Akumulatori

FAbrika akum. Sobror je od maja ove godine u stečaju.
Bilo je najava da će Viskol zakupiti proizvodnu liniju (i da plaća radnike i troškove od momenta početka proizvodnje). Moguće da su pustili neku manju seriju ... možda su napravili i neku količinu "suvih" pa po nekom tempu formiraju manje serije koje prodaju lokalno ili za plaćanje unapred ... ili tako nešto. Možda je i dorada finalnog proizvoda od postojećih sirovina (pod nadzorom stečajnog upravnika) da se izvuče neki dinar više a nešto ljudi da primi (bar) minimalac ... žalosno ali šta (pa) drugo može iz stečaja da se radi (osim prodaje nekome ali to je potpuno neizvesno, čak i sa oproštenim dugovima ... možda ono za evro ili tako nešto ali su, na veliku žalost, veće šanse (kako to obično biva) da sve završi kao "staro gvožđe" (olovo u ovom slučaju)).
Ne znam, samo nagađam na osnovu javno dostupnih informacija ...

Viskol je zakupio pogon kompletan. Obnovili su proizvodnju i grade polako trziste. Negde u septembru su poceli da rade ponovo. Akumulatori izlaze dobrog kvaliteta i uskoro ce moci da se nadju u vecini radnja kao i pre. Trenutno rade manje serije za izvoz pod raznim brednovima. Na mom pise Black Horse - Viskol. Plate prijaju redovno i firma posluje ok. Ovo sam sve saznao u radnji jer su mi sami i zamenili akumulator na autu.

Viskol je zakupio pogon kompletan. Obnovili su proizvodnju i grade polako trziste. Negde u septembru su poceli da rade ponovo. Akumulatori izlaze dobrog kvaliteta i uskoro ce moci da se nadju u vecini radnja kao i pre. Trenutno rade manje serije za izvoz pod raznim brednovima. Na mom pise Black Horse - Viskol. Plate prijaju redovno i firma posluje ok. Ovo sam sve saznao u radnji jer su mi sami i zamenili akumulator na autu.
ide neka prica da su gazda viskola i gazda black h. poznanici sa robije :cao:

Pozdrav svima,imam jednu nedoumicu u vezi ovog punjaca za sta sluzi aut. osigurac da iskljuci kad napuni akumulator ili zastita od preopterecenja\kratkog spoja

To je ujedno radni osigurac koji trpi svu struju koja prolazi. U slucaju da je akumulator veliki i skroz ispraznjen takoreci moze preveliku struju povuci i spaliti ispravljac ili ako je celija u kratkom spoju isto. Znaci osigurava najvecu dozvoljenu struju da nedodje do havarije. Onaj levo osigurac je na ulazu u punjac i retko otkazuje

CCA min. 750A, preporučljivo 850A (svakako HD verzija akum. bat.).
Kapacitet je manje bitan ali min. 110Ah, svakako ne više od 145Ah.

A neka posebna marka
Po meni su Banner zakon jaka im je cena ali i kvalitet.U kolima(dizelas) je trajao 10 godina pre neki dan sam zamenio. Od 95Ah,780A je 12600rsd;110Ah, 760A je 18360rsd uracunata dostava,garancija 36 meseci.Narucis preko interneta donesu ti na noge za dva radna dana.Firma iz Rume poslacu ime firme na pp ako se odlucis proverio sam najpovoljniji su sa cenama.

To su bas bas jake cene. Poredjenja radi Black Horse od 141Ah je oko 13500din ako sam zapamtio dobro.
110Ah je oko 10.000din

Jesu skupi ali vrede svaki dinar, gledao sam i Varta skuplja je od Banner a nije nista bolja.Za kola kupljen 74Ah on je 10200, a ovaj stari 66Ah sam ostavio za 539 startuje ga bez problema i po ovoj zimi.Najvaznije za dug vek akumulatora je da se ne isprazni do kraja i ako je sa cepovima povremeno proveravati nivo elektrolita da ne ostanu ploce suve.
Kod nas dosta ljudi grese kad auto\traktor nece da upali pa alnasuju do zadnjeg atoma struje to ubija akumulator.

Ko kaze Da Black Horse ne vredi svaki dinar? Prilicno je jeftiniji ima garanciju 2 godine, a kako se sada rade male serije i proizvodnja se mnooooogo bolje prati nego za vreme Bogicevica, ne vidim zasto i Black Horse ne bi radio kao i svaki drugi. Pritom je nas proizvod i pomaze se nasa fabrika.

Svaka baterija najduzi vek ima prilikom potpunog punjenja i potpunog praznjenja. Ne bih komentarisao dalje, jer sam ipak na mirkostrujama studirao, a energetika mi je sporedna stvar, ali po nesto ipak znam.

Nazad
Vrh