Akumulatori

Skup je možeš kupiti 2 Black Horsa kod nas a evo meni traju i oni već 6 godina. 1998 sam kupio akumulator somborski lažno je reći trajao je 9 ravnih godina.To je fenomen.Po meni su se dobro pokazali slovenski Topla nisu skupi a traju dugo

Posebna marka (brend)?
Iskreno, teško je reći.
Za Banner se slažem (douše nije baš jeftin, ali znate već ono "jeftino i dobro" je uvek neki kompromis), ali i za Black Horse (donekle jer bi zaista moglo biti izuzetno povoljno, a domaćeg proizvođača uvek više cenim (makar do sada dobio 101 packu zbog toga, ali uglavnom se radi o "Ipone" personama ili uvoznicima pa ne pridajem značaj tome).
Iskreno, BH pre privatizacije je zaista mogao na crtu bilo kome u svetu jer su se pravili po standardima sa kraja XX veka a ne novim iz XXI (početka) gde se gleda da se akum. ne održava, da više od 95 a po mogućstvu svih 99% izdrži garanciju (koje je produžena, doduše) ali i da bar 51% ne izdrži više od sezone posle garancije.
Ono što NE znam kako se sad prave BH, mada je blisko pameti da je lakše napraviti kvalitetnu malu seriju.

Poštovani g. Bojčetić, nemojte se ljutiti ali moram da Vas ispravim što se tiče trajanja akumulatora. Za stacionarne (i u manjoj meri trakcione) to važi, ako smo kod olovnih (naravno još više za Ni-Cd ili Ni-MH (nikal-metal hidrid) ili litijumske u mobilnim telefonima), inače NE važi za starterske. Starterski nisu pravljeni za (duboko) pražnjenje i mogu "odraditi" tek par desetina ciklusa (Ca-Ca 3-4x manje od PbSb).
Oni su predviđeni da budu uvek u napunjenom stanju i da se posle startovanja dopunjuju (potpuno pražnjenje ih ubrzano uništava). Jednostavno takva im je konstrukcija (da daju što veću (gusitnu) struje u kratom periodu). Dugo vremena u ispražnjenom stanju i više nisu što su bili (pa čak da se više ne mogu ni koristiti).

P.S.
Uzgred, i Topla je o.k. Imaju i jefinije brendove (npr. Taxxon) ali su tamo ploče (verovatno) tanje (manja masa za isti kapacitet) i (najverovatnije) kraće traju. Mislim da u odnosu na novac vrede (u oba slučaja).
Varta je Varta (nekada i moj lično omiljeni brend) ALI sada je to SAMO (doduše jak) BREND i uz sve kvalitete (jeste među najboljima) uvek se (pomalo) preplaćuje.

Ja imam problem sa akumulatorom 60ah 480a ali to nije ni bitno koliko da je kupljen u aprilu 2015 i super radio do pre par nedelja od kad nema snage da vergla kao pre,a i ako stoji 2 dana treba da se napuni,a i kad je u autu nekad sija od alternatora lampica,sad kad je u autu drugi aku. ne treba punjenje i dobro vergla i nista ne sija.
Onaj u servisu kaze da je po njemu akumulator dobar i da ne treba nista dirati jer je po njemu ispravan i iscudjava se sta bih ja od akumulatora marke Taxon tu je doslo do rasprave jer gospodje u prodavnici nisu to rekle kad sam kupovao i nije hteo ni da ga pogleda,na moju inicijativu je uzeo akumulator da ga "istestira" a svodi se na to da mi je rekao u utorak da odem,jer od ponedeljka pocinju da rade i tad ce ga napuniti do utorka... Kako ja da se zastitim?

Da neko ne shvati pogresno nemam nista protiv Black Horsa ako je kvalitet kao pre a to ce se videti za 4-5 godina.
- - - - - - - - - - - - - -
North ako Taxon nema garanciju tesko da nesto moze da se uradi, za svaki slucaj proveriti sa unimerom kako puni alternator i da instalacija ne vuce struju, kad je hladno
osmirglati sve kontakte(kleme,stubice na aku.) to pravi veliku razliku na ovim temperaturama.

Ja sam kupio polovan taxon 140Ah za traktor, kod mene je već druga godina,radi kao sat drži napon u mirovanju 12,95V.Zasad dobro iskustvo sa ovom markom.

Ko kaze Da Black Horse ne vredi svaki dinar? Prilicno je jeftiniji ima garanciju 2 godine, a kako se sada rade male serije i proizvodnja se mnooooogo bolje prati nego za vreme Bogicevica, ne vidim zasto i Black Horse ne bi radio kao i svaki drugi. Pritom je nas proizvod i pomaze se nasa fabrika.

Svaka baterija najduzi vek ima prilikom potpunog punjenja i potpunog praznjenja. Ne bih komentarisao dalje, jer sam ipak na mirkostrujama studirao, a energetika mi je sporedna stvar, ali po nesto ipak znam.

Dugo godina je potrebno da se vrati poljuljano poverenje kupaca.To svaka firma treba da ima na umu i jednostavno je tako. Sto se tice proizvodnje sada, rekao bih da iza sadasnjeg zakupca upravo stoji Miroslav Bogicevic, takva situacija je identicna u Mlekari Sabac.-izdata takodje u zakup nekom brokeru a prica se da ista sudbina ceka i topionicu olova kraj Loznice.

Dok eventualno neka poznata svetska firma ne kupi Fas, za mene ce ostati neprimeceni na trzistu.

Veći akumulator manje trpi pri startu ali se ne dopunjava tako dobro i na kraju krajeva košta previše.
Negde se mora povući crta. U Z101 može da se smesti 60Ah pa i neki od 66Ah ali ... (više od 55Ah je bacanje para).
Ovde da naglasim: (čak i) Kiperi (damper, Hitachi-Euclid, Caterpilllar, Komatsu) od 60 ili 80 tona (fabrički) imaju "samo" 2x210Ah (instalacija 24V) i to je to, oni od 160, 180 ili 200 tona 4x250 (225-300).
Mislim ... valjda je jasno.

P.S.
O pražnjenu i punjenu sam podrazumevao 1,7V po ćeliji (cca. 10,2 V tj. 10-10,5V) inače potpuno (duboko) pražnjenje ispod 10V drastično skraćuje vek akum. bat. (još manje (traje, dodato kasnije) od navedenog).

Poslednja izmena:
Danas sam bio za akumulator,kazu ispravan kad ga spoji na onaj uredjaj(mobilni,kao tablet izgleda) ocita da je sve u redu,napon akumulatora 12.2volta,a napon punjenja 14.17 volti.
Ovaj drugi akumulator koji sam koristio par dana je palio kao mina i na -10 -15 stepeni,ne pali se lampica alternatora...sad cekam da vidim dokle ce ovaj raditi.

Da se nadovezem malo za Black Horse akumulatore. I ja sam nekad razmisljao kao kolega Bojcetic da vrede svaku paru i da pomazem domacu fabriku. Medjutim jedan od 45 Ah mi je crko u garantnom roku, a od garancije sam morao da se oprostim. Drugi od 55 Ah je od uvek slabo drzao struju tako da sam i njega skoro otpisao. Kao slag na tortu mi je bilo kad sam cuo da radnici koji inace rade za 250-300 evra nisu primili 7 plata i kad sam shvatio koga u stvari pomazem. Sad neko da me ubedi da je kvalitet odjednom skocio i da iza te firme stoji valjda dobra vila, nema sanse. Sad ga ne bih kupio dzabe da mi ga daju.
Inace sam u Jugica sad za zimu stavio iz traktora od 100 Ah, neki Magnum, jes da je jedva stao ali pali kao mina. U Astri imam Bosch 55 Ah i vise puta je potpuno ispraznjen, a opet dosta drzi struju.

@AcA Opel
Aco vlasnik koji je dugovao 7 plata je Bogicevic aka Farmakom Sabac. Sada je zakupac pogona Viskol iz Novog Sada/Veternika/Futoga ne znam tacno odakle su. Bogicevic je uspeo da izgubi sve moguce kupce, a nov zakupac/vlasnik buduci verovatno sada pokusava da povrati trziste. Kontrola kvaliteta je mnogo bolja nego ranije i iz fabrike izlaze ok primerci. Imam jedan Viskol Black Horse ima vise od mesec a manje od 2 meseca radi ok. Sta ce biti za godinu-dve-tri, pet ne znam. Garancija 2g za koju mi garantuje Viskol.

KOje god vozilo da sam kupio, dobio sam ga sa aukumulatorom koji ne uliva poverenje. Najpre kupio fapa 2012. U njemu bila 2 Black Horse (2005. i 20010 godiste) i jedan je crkao te zime jer je bio star 7 godina, ali sam na otpadu nasao takoreci nov (star oko 2 meseca), isto Black Horse. Trenutno sa njima pali kao mina. Sad kad se zavrsi sezona (ima jos malo posla), idu van i na kontrolu. Zatim kupio auto, isto u njemu Somborac 97 ili 100A, 2013. god. i na ovim mrazevima je palio kao mina. Posle kupim kamion a u njemu Pro Atomic akumulatori 2013. god. U njima celije kao nove. Sad dokle ce ici, ne znam. Ja sam mislio da ce me izdati neki (pre svega 1 na fapu), ali hvala Bogu nije:osmeh:

@AcA Opel
Aco vlasnik koji je dugovao 7 plata je Bogicevic aka Farmakom Sabac. Sada je zakupac pogona Viskol iz Novog Sada/Veternika/Futoga ne znam tacno odakle su. Bogicevic je uspeo da izgubi sve moguce kupce, a nov zakupac/vlasnik buduci verovatno sada pokusava da povrati trziste. Kontrola kvaliteta je mnogo bolja nego ranije i iz fabrike izlaze ok primerci. Imam jedan Viskol Black Horse ima vise od mesec a manje od 2 meseca radi ok. Sta ce biti za godinu-dve-tri, pet ne znam. Garancija 2g za koju mi garantuje Viskol.
A ko im vrsi kontrolu kvaliteta? I ne mogu da shvatim da je to neki plus sto je kontrola kvaliteta bolja nego ranije jer oni ranije kontrolu kvaliteta uopste nisu ni imali. Znaci bukvalno nisu imali kontrolu kvaliteta poslednjih godina. Bukvalno su isli po srbiji i skupljali stare akumulatore koje su nekako valjda osvezavali i lepili im nove nalepnice. Ja nisam citao o tome, nego sam saznao iz prve ruke. Onda za sadasnjeg vlasnika i ja da kazem da meni to ime nista ne znaci i ne uliva mi poverenje. Na kraju krajeva oni se vode kao vlasnik, a ko je stvarno vlasnik i ko vuce konce to je druga stvar. Bili su to nekad dobri akumulatori dok sve nije upropasteno, a kad se upropasti treba mnogo vremena da se opet postigne kvalitet.

Pozdrav narode! Treba da menjam akumulator u autu (nissan bluebird 1600 benzin/plin) do sada mi je bio black horse 55ah i nesto mi nikada nije drzao struju,ako par dana ne palim obavezno palim na gurku. Ovih dana kada su krenuli minusi ne drzi nikako. Odem kod majstora da mi premeri,kaze da mu je startna snaga 70% sto je ispod normalne.
E sad,posto vec kupujem nov,sta mi savetujete? Koji i od koliko ah je dovoljno za njega? Hvala vam.

@Aca Opel
Ne znam sta reci. Jako mnogo ljudi iz sela radi tamo, sto u proizvodnji sto u pomocnim poslovima. Ako oni lazu, lazem i ja vas. Ali po prilici moraju da poprave kvalitet ako zele trziste.

Pozdrav narode! Treba da menjam akumulator u autu (nissan bluebird 1600 benzin/plin) do sada mi je bio black horse 55ah i nesto mi nikada nije drzao struju,ako par dana ne palim obavezno palim na gurku. Ovih dana kada su krenuli minusi ne drzi nikako. Odem kod majstora da mi premeri,kaze da mu je startna snaga 70% sto je ispod normalne.
E sad,posto vec kupujem nov,sta mi savetujete? Koji i od koliko ah je dovoljno za njega? Hvala vam.

Ja sam kupio ovaj Energizer plaćen 7000din,garancija 37 meseci,za sad je odličan,na ovim minusima pali odlično,probao sam da ostavim auto 4-5 dana da ga ne startujem,i peti dan startujem vergla kao lud.

2m7xky0.jpg

Nazad
Vrh