Agro Dan

Agro Dan utorak, 15.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pokretanje procedure za usaglašavanje fitosanitarnih uslova za izvoz pšenice iz Srbije u Egipat, a kukuruza u Kinu i Indiju, od ogromnog značaja za srpsku poljoprivredu, ocenjuju stručnjaci.

*Pojedini stočari u Šumadiji u najavljenom povećanju izvoza junećeg mesa iz Srbije u Tursku vide šansu da povećaju broj grla u tovu. Ipak, naredne korake oprezno planiraju.

*Opština Požega će iz budžeta za 2019. godinu izdvojiti 15 milona za direktno subvencionisanje poljoprivrednih prozvođača. Iz opštinske uprave najavljuju da bi nekadašnja fabrika za preradu voća - Budimka uskoro trebalo da dobije novog vlasnika.

*Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2018. izvršila 6.071 kontrolu prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića. U 641 slučaju konstatovane nepravilnosti.

*Iako Srbija ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, godišnje se potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske. Poslednjih godina primetno povećano interesovanje za sadnju ovog voća.

[video=youtube_share;wBu6zAwGfrQ]http://youtu.be/wBu6zAwGfrQ[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede propisalo obavezan upis svih katastarskih parcela na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Dopunjen i Šifarnik biljne proizvodnje.

*Sneg koji je u Šumadiji pao proteklih dana dobro došao ozimim kulturama. Stručnjaci ističu da bi najbolje bilo da se zadrži što duže, ali i da bude novih padavina.

*Za uvoz elitnog i drugog kvaliteta semena krompira, Srbija godišnje troši oko tri miliona evra. Domaće sorte - jelica, dragačevka i univerzal – gotovo iščezle sa srpskih njiva.

*U okviru Sporazuma o bescarinskom izvozu u Tursku najveću pažnju privukao deo koji se odnosi na plasman junećeg mesa. Međutim, izuzetno velik značaj imaju i odredbe o plasmanu suncokreta i suncokretovog ulja.

*Za agrar i ruralni razvoj u budžetu grada Šapca opredeljeno 164 miliona dinara, od čega više od 68 miliona za subvencije u različitim oblastima. Ove godine poseban program za pčelare i jedan koji se odnosi na navodnjavanje u ratarstvu.

[video=youtube_share;_HG4VfGETmo]http://youtu.be/_HG4VfGETmo[/video]

- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Agrarni budžet za 2019. godinu iznosi 51,7 milijardi dinara, odnosno za oko sedam milijardi više nego prethodne godine. Struktura finansiranja u poljoprivredi znatno izmenjena.

*Rod voća ove godine biće manji od pet do osam odsto, procenjuju stručnjaci. Razlog to što prošle godine, zbog niskih otkupnih cena, nije primenjena neophodna zaštita, pre svega malina i šljiva.

*Obilne snežne padavine nisu naškodile višegodišnjim zasadima u Šumadiji, već pomogle da se raskvasi zemljište kome je nedostajalo vlage. Najveću opasnost po voćnjake trenutno predstavljaju glodari.

*Cena tovljenika u Mačvi, u poslednjih mesec dana, menjala se više puta. Kilogram žive vage otkupljivači plaćaju 120 dinara, a ako se na isplatu čeka mesec dana, onda je cena nešto viša.

*Dodatni izvor zarade, naročito u zimskim mesecima, može predstavljati uzgoj bukovača. Te pečurke rastu u džakovima punjenim slamom, a odgovaraju im vlažni podrumi i temperature od oko 10 stepeni.

[video=youtube_share;eYwmoYCsOPI]http://youtu.be/eYwmoYCsOPI[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Sa 12,5 miliona tona uvoza pšenice godišnje, Egipat najveći kupac te žitarice u svetu. Sporazum sa tom državom, velika šansa domaćeg agrara, ali i obaveza za prilagođavanje zahtevima probirljivih kupaca.

*Razvojni fond Vojvodine raspisao Konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, radi stvaranja uslova za intenziviranje agrarne proizvodnje i podizanje efikasnosti i konkurentnosti individualnih poljoprivrednih gazdinstava.

*Od 1. marta poljoprivrednici u obavezi da obnove registraciju gazdinstava u Upravi za trezor. Neophodno prijaviti sve promene, biljne kulture koje se proizvode, kao i vrste životinja koje se uzgajaju.

*Na području Timočke krajine godišnje se pregleda oko 3.000 uzoraka mesa divljih svinja, a u 10 slučajeva otkrije se trihineloza. Stručnjaci apeluju na individualne proizvođače da obavezno kontrolišu svinjsko meso, nakon klanja.

*XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem biće održan 9. i 10. februara, na Beogradskom sajmu. Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj.

[video=youtube_share;J9P2lztDXz4]http://youtu.be/J9P2lztDXz4[/video]
 
Emisija Agro Dan za subotu, 19.1.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Domaći organski proizvodi skoro pet puta skuplji nego uvozni. Trgovci spremni da otkupe organsku hranu i ponude potrošačima, ali moraju biti ispunjena tri uslova: "količina, kvalitet i kontinuitet"

*Ministarstvo poljoprivrede finansira izradu elaborata i dobijanje sertifikata, kao i neophodne laboratorijske analize za zaštitu geografskog porekla. Proizvođači, odnosno udruženja, koja žele da zaštite svoje proizvode imaju pravo i na sredstva iz lokalnog budžeta

*Početkom januara ove godine završen trogodišnji zakonski ciklus prijavljivanja nepokretnosti zemljoradničkih zadruga. Većina uspela da dokaže svoje vlasništvo, ali ima i onih koje još uvek nisu okončali taj posao

*Pčelarenje selidbom košnica ima prednosti, ali i mana. Za uspešnu pašu najvažnije da društva budu adekvatno pripremljena, a lokacija pažljivo odabrana

*U kikindskim voćnjacima započela zimska rezidba, najvažniji posao u ovom periodu godine. Voćari bi posebnu pažnju trebalo da obrate na realan odnos prinosa i porasta, savetuju stručnjaci

[video=youtube_share;9vFO2pVcl-c]http://youtu.be/9vFO2pVcl-c[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Jedan od glavnih problema naše poljoprivrede su investicije. Velika imanja nastoje da smanje troškove ulaganja, jureći za što većim profitom, a mala nemaju novca ni za prostu reprodukciju

U jeku pripreme prolećne setve, poljoprivrednici uveliko računaju kako najjeftinije da nabave seme i repromaterijal. Plaćanje rodom nakon žetve se ne isplati. Zato mnogi rešenje vide u zaduživanju

Hibrid Neostar CLP kompanije Sindženta garantuje dobre prinose i visok sadržaj ulja u suncokretu

U okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, započeta je realizacija unapređenja pčelarstva u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu

Grad Užice svoje poljoprivrednike usmerava ka organskoj proizvodnji hrane i za sada su pomogli da se otvore dve tezge na zelenoj pijaci. Velika pažnja posvećuje se i pčelarima

[video=youtube_share;9WJIh4SQ2e0]http://youtu.be/9WJIh4SQ2e0[/video]
 
Agro Dan ponedeljak, 21.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Najveće povećanje u državnim subvencijama ove godine imaće stočari. Ministarstvo poljoprivrede u agrarnom budžetu predvidelo 15.000 dinara po grlu za tov junadi, odnosno 1.000 za svinje.

*Uz državne, poljoprivrednicima u Srbiji često su na raspolaganju i subvencije lokalnih samouprava. Neke opštine, poput Rače, čine sve kako bi podigli nivo ruralnog razvoja, tako što proizvođačima nude veoma povoljne programe.

*Ministarstvo poljoprivrede najavilo da se Srbija sprema da tokom ove godine počne da obustavlja vakcinaciju protiv svinjske kuge, ali ne na celom području države.

*Turistička organizacija Loznice tokom prošle godine realizovala više manifestacija i programa sa ciljem da široj javnosti predstavi sve potencijale tog kraja

*Tradicionalno Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i ove godine organizuje na Zlatiboru

[video=youtube_share;9WE8jVOfrnw]http://youtu.be/9WE8jVOfrnw[/video]
 
Agro Dan utorak, 22.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji od 2016. godine porasla u nekim regionima i do 20 odsto. Za razliku od Vojvodine, rast nije zabeležen u Šumadiji i južnoj i istočnoj Srbiji, gde vrednost hektara stagnira, pa čak i pada.

*Nešto toplije vreme i otopljen sneg, sredinom januara izveli ratare na njive da provere stanje pšenice u fazi nicanja. Pojedini čak pomišljaju i na presejavanje najlošijih parcela.

*Preraspodelom sredstava u okviru budžeta obezbeđeno dodatnih 3,3 miliona evra za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za preradu i marketing, u okviru IPARD programa.

*Časopis Saveza pčelarskih organizacija Srbije „Srpski pčelar“ jedno od najtraženijih stručnih štiva u toj oblasti, u regionu. Svakog meseca štampa se u 10 hiljada primeraka.

*Od 1. jula svi koji rade u seoskom turizmu moraće da plaćaju porez na prihod koji ostvare od pružanja ugostiteljskih usluga. Obveznici poreza na dohodak postaće svi koji se bave etno-turizmom u objektima domaće radinosti.

[video=youtube_share;Z_JcaEH-qDA]http://youtu.be/Z_JcaEH-qDA[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


Razvojni fond Vojvodine raspisao konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. Pravo da konkurišu imaju nosioci gazdinstva u Vojvodini u aktivnom statusu i bez dugova

Upravni sud u Novom Sadu poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kojim je, kao opravdanu, podržao odluku Skupštine Zrenjanina da 900 hektara državne zemlje da u zakup investitoru "Food planet"

Zahvaljujući izmenama u pravilima za konkurisanje po IPARD programima i pojednostavljenoj proceduri i proizvođači cveća razmišljaju da konkurišu za ta sredstva

Opština Bojnik jedna je od najnerazvijenih lokalnih sredina u Srbiji. Uprkos brojnim problemima šansu za razvoj čelnici lokalne samouprave vide u ulaganjima u poljoprivredu i turizam

Novozelandska metoda uzgoja matica, do sada je bila malo poznata u Srbiji. Zahvaljujući stručnim predavanjima i srpski pčelari sada mogu na taj način da proizvedu matice

[video=youtube_share;wh59xOhan0U]http://youtu.be/wh59xOhan0U[/video]
 
Emisija Agro Dan za četvrtak, 24.1.2019.

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


Uprava za agrarna plaćanja počela da uručuje prva rešenja o odobrenju projekta za nabavku traktora iz IPARD programa. Na konačnoj rang listi 304 poljoprivrednika

Rod voća ove godine biće za 5-8 odsto manji nego lane. Glavni razlog je to što je zbog niskih cena voća izostala neophodna zaštita

Da bi se neko ozbiljno bavio vinogradarstvom i da bi od toga solidno zarađivao, potrebno tri do pet hektara. Iako je prihod dobar, početna ulaganja su visoka

Iako tokom zime nema mnogo posla, pčelarima se preporučuje da obiđu pčelinjake, provere stanje društava i obave prihranu pogačama

U Subotici ove godine biće sprovedene brojne aktivnosti na suzbijanju ambrozije, u sklopu projekta "Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta", koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

[video=youtube_share;DCT473jS2z0]http://youtu.be/DCT473jS2z0[/video]
 
Agro Dan petak, 25.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Iako Srbija, sa 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, važi za državu sa značajnim potencijalima u proizvodnji hrane, efekti su daleko ispod mogućih

*Sneg zabeleo oranice u Šumadiji i ako se nastave ovakvi vremenski uslovi, sa padavinama ovog inteziteta, biće obezbeđen normalan razvoj useva

*Hibrid Neostar CLP kompanije Syngenta garantuje dobre prinose i visok sadržaj ulja u suncokretu

*Industrija mesa Srem Šid ponovo dobila potvrdu kvaliteta, još jednim uručenjem Halal sertifikata

*Ishrana krava muzara u zimskom periodu treba da se zasniva na korišćenju suvih i sočnih kabastih hraniva. Osnovno i najvažnije je silaža napravljena od cele biljke kukuruza

[video=youtube_share;YmvJAeJoaiU]http://youtu.be/YmvJAeJoaiU[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:


Proizvođači voćnih sokova i uvoznici sirovina plaćaju oko pet odsto manju carinu za koncentrisani sok od pomorandže. Privredi će to, kako se procenjuje, doneti uštede veće od 200.000 evra godišnje, saopštila Privredna komora Srbije.

Primena Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja prestaje da važi 31. januara, najverovatnije neće biti produžena. Vekna hleba prodaje se ispod minimalnih 46 dinara, koliko je propisano.

Porodična gazdinstva, u malim državama, pokazuju sve veći interes za aktivnosti u agrobiznisu, koji im omogućava sticanje prihoda od aktiviranja svih lokalnih potencijala.

Zahtevi za podsticaje za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja, od ove godine podnosiće se od 1.maja do 31.avgusta. Novina i to da više nema ograničenja u pogledu maksimalne površine zasada.

Uz programe koje već godinama sprovodi, opština Topola tokom ove godine nastojaće da uz pomoć države, banaka i osiguravajućih kuća omogući poljoprivrednicima da pod povoljnim uslovima postave protivgradne zaštitne mreže.

[video=youtube_share;1rJkOG0Ylhs]http://youtu.be/1rJkOG0Ylhs[/video]
 
Emisija Agro Dan za nedelju, 27.1.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


Posle prvih sumnji da će bespovratna sredstva iz evropskog IPARD fonda pripasti poljoprivrednicima sa posedom od više stotina hektara, pokazalo se da je, ipak, najvažniji dobar projekat, koji se može kontrolisati i biti u funkciji razvoja

Nakon što je kukuruz dostigao najveću cenu od sredine jula prošle godine, ove nedelje su kako pšenica, tako i soja zabeležile cenovni rast na Produktnoj berzi

Snažan korenov sistem, koji doprinosi maksimalnom iskorišćenju vlage iz dubinskih slojeva zemlje, glavna karakteristika nove, elitne klase hibrida - Artesian, kompanije Syngenta. Atomic, jedan od hibrida iz te grupe, nametnuo se kao logičan izbor ratara za sušne sezone

Begečki povrtari ponovo su dobili rešenje o sertifikaciji begečke šargarepe, pa jesenji rod sada mogu da prodaju. Fali još samo novac za investicije u proizvodnju

Proizvođači jagoda u Šumadiji zadovoljni su količinom snega ove zime. Beli pokrivač zaštitio je voće od izmrzavanja, a zemljištu doneo preko potrebnu vlagu

[video=youtube_share;wid8SEkdlNs]http://youtu.be/wid8SEkdlNs[/video]
 
Agro Dan ponedeljak, 28.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi od 1. marta da počnu izvoz na egipatsko tržište. Momenat je veoma povoljan, pošto cena te žitarice u svetu beleži najviši nivo u poslednjih nekoliko godina.

*Ministarstvo poljoprivrede radi na Akcionom programu za izvoz 9.000 tona junetine za Tursku, odnosno za 2.000 tona više od kvote koja se trenutno ostvaruje, izjavio ministar Branislav Nedimović.

*Nakon veoma loše godine po pitanju cena plodova, ali i elementarnih nepogda, voćari u Šumadiji sve zainteresovaniji za postavljanje protivgradnih mreža.

*Vrste roda PenicilIium najznačajniji prouzrokovači raznih oboljenja, u domaćim skladištima jabuka. Savremeni uslovi skladištenja jedan od glavnih razloga za promene do kojih dolazi u strukturi patogena u našoj zemlji.

*U malinarskom kraju – Arilju, ima i dosta uspešnih pčelara. Među njima je i mladić koji je svoje znanje iskoristio da realizuje ideju o kombinaciji meda sa voćem i lekovitim biljakama

[video=youtube_share;s7kPDtiumi8]http://youtu.be/s7kPDtiumi8[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Srbiji prošle godine navodnjavano manje od 1,5 % obradivih površina. Oranice i bašte sa 95,3% imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, dok je orošavanje najčešći tip navodnjavanja.

*Tradicionalno savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, 53. po redu, počelo na Zlatiboru. Ovogodišnji skup rekordan po posećenosti, saopštio ogranizator, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

*Veterinarski institut Niš organizovao evakuaciju i zbrinjavanje stoke sa poljoprivrednih gazdinstava, u selu Jasenovik, zbog prevrtanja cisterni sa amonijakom. Obeležavanje životinja izvršeno tom prilikom, vlasnicima neće biti naplaćeno.

*Oko šest milijardi dinara vredan poljoprivredni budžet Vojvodine u 2019. godini. Najveći iznos od 650 miliona dinara, planiran za sisteme za navodnjavanje, nabavku opreme i konstrukcija za proizvodnju u zaštićenom prostoru, ali i za zaštitu od vremenskih nepogoda.

*Društvo pčelara Kragujevca nastaviće da insistira na kontinuiranoj edukaciji članova i praćenju savremenih trendova u pčelarstvu. Redovna godišnja skupština društva bila prilika da se zaslužnim pojedincima uruče zahvalnice.

[video=youtube_share;aarfn1gvv9c]http://youtu.be/aarfn1gvv9c[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Usklađivanje visine akciza sa cenama na malo uvećaće ove "takse" na naftne derivate, kafu i alkoholna pića. Povećanje akciza ne znači automatski poskupljenje, a da li će doći do nove cene odlučiće proizvođači i trgovci.

*Nema ekonomske opravanosti za eventualni rast cene hleba, nakon što 31. januara prestane da važi Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500. Nadležni poručuju da će sprečili poremećaje na tržištu.

*Za javni poziv za bespovratna sredstva iz IPARD fonda namenjena kupovini traktora, podneto čak 384 zahteva. Prema oceni stručnjaka, to ukazuje da poljoprivrednici žele da unaprede efikasnost proizvodnje.

*Prokupački voćari, nakon problema sa otkupom i plasmanom prošlogodišnjeg roda, strahuju da bi slična situacija mogla da se ponovi. I dalje postoji veliki nesklad između primarne proizvodnje i smeštajnih i preradnih kapaciteta.

*Opština Merošina poznata po svom potencijalu u voćarstvu. Veliki broj površina planski zasađen i dobro isplaniran, a mladi voćnjaci po kvalitetu sadnje i negovanju stabala, pravi primer u ovoj delatnosti.

[video=youtube_share;67BYJ93p2Zk]http://youtu.be/67BYJ93p2Zk[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Za proteklih trideset godina rast srpske poljoprivrede iznosi svega 0,45%. Jedan od osnovnih razloga za tako slab napredak agrara predstavlja mali procenat navodnjavanih površina.

*Više od 1.800 srpskih sela, u blizini velikih, pa čak i razvijenih gradova, svrstano u područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.Taj status donosi povlastice prilikom raspodele podsticaja iz nacionalnog budžeta ili iz IPARD fonda.

*Za povrtare i voćare Pčinjskog okruga nepostojanje sistema za navodnjavanje jedan od najvećih problema u proizvodnji. I pored toga, postižu solidne rezultate, a zadovoljni su i saradnjom sa hladnjačarima.

*Jedini stočar iz Štitarca kod Knjaževca, zbog nedostatka stočne hrane i teške finasijske situacije, obratio se za pomoć ministru poljoprivrede. Nakon nekoliko dana dobio je 400 bala deteline i 10 džakova kukuruza.

*Stočari sa područja opštine Sokobanja od prošle godine mogu da računaju na raspodelu semena za veštačko osemenjavanje krava. To je nastavak akcije poboljšanja kvaliteta genetike u mlečnom govedarstvu koji sprovodi ova lokalna samouprava.

[video=youtube_share;FAoMf5uqD8Y]http://youtu.be/FAoMf5uqD8Y[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Veterinarska i poljoprivredna inspekcija, kao i Uprava za zaštitu bilja trebalo bi uskoro kadrovski da ojačaju. To je od presudnog značaja i za sprovođenje IPARD programa i za stvaranje preduslova za otvaranje Poglavlja 12, u procesu evrointegracija.

*Industrija mesa Srem- Šid izvezla prošle godine bez carine 4.000 tona junećeg mesa u Tursku, izjavio komercijalni direktor te kompanije i najavio povećanje izvoza u tu zemlju tokom 2019.

*Zoan i Jullen, hibridi kompanije Syngenta, pokazali odlične rezulate na srpskim njivama. Još veći stepen sigurnosti u proizvodnji kukuruza, naročito u sušnim uslovima, unosi nova klasa hibrida Artesian.

*Asocijacija malinari Srbije uputiće zahtev ministarstvu poljoprivrede za održavanje sastanka u što kraćem roku. Nadaju se dogovoru s nadležnima u vezi sa ovogodišnjom proizvodnjom maline.

*Tradicija ocenjivanja kvaliteta proizvoda na Međunarodnom sajmu poljoprivrede duga više od devet decenija. Ocenjivanje pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo biće održano 14. marta u prostorijama Novosadskog sajma.

[video=youtube_share;21ADpP4ptaY]http://youtu.be/21ADpP4ptaY[/video]
 
Emisija Agro Dan za subotu, 2.2.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Jesenas pšenica zasejana na oko 600.000 hektara, a zbog dugotrajne suše poslednjih meseci prošle godine, u optimalnom roku iznikla tek na dvadesetak odsto površina

*Obilan sneg, koji je u Šumadiji padao tokom janura, dobro došao ozimim kulturama. Stručnjaci ističu da bi nove padavine dodatno popravile kvalitet zemlje za prolećne radove

*Smrtonosna zarazna bolest životinja, afrička kuga svinja, opasno se približila Srbiji. Novi slučaj potvrđen na farmama u okolini rumunskog grada Temišvara – na oko 40 kilometara od granice sa Srbijom

*Kada vremenski uslovi dopuste, biće započeti radovi na konačnoj fazi izgradnje Regionalnog sistema „Mali Iđoš“, vredni više od 3,6 miliona evra. Time će biti proširena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda u Vojvodini

*Zahvaljujući podršci države prethodnih godina, zadrugarstvo u Srbiji se polako obnavlja. Stručnjaci ističu da okupljanjem oko zajedničkih ciljeva proizvođači mogu značajno da poprave svoj položaj na tržištu

[video=youtube_share;FsUl9GkjWPo]http://youtu.be/FsUl9GkjWPo[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Zemljoradničku zadrugu “Green milk” posetio ministar Milan Krkobabić sa saradnicima. Tom prilikom najavio da će uskoro biti raspisan novi konkurs za zadrugare, vredan 700 miliona dinara, ali i formiranje Nacionalnog tima za spas srpskog sela

*Ovu nedelju na organizovanom robno-berzanskom tržištu obeležio rast cene pšenice koja je dostigla svoj cenovni četvorogodišnji maksimum

*Ratari Srbije u proizvodnji suncokreta dominantno oslonjeni na potencijal genetike kompanije Syngenta

*Malo privrednih organizacija i njihovih asocijacija u Srbiji može se pohvaliti stogodišnjom tradicijom. Na svečanoj Akademiji u Novom Sadu, vek postojanja obeležila Privredna komora Vojvodine

*U opštini Knić sve više zainteresovanih povrtara za kornišone, čija proizvodnja na 10 ari donosi “čistu” zaradu od 2.000 do 3.000 evra

[video=youtube_share;n-iDvB65HRQ]http://youtu.be/n-iDvB65HRQ[/video]
 
Agro Dan ponedeljak, 04.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja Davanje informacijama o preduzetim merama centralizovano, te su podaci dostupni samo preko Uprave za veterinu

*Cilj AGRINNO projekta, prvog koji je sufinansiran iz fondova Evropske unije u kojem je resorni sekretarijat AP Vojvodina vodeći partner, jačanje inovativnog pristupa i preduzetničkog duha kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa.

*Iako je budžet za poljoprivredu opštine Arilje ove godine gotovo dva miliona dinara veći nego prošle, to i dalje nisu dovoljna sredstva da se očuva proizvodnja, pre svega, maline

*Dok nadležni nov način prijavljivanja sezonskih radnika vide kao odličnu priliku za izlazak tog dela ekonomije iz sive zone, pojedini poljoprivrednici strahuju da li će biti moguće organizovati proizvodnju

*Sajam suhomesnatih proizvoda „Pršutijada” ove godine će po 19. put biti održan od 9. do 11. februara u Mačkatu

[video=youtube_share;WfXqnjh8buU]http://youtu.be/WfXqnjh8buU[/video]
 
Agro Dan utorak, 05.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Krajem januara prestala da važi Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna Tipa 500. To je pokrenulo polemike o ceni i kvalitetu, pa se ukazuje na potrebu boljeg organizovanja čitavog lanca, od setve do izvoza.

*Zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, u našoj zemlji zabranjen slobodan uvoz i prevoz pošiljaka poreklom iz područja zahvaćenih tom bolešću.

*U opštini Merošina, primer dva brata, uspešna stočara, ruši predrasude o mladima koji čeznu za odlaskom u grad i begom od poljoprivrede. Velike planove za budućnost bespovratnim sredstvima, podržala i država.

*Gradnja pogona za prikupljenje i preradu meda u Rači privodi se kraju. Savez pčelarskih organizacija Srbije nastoji da prikupi sredstava za nabavku opreme.

*Savetovanje "Dobar dan, domaćine" ove godine će biti organizovano na sedam lokacija u Vojvodini. U Sremskoj Mitrovici taj naučno-stručni skup zakazan za petak 8. februar.

[video=youtube_share;uTcotMi4LXQ]http://youtu.be/uTcotMi4LXQ[/video]

- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Zbog naglog otapanja snega i kiše, vodostaj Zapadne Morave porastao i ta reka se izlila u Grdici kod Kraljeva. Poplavljen put i nekoliko desetina hektara oranica.

*Pre skoro tri godine, na području Topličkog okruga i opštine Merošina, postavljeno 40 automatskih meteoroloških stanica.Najveću korist od njih trebalo da imaju poljoprivrednici, ali sistem još nije proradio.

*Izdvajanja Pokrajinske vlade za podsticaje u agraru rastu iz godine u godinu. U 2019. poljprivrednicima na raspolaganju 1,2 milijarde dinara, a mladi i žene,kao posebna kategorija, ostaju u fokusu.

*Zimski meseci pravo vreme da poljoprivrednici čuju savete stručnjaka i upoznaju se sa novinama u oblasti agrarne politike. U opštini Aleksinac savetodavci iz PSSS Niš, govorili o ratarstvu, stočarstvu, voćarstvu i zaštiti bilja.

*Tradicionalna manifestacija, ove godine 22. po redu, "Sremska svinjokolja i kobasicijada", biće održana u Šidu 9. i 10. februara. Učesnici će se takmičiti u brzoj obradi mesa, jedenju i pravljenju kobasica.

[video=youtube_share;FNwf_efpbEA]http://youtu.be/FNwf_efpbEA[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja. U našoj zemlji preduzete sve preventivne mere, pošto je bolest registrovana 30 kilometara od granice sa Rumunijom, kaže ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

*Afrička kuga, veoma zarazna bolest domaćih i divljih svinja, može se preneti na više načina, a za lečenje ne postoji terapija, niti vakcina. Zato su neophodne radikalne mere uništenja životinja na farmi ili zaraženom području, što izaziva velike ekonomske štete.

*Divlji ovas u usevima pšenice poslednjih godina zadaje velike probleme ratarima u centralnoj Srbiji. Stručnjaci kompanije Sindženta naročitu pažnju posvetili uvođenju herbicida Aksial 50 E CE, koji je registrovan za suzbijanje divljeg ovsa u ozimoj pšenici i ječmu.

*U toku prijavljivanje za besplatnu obuku za razvoj posla u poljoprivredi, namenjenu teže zapošljivim osobama iz Zlatiborskog, Raškog i Šumadijskog okruga. Najuspešniji će dobiti iz DAFF fonda po 59.000 dinara investicije u opremi, koju će vratiti kroz posao.

*Inovacioni centar za poljoprivredu opštine Arilje prestao sa radom u novembru, od kada su poljoprivrednici prepušteni sami sebi. Glavni problem za funkcionisanje ove ustanove- nerešena vlasnička struktura.

[video=youtube_share;1GqaFg0USLQ]http://youtu.be/1GqaFg0USLQ[/video]
 
Agro Dan petak, 08.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Savez udruženja akcionara Vojvodine uputio žalbu Evropskom komitetu za ljudska prava u Strazburu povodom nezakonite privatizacije zadružne zemlje. Obratiće se i Evropskoj komisiji pozivanjem na poglavlje 23, koje podrazumeva poštovanje osnovnih ljudskih prava i borbu protiv korupcije.

*Pokrajinski sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, raspisao Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji Vojvodine.

*Preduzeće Eko patent iz Vrbasa poseduje višegodišnje iskustvo u proizvodnji i distribuciji organskih folijarnih đubriva. Preparati te kompanije imaju široku primenu u svim oblastima biljne proizvodnje i tokom svih faza razvoja biljke.

*Nestabilno tržište i cene svinja teraju stočare da traže put u izmeni rasnog sastava svog zapata, pa i u primarnoj preradi mesa. Na domaćem i stranom tržištu, postoji značajna tražnja mesa i prerađevina od mangulice.

*Tov bikova, ukoliko postoji organizovan otkup, prilično isplativ posao. Ipak, tovno stočarstvo u Šumadiji, još uvek veoma slabo zastupljeno.

[video=youtube_share;zFIVarWOEM0]http://youtu.be/zFIVarWOEM0[/video]
 
Emisija Agro Dan za subotu, 9.2.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Glavni izvozni adut poljoprivredno-prehrambenog sektora Srbije prošle godine bila malina, sa izvozom od 190 miliona evra. Struktura i dalje nepovoljna, pošto više izvozimo sirovinu nego gotov proizvod

*Otkupna cena maline ove godine u Srbiji ne sme da bude ispod 1.45 evra za kilogram, zahtevaju malinari. Najavljuju da će to biti glavna tema sastanka Nacionalnog saveta za malinu, koji će biti održan narednih dana

*Poslednjih godina na području Aranđelovca voćarstvo u ekspanziji, između ostalog, zahvaljujući i programima lokalne samoprave. Opština pomaže nabavku sadnica, ali i sistema za navodnjavanje

*Plemenita rasa lipicanera, po lepoti, u samom vrhu. Međutim, uzgoj tih konja ni malo nije jeftin, pošto samo za hranu treba izdvojiti oko 800 evra godišnje

*Promocija turijske "Kobasicijade", koja će ove godine biti održana po 35. put, organizovana u Subotici. Tom prilikom Narodnoj kuhinji u tom gradu donirano 50 kilograma kobasice

[video=youtube_share;9fOB2r8WbY0]http://youtu.be/9fOB2r8WbY0[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Cena pšenice koja je prošle nedelje dostigla svoj četvorogodišnji maksimum, ove nedelje beleži blagi pad

*Zakup zemlje u atarima oko Sombora sve skuplji. Sa 200 evra povećan je na 220 i 230 evra, a najskuplje oranice koštaju i više od toga

*Ratari Srbije u proizvodnji suncokreta dominantno oslonjeni na potencijal genetike kompanije Syngenta

*Službeni glasnik objavio novi Pravilnik o kvalitetu jaja kojim su propisana dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice

*Saradnja pčelara Kragujevca i Podgorice traje već decenijama. Svake godine organizuju studijska putovanja, druženja, ali i razmenjuju iskustva i nova znanja o pčelarenju

[video=youtube_share;N61SfZNagSE]http://youtu.be/N61SfZNagSE[/video]
 
Agro Dan ponedeljak, 11.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Subvencije u tovnom govedarstvu i svinjarstvu biće značajno uvećane, jer to omogućava za sedam milijardi dinara veći budžet, nego prošle godine. Ideja je da bude podstaknuta i organska proizvodnja, kako bi u odnosu na komercijalnu, ostvarila rast od 120%.

*Zbog opasnosti od širenja afričke kuge svinja Ministarstvo poljoprivrede objavilo instrukcije u vezi sa lovom divljih svinja, koje su glavni prenosioci ove bolesti. Pojačan odstrel dozvoljen na 20 lovišta u Banatu.

*U Savezu pčelarskih organizacija Srbije veruju da će ove godine konačno biti završen Pravilnik za registraciju pčelarskih vozila, namenjenih selidbi košnica. Time bi se podigao proizvodni potencijal domaćih pčelara.

*Još 2005. godine doneta Uredba o obaveznoj zaštiti od epidemijske bolesti fitoplazme na vinovoj lozi. O tome se i dalje malo zna, iako su štete u vinogradima ogromne.

*Usled uticaja klimatskih promena, poslednjih godina sve izraženija potreba za pojačanim snabdevanjem biljaka organskom materijom. Preduzeće Eko patent iz Vrbasa, razvilo paletu proizvoda, koji se mogu koristiti u svim fazama biljne proizvodnje.

[video=youtube_share;6RrB71h1NwY]http://youtu.be/6RrB71h1NwY[/video]
 
Agro Dan utorak, 12.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kako bi se konačno zaustavilo pražnjenje seoskih sredina, najavljeno formiranje Nacionalnog tima za spas sela, sa ciljem stvaranja adekvatnih uslova za život stanovnika u ruralnim područjima.

*U Srbiji najviše poljoprivrednih domaćinstava koja obrađuju do deset hektara zemlje. Njihov razvoj direktno uslovljen međusobnim udruživanjem ili osnivanjem zadruga.

*Budžetom opštine Aranđelovac za 2019. godinu, za osam konkursa planirao 26 miliona dinara. Priroritetne ostaju mere u oblasti voćarstva, koje su prethodnih godina doprinele osetnom razvoju te grane agrara.

*Fitosanitarne inspekcije tokom 2017. i 2018. godine, na graničnim prelazima zabranila uvoz gotovo 1.000 tona soje, za koju je posebnim analizama utvrđeno da je GMO.

*U Šidu održana tradicionalna 22. po redu poljoprivredno-turistička manifestacija „Sremska kobasicijada i svinjokolj“, koja je privukla preko 7.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

[video=youtube_share;jSMw-LfDbOk]http://youtu.be/jSMw-LfDbOk[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u četvrtak Vlada ponovo odobriti subvencije na gorivo za poljoprivrednike. Zemljoradnici se nadaju da će već za prolećnu setvu u traktore sipati jeftiniji dizel.

*Početak izvoza junećeg mesa iz Srbije u Tursku napravio blagu pometnju na severu Bačke. Podaci Regionalne privredne komore pokazuju da je cena kilograma žive vage skočila za osam do devet odsto, u odnosu na prethodni period.

*Otvaranje turskog tržišta za izvoz junećeg mesa pokrenulo domaću proizvodnju. Tovljači pozdravljaju odluku države da poveća subvenciju, ali ukazuju na veliko zakašnjenje u isplati.

*Udruženje ENECA raspisalo konkurs “Južnjačka korpa ukusa“. Biće odabrano najmanje 15 poljoprivrednih gazdinstava, pre svega iz oblasti seoskog turizma, kojima će biti pružena podrška za unapređenje poslovanja.

*19. po redu „Pršutijada“, održana na tradicionalnom mestu, poznatom po kvalitetu suhomesnatih proizvoda, u selu Mačkat, na Zlatiboru. Svoje proizvode izložilo 18 proizvođača iz Srbije i inostranstva.

[video=youtube_share;r9EMYq0TuX0]http://youtu.be/r9EMYq0TuX0[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca i distributera pokazali pojačano interesovanje za srpskim proizvodima prvog dana međunarodnog sajma "Prodekspo" u Moskvi.

*Ministarstvo poljoprivrede predlaže da se subvencioniše 60 litara goriva po hektaru, izjavio ministar Branislav Nedimović. Naredne nedelje trebalo bi da bude kompletno definisan taj program subvencija.

*Hibridi suncokreta kompanije Syngenta, Neostar i Bacardi ( neostar i bakardi), ističu se visokim i stabilnim prinosima, sadržajem ulja, ali i izuzetnom otpornošću na najčešće bolesti i štetočine.

*Stručnjaci Veterinarsko specijalističkog instituta u Zaječaru, vrše monitornig divljih svinja na pojavu afričke kuge i redovno edukuju proizvođače na terenu. Na graničnim prelazima, sa nedležnim inspektorima, kontrolišu i oduzimaju proizvode životinjskog porekla.

*Ovčarstvo u Srbiji jedina oblast stočarstva koja je u usponu. Računice pokazuju da to može biti veoma unosan posao, ali broj grla raste samo u Vojvodini.

[video=youtube_share;5KrwelXmNJM]http://youtu.be/5KrwelXmNJM[/video]
 
Agro Dan petak, 15.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Svi proizvođači biće u obavezi dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Srbija će uskoro dobiti i laboratoriju za kontrolu prerađevina od mesa, najavilju nadležni.

*Voće i povrće koje se uvozi u Srbiju kontroliše se kontinuirano i na našem tržištu nema mandarina sa povećanom količinom pesticida, tvrdi ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

*Srbija izdavaja više od 5 miliona evra godišnje za uvoz ogromnih količina semenskog krompira. Centar za krompir u Guči nastoji da taj uvoz smanji proizvodnjom zdravstveno ispravnog predbaznog materijala.

*U niškom kraju, koji je idealan za uzgoj ovaca, sve manje mladih se odlučuje za taj vid proizvodnje. Ni potencijali planinskih krajeva u zapadnim, istočnim, pa i najjužnijim predelima Srbije, nisu dovoljno iskorišćeni.

*Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja rešena da u 2019. napravi preventivne akcije provere zasada uljane repice i suncokreta na prisustvo neonikotinoida. Udruženje "Sačuvajmo pčele" partner u organizaciji celokupne akcije, koja će trajati tokom čitave pčelarsko-pašne sezone.

[video=youtube_share;Fr18mns03eo]http://youtu.be/Fr18mns03eo[/video]
 
Emisija Agro Dan za subotu, 16.2.2019

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Usled kasnijeg nicanja pšenice na poljima u Vojvodini, mnogi poljoprivrednici razmatraju mogućnost presejavanja useva. Zbog veoma suvog zemljišta tokom jeseni, uljana repica na mnogim parcelama nije ni nikla

*Nakon najnovijih izmena Pravilnika, ove godine obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava, ipak nije obavezna. Ostaje, međutim, obaveza da se sve promene na gazdinstvu blagovremeno prijave

*Uvođenje novog pravilnika za proizvodnju i klasifikaciju jaja, proizvođačima će doneti nova tržišta i mogućnost da plasiraju robu van Srbije. Ministar poljoprivrede uveren da će to pospešiti i proizvodnju jaja

*Prošla godina bila vrlo teška za vinogradare. U početku suša, potom česte padavine i na kraju lepo vreme za vino visokog kvaliteta. A kako se ulazi u novu sezonu, razgovaralo se na obeležavanju Svetog Trifuna

*Kobasicijada u Turiji trajaće tri dana, od 22. do 24. februara. Ove godine po prvi put, nakon nekoliko decenija, biće organizovano takmičenje u pravljenju kobasica

[video=youtube_share;jR_pDRGrfvI]http://youtu.be/jR_pDRGrfvI[/video]


- - - - - - - - - -

Današnje izdanje emisije„Agro dan“donosi i ove teme i aktuelnosti:



*Zbog dugotrajne suše poslednjih meseci 2018. godine, u optimalnom roku pšenica iznikla na tek 20 odsto površina. Zbog svega toga, ove godine očekuje se za 30 odsto manji prinos nego lane


*Veoma suvo vreme tokom jeseni i gotovo tri i po meseca bez kiše doprineli slabom razvoju pšenice, što je zadalo velike probleme kikindskim paorima


*Nova klasa hibrida-Artesian, odgovor selekcionera kompanije Syngenta na sve prisutnije probleme u proizvodnji kukuruza, uzrokovane nedovoljnom količinom vlage u zemljištu


*Zbog afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede, preduzima opsežne mere predostrožnosti kroz pojačan odstrel divljih svinja. Instrukcije nalažu da se u 20 lovišta u Banatu odstreli 50, a u istočnoj Srbiji 70 odsto matičnog fonda

*Uzgoj svinja u zaokruženom ciklusu proizvodnje uopšte nije lak. Osim izgradnje savremene farme, stočari moraju da budu stručno edukovani da u lancu proizvodnje ne naprave neku grešku

[video=youtube_share;Fn2l6LWQ26M]http://youtu.be/Fn2l6LWQ26M[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Za samo tri godine grad napravio štetu od 6,18 milijardi dinara. Za sanaciju te štete izdvojeno je iz budžeta 233 miliona dinara

*Srbija ima izuzetno povoljne uslove za proizvodnju i izvoz voća. Ipak, izvozno tržište postaje sve probirljivije, pa je neophodno obratiti dodatnu pažnju na kvalitet

*Za razliku od nekih drugih vrsta voća proizvodnja borovnice u Srbiji još uvek isplativa. Prepreka za masovniju proizvodnju visoka cena podizanja zasada

*Gotovo polovina svih vrsta insekata u svetu, ključnih kako za ekosisteme tako i za poljoprivredu, nestaje alarmantnom brzinom

*Nekada najbrojnije selo u belopalanačkom kraju Babin Kal sada ima tek 20 stanovnika, mahom starijih od 70 godina. Meštani se najviše žale na to što su im lekari daleko

[video=youtube_share;4cj0lQDnsvM]http://youtu.be/4cj0lQDnsvM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ponuda kukuruza Državnih robnih rezervi za razmenu za stoku nije u celosti realizovana. Od ponuđenih 10.000 tona merkantilnog kukuruza stočari ostvarili pravo na preuzimanje tek 2.500 tona.

*Vegetacioni ciklusi ozimih useva u Šumadiji, zbog setve obavljene u lošim vremenskim uslovima, uglavnom kasne. Stručnjaci opšte stanje ocenjuju kao podnošljivo.

*Tokom februara u Vojvodini i u drugim krajevima Srbije, održavaju se raznovrsna nadmetanja u spravljanju različitih gurmanskih specijaliteta, uz prisustvo velikog broja potencijalnih kupaca.

*Nada prozvođača jabuka da će cena prve klase tog voća porasti u prvom tromesečju ove godine, nije se obistinila. Voćari tvrde, pre svega, zbog otežanog plasmana na rusko tržište.

*U cilju negovanja voćarsko-vinogradarske proizvodnje i afirmisanja istrajnih proizvođača i porodičnih podrumara, niška opština Pantelej organizovala prigodnu manifestaciju kojom neguje vekovnu tradiciju vinogradarstva.

[video=youtube_share;rR8DQbsV2mw]http://youtu.be/rR8DQbsV2mw[/video]
 
Agro Dan sreda, 20.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Izvoz organskih proizvoda iz Srbije u zemlje Evropske unije premašio 23 miliona evra godišnje. EU nedavno donela novu Uredbu o proizvodnji i obeležavanju proizvoda, pa našu zemlju očekuje harmonizacija propisa.

*Trinaest kompanija iz naše zemlje izložilo svoje proizvode na sajmu hrane, pića i ugostiteljstva "Gulfud" u Dubaiju. Ulazak na tržište Ujedinjenih arapskih emirata od dugoročnog značaja, jer ta država uvozi više od 80 odsto prehrambenih proizvoda.

*Srbija na inostrana tržišta godišnje izveze poljoprivredne proizvode u vrednosti od preko 3 milijarde dolara. Iako su to dobri pokazatelji stručnjaci ukazuju da su mogućnosti mnogo veće.

*Spori obrt kapitala u poljoprivredi neophodno nameće uvođenje mera podsticaja za ulaganja, posebno u aktiviranje mladih i žena na selu Pokrajiski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ove godine za te kategorije kreirao posebne podsticaje.

*U toku konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u 2019. godini koja se realizuju preko Fonda za razvoj.

[video=youtube_share;8DhdEKAkp1w]http://youtu.be/8DhdEKAkp1w[/video]
 
Agro Dan četvrtak, 21.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Poljoprivrednici u Srbiji će od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo. Za tu namenu izdvojene dodatne dve milijarde dinara, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

*Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno da se zemlja u državnoj svojini izdaje u zakup na duži vremenski rok. Za ratare to znači bar četiri, a za stočare osam godina.

*Druga polovina februara pravo vreme za orezivanje zasada voća. Taj važan posao potrebno obaviti tako da biljkama obezbedi maksimalnu rodnost.

*Pravilno odabrana autohtona sorta koja je najbolje prilagođena prostoru, dobra parcela i pravilno podignut zasad, umnogome doprinose uspehu u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

*Opština Ruma raspisala javni oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Licitacija zakazana za 28. februar.

[video=youtube_share;VkmPfcG2SGE]http://youtu.be/VkmPfcG2SGE[/video]
 
Agro Dan petak, 22.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Uslovi pod kojima će država deliti regres za dizel gorivo, bili su predmet najvećeg interesovanja poljoprivrednika na stručnom savetovanju „Dobar dan, domaćine“, održanom u Novom Sadu.

*Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, raspisao Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje postupaka komasacije.

*Bez obzira na težak položaja stočara u Srbiji poslednjih godina, od te delatnosti ipak se ne odustaje. Najuporniji u toj poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom su oni sa dugom porodičnom tradicijom.

*Zasadi lešnika u šabačkom kraju, u poslednji tri godine, znatno uvećani. Tome najviše doprinela italijanska kompanija "Ferero", koja između ostalog, omogućava siguran otkup i stručnu pomoć.

*Kako bi edukovali što veći broj proizvođača i obučili ih za pravilno orezivanje voća, stručnjaci Poljoprivredne škole u Požegi, treću godinu za redom, organizuju školu rezidbe.

[video=youtube_share;gjTl4kElqxc]http://youtu.be/gjTl4kElqxc[/video]
 
Nazad
Vrh