Agrotehnika u soji

Odg: agrotehnika u soji

Pivot oko 1 god.Ako to gledas , a trebalo bi onda nemoj da gledas kroz prste, navijacki i koliko ce ti ostati-100-500gr.
[/quote]
nerazumem ovo bas najbolje ,pivotom nisam prskao.... ustvari baba je prskao 8dcl po kj padogodine zito 15 20 cm,sad jednostavno njiva nije zakorovljena a nisam hteo da ostavim neprskano gde je bilo bitno tamo sam potrosio omiljenu kombinaciju

Komsija isao da sparta soju i veceras kaze da po soji lete zuto-kafeni veci leptiri.Prskao sam soju pre nekoliko godina sa nekim insekticidom, ali sam skroz zaboravio zasto sam prskao. Zna li neko nesto otome i imate li leptira? Oce li oni kasnije zumbati soju :sta: :sta: :sta: :udri:

Sad kad kazes... ja sam danas prskao soju panterom protiv muharike i ja sam video par leptirova kafeni sa zutim pegama.... Jel to nesto opasno za soju? Ja se sa time dosad nisam sretao!

mityoo je napisao(la):
Sad kad kazes... ja sam danas prskao soju panterom protiv muharike i ja sam video par leptirova kafeni sa zutim pegama.... Jel to nesto opasno za soju? Ja se sa time dosad nisam sretao!

ja sam jedne godine u spartanju primetio leptire i bas su bili lepi. Kad ono sredinom leta se pojave gusenice od tog leptira i pocnu strassssno da jedu soju. Morao sam da prskam soju insekticidom. Ti moji leptiri su bili narandzasto-crni.

mityoo je napisao(la):
Ma to i ja pitam. Ako je ''par'' nek im je sa srecom, ali ovde ih bas ima...

moj rodjak je napravio ove godine na jednom jutru soje veliku glupost,i ovako je to pocelo:mesec dana pred setvu soje je setvospremirao njivui tu negde pocetkom marta i ta njiva je trebala biti spremljena za setvu graska ali iz nekih razloga tamo nije posejan grasak i ostala je tako mesec dana da stoji i onda polovinom aprila na tu njivu je trebao posejati soju ali nije presao setvospremacem kao da ne izbaci vlagu ali korov je vec krenuo ali sta je tu je i na tu njivu je posejana soja i posle setve je oprskao sa METEOROM i kaze da bi to trebalo da unisti korov koji je nikao i da soji nece biti nista,i do dan danas je dosao s njive koju je trenutno jos oprskao i PIVOTOM sav nervozan i kaze da se soja susi i da je njen koren crven verovatno zato sto je prskao sa meteorom i da je to nastetilo soji i sada se sam bio da obidjem tu njivu i mogu zakljuciti da je soja 90posto osusena i da joj nema spasa i da se tamo mora presejavati nesto drugo ali divlji sirak je vec do kolena i trebalo bi tanjirati tu njivu i sejati nesto drugo ali sta sejati tamo kad je prskao tu njivu i sa meterom i sa pivotom?sta vi mislite kako da pomognem rodjaku? :bravo:

Mozda da rodjak sada procita uputstvo sa tog Meteora , kada to nije ucinio pre prskanja.

Pa rodjak isto nije cuo do danas . Sigurno on zna.

Sutra krecem sa agrotehnikom zvanom: P R E S E J A V A NJ E na parcelama gde mi je ovako nikla soja.

vpezhu.jpg

Sad se skupilo nesto vlage ( mada jos uvek nema dovoljno ) a nadam se i novim padavinama u skorije vreme.

Kukuruzi mi se nalaze u susednom selu koje je na 2-3 km od mog sela i gde je od 30 aprila na ovamo palo nekih 80 litara kise, a u mom ataru palo dva tri puta po nekoliko litara. Svaki put samo toliko da je soja krenula i na pola puta se osusila klica. Nalazio sam klice dugacke 2-3 cm skroz osusene.

cicimoric je napisao(la):
a sta je taj meteor? nikad cuo za to
Meteor je druže za prskanje žita.Ide ga svega 10gr po Ha.Skida sve osim galijuma mada u kombinaciji sa okvašivačem može i galijum da skine u nekom procentu

Da a deluje na sve sirokolisno cak i preko zemljista! I kod mene se pojavio čičak posto je zemlja za soju stajala spremljena za setvu 10 dana...dok nije stiglo seme :udri:... ali ja sam nakon sejanja 4-ti dan prskao glifosatom 1l/ha i to je sve ocistilo a glifosat nema delovanje preko zemljista vec deluje samo "na zeleno" i onda kad je soja pocela da nice zemlja je bila cista!

Jel se pojavili kod vas leptirici po soji, posle kojih se stvaraju paucici koji buse listove i na kraju odpada lisce sa soje? Na pojedinim mojim parcelama soja je izgubila vec oko 20% lisca,nadam se da ce ih ova kisa zaustaviti,jer za njih nema pomoci dok ne odu..

Jugos je napisao(la):
Jel se pojavili kod vas leptirici po soji, posle kojih se stvaraju paucici koji buse listove i na kraju odpada lisce sa soje? Na pojedinim mojim parcelama soja je izgubila vec oko 20% lisca,nadam se da ce ih ova kisa zaustaviti,jer za njih nema pomoci dok ne odu..
Hvala bogu nema kod nas,jel imas neku sliku kako izgleda?Jel moze da se prska necim?

Nemam slike,dok smo spartali samo rojevi su izletali okolo.
Prskati se ne prska cekas kao dok ne odu naprave ti stetu i ti samo gledas,tamo gde su vise napali stanjili se redovi...interesantno je sto sam na toj parceli prvi put okolo prskao "oxonom" ostao mi malo u prskalici te redove nisu dirali nego ovo ostalo sam posle prskao basagranom te su napali.

Nazad
Vrh