Agrotehnika u kukuruzu

Ovde kod mene je jedan vrsni poljoprivrednik 2014-te godine po prvi put sejao na međuredni razmak 50cm a u redu razmak 25-27cm i bilo je nazapamćenog roda - ZP i AS hibridi.
Prošle, 2015-te godine je isto tako posejao i kukuruz mu je podbacio. On sumnja na Elixirova đubriva i na ZP hibride. :sreca:
Koliko je 2014-te više rodio, toliko je 2015-te manje rodio, od nekog višegodišnjeg njegovog proseka. Dakle, džaba je krečio a sve je brao jednorednim beračem. Počeo je da sanja redove kukuruza.
Inače četvororodni heder može da ovrši kukuruz na 50cm međuredni razmak, jer je jednu parcelu 2014-te morao da ovrši zbog manjka prostora u kotobanji.
 
Jel ima neko iskustva sa Novosadskim ultra hibridima?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
 
@Petar84
Na toj beloj zemlji ni u normalnoj godini ne bude klipova. To je slatina, otrovna zemlja, gde usev i kad nikne ima problem da se odrzi u zivotu a kamoli da da neki rod. Kako to izleciti? Bojim se nikako.
Čitam starije postove i naidjem na ovaj deo gde se spominje bela zemlja,slatina.... Da li je ta bela zemlja isto što i zemlja iz kanala? Imam jednu njivu gde sam dozvolio da zemlju iz kanala (ovi što bagerima čiste kanal) bace na moju stranu. Sad su je razgurali i ovog proleća ću prvi put sejati (kukuruz). Jesam se zaj.bo što sam dopustio ili... ?
 
Trska verujem da nece biti problem. Makar opičio neku ludačku količinu totala po kj.... Ali me sad uprpilo ovo što čitam. Otrovna zemlja... Samo mi to fali!
A vidi,dobar i lud isto je... Komšija preko kanala nas zamolio da dozvolimo bacanje zemlje na našu stranu jer je on taman hteo da seje žito normalno "do vode" (jesen 2015) a mi smo taman skidali kukuruze kad su bageri prolazili i ajd reko nek ide na našu stranu. Nije problem. E medjutim iskilavili su se max. pa su tek pre par dana konačno razgurali zemlju i to u širinu od jedno 15 a možda i 20m a dužine jedno 500m,pa sad još ako je otrovna ode u ku..c lanac+ zemlje....
 
Nije otrovna samo nije plodna mada, verujem, da to nije preko cele njive već samo na kraju. Imao sam slučaj sličan ovom: cisćen je kanal i bacano je na put koji je bio debeo možda metar, nije moglo da se udje u njivu pa sam išao sa druge strane. Kasnije su oborili put nekih 15m u njivu i prvo sam mislio da ni ne sejem tu jer neće biti ništa. Medjutim, posejao i nije bilo baš tako loše. Mada, kažem, to je nekih 15m celom širinom pa se nije ni osetilo - bio je tanak sloj te zemlje. Bilo je trske dosta ali se za dve ili tri godine trska uništila, zemlja sa izmesala sa crnicom i sad je ok. Jedino što je još uvek put viši od njive ali nemamo vode pa nema šta ni da se zadrži. Biće to dobro.
 
Da,nije preko cele njive ali opet površina je površina,ne? Što bi Giboni rekao-pevao ovo mi je škola i drugi put ću pametnije.
 
Ma ova moja nije.... Ovo je kao neki beli pesak,bela zemlja.... Škljocniću i ja neku sliku da vidite. Inače taj deo njive (~3 kj) nije bio oran jedno 3 godine,samo gruberovan-gruberisan (nzm kako bih nazvao tu operaciju) ali sad je ćale uzoro nije hteo da nastavimo eksperiment sa ne oranjem. Jbg...
 
Ma ova moja nije.... Ovo je kao neki beli pesak,bela zemlja.... Škljocniću i ja neku sliku da vidite. Inače taj deo njive (~3 kj) nije bio oran jedno 3 godine,samo gruberovan-gruberisan (nzm kako bih nazvao tu operaciju) ali sad je ćale uzoro nije hteo da nastavimo eksperiment sa ne oranjem. Jbg...
Ako se bojis moze li neko sa vocarskim plugom da ti uzore na jedno 50 cm da ubacis tu zemlju dole a kvalitetnu da izvadis?
 
Pitanje!

Da li je neko tretirao seme kukuruza sa Sirocco FS? Ako jeste, kako se pokazalo? Piše da je za krtole krompira pa mi je nejasno.

PS. Ako moderator misli da nije tu mesto, izvinjavam se i neka premesti! Hvala!
 
Cveja Po,to ne bih radio. Onda mi bolje da ostane ovako kako jeste.
Mika P oko 22kj ali kakve ima veze kolika je ukupna površina?
 
Nazad
Vrh