori vidi se aluminijum i tu je isto problem, oni sa bakarnom zicom su puno izdrzljiviji. Nisu jeftini kinezi vec su ustedeli na svakoj mogucoj stvari na tom agregatu. Metalne slavine nisu od aluminijuma nego od neke legure koja se raspadne za nekoliko godina.

Recimo stari generatori na agregatima su imali preko 0,8.

A majku im kinesku setili se da farbaju zicu 😂

To kao ono sto sam ovde video da ljudi samouvereno pisu kako su kupili kablove ili provodnike "samogasece" sa belim jezgrom kada rade instalaciju a ne kontaju da kinezi rade univerzalnu belu izolaciju za sve provodnike a da zatim po zelji kupca farbaju u boji koju hoce. Zato provodnici izgledaju kao da imaju dvoslojnu izolaciju. Ta fora sa proizvodnjom im je jeftinija nego da celu masu za oblogu menjaju. Zato svi kineski aparati u sebi imaju zice sa belom izolacijom.

Istrazivao malo po netu u vezi generatora ispade da su ovo kineske kopije par kineskih proizvodjaca generatora čiji se generatori ugradjiju u skoro sve brendirane agregate. A ovo su njihove kopije sa AL žicom jeftinim lezajevima. Stvarna snaga originala ovog tipa generatora je 2.5-3.2kva a ove kopije niko nezna. Ima jedan rodjak ovakvu kinesku "hondu" pozajmicu da probam ako radi kupujem.

Poslednja izmena:
Imam neki malo stariji ABAC kompresor ali recimo da je slicnih karakteristika kao ovaj na slici. Motor radi lepo, duva ali kao da ne pravi kompresiju, duva tek toliko da moze da oduva prasinu po betonu nekih pola metra-metar uopste nema onaj pritisak koji je nakad imao.. Da li neko zna sta moze da bude problem i gde traziti majstora za kompresor, mozda neka prodavnica/servis ?
b87cfc4e-6385-47cd-a725-f4b6838b8ed2
Proveri karike kad već skidaš, ali tipujem na ventile. Sve zavisi kog su tipa, nejverovatnije limčići koji zatvraju otvore. Ili je neki pukao ili se samo navatala prljavština. Ako je prljavština nemoj da šmirglaš nego nečime skini da ih ne izgrebeš. Eventalno polir pastom istrljaj dobro. I obeleži koji gde ide.

Proveri da ti nije slučajno problem u crevu ili pištolju za duvanje. Svilena buba što zna da zapuši creva to niko ne zna.
Ja sam imao sličan problem, kod spojnice se našto zavuklo, nisam nism ni skonta šta je problem dok nije došao majstor zatraktor i proba da izdvava nešto, kako jeo je skontao odma... Ja sve mislo pištlja nevalja, čak sam ga i namešto...
Mada u ovom slučaju kompresor poni bocu normalno i diže pritisak. Koliko sam razumeo kod milana to nije slučaj.

Poslednja izmena:
Mislim da sam negde procitao da moze ulje da se zapali pa zbog toga.
Hmm, ne znam kako bi to moglo da se desi. Jedino da se stavi motor 5 X jači, da se skini sklopka pa da ga izmaltretiraš dok se toliko ne usija.. pa opet nema dovoljno vazduha u karteru da ulje počne da gori.
Jedino može da se pali u glavi gde je temeratura najviša pa da ostavlja depozite na ventilima brže nego što bi neko ulje sa višom tačkom paljenja.

A majku im kinesku setili se da farbaju zicu 😂
Ma to im je stara fora. Ne farbaju žicu nego kodiraju bakrom. Spolja bakar unutra aluminijum. (ako možda nisu provalili kako da skinu još koji stoti deo centi pa sad umesto bakra koriste stvarno farbu :)). To je tako kod većine jeftinih Kineza. Uzmi namotaj preseci videćeš da je unutar alu Parkside alati takodje.

Proveri karike kad već skidaš, ali tipujem na ventile. Sve zavisi kog su tipa, nejverovatnije limčići koji zatvraju otvore. Ili je neki pukao ili se samo navatala prljavština. Ako je prljavština nemoj da šmirglaš nego nečime skini da ih ne izgrebeš. Eventalno polir pastom istrljaj dobro. I obeleži koji gde ide.

Ja sam imao sličan problem, kod spojnice se našto zavuklo, nisam nism ni skonta šta je problem dok nije došao majstor zatraktor i proba da izdvava nešto, kako jeo je skontao odma... Ja sve mislo pištlja nevalja, čak sam ga i namešto...
Mada u ovom slučaju kompresor poni bocu normalno i diže pritisak. Koliko sam razumeo kod milana to nije slučaj.
Danas sam ga malo cesljao, ispustio vodu, proverio ulje.. I nadjem potencijalni problem.. Posto je sa dva cilindra i na oba ima filtere odvijem jedan pa probam da duvam kroz otvor za filter i ulazi vazduh ali tesko, sto je po meni i ocekivano. Onda odvijem drugi i dunem a ono kao da duvam kroz casu bez dna.. Istrazim malo i vidim da je ta glava izgleda pucala pa je neko tu nesto radio i ona pusta vazduh. Sad meni se cini da pusta tu na pocetku gde je usis, sto onda u teoriji ne mora da pravi problem ali definitivno cu potraziti novu glavu negde da kupim jer to svakako nije dobro..

Jel glava kao ceo sklop "glava kompresora" ili glava cilindra?
Ako je glava cilindra, izmeri razmake rupa (ako je abak u pitanju)

Jel glava kao ceo sklop "glava kompresora" ili glava cilindra?
Ako je glava cilindra, izmeri razmake rupa (ako je abak u pitanju)
Glava cilindra, znaci samo "poklopac" na kome je filter, tj gde je usis vazduha.

Jeste ABAC, 100litara. Imas mozda koju glavu viska ? :D

EDIT:
Isao da izmerim razmake, 45x80mm.. (44-45x79-80, kineskim metrom mereno xD)

Poslednja izmena:
Danas sam ga malo cesljao, ispustio vodu, proverio ulje.. I nadjem potencijalni problem.. Posto je sa dva cilindra i na oba ima filtere odvijem jedan pa probam da duvam kroz otvor za filter i ulazi vazduh ali tesko, sto je po meni i ocekivano. Onda odvijem drugi i dunem a ono kao da duvam kroz casu bez dna.. Istrazim malo i vidim da je ta glava izgleda pucala pa je neko tu nesto radio i ona pusta vazduh. Sad meni se cini da pusta tu na pocetku gde je usis, sto onda u teoriji ne mora da pravi problem ali definitivno cu potraziti novu glavu negde da kupim jer to svakako nije dobro..
Nisi skidao glavu? Očigledno da ima neki problem sa jednim od ventila pošto bi na oba trebalo istom jačinom da možeš uduvati vazduh.
E sad ovo što kažeš da je glava pukla. kako misliš pukla? Tu gde se šrafi filter? Ako je samo tu , to ne bi trebalo da bude problem.

Nisi skidao glavu? Očigledno da ima neki problem sa jednim od ventila pošto bi na oba trebalo istom jačinom da možeš uduvati vazduh.
E sad ovo što kažeš da je glava pukla. kako misliš pukla? Tu gde se šrafi filter? Ako je samo tu , to ne bi trebalo da bude problem.
Pa ja odsrafim filter i onda duvam kroz taj otvor a vazduh izlazi malo dalje isto na glavi izmedju onih rebara. Videcu sutra da slikam, vidi se da je tu nesto vareno (mada nzm kako se vari ovaj materijal).. E sad ako je to isto deo gde je usis moguce da i ne pravi to problem, moracu da skinem sutra glavu sa tog sumnivog cilindra pa da vidim gde je tacno rupa i sta se tu desava..

Pronadji Gp Air ili Tehnogama. Ovaj prvi ima bas bas svega za kompresore a i sklapa ih pa ga pitaj jel ima posto radi i stare abac glave. Ova druga firma oglasava da ima rezervne delove. Bitno je samo da znas model glava

Pa ja odsrafim filter i onda duvam kroz taj otvor a vazduh izlazi malo dalje isto na glavi izmedju onih rebara. Videcu sutra da slikam, vidi se da je tu nesto vareno (mada nzm kako se vari ovaj materijal).. E sad ako je to isto deo gde je usis moguce da i ne pravi to problem, moracu da skinem sutra glavu sa tog sumnivog cilindra pa da vidim gde je tacno rupa i sta se tu desava..
Ako izlazi izmedju rebra, nije dobro. Može biti da je samo dihtung, ali ti kažeš da su vidljiva oštećenja glave. Aj baš slikaj ako te ne mrzi.

Nazad
Vrh