Agrotehnika u soji

Odg: agrotehnika u soji

Semenska soja ima propratni dokument u kome pise na pr. :seme Balkan... 1000 kom=197,7gr.Ako sejemo 450000 semenki/H digitronom resimo kilazu.Ako sejete svoju uradjenu soju trebalo bi brojati 1000 prosecnih... Moze se spartati zbog luftiranja ili zbog ciscenja zemlje.Malo je i 30 vertikalnih motika ako je njiva zapustena.Sta je sa travom u samim redovima?Ja spartam u 90% 3 puta. 2 puta apsolutno uvek.

mladen je napisao(la):
120 rupa neprecizno ,ja sijem sa 72 rupe i razmak je 3cm u redu a razmak redova 45cm
Mladene,sala je sala,ali...3 cm. u redu, a razmak redova 45cm=oko720000 usejanog semena na hektar:haha:Uuuuuuuu!!!

dicki je napisao(la):
mladen je napisao(la):
120 rupa neprecizno ,ja sijem sa 72 rupe i razmak je 3cm u redu a razmak redova 45cm
Mladene,sala je sala,ali...3 cm. u redu, a razmak redova 45cm=oko720000 usejanog semena na hektar:haha:Uuuuuuuu!!!
To uopšte nije šala :sta: na kolko ti seješ soju ? :sta:

Ja sejem na 50cm medjuredni razmak i na 3cm rastojanje!

Nesto mi,[bez ljutnje] mnogo sarenila u setvi soje.Sta sada da zakljuci onaj ko bi hteo dobro da uradi? Valjda je bitno da se useje odredjen br. semenki po jedinici povrsine na odgovarajucu dubinu[u zavisnosti od vlage...]Ako se ne varam seje se od 400000 do 550000/H.Sejati manje-truba,sejati vise-dve trube bez piska[em se bacaju pare za seme em se gube pare zbog slabijeg prinosa].Moze 120,moze72,ali broj ''usejanih'' na sto priblizniji razmak se mora postovati.Ako je klijavost semena na pr.85%,a sorta zahteva oko 500000/H dodajem 15% pa to bude za tu sortu[afrodita,valjevka proteinka...] 600000.Ako je izmedju redova 45 razmak u redu =3,7;50=3,3;70=2,4.

Idealno za setvu soje: međuredni razmak 50cm a razmak u redu 3-3,5cm.

Kod nas se seju uglavno:ravnica,venera i po najvise balkan.Nekoliko je sejalo gorstaka,ali nije bas bio...Ovde dominiraju balkan i venera.

Ja sejem samo vojvodjanku i odlicno se pokazala, htela bih da probam da sejem gorstak-a jer sam cula da je dobra. Ne znam sta da radim... ::pomoc:;

paorova ljubicica je napisao(la):
Ja sejem samo vojvodjanku i odlicno se pokazala, htela bih da probam da sejem gorstak-a jer sam cula da je dobra. Ne znam sta da radim... ::pomoc:;
Moj savet je da ne menjate kada je vojvodjanka dobro rodna tamo[gde sejete].Ovde je nekoliko njiva bilo pod gorstakom[i jedan moj drug je sejao].U sredini i pred kraj vegetacije izgledala je fenomenalno_Obecavala je rekordan rod[bilo je zasejano 3kj.gorstaka i 1kj. balkana jedna uz drgu.Balkan=2400 gorstak=2050/kj.

ja isto sejem iskljucivo vojvodjanku i dobro se pokazala neki prose po kj=2550 :D

Od kasnih sorti Nova sorta Rubin je veoma prinosna. Ostvarila je veće prinose u prošloj godini od Vojvođanke, Venere i Mime. Ko je obilazio oglede bila je pod šifrom NS-L 220317 i ima smeđe dlačice.

Nazad
Vrh