Agro Dan

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 02.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Na području Nišavskog okruga u toku setva pšenice. Nedavne padavine nisu bile dovoljne, pa tvrda i suva zemlja, teška za obrađivanje, usporava celokupan proces.

*Ministarstvo poljoprivrede za 60 faremera iz Tutina, Sjenice i Nove Varoši obezbedilo odgovarajuće dodatke za poboljšanja kvaliteta zamljišta, u okviru projekta koji realizuje Institut za krmno bilje iz Kruševca.

*Aflatoksini spadaju u najrizičniju, a u poslednje vreme i najpoznatiju grupu mikotoksina. Njihova pojava može se sprečiti na samoj njivi, pa je upravo prevencija ključan faktor u borbi protiv te pojave.

*Stanovnik Srbije prosečno pojede svega pet do sedam kilograma ribe godišnje. Da bi se iskoristili svi potencijali sektora ribarstva u Srbiji važno da se ribnjaci oslobode plaćanja vodnog doprinosa.

*Uzgoj koka nosilja u poslednje vreme sveo se na kaveze i čistu proizvodnju jaja. Međutim, zahtevi tržišta sve više naginju ka organskom, odnosno tradicionalnom uzgoju, u čistim, prirodnim uslovima.

[video=youtube_share;lqI09vLE9Gk]http://youtu.be/lqI09vLE9Gk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 3.11.2018

Pogledajte današnje izdanje emisije „Agro dan“ i saznajte:

*Na području Srednjeg Banata završena setva pšenice na pedeset hiljada hektara. Usevi posejani u optimalnom roku još uvek nisu dobili dovoljnu količinu vlage, nisu počeli ni da klijaju, a kamoli da niču.

*Pre setve neophodno izvršiti kvalitetnu pripremu zemljišta. Cilj da se očuva vlaga i površinski sloj dovede u optimalno stanje, kako bi se semenu omogućilo nesmetano klijanje i nicanje.

*Cena svinjetine mogla bi u narednom periodu, u jeku priprema slavskih trpeza, da poraste i za 20 odsto. Očekuje se da će cena prasadi, sa trenutnih 160 dinara za kilogram, do kraja godine biti 200 dinara.

*Novosadski Institut BioSens osvojio prvo mesto na prestižnom takmičenju u Keniji, svojim inovativnim rešenjem za smanjenje gladi u Africi. Među članovima žirija bili i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a, kao i najveći stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.

*Susret sela Srbije održava se u Jasku, u subotu, 3. novembra. Na smotri učestvuje 25 sela iz 12 opština, a kroz manifestaciju se prezentuju i ucrtavaju na karti ruralnog turizma.

[video=youtube_share;-kwtjxJAxKM]http://youtu.be/-kwtjxJAxKM[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljni „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Ministarstvo poljoprivrede produžilo je na još mesec dana rok za podnošenje prijave za podsticajna sredstava poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

*Udruženje mladih organskih proizvođača iz Pivnica proizvodi više od 50 biljnih vrsta. Imaju sertifikovanu organsku proizvodnju, samostalno proizvode širok asortiman proizvoda i zajednički nastupaju na tržištu.

*Uzgajivači svinja upozoravaju da je zbog niske otkupne cene tovljenika svinjarstvo u Srbiji zapalo u ćorsokak. I u Evropskoj uniji takođe postoje viškovi i ne bi valjalo da deo tog mesa završi kod nas.

*U Zrenjaninu potpisani ugovori sa pčelarima kojima su po konkursu, iz gradskog budžeta, dodeljena sredstava za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

*Stručnjaci upozoravaju da će navodnjavanje bez stajnjaka plodnu zemlju samo upropastiti, a pojedina istraživanja su pokazala da na našim njivama ima manje od 3% humusa, što drastično utiče na njenu plodnost.

[video=youtube_share;pB6duWX7RsE]http://youtu.be/pB6duWX7RsE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 05.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U budućnosti će se raditi na tome da se prerađivački kapaciteti izmeštaju iz velikih industrijskih centara i grade tamo gde se proizvode sirovine, izjavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

*U Srbiji govedarska proizvodnja poslednjih godina na nezadovoljavajućem nivou. Stručnjaci apeluju na državu da dodatno podrži tu granu, proizvođačima omogući pristup evropskim fondovima, uz jasnu strategiju daljeg razvoja.

*Zbog suše, koja traje više od mesec dana, u pojedinim delovima Republike Srpske prolongiran rok jesenje setve pšenice i drugih ozimih kultura. Do sada zasejano tek 50 do 60 odsto površina.

*Iako su prošle godine jabuke najbolje rodile, najviše zasada u Srbiji bilo pod šljivom, gotovo 40 odsto od ukupnog broja, pokazalo istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

*U Futogu za vikend, 19. put za redom, održana tradicionalna kupusijada. Veliki broj izlagača, takmičara i posetilaca uživao u promociji futoškog kupusa, ali i drugih srpskih brendova sa zaštićenim poreklom.

[video=youtube_share;bzoYbBSfz5Q]http://youtu.be/bzoYbBSfz5Q[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 06.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U svetu se sve više cene namirnice proizvedene od lokalnih sirovina, odnosno one sa poznatim geografskim poreklom. Očekuje se da će približavanje učlanjenju u Evropsku uniju olakšati izvoz iz Srbije.

*Novac iz pretpristupnog IPARD fonda, namenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, velika šansa za povećanje konkurentnosti domaćeg agrara. Ipak, poznavaoci prilika ocenjuju da nam povlačenje sredstava za sada slabo ide.

*Puštena u rad nova crpna stanica "Kaloča", u Adi, kao deo prve faze realizacije projekata iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno oko 13 miliona evra, koji će omogućiti navodnjavanje novih 37 hiljada hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

*Na Beogradskom festivalu hrane predstavilo se 80 domaćih izlagača. Manifestacijumotvorili ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i američki ambasador Kajl Skat.

*Uprkos lošim vremenskim uslovima i stalnoj borbi protiv bolesti grožđe ove godine u Šumadiji solidno rodilo. Proizvođači relativno zadovoljni sa oko 120 dinara po kilogramu, koliko se trenutno ceni kvalitetno grožđe većine stonih sorti.

[video=youtube_share;N76ygtSjgAE]http://youtu.be/N76ygtSjgAE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za sredu, 7.11.2018

„Agro dan“ za sredu, 7. novembar donosi i ove teme:


*Boje, ukusi i mirisi Srbije, lepo upakovani u ambalažu koja sugeriše da je u pitanju zdrava hrana – preduslov za put do stranog kupca. Do kraja godine Vlada će izaći sa novim paketom podrške za prehrambenu industriju, koji će obuhvatiti i male proizvođače.

*Suša usporila setvu i u šabačkom kraju i povećala troškove. Iako je zemlja suva, stručnjaci poljoprivrednicima savetuju da ne čekaju padavine, već da setvu obave što pre, a preporučuju i valjanje useva.

*Zaštićeni prostori osiguravaju intenzivnu i kombinovanu proizvodnju povrća van sezone, veću kontrolu na prisustvo bolesti i štetočina, uz primenu biološke kontrole. Za rentabilnost i ekonomičnost, značajna i smena biljnih vrsta tokom godine.

*Savez pčelarskih organizacija Srbije saopštio da je završen proces akreditacije laboratorije za proveru kvaliteta meda na Hemijskom fakutetu u Beogradu. Pčelari članovi organizacije plaćaće 30 % nižu cenu analiza.

*Skupi reprometerijal i energenti otežavaju poljoprivrednu proizvodnju u Šumadiji. Kada se izbore sa tim problemima, poljoprivrednike čekaju nove prepreke, poput niske cene proizvoda i neogranizovanog otkupa.

[video=youtube_share;CwHRLAE-xu0]http://youtu.be/CwHRLAE-xu0[/video]- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Razvoj turizma, kroz promociju zdrave prirodne hrane, za Srbiju može biti unosniji od klasičog izvoza, smatraju stručnjaci.

*Cena junećeg mesa na domaćem tržištu raste, jer smo počeli značajnije da ga izvozimo, ali i zato što nema dovoljno goveda.

*Ovčarstvo u Srbiji ima budućnost i može da donese više nego dobar profit, ali je problem što se mladi slabo opredeljuju za ovaj vid proizvodnje.

*Zagajička brda, devastirana u požarima izazvanim paljenjem žetvenih ostataka na okolnim njivama.

*Otvorena prva ekološka prodavnica u Srbiji, u kojoj će se primenjivati ekološki sistem komercijalnog hlađenja.

[video=youtube_share;-wob2cP8viM]http://youtu.be/-wob2cP8viM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za petak, 3.11.2018.

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Kosovska carinska služba počela da primenjuje odluku o dodatnom oporezivanju od 10 odsto, na uvoz proizvoda iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Obim robe koja se iz Srbije plasira na Kosovo i Metohiju vredan četiri stotine miliona evra godišnje.

*Voćarima u Šumadiji ove godine nisu bili naklonjeni ni vremenski uslovi, ali ni uslovi na tržištu. Skoro sve vrste voća prodavale se po izuzetno niskim cenama.

*Divlja ruža zahvalna za uzgoj, a s obzirom na sve veću potražnju za šipurkom na našem tržištu - i zarada je sigurna. Za podizanje jednog hektara zasada potrebno od 2.500 do 3.000 evra.

*Rezultat brojnih prijava protiv firme Irikom zbog plasmana meda sumnjivog kvaliteta, rezultirao donošenjem dve pravosnažne sudske presude, sa zabranom obavljanja delatnosti. Međutim, presude nisu izvršene niti je to više moguće zbog zastarelosti.

*Ćevabdžinice i restorani koji budu želeli da prave i prodaju leskovački roštilj moraće da imaju sertifikat Privredne komore Srbije. Leskovac zvanično postao nosilac žiga koji štiti ovaj brend.

[video=youtube_share;XYFPK8EdRu0]http://youtu.be/XYFPK8EdRu0[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i subotnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Potprеdsеdnik Pokrajinskе vladе Đorđе Milićеvić izjavio da ćе Pokrajinska vlada nastaviti da podržava izbеgla lica i tim povodom su po prvi put dodеljеna bеspovratna srеdstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara za kupovinu 20 sеoskih kuća sa okućnicom izbеgličkim porodicama.

*Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković uručio sertifikate učesnicima uspešno završene obuke za pčelare. Grad Beograd ove godine izdvojio podsticajna sredstva u oblasti pčelarstva i to za nabavku opreme u vrednosti od dvadeset miliona dinara.

*Proizvodnja krompira u Pčinjskom okrugu najzastupljenija u brdskoplaninskim predelima. Dobra agrotehnika i silikatno humsko zemljište učinili su svoje, pa su se ove godine prinosi kod individualnih proizvođača kretali oko 40 tona po hektaru.

*Iako je konvencionalna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji i dalje primarna, sve je više onih koji, makar za sopstvene potrebe, počinju da se bave i organskom.

*Povrtarski proizvođači u Prigrevici ističu da je celokupan rod povrća bio odličan zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, ali odlične okolnosti su potražnja i dobre cene na domaćem tržištu.

[video=youtube_share;nmZynLzeiTE]http://youtu.be/nmZynLzeiTE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Nedeljni „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Opština Ivanjica pospešuje poljoprivrednu proizvodnju. Iz budžeta izdvojena značajna sredstva, preko 30 miliona dinara.

*Setva strnih žita u Šumadiji zbog vremenskih uslova još uvek nije počela. Mnogi poljoprivrednici razmišljaju i da odustanu od ovogodišnje setve pšenice jer su ambari puni prošlogodišnjeg roda.

*Protekla sezona za pčelare u Šumadiji bila je uspešna. Prinosi meda prosečni, cena otkupa prihvatljiva.

*Nedostatak radne snage, koji je posebno izražen kod organske proizvodnje, koči razvoj domaće poljoprivrede.

*U Stopanji kraj Trstenika 25. novembra održaće se po 13. put Poljoprivredni sajam. Ovu manifestaciju do sada posetilo više od 70.000 ljudi, a na izložbenom prostoru promovisalo se preko 500 brendova.

[video=youtube_share;e8ILAhq2510]http://youtu.be/e8ILAhq2510[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Rok za predaju zahteva za odobravanje poljoprivrednih kredita produžen do 1. decembra

*Polovina sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta troši se nenamenski, pokazalo istraživanje Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca

*Obrazovanje i ostanak mladih na selu jedan je od glavnih preduslova za uspešan razvoj agrara

*Uz stalna ulaganja i u opremu, ali i u znanje, proizvodnja meda može biti veoma isplativa

*Među opasnostima od kojih se van sezone moraju zaštiti voćnjci ozbiljnu pretnju predstvaljaju i zečevi.

[video=youtube_share;fBoNRpYM7tg]http://youtu.be/fBoNRpYM7tg[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nemačka mesna industrija "Tenis" ponovo je pomerila na godinu dana dolazak u Srbiju. Investicije koje je najavila ova kompanija odložene za još godinu dana, zemljište se daje u zakup poljoprivrednicima.

*Priprema pčela za prezimljavanje, uz zaštitu od štetočina, podrazumeva i prihranu. Zbog toplog vremena, pčele su i dalje aktivne, pa pčelari još uvek to ne čine.

*Na 44. po redu međugradskoj izložbi sitnih životinja u Kuli, 120 izlagača iz 20-ak vojvođanskih mesta predstavilo više od 700 primeraka raznih vrsta živine, ptica i sitnih životinja.

*Opština Vlasotince započela obimne infrastrukturne radove u nekoliko sela, zbog kiša koje meštanima donese velike probleme.

*Projekat SmartAgriHubs osmišljen je sa ciljem da omogući i pospeši digitalnu transformaciju poljoprivrede i prehrambenog sektora u Evropi.

[video=youtube_share;eus5xFG-vO8]http://youtu.be/eus5xFG-vO8[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Protekle sedmice na pumpama u Srbiji gorivo konačno počelo da pojeftinjuje. Cena benzina niža za dva dinara, a evrodizela tek za 50 para, ali se najavljuju nova sniženja.

*Poljoprivrednici koji su posejali pšnnicu zabrinuti zbog nedostatka padavina. Stručnjaci upozoravaju da nikako ne treba preoravati posejane površine, jer će deklarisano seme sigurno nići.

*U Srbiji proizvodnja kozjeg mleka i sira, prema oceni stručnjaka, na skromnom nivou. Neophodno unaprediti kvalitet priplodnih grla, kako bi se zatim poboljšala i proizvodnja kroz selektivne mere.

*Organska proizvodnja raste u celom svetu i trenutno se njena vrednost procenjuje na 95 milijardi dolara. Udeo Evrope iznosi oko 33 milijarde, sa tendencijom ubrzanog rasta.

*U vlasotinačkom vinogorju, u pojedinim zasadima trenutno stanje zabrinjavajuće. Vremenski uslovi nisu pogodovali vinovoj lozi, a bez adekvatne zaštite i pravilnog tretmana, ne može se očekivati ni kvalitetan rod grožđa.

[video=youtube_share;RHVHmSD95qA]http://youtu.be/RHVHmSD95qA[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 16.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nemačka kompanija "Tenis" zatražila odlaganje najavljene investicije u Srbiji. Komisija za davanje saglasnosti u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta, predlog prosledila Gradu Kikindi na dalje odlučivanje.

*U južnoj i istočnoj Srbijiji, farme uglavnom veoma male, a mlečnost krava ispod republičkog proseka. Ipak, ima i primera koji dokazuju da se uz dobru genetiku i kvalitetnu ishranu stoke, mogu ostavriti dobri rezultati u proizvodnji mleka.

*Udruženje „Original Srbija“okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda, ovlašćene korisnike oznake geografskog porekla, kao i one u procesu sertfikacije. Problem im je u nelojalna konkurencija, odnosno falsifikati brendiranih proizvoda, prisutni na domaćem tržištu.

*Grad Beograd ove godine izdvojio 180 miliona dinara za četiri javna poziva za poljoprivredu. Gradska uprava opredeljena da naročito podrži organske poljoprivredne proizvođače.

*Proizvodnja maline u Vojvodini u poslednjih godina doživela ekspanziju, a klimatski uslovi pogoduju za uzgoj sorti Polka i Polana. Ipak, ove godine proizvodnim rezultatima, pre svega, cenom, zadovoljni samo proizvođači organske maline.

[video=youtube_share;c15Feez0y3o]http://youtu.be/c15Feez0y3o[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 17.11.2018

Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*U poslednjih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut na 125.000 hektara, ali su potrebe znatno veće. Proceduru neophodno unaprediti donošenjem posebnog zakona i uspostavljanjem stabilnijeg sistema finansiranja.

*Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo Pravilnik o posebnim elementima procene rizika učestalosti vršenja inspekcijskog nadzora u oblasti organske proizvodnje, proizvodnje kvalitetne priplodne stoke, duvanskih proizvoda i obrade duvana.

*Centar za robotiku Instituta “Mihajlo Pupin“ i Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd razvili mobilni robotizovani solarni elektrogenerator za navodnjavanje.Taj uređaj praktično bez alternative u organskoj proizvodnji hrane.

*Nadomak Sremske Mitrovice, u južnom delu Mačve, prostire se Specijalni rezervat prirode - bara “Zasavica”. Poseta ovom mestu idealna za sve koji žele da uživaju u čarima netaknute prirode, što im Zasavica svakako može pružiti.

*Turistička organizacija Požega dobila sredstva za uređenje pešačkih i biciklističkih staza u Tometinom Polju, u okviru projekta Turističke organizacije regije Zapadna Srbija. Očekuje se da projekat doprinese daljem razvoju seoskog turizma.

[video=youtube_share;xVxXXqBrUIc]https://youtu.be/xVxXXqBrUIc[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za investicije u opremu u objektima za preradu mleka i mesa i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića.

*Zbog odluke nemačke kompanije „Tenis” da odloži najavljene investicije u Srbiji, poljoprivrednim gazdinstvima s područja Kikinde u prvom krugu licitacije biće ponuđeno i državno poljoprivredno zemljište namanjeno „Tenisu”.

*Za godinu dana u Srbiji formirano 250 zadruga. U planu da se pokrije celokupna teritorija Srbije i da sva sela, posebno veća, imaju po jednu zadugu.

*Da organska proizvodnja može biti izuzetno perspektivna, dokaz je mladi poljoprivrednik iz Pivnica, koji je sa prvobitna 33 ara, uzgoj organskog povrća proširio na tri i po hektara.

*Po trinaesti put za redom, na Beogradskom sajmu, od 21. do 24. novembra, održaće se smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda - Sajam etno hrane i pića.

[video=youtube_share;RM19m6L2JSs]https://youtu.be/RM19m6L2JSs[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nije bilo reakcija na odluku Srbije i Bosne i Hercegovine da ne učestvuju na sastancima radnih tela CEFTE zbog odluke Prištine o povećanju taksi na robu. To za posledicu ima manjak od 40 odsto u prodaji na Kosovu.

*Puštena u rad crpna stanica Kula, regionalni podsistem za navodnjavanje "Kula - Mali Iđoš", koji će biti osposoblјen da obezbedi navodnjavanje 11.500 hektara polјoprivrednog zemlјišta.

*Stanovnici opštine Ivanjica pretežno se bave proizvodnjom maline, kupine, krompira, kao i stočarstvom. Surova klima i nepristupačni tereni otežavaju te poslove, pa se od države očekuje da napravi razliku između proizvođača u ravničarskim i brdsko - planinskim predelima.

*Na Salonu vina Vojvodine beogradskoj publici vina iz aktuelnih berbi predstavilo 25 vinarija iz pokrajine. Pokrajinska vlada, po prvi put, od prošle godine finansijski podržava vinogradare kroz subvencije za vinogradarsku proizvodnju

*Država greši što poljoprivredna gazdinstva posmatra isključivo kao proizvođače primarnih poljoprivrednih proizvoda. U Institutu za energetiku, poljoprivredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine nastoje da aktivno uključuju poljoprivrednike u svoje naučno istraživačke projekte.

[video=youtube_share;bcQ91lmf01I]http://youtu.be/bcQ91lmf01I?t=16[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 20.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Nedostatak vlage u zemljištu alarmantan, jer posejane ozime kulture ne mogu da niknu. Zaliha vlage već nema na dubini od 40 centimetara, a suvu sabijenu zemlju je teško i orati

*Povrtarstvo zahtevnije u delatnosti poljoprivrednih gazdinstava, u pogledu ulaganja i potrebe za više vrednih ruku

*Problem zaštite useva kod kupusa naročito izražen, jer je reč o namirnici koja se u najvećoj meri konzumira sveža, zbog čega je važno upotrebu hemijskih sredstava svesti na minimum

*Ujedinjeni arapski Emirati zainteresovani za srpsku govedinu i ovčetinu, banje i zdravstveni turizam. U planu i povećanje robne razmene i nove investicije između dve zemlje

*Zadrugarstvo danas predstavlja vrlo značajan oblik poslovanja. Pažnju treba posvetiti poboljšanju položaja poljoprivrednih porodica i ukrupnjavanju malih gazdinstva zbog povećanja proizvodnje i smanjenja uvoza hrane

[video=youtube_share;o4fS4CdZlXM]http://youtu.be/o4fS4CdZlXM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 21.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Predlog izmena Zakona o bezbednosti hrane, koji sadrži sve tekovine Evropske unije, trebalo bi da bude usvojen na proleće, kada počne redovno zasedanje Skupštine Srbije.

*Potražnja za kozjim mlekom i sirom poslednjih godina konstatno raste, kao i svest građana o nutritivnoj vrednosti tih namirnica. Tražnja na tržištu opredelila gazdinstvo iz Pivnica da se oproba u toj vrsti proizvodnje.

*Sledeće godine, u saradnji sa institutom Biosens, preko satelitskih snimaka moći će da se utvrdi ko pali vatru na poljoprivrednom zemljištu i takvi poljoprivrednici više neće moći da dobiju podsticaje države, izjavio ministar Branislav Nedimović.

*Na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu predstaviće se više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva. I ove godine biće održana izložba domaće zimnice.

*XIII Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan u u Stopanji, 25. novembra. Ugostiće od 150 do 200 izlagača iz zemlje i inostranstva, a očekuje se da će manifestaciju videti preko 10.000 posetilaca.

[video=youtube_share;x9RQQqY9WPk]http://youtu.be/x9RQQqY9WPk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 22.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, u Vojvodini otkriveno 6.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, koje do sada uopšte nije bilo evidentirano u sistemu.

*Ratari u Zrenjaninu neće dogodine moći da obrađuju državne njive, jer im, kako tvrde, neće ni biti ponuđene u zakup. Oko 90 odsto državnih oranica otišlo stočarima po pravu prečeg, a ostalo zakupili investitori.

*Optimalan rok odavno prošao, a setva ozimih useva na poljima u Šumadiji još nije ni počela. Glavni razlog kašnjenja jesenjih radova – manjak vlage u zemljištu.

*Najkvalitetnije sirovine i tradicionalan način proizvodnje, preduslovi za dobijanje suhomesnatih proizvoda vrhunskog kvaliteta. U čitavom proizvodnom procesu, kvalitet stočne hrane ima naročit značaj.

*Prvi “Novembar Fest” – Novosadski festival kobasice, čvaraka, hurke i švargle biće održan od 23. do 25. novembra, na Novosadskom sajmu. Manifestacija će okupiti proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz celog regiona.

[video=youtube_share;YNGtsYL_ojg]http://youtu.be/YNGtsYL_ojg[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Završen prvi krug licitacije za zakup državnog zemljišta na teritoriji grada Vršca. Od ukupno 15.800 hektara u državnoj svojini, u prvom krugu zakupljeno oko 8.000 hektara.

*Veličina obradivih površina ograničavajući faktor za profitabilnu ratarsku proizvodnju. O prihodu sa prosečnog poseda od 5 hektara, uz cenu kukuruza koja jedva pokriva uloženo,i pored dobrih prinosa, izlišno govoriti.

*U voćnjacima u toku priprema zasada za prezimljavaje. Uz uklanjanje oštećenih grana i preostalih plodova, neophodno obaviti i tretman preparatima na bazi bakra, savetuju stručnjaci.

*Porez na dohodak građana ubuduće će plaćati i seoska domaćinstva koja se bave ugostiteljstvom. Ministarstvo finansija pripremilo izmene zakona, kojima će prvi put biti oporezovana primanja od ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti i seoskog turizma.

*13. put održava se "Sajam etno hrane i pića", na Beogradskom sajmu. Posetioci do subote u prilici da vide, probaju i kupe đakonije najrazličitijih mirisa i ukusa, spremljene po tradicionalnoj recepturi.

[video=youtube_share;5PNrtltlIvc]http://youtu.be/5PNrtltlIvc[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 24.11.2018

„Agro dan“, za subotu 24. novembar donosi:

*Predlog budžeta za 2019. stigao u Skupštinu Srbije i očekuje se da će početkom naredne nedelje biti na dnevnom redu. Najviše sredstava po osnovu subvencija planira se za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara.

*Najnovija odluka Prištine o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA sporazuma. To će praktično onemogućiti plasman brašna i pšenice iz Srbije na Kosovo.

*Zbog obilnog roda jabuke u Evropi smanjeno interesovanje tradicionalnih kupaca, a značajno snižena i cena tog voća. Ajdared se trenutno prodaje za 31-32 dinara, a očekuje se da će pred Novu godinu moći da se plasira po ceni od 28-31 evrocenti.

*U okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, 73 zadruge u Srbiji dobile ukupno 804 miliona dinara. To će uticati na oko 4.600 poljoprivrednika, zaposlenih i njihovih porodica.

*Sajam vinogradarstva i voćarstva, pod nazivom „Vivo Irig”, biće održan u Vrdniku 4. decembra. U izložbenom prostoru posetioci će moći da vide ponudu svih vinarija sa teritorije opštine Irig, kao i druge voćarsko-vinogradarske proizvode.

[video=youtube_share;xsnwzSUVC6E]http://youtu.be/xsnwzSUVC6E[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*I pored rekordnog roda od 3,37 miliona tona i slabijeg kvaliteta od uobičajenog, cena pšenica beleži konstantan rast. Hlebno zrno cenovno trenutno na najvišem nivou od marta 2015.

*Pred poslanicima uskoro set izmena i dopuna poreskih zakona, među kojima i Zakona o imovini. Uvodi se kategorija “drugo zemljište”, koje će lokalne samouprave moći da oprezuju, 40 % niže nego obrađene parcele.

*Za uspešnu i održivu ratarsku proizvodnju neophodno obrađivati od 25 do 30 hektara, pokazuju istraživanja, dok su u praksi te površine po gazdinstvu pet puta manje. Jedno od rešenja za ekonomsku isplativost prelazak na organsku poljoprivredu.

*Ovih dana najpovoljniji period za sadnju jabuke, a voćari suočeni sa nedostatkom novca. Konzumna jabuka, uglavnom se prodaje za oko 20, a industrijska tek za 3-4 dinara po kilogramu.

*U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbiji, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Njihove poslovne ideje podržane sa oko 80.000 evra.

[video=youtube_share;OjyyImaMtCA]http://youtu.be/OjyyImaMtCA[/video]
- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*I pored rekordnog roda od 3,37 miliona tona i slabijeg kvaliteta od uobičajenog, cena pšenica beleži konstantan rast. Hlebno zrno cenovno trenutno na najvišem nivou od marta 2015.

*Pred poslanicima uskoro set izmena i dopuna poreskih zakona, među kojima i Zakona o imovini. Uvodi se kategorija “drugo zemljište”, koje će lokalne samouprave moći da oprezuju, 40 % niže nego obrađene parcele.

*Za uspešnu i održivu ratarsku proizvodnju neophodno obrađivati od 25 do 30 hektara, pokazuju istraživanja, dok su u praksi te površine po gazdinstvu pet puta manje. Jedno od rešenja za ekonomsku isplativost prelazak na organsku poljoprivredu.

*Ovih dana najpovoljniji period za sadnju jabuke, a voćari suočeni sa nedostatkom novca. Konzumna jabuka, uglavnom se prodaje za oko 20, a industrijska tek za 3-4 dinara po kilogramu.

*U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbiji, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Njihove poslovne ideje podržane sa oko 80.000 evra.

[video=youtube_share;OjyyImaMtCA]http://youtu.be/OjyyImaMtCA[/video]


 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 26.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Položaj žena u srpskim selima nije na zavidnom nivou. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da one predstavljaju važan potencijal za društveni razvoj.

*Mreža za restituciju podnela Vladi Srbije iicijativu da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, tako što će se ozakoniti supstitucija, odnosno zamenska restitucija, za sve vrste zemljišta.

*Deseti Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu okupio više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva. Posetioci bili u prilici da degustiraju i domaću zimicu.

*Vinogradi u Šumadiji u fazi mirovanja. Predstoje radovi na obradi zemljišta i prihrani mineralnim đubrivima.

*Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome, tvrde meštani, leži u posebnoj mikroklimi kojom se odlikuje to područje.

[video=youtube_share;1GbpTDsa-IM]http://youtu.be/1GbpTDsa-IM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Srbija na strana tržišta izvozi povrće u vrednosti od preko 125 miliona dolara, gotovo 2,5 puta više nego što uvozi. Ipak, problem je nedovoljna proizvodnja pasulja, belog luka i posebno paradajza, i pored povoljnih uslova.

*Osmi poljoprivredni Forum „Hrana za Evropu – Autohtona Srbija u digitalnom vremenu”, biće održan 13. decembra u Etno naselju, u Vrdniku. Sortna baština, pametna poljoprivreda i značaj agroprivrede u energetskoj tranziciji u Srbiji, biće najvažnije teme.

*Domaća zimnica, pripremljena na tradicionalan način, sve lakše nalazi put do kupaca. Posebno su tržištu interesantni proizvodi koji dolaze iz ekološki čistih sredina, poput planinskih predela.

*Na narednom međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan u maju 2019. godine, zemlja partner biće Italija. Ekonomska aktivnost između dve zemlje uvećana za 7,5 odsto, pokazuju podaci.

*Postavljanjem bazne stanice, meštani sela na području Sokobanje, Aleksinca, Svljiga i Niša, imaće mogućnost da jednostavnije komuniciraju. Pojačan signal mobilne telefonije naročito značajan ako se ima u vidu da je u tom delu Srbije sve zastupljeniji seoski turizam.

[video=youtube_share;NPB_vkA5L1A]http://youtu.be/NPB_vkA5L1A[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 28.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Od ukupno 100 milijardi dinara subvencija za narednu godinu, 41,5 milijardi biće izdvojeno za davanja u poljoprivredi, sedam milijardi više nego ove godine. Subvencije za IPARD program sa 2,4 milijarde, u 2019. biće uvećane na čak šest milijardi.

*Bolja cena za izdavanje državnog zemljišta trebalo bi da se postigne transparentnijim, elektronskim uvidom u njive,a veća isplativost u proizvodnji na privatnim parcelama ukrupnjavanjem poseda.

*Uz finansijsku podršku Vlade Srbije od 12 miliona dinara, opština Bojnik uskoro će dobiti sistem za navodnjavanje u svom vlasništvu. Planira se i elektrifikacija polja , s obzirom na to da je razvoj poljoprivrede strateški cilj te opštine.

*Razvoj seoskog turizma nemoguć bez upotrebe savremenih tehnologija. Sopstveni sajt i prisustvo na društvenim mrežama neophodni svakom domaćinstvu koje se bavi etno turizmom.

*Održiva, zelena i cirkularna ekonomija predstavljaju budućnost u zaštiti životne sredine, promovisanju inovacija, kreiranju novih radnih mesta. Procenjuje se da će u bliskoj budućnosti, u Evropskoj uniji otvoriti oko milion novih radnih mesta i štedeti 600 milijardi evra godišnje.

[video=youtube_share;U4WSFEnG3HA]http://youtu.be/U4WSFEnG3HA[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 29.11.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Predlogu budžeta za 2019. za poljoprivredu predviđene gotovo 52 milijarde dinara. Najviše razloga za radovanje imaju stočari – umesto sadašnjih 10.000 po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više.

*Za pravoslavne hrišćane počeo četrdesetodnevni Božićni post, kada se u Srbiji u proseku potroši oko 2.000 tona ribe, dvostruko više nego u preostalom delu godine. Kilogram ribe u maloprodaji košta od 430 do 450 dinara.

*Mesne prerađevine od autohtonih rasa stoke sve traženije na tržištu. Posebno atraktivni suhomesnati proizvodi spravljeni po tradicionalnoj recepturi od mesa mangulice.

*Za podsticaje u oblasti ruralnog turizma zainteresovanima na raspolaganju sredstva iz nacionalnog programa, a na jesen naredne godine za tu namenu trebalo bi da bude dostupan i novac iz IPARD fonda.

*Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj organizovali javno predstavljanje inovativnih tehnoloških rešenja u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

[video=youtube_share;OxIMAo4e8_M]http://youtu.be/OxIMAo4e8_M[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nedostatak padavina usporio setvu hlebnog žita u Podrinju. Najveći deo planiranih površina zasejan u novembru, van optimalnih rokova.

*Setva ozimih useva na poljima u Pomoravlju obavljena tek na četvrtini planiranih površina. Stručnjaci napominju da se strna žita mogu sejati sve do polovine decembra.

*Ulazak malih i srednjih gazdinstava u neke oblike organizovanja, kako bi postali dostojni partneri velikim kupcima i zaštitili svoje interese, jedino rešenje za njihov opstanak na tržištu.

*Poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Gornji Milanovac, na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, dodeljena bespovratna pomoć u mineralnom đubrivu КAN, u količini od 162 500 kilograma.

*Niško područje nekad bilo bogato vinogradima i dobrim vinom. Poslednjih godina retki proizvođači ostali dosledni ovom poslu, a još manje ima spremnih da investiraju u nove vinograde i prošire delatnost.

[video=youtube_share;hZLrmEMtAb8]http://youtu.be/hZLrmEMtAb8[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo decembarsko izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Ostvarena premija u osiguranju useva i plodova ove godine iznosila više od 18 miliona evra, tri odsto više nego lane. I štete u toj grani veće za 22,5 odsto i prema proceni osiguravajućih kuća iznosiće oko 18 miliona evra.

*Odluka o povećanju subvencija za tovno govedarstvo doneta radi pospešivanja te vrste proizvodnje. Glavni razlozi skok cene goveđeg mesa i otvaranje novih izvoznih tržišta.

*Niske otkupne cene kravljeg mleka i nekontrolisani uvoz doprineli da veliki broj stočara u Srbiji odustane od proizvodnje. Sve manje onih koji se opredeljuju za ovaj težak i zahtevan posao, dok se broj praznih štala stalno uvećava.

*Poljoprivredno savetodavna stručna služba u Jagodini uključila proizvođače voća u program čiji je cilj proizvodnja kvalitetnih plodova, ali i zaštita životne sredine. Ostvarenim rezultatima zadovoljni i savetodavci i voćari.

*2. sajam ”Nauka za privredu”, biće održan u četvrtak, 6. decembra, na Novosadskom sajmu. Centralna tema sajma ove godine je hrana.

[video=youtube_share;MG-B-jOVZV0]http://youtu.be/MG-B-jOVZV0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 2.12.2018

Nedeljni „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Od 2012. godine površina na kojoj se uzgaja organska hrana u Srbiji je udvostručena na 13.400 hektara. Ipak, samo se 0,4 odsto obradivog zemljišta koristi za organsku proizvodnju.

*Preduzeće Manjo iz Futoga planira gradnju hladnjače u Ruskom Krsturu na jesen naredne godine. Vrednost investicije 2 miliona evra.

*Opština Bela Palanka kraj godine dočekuje sa realizovanim infrastrukturnim i prekograničnim projektima. Obavljeno je planirano asfaltiranje ulica i atarskih puteva.

*Farma za divlje svinje biće izgrađena tokom 2019. godine u okviru Posavskog lovišta Karakuša, kojim gazduje JP Vojvodinašume.

*Stočari, posebno oni koji se bave tovom svinja, ove sezone nisu zadovoljni cenom. Ističu da bi za pokrivanje osnovnih troškova proizvodnje cena tovljenika trebalo da bude barem 160 dinara po kilogramu.


[video=youtube_share;8r6yGhf-F8E]http://youtu.be/8r6yGhf-F8E[/video]


 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 03.12.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Finansijska sredstva opredeljena za Meru 7 i 9, u okviru IPARD programa, moći će da se preusmere na akreditovanu Meru 3, kako novac ne bi ostao neiskorišćen, rečeno na sastanku radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 11, 12 i 13.

*Princip poljoprivredne proizvodnje po zahtevima tržišta, odnosno proizvodnja za poznatog kupca, iako trend u svetu, u Srbiji nije dovoljno zastupljen. Od tridesetak uspešnih voćarskih i povrtarskih zadruga, svega tri tako posluju.

*Na poručju Pomoravlja učestale krađe letine, mašina i opreme, tvrde poljoprivrednici. Iako policija reaguje po prijavama, proizvođači često ostaju kratkih rukava, jer moraju privatim tužbama da gone počinioce.

*Rezultati projekta “Šumadijska šljiva”, koji podrazumeva stvaranje zajedničke etikete, recepture i zaštite geografskog porekla rakije šljivovice, predstavljeni na završnoj konferenciji u Beogradu.

*U hladnjačama širom Republike Srpske ima na desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište, ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu.


[video=youtube_share;M-HLfmH7YrM]http://youtu.be/M-HLfmH7YrM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 04.12.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kako bi ubrazala privredni rast, Vlada priprema poslovni ambijent sa ciljem da se umesto sirovina izvoze gotovi proizvodi. Prve analize pokazuju da poljoprivreda spada među najperspektivije oblasti za uvećanje prihoda, jer se može znatno povećati izvoz hrane.

*Za sprovođenje odgajivačkog programa i za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mleka, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio 59 miliona dinara.

*Mađarska Fondacija „Prosperitati“, od 2016. do kraja 2018. godine, u srpsku ekonomiju unela oko 200 miliona evra za pokretanje preko 6.777 projekata. U selu Mužlja, novac za kupovinu kuća sa okućnicama dobilo desetak mladih bračnih parova.

*U Srbiji tek pre nekoliko meseci osnovane dve složene zadruge– jedna u Vojvodini, druga u jugozapadnoj Srbiji. Iz državnog pograma podrške ruralnom razvoju, obe dobile po pola miliona evra.

*Zimski ribolov, uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i takmičenje u nadevanju kobasica, biće održan od 7. do 9. decembra na Tisi, u Novom Bečeju.

[video=youtube_share;VTsIXUGD6YA]http://youtu.be/VTsIXUGD6YA[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila da je odobrila kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd i njena tri zavisna preduzeća - Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarsku stanicu PKB.

*Podršku iz državne kase od pet miliona dinara dobila Zemljoradnička zadruga „Utrine-Obornjača“ iz Utrina, u opštini Ada. Bespovratna sredstva biće iskorišćena za nabavku dva analizatora, kojim se određuje kvaletet žitarica.

*Proteklih godinu i po dana zemljoradničke zadruge u Vojvodini uglavnom se bavile upisom društvene svojine u zadružnu. U prevazilaženju brojnih problema na terenu Zadružni savez Vojvodine dao značajan doprinos.

*Proizvođači jabuka u Pomoravlju nisu zadovoljni otkupnom cenom tog voća. Najkvalitetnije jabuke namenjene izvozu trenutno se otkupljuju po ceni od oko 20 evro centi.

*Za pola godine, koliko na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, radi vinski analizator, urađeno preko 1.000 analiza vina.

[video=youtube_share;kb9ccYO95Gk]http://youtu.be/kb9ccYO95Gk[/video]
 
Vrh