Posebna marka (brend)?
Iskreno, teško je reći.
Za Banner se slažem (douše nije baš jeftin, ali znate već ono "jeftino i dobro" je uvek neki kompromis), ali i za Black Horse (donekle jer bi zaista moglo biti izuzetno povoljno, a domaćeg proizvođača uvek više cenim (makar do sada dobio 101 packu zbog toga, ali uglavnom se radi o "Ipone" personama ili uvoznicima pa ne pridajem značaj tome).
Iskreno, BH pre privatizacije je zaista mogao na crtu bilo kome u svetu jer su se pravili po standardima sa kraja XX veka a ne novim iz XXI (početka) gde se gleda da se akum. ne održava, da više od 95 a po mogućstvu svih 99% izdrži garanciju (koje je produžena, doduše) ali i da bar 51% ne izdrži više od sezone posle garancije.
Ono što NE znam kako se sad prave BH, mada je blisko pameti da je lakše napraviti kvalitetnu malu seriju.
Poštovani g. Bojčetić, nemojte se ljutiti ali moram da Vas ispravim što se tiče trajanja akumulatora. Za stacionarne (i u manjoj meri trakcione) to važi, ako smo kod olovnih (naravno još više za Ni-Cd ili Ni-MH (nikal-metal hidrid) ili litijumske u mobilnim telefonima), inače NE važi za starterske. Starterski nisu pravljeni za (duboko) pražnjenje i mogu "odraditi" tek par desetina ciklusa (Ca-Ca 3-4x manje od PbSb).
Oni su predviđeni da budu uvek u napunjenom stanju i da se posle startovanja dopunjuju (potpuno pražnjenje ih ubrzano uništava). Jednostavno takva im je konstrukcija (da daju što veću (gusitnu) struje u kratom periodu). Dugo vremena u ispražnjenom stanju i više nisu što su bili (pa čak da se više ne mogu ni koristiti).
P.S.
Uzgred, i Topla je o.k. Imaju i jefinije brendove (npr. Taxxon) ali su tamo ploče (verovatno) tanje (manja masa za isti kapacitet) i (najverovatnije) kraće traju. Mislim da u odnosu na novac vrede (u oba slučaja).
Varta je Varta (nekada i moj lično omiljeni brend) ALI sada je to SAMO (doduše jak) BREND i uz sve kvalitete (jeste među najboljima) uvek se (pomalo) preplaćuje.