Agro Dan

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za četvrtak, 6.12.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan”:


*Srbija već ispunila kvotu za izvoz goveđeg mesa u Tursku od 5.000 tona u vrednosti od 25 miliona evra. Ministar poljoprivrede očekuje da u 2019. godini kvota bude povećana na 10.000 tona.

*Osnovni cilj odgajivačko-selekcijskog rada u stočarstvu, stvaranje nove generacije, koja će po svojim proizvodnim rezultatima nadmašiti prethodne i ispoljiti veće proizvodne efekte u produkciji mleka i mesa.

*U toku zime i proleća Srbija potroši oko sto miliona evra za uvoz ranog povrća. Izdatak bi se mogao smanjiti ukoliko bi se, uz pomoć države, znatno povećale površine pod staklenicima i plastenicima, koji sada zauzimaju samo oko 15.000 hektara.

*Zanatsko, kraft pivo, sve zastupljenije i u Srbiji. Rast popularnosti među potrošačima rezultat povećanog interesovanja, pre svega, mladih da se oprobaju u pravljenju tog napitka.

*Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, kao pridruženi član evropskog veća, učestvuje na svečanosti povodom 60 godina postojanja te institucije. Mladi srpski poljoprivrednici predstavili svoje proizvode i razmenili iskustva sa kolegama iz EU.

[video=youtube_share;KsHE034qEh8]http://youtu.be/KsHE034qEh8[/video]


- - - - - - - - - -

Sedmo decembarsko izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Ministar Milan Кrkobabić, potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava prvim složenim zadrugama u Srbiji. Ovim se složene zadruge, finansijskim sredstvima, osnažuju sa ciljem da postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

*Rast cene pšenice u regionu doveo je i do povećanja cena brašna u Srbiji. Od jula ove godine brašno poskupelo oko 20 odsto.

*Za razliku od proizvođača iz drugih grana poljoprivrede, povrtari su uglavnom zadovoljni sezonom - prinosima, kvalitetom, ali i cenama.

*Naučna dostignuća ubrzavaju ukupan ekonomski razvoj naše zemlje, istakao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju sajma "Nauka za privredu" na Novosadskom sajmu.

*Nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa.

[video=youtube_share;D6CP_nar-2Q]http://youtu.be/D6CP_nar-2Q[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 8.12.2018

Subotnji “Agro dan” donosi i ove aktuelnosti:

*Dosadašnja kvota za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Tursku povećana za 40 odsto, potvrdio minstar poljoprivrede Branislav Nedimović.

*Od naredne godine biće dostupni vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava. Ta novina posebno značajna za radnike u poljoprivredi.

*Dva udruženja proizvođača malina iz Ivanjice najavila protest za 14. decembar. Malinari nezadovoljni otkupnom cenom.

*Poljoprivredni proizvođači u Pomoravlju, posebno u sezoni skidanja letine, sve teže nalaze radnike.

*U toku dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje za poslednja tri kvartala 2018. godine. Uz to, dostavlja se i obaveštenje o dugovanjima.

[video=youtube_share;0z29Sdpzb7Y]http://youtu.be/0z29Sdpzb7Y[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Klanična industrija "Srem" iz Šida ispunila kvotu od 5.000 tona za izvoz govedine na tursko tržište. U toku priprema za narednu godinu i povećanje izvoza.

*Ulazak Srbije u Evropsku uniju podrazumeva i složene promene u proizvodnji, preradi i prometu mleka, kako bi se dostigli strogi standardi te velike zajednice.

*Hibrid Neostar CLP kompanije Syngenta garantuje dobre prinose i visok sadržaj ulja u suncokretu.

*Zemljoradničke zadruge u u Srbiji se nalaze u specifičnom položaju. Za tržište se bore i sa individualnim proizvođačima, ali i velikim korporacijama.

*U Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima, tvrde protivnici GMO. Država poručuje da su kontrole ciljane i efikasne.

[video=youtube_share;HnbIhosPh50]http://youtu.be/HnbIhosPh50[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za ponedeljak, 10.12.2018

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Ove godine državne podsticaje dobile 72 zadruge. Novac će biti uplaćen najkasnije do 15. decembra, najavio ministar Milan Krkobabić u Doljevcu.

*Saglasnost Ministarstva poljoprivrede za licitaciju državnog zemljišta Opština Šid očekuje početkom naredne nedelje. Istovremeno, u Sremskoj Mitrovici, završen prvi krug licitacije.

*Za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini dostupni podsticaji države, ali i pokrajine. Kroz te mere već uloženo 2,6 milijardi dinara.

*Proizvodnja povrća trenutno isplativija od ratarskih kultura. Nestabilne cene problem i u ovoj grani poljoprivrede.

*Tokom zime veoma važno da se voćnjaci kontrolišu, i, ako je potrebno, zaštite od štetočina.

[video=youtube_share;bIwlyKNC4jU]http://youtu.be/bIwlyKNC4jU[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Kvalitet pšenice lošiji nego prethodnih godina zbog čega mlinska industrija ima velike probleme da proizvede kvalitetno brašno. Udruženje „Žitounija” pokrenulo inicijativu za uvođenje posebnih podsticaja za proizvođače najkvalitetnije pšenice, takozvanih poboljšivača.

*Godina na izmaku nije bila naklonjena ratarima u Pomoravlju. Uz loše uslove za jesenju setvu, proizvođači imali problema i sa žetvom ozimih useva. Jedino rod kukuruza bio odličan.

*Ograničene mogućnosti povećanja zemljišnog poseda poljoprivrednih gazdinstava čini da se velike i efikasne mašine koriste vrlo nerentabilno. Zato se farmeri u ekonomski i agrarno najrazvijenijim državama udružuju, sa ciljem da smanje troškove ulaganja.

*U Srbiji jedino voćarstvo ostvaruje napredak. Da ta delatnost u agraru daje najbolje rezultate, vidi se po broju novih zasada i po prinosima u voćnjacima koji najmanje variraju, tvrde stručnjaci.

*I pored gotovo idealnih uslova za uzgoj pojedinih voćarskih i povrtarskih kultura, kao i za stočarstvo, sve manje zainteresovanih za agrar u ivanjičkim selima. Prema rečima proizvođača, glavni razlog nesigurnost otkupa i velike cenovne oscilacije.

[video=youtube_share;b9TDrHb6nng]http://youtu.be/b9TDrHb6nng[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za sredu,12.12.2018

Pogledajte i dvanesto decembarsko izdanje emisije „Agro dan“:

*Izvoz goveđeg mesa i podsticaji države podstakli tov junadi u Srbiji. U sledećoj godini, subvencije po grlu biće uvećane sa 10.000 na 15.000 dinara, što će unaprediti i povećati proizvodnju pocerskih stočara.

*Svake godine na tržište izlaze savršeniji, složeniji i opremljeniji modeli traktora. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama i digitalizaciji sve su više prilagođeni udobnosti i potrebama upravljanja traktoriste.

*Sedam godina zaredom u najvećoj banatskoj opštini kasni licitacija za zakup državne zemlje. Procenjuje se da će ratarima u arendu biti ponuđeno između 13.000 i 14.000 hektara.

*Zadrugarstvo u Vojvodini danas u velikoj ekspanziji. Prošle godine bespovratna sredstva države iskoristile četiri, a ove godine 19 zadruga, odnosno jedna složena.

*Zahvaljujući dobroj saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Jagodina, proizvođači iz Pomoravlja postižu sve bolje prinose.

[video=youtube_share;q0v8HfqNxM0]http://youtu.be/q0v8HfqNxM0[/video]


- - - - - - - - - -

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka dobiće akreditaciju 14. ili najkasnije 17. decembra, čime će biti osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije.

*Srbija i Turska okvirno dogovorile bescarinski izvoz od 7.000 tona junetine za narednu godinu. Dok mediji spekulišu da bi izvoz u Tursku mogao dodatno da podigne cenu govedine u prodaji, ministar poljoprivrede uveren da se to neće dogoditi.

*Stručnjaci kažu da vlage u zemljištu na jugu Srbije i dalje nema dovoljno, ali savetuju ratarima da odrade redukovanu obradu i ubrzaju setvene radove, s obzirom na to da su optimalni rokovi za setvu pšenice odavno prošli.

*Sve veća potražnja meda otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u Srbiji. Da bi se trend rasta nastavio neophodno da resorno ministarstvo imenuje Referentnu laboratoriju za analize meda i drugih pčelinjih proizvoda.

*Salaši počeli da nestaju uporedo sa formiranjem velikih proizvodnih parcela poljoprivrednih kombinata u Vojvodini. Poslednjih decenija, međutim, doživljavaju novu mladost i postaju turistička meka i pravi brend Vojvodine.

[video=youtube_share;CXTZzq-nqTk]http://youtu.be/CXTZzq-nqTk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za petak, 14.12.2018

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede planiraju pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla u vreme praznika. U sezoni svinjokolja, apeluje se na obavezno pregledanje uzoraka zaklanih svinja na prisustvo trihinele.

*U susednoj Rumuniji do sada evidentirano preko hiljadu žarišta afričke kuge svinja. Pitanje vremena kada će se bolest pojaviti u Srbiji, upozoravaju stručnjaci i pozivaju na sprovođenje neophodnih preventivnih mera.

*U prisustvu preko stotinu odgajivača svinja i šabačkih đaka, na seminaru „Lanci proizvodnje u svinjarstvu“, predstavljeni najnoviji trendovi u proizvodnji i plasmanu svinja u Srbiji, Holandiji i svetu.

*Pojedini stočari u ivanjičkom kraju dobili mogućnost da poboljšaju ishranu svoje stoke, u okviru projekta koji za cilj ima povećanje kvaliteta zemljišta na ovom području.

*Dobri prinosi i u lošim godinama, razlog što mnogi poljoprivrednici povećavaju površine pod suncokretom. Stabilnost i sigurnost u proizvodnji osnovni razlozi što su hibridi suncokreta kompanije Sindženta najčešći izbor domaćih ratara.

[video=youtube_share;9d3034Qw0g0]http://youtu.be/9d3034Qw0g0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 15.12.2018

Subotnje izdanje emisije „Agro Dan” donosi i ove zanimljive teme:

*Pšenicom ove jeseni zasejano nekoliko desetina hiljada hektara manje nego prošle godine, ali će hlebnog zrna biti dovoljno za domaće potrebe. I ove godine 50 odsto pšenice zasejano nedeklarisanim semenom „sa tavana“.

*Akreditaciono telo Srbije dodelilo sertifikat o akreditaciji kojim se potvrđuje da je Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka kompetentna za obavljanje tih poslova.

*Neophodne veće investicije u poljoprivredu i brendiranje domaćih sorti, kao i zaokret u izvozu proizvoda ka vrstama koje pripadaju ovom podneblju, zaključak Osmog poljoprivrednog foruma „Hrana za Evropu“, održnog u Vrdniku.

*Opštinsko veće Apatina usvojilo predlog budžeta za 2019. godinu. Najveća novina uvećanje agrarnog budžeta za čak 400%.

*Među lokalnim samoupravama u Srbiji koje u poljoprivredu ulažu velika sredstva, značajno mesto zauzima Gornji Milanovac. Kroz različite programe, za agrar ove godine izdvojeno 50 miliona dinara.

[video=youtube_share;kCliY8Su750]http://youtu.be/kCliY8Su750[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 16.12.2018

Pogledajte i nedeljno izdanje emisije “Agro dan”:

*Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ovoj godini biće na nivou prošlogodišnjeg, kada je izvezeno robe u iznosu od 3,9 milijardi evra, izjavio resorni ministar Branislav Nedimović.

*Pre sporazuma sa Turskom, kilogram junetine žive vage koštao između 1,8 i 1,9 evra. Sada staje od 2,2 do 2,4 evra, a zbog deficita sirovine poskupljenje se osetilo i u maloprodaji.

*Zahvaljujući državnim podsticajima ovčarstvo trenutno među isplativijim granama stočarstva. Sa druge strane, značajno opterećenje ovčarima predstavlja skupo gorivo.

*Institut BioSens najavljuje digitalno savetodavstvo - portal u okviru kog i privatne i državne savetodavne službe mogu uživo da razmenjuju informacije sa svojim korisnicima.

*Pirotska Mlekarska škola sa domom učenika "Dr Obren Pejić" potpisala dva ugovor o stipendiranju budućih majstora, koji će po završetku trogodišnjeg obrazovanja odmah dobiti stalan posao.

[video=youtube_share;QSnyOa7SOP0]http://youtu.be/QSnyOa7SOP0[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Poslednjih godina došlo do ekspanzije u proizvodnji lešnika i borovnice, iako se u prethodnoj godini najviše proizvodila šljiva i jabuka.I pored velikih oscilacija cena, pojedino voće i dalje vrlo unosan biznis.

*Proizvođači krompira u Srbiji, za razliku od prethodnih sezona, ove godine izuzetno zadovoljni. Posebno dobar prinos zabeležen kod pojedinih autohtonih sorti u predelima brdskih sela, u okolini Gornjeg Milanovca.

*Smanjenje stočnog fonda, kao i variranje u proizvodnji mleka u zavisnosti od godišnjeg doba, mlekarama donosi stalne probleme u obezbeđivanju potrebnih količina i iznalaženju novih kooperanata.

*Zadruga ,,Jovanovac”, jedna od najstarijih u opštini Ražanj, može da se pohvali činjenicom da za 70 godina postojanja nikada nije prekidala sa radom.

*Iznos od naplate ekoloških taksi do kraja godine biće između 11 i 12 milijardi dinara. Ministar zaštite životne sredine najavio da se radi na većim izdvajanjima za reciklažnu industriju u narednoj godini.

[video=youtube_share;kg3S26Mp92I]http://youtu.be/kg3S26Mp92I[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za utorak, 18.12.2018

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

*Od ovog meseca biće raspisan peti poziv za sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj. Na dosadašnjim konkursima najveće interesovanje vladalo za traktore - podneta 393 zahteva.

*Zbog nešto komlikovanije procedure i dužih rokova realizacije, poljoprivrednici u selima Gornjeg Milanovca se, za sada, radije odlučuju da apliciraju za domaće podsticaje, nego za sredstva iz IPARD-a.

*Naši i strani kupci hrane sve izbirljiviji tražeći vrlo stroge mere kontrole - od njive do trpeze, kako bi osigurali što viši nivo zdravstvene bezbednosti. To zahteva visok stepen organizovanosti, o čemu bismo puno mogli da naučimo od Holanđana.

*Poslednjih godina u lozničkom kraju sve više zasada leske. Ta vrsta ne traži preveliku pažnju i negu u kasnijem periodu uzgoja i ne prska se mnogo kao ostalo voće, ali u pun rod stupa tek nakon osme godine.

*Stručnjaci i proizvođači ove godine okupili se 16. put na tradicionalnom savetovanju voćara. S obzirom na problem nedostatka radne snage, za proizvođače od naročitog značaja bila tema o mehanizovanoj rezidbi.

[video=youtube_share;7aLLle-dOhU]http://youtu.be/7aLLle-dOhU[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*U februaru naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju novog ledolomca. Do tada će srpske reke, kao i prethodnih godina, braniti "mešovita ekipa" razbijača leda iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

*Čak i da se prekine vakcinacija protiv klasične kuge svinja i otvore mogućnosti za plasman svinjskog mesa u inostranstvo, Srbija bi teško mogla uspešnije da odgovori na taj izazov. Proizvođači svinja neorganizovani i nemoćni da bilo šta izmene.

*Visoka cena nafte naterala poljoprivrednike da umesto u kuhinji suncokretovo ulje koriste u njivi. Ove godine mnogi poslovi u polju odrađeni zahvaljujući zejtinu.

*Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje. Nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača.

*U Kragujevcu otvorena prodavnica tradicionalnih proizvoda iz Šumadije. Iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj poručuju da su dobrodošli svi registrovini proizvođači sa tog područja.

[video=youtube_share;S_wjdGXhP74]http://youtu.be/S_wjdGXhP74[/video]


- - - - - - - - - -

Dvadeseto decembarsko izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Česte kiše u vreme ovogodišnje žetve „isprale“ veliki deo kvaliteta pšenice. Ni suvo zemljište, u optimalnim rokovima jesenje setve, nije pogodovalo ratarima, pa je pitanje kakve će biti količine i kvalitet pšenice naredne sezone.

*Za nabavku traktora sredstvima iz IPARD fonda podneto više aplikacija nego što je bilo novca na raspolaganju. Ministar nezadovoljan strukturom podnetih zahteva, pošto ih je oko 70 odsto iz Vojvodine, a 30 odsto iz centralne Srbije.

*Poljoprivredna mehanizacija u selima Šumadije, u proseku, stara više od decenije. Zahvaljujući nacionalnim, ali i subvencijama lokalnih samouprava, sve više proizvođača odlučuje se za kupovinu nove mehanizacije i opreme.

*Posle nekoliko meseci zatišja ponovo postoji tražnja za srpskom jabukom. Porasla i cena ovog voća od 10 do 20 odsto, a stručnjaci tvrde da se obistinjuju predviđanja da je jabuku trebalo skladištiti.

*Da bi mladi ljudi započeli agrobiznis, uz finansijsku podršku, neophodno obezbediti i adekvatne uslove za život na selu. Edukacija, takođe, jedan od važnih faktora za razvoj.

[video=youtube_share;xqpv6RDeaAk]http://youtu.be/xqpv6RDeaAk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za petak, 21.12.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:


*Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka omogućiće državi superviziju kvaliteta mleka, ali i laboratorija koje se time bave. Do proleća 2019. biće kontrolisano 95% prehrambenih proizvoda, najavljuju nadležni.

*Proizvodnja mleka na malim farmama sve manje isplativa. Pojedini stočari se zato okreću autohtonima rasama koje su manje zahtevne, a traženije na tržištu.

*Ugledne svetske institucije predviđaju da će 2019. biti godina izazova za sve odgajivače, jer proizvodnja svinjskog mesa neće biti u porastu zbog prisustva afričke kuge, dok sa druge strane, tražnja stalno raste.


*Računa se da u Srbiji ima oko 700 domaćinstava koja se bave seoskim i drugim oblicima turizma. Osnovni razlozi za usporen razvoj te grane nedovoljna edukacija pružalaca usluga i izostanak odgovarajuće zakonske regulative.


*Pred nastupajuće praznike, nadležni apeluju na građane da kupuju jelke sa busenom. Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" tradicionalno ih u Novom Sadu prodaje na četiri lokacije.

[video=youtube_share;bbjRk2eq4eI]http://youtu.be/bbjRk2eq4eI[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 22.12.2018

Subotnji “Agro dan” donosi i ove aktuelnosti:

*Kvalitet mleka u Srbiji zadovoljavajuć. U saradnji sa mlekarama i stručnim službama radiće se na podizanju kvaliteta, u cilju veće bezbednosti proizvoda, izjavio direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

*Uz tržište Evropske unije, Rusije, Kine i Turske, najavljuje se i izvoz junećeg mesa u Egipat. Da bi Srbija ispunila tražene količine, neophodno u tovu imati nekoliko desetina hiljada grla.

*Za stočare sa juga Srbije nesiguran otkup jedno od najvećih opterećenja u proizvodnji. Državne subvencije velika pomoć, ali je problem što se često isplaćuju sa kašnjenjem.

*Mladi koji su odlučili da ostanu na selu i bave se poljoprivredom ističu da, uprkos problemima, predanim radom može da se obezbedi pristojana egzistencija.

*Tradicionalni godišnji Sabor poljoprivrednih proizvođača biće održan 26. decembra. Manifestaciju organizuje Fond za poljoprivredu Grada Pirota.

[video=youtube_share;aOXTUgBGZKo]http://youtu.be/aOXTUgBGZKo[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Prijave za projekte IPARD-a namenjene podsticajima u oblastima prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, kao i u oblasti ribarstva, mogu se dostaviti do 11. marta 2019. godine.

*U vreme Božićnog posta potrošnja ribe u Srbiji naglo raste, ali ostalih dana se kupuje znatno manje.

*U uslovima kada su sušni periodi sve češći Syngenta nudi ratarima najoptimalnije rešenje – Artesian elitnu selekciju hibrida kukuruza.

*„Vode Vojvodine“ ove godine nastavile započetu razvojnu liniju na jačanju kapaciteta za navodnjavanje. Uz to značajna sredstva uložena u zaštitu od voda.

*Deveti po redu, Novosadski noćni bazar, biće održan u subotu i nedelju u Master centru Novosadskog sajma.

[video=youtube_share;hW6yi9B14Qk]http://youtu.be/hW6yi9B14Qk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za ponedeljak, 24.12.2018

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Zbog dugotrajne suše, pšenica je u ovom periodu godine, umesto u fazi punog bokorenja, tek počela da klija ili je u fazi nicanja.

*Autohtone sorte velika izvozna šansa Srbije. Uz udruživanje poljoprivrednih proizvođača mnoge domaće vrste mogu postati prepoznatljiv brend.

*Stočarstvo u Srbiji nalazi se na silaznoj putanji iz više razloga. Možda i ključni je odlazak mladih sa sela.

*Poljoprivredni proizvođači iz 89 sela porečkog kraja dobilo podsticajna sredstva u iznosu od 4,4 miliona dinara.

*Pčelarenje u Srbiji ima dugu tradiciju. Šumadija je poznata po vrsnim pčelarima, od kojih se pojedini tim poslom bave duže od pola veka.

[video=youtube_share;LO25zYOGR3s]http://youtu.be/LO25zYOGR3s[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*U toku drugi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Rok za podnošenje zahteva 11. mart 2019. godine.

*Najava o povećanju subvencija za tov junadi sa 10.000 na 15.000 dinara po grlu, kao i početak izvoza junećeg mesa u Tursku, Kinu i druge države, dobar znak za stočare da krenu u tu proizvodnju.

*Od 1. januara 2019. stupa na snagu Naredba o zabrani izlova kečige na otvorenim vodama. Tu udruženu akciju vodi Svetski fond za zaštitu prirode u saradnji sa Ujedinjenim ribolovcima i Asocijacijom alasa Srbije.

*Krajem decembra i tokom januara pčelarima predstoje radovi bitni za pripremu pčela za narednu sezonu. Potrebno zaštiti društava od varoe, ali i obezbediti kvalitetnu prihranu.

*Opština Topola će sledeće godine pokrenuti pilot projekat „50 hektara za 50 gazdinstava“, koji će voćarima i povrtarima omogućiti da za hektar protivgradne mreže dobiju kredit na 10 godina.

[video=youtube_share;eQZMU4Nd8nM]http://youtu.be/eQZMU4Nd8nM[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Teleće i juneće šnicle poslednjih meseci u našim mesarama poskupele za više od 30 odsto, a stočari zadovoljno trljaju ruke zbog povećanog izvoza. Stručnjaci smatraju da će to biti dodatni stimulans za srpske stočare da se okrenu ovoj poljoprivrednoj grani.

*U susednoj Rumuniji evidentirano više od 1.000 žarišta afričke kuge svinja, a bolest se lane pojavila u Mađarskoj, pa veterinari upozoravaju da više nije pitanje da li će se, nego kada, ovo oboljenje pojaviti u našoj zemlji.

*Srbija ima ogromne mogućnosti da stvori brend za veći broj proizvoda, pa i za meso od svinja u čijoj hrani nema genetski modifikovanih žitarica. Cena takve svinjetine bila bi veća bar za 20-30 odsto.

*Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara. Razlog - nestašica ovog povrća, koje je zbog suše podbacilo u prinosima.

*I u narednoj godini opština Gornji Milanovac planira da, kroz subvencije, u poljoprivredu uloži značajna sredstva. Za te potrebe biće izdvojeno 50 milona dinara, a poseban akcenat biće na merama namenjenim mladima i ženama na selu.

[video=youtube_share;XZ7t6Ckmz7E]http://youtu.be/XZ7t6Ckmz7E[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za četvrtak, 27.12.2018.

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Bruto dodata vrednosti srpskog agrobiznisa poslednjih godina stagnira na nivou od oko 3,8 milijardi evra. Stručnjaci veruju da na globalnu pijacu treba da iznesemo raritetne i skupe, visoko-kvalitetne proizvode, zaštićene geografskim poreklom i sertifikatima.

*Od polovine decembra, pa do sredine januara, Slovaci u Bačkom Petrovcu proizvode kulen, poznatiji kao „Petrovska klobasa“ sa zaštićenim gerografskim poreklom. Sve prošlogodišnje količine odavno prodate po ceni od 1.600 dinara za kilogram.

*Budžet Srbije na crnom tržištu jakih alkoholnih pića godišnje gubi i do 150 miliona evra. Grupacija proizvođača jakih alkoholnih pića Privredne komore nada se da će država uspeti da reši problem nelegalnog tržišta.

*Društvo pčelara Kragujevca, u saradnji sa lokalnom samoupravom, dogovorilo subvencije za narednu godinu. Planiraju da nastave i sa održavanjem debatnih klubova i organizacijom poseta pčelarima iz drugih krajeva Srbije.

*Tim učenika poljoprivredne struke iz Sombora nagrađen za najbolju prezentaciju zadrugarstva. Predstavili Zemljoradničku zadrugu "Agrodunav" iz Karavukova, koja se bavi svim granama poljoprivrede.

[video=youtube_share;a35olKdnlGI]http://youtu.be/a35olKdnlGI[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za petak, 28.12.2018

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

Budžet za subvencije u 2019. godini biće veći za gotovo sedam milijardi dinara. Najviše će biti izdvojeno za tovno i mlečno govedarstvo i stočarstvo, a biće povećane i premije osiguranja za rizične krajeve sa 40 na 70 odsto.

Mladi poljoprivrednici iz Vojvodine i u 2019. mogu računati na sredstva iz pokrajinskog budžeta. U narednoj godini, prema najavama nadležnih, biće subvencionisana i proizvodnja piva.

Kako bi omogućili stabilnost u proizvodnji kukuruza i pri nepovoljnim uslovima, selekcioneri kompanije Sindženta proizveli elitnu klasu hibrida - artežijan. Izuzetne agronomske karakteristike obezbeđuju dobre prinose i u sušnim sezonama.

"Rtanjska dolina" u Sokobanji, jedna je od zadruga koje su ove godine od države dobile najviše novca za realizaciju svojih projekata. Delatnost joj je uzgoj tovnih goveda, a u planu ima obnovu zapuštenih pašnjaka u tom kraju.

Opšta zemljoradnička zadruga “Kačerski med” okuplja zadrugare sa područja zaštićenog geografskog porekla. Nadaju se da će njihov proizvod biti poznat na domaćem i inostranom tržištu po kvalitetu i specifičnim svojstvima, kao i po očuvanju tradicije u proizvodnji.

[video=youtube_share;jegowtfxAds]http://youtu.be/jegowtfxAds[/video]


- - - - - - - - - -

Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme:

Republički hidrometeorološki zavod ne obezbeđuje na vreme potrebne uslove za optimalno funkcionisanje sistema odbrane od grada, izjavio državni revizor Duško Pejović.

I pored velikog interesovanja, za sredstva iz IPARD fonda konkurisao mali broj poljoprivrednika iz Šumadije. Obimna dokumentacija i složena procedura glavna prepreka za značajnije korišćenje evropskog novca.

Zvanična platforma Digitalne poljoprivrede Srbije “AgroSens” do sada okupila više od 10 000 zadovoljnih korisnika, koji su registrovali više od 30 000 parcela na teritoriji naše zemlje.

Posle petog slučaja trihinele kod svinja u Srbiji od sredine oktobra, veterinari upozoravaju da je reč o veoma zaraznoj bolesti. Apeluju da se pre upotrebe svinjsko meso obavezno prekontroliše.

Koncept plasmana FitoFert hraniva, zasniva se na jedinstvenom Agro Servisu, kroz koji je potrošačima omogućeno kreiranje najoptimalnije i najisplativije poljoprivredne proizvodnje.

[video=youtube_share;lTOSghm26n0]http://youtu.be/lTOSghm26n0[/video]


 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 30.12.2018

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


U poslednjoj ovogodišnoj nedelji bez značajnih cenovnih oscilacija na Produktnoj berzi. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zadržale se na prošlonedeljnom nivou.


Ekonomija Srbije ostvarila u 2018. realni rast od 4,4 procenta u odnosu na prethodnu godinu, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku.


Sve veće interesovanje za sadnju borovnice u Srbiji. Proizvodni bum posledica stabilne cene.


Tokom 2019. stiže nulta serija termos košnica iz Trebinja. Za jedinstvenu inovaciju zainteresovani pčelari iz celog regiona.

Pčelari iz sela Botunje kod Kragujevca zajedno imaju više od 1.000 košnica. Gotovo da nema kuće bez pčela, a tradicija i znanje o pčelarstvu prenose se sa generacije na generaciju.

[video=youtube_share;lQnVt2HHI2E]http://youtu.be/lQnVt2HHI2E[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 31.12.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji će se primenjivati od 1. januara 2019. godine, omogući će sezoncima da ostvare pravo na penzijsko- invalidsko i zdravstveno osiguranje.

*Srbija u proteklih pet godina ostvarila napredak u borbi protiv sive ekonomije i smanjila njen nivo sa 21,5 na 15 % BDP-a. Najviše problema u oblasti prometa dobara, a veliki broj neevidentiranih prihoda prisutan i u poljoprivredi.

*Uprkos nezadovoljstvu zbog niske otkupne cene, niču novi, savremeniji zasadi malina, sa kojih proizvođači očekuju bolje prinose. Pronalazak adekvatne radne snage ostaje veliki problem.

*Koncept plasmana FitoFert hraniva, zasniva se na jedinstvenom Agro Servisu, kroz koji je potrošačima omogućeno kreiranje najoptimalnije i najisplativije poljoprivredne proizvodnje.

*Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle” iz Banje Koviljače osnovano iz potrebe za edukacijom stanovništa o pečurkama, kako bi se sprečila trovanja, koja ponekad mogu imati i tragičan ishod.

[video=youtube_share;t8vS7c_1YqE]http://youtu.be/t8vS7c_1YqE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za utorak, 1.1.2019

Prvo ovogodišnje praznično izdanje emisije "Agro dan" donosi pregled najvažnijih poljoprivrednih događaja u periodu januar-jun 2018. godine.

[video=youtube_share;xB_EQkMeDHs]http://youtu.be/xB_EQkMeDHs[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte "Agro dan" za 2. januar 2019. i podsetite se najvažnijih poljoprivrednih događaja u drugoj polovini prethodne godine.

[video=youtube_share;W9Q22ggLqdY]http://youtu.be/W9Q22ggLqdY[/video]


- - - - - - - - - -

Najinteresantnije reportaže iz prethodne godine možete pogledati u izdanju emisije "Agro dan", za 3. januar 2019.

[video=youtube_share;6gW1G1oPpBU]http://youtu.be/6gW1G1oPpBU[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo redovno ovogodišnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Luk i krompir na pijacama i marketima ovih dana prodaju se po istim cenama kao i južno voće – od 100 do 150 dinara po kilogramu. Cena porasla jer su vremenske prilike uništile deo roda, a značajne količine izvezene u inostranstvo.

Proizvođači i stručnjaci saglasni da 2018. nije bila najpovoljnija za vinogradarstvo, pre svega zbog klimatskih uslova. I pored toga, kažu, potrošači božanskog pića uživaće u kvalitetu domaćih vina.

Voćari u Šumadiji 2018. godinu zapamtiće kao veoma tešku. Uz loše vremenske uslove tokom čitave sezone, proizvođače mučila i niska cena voća.

Broj podnetih zahteva za podsticaje IPARD fonda zadovoljavajuć, ali je primetan njihov slabiji kvalitet. Za individualne proizvođače procedura isuviše zahtevna i pored dostupne pomoći savetodavaca.

Umesto sadašnje linearne podele, Republički hidrometeorološki zavod mora da distribuira rakete prema riziku od grada, kako bi krajevi pod većim rizikom imali dovoljno protivgradnih raketa u toku sezone.

[video=youtube_share;7_zk2VXcW3w]http://youtu.be/7_zk2VXcW3w[/video]


- - - - - - - - - -

Subotnji “Agro dan” donosi i ove aktuelnosti:

U 2019. godini biće raspisano sedam konkursa za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj u Srbiji takozvani IPARD program. Novac će biti namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, kao i za prerađivačke i skladišne kapacitete, naveo je Branislav Nedimović

Poljoprivredni budžet u ovoj godini biće veći 7 milijardi dinara, a najviše sredstava biće izdvojeno za stočarstvo. Međutim, ratari ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog istog iznosa za subvencije i visokih cena za repromaterijal

Grad Čačak u 2019. godini izdvojiće 55 miliona dinara za poljoprivredu. Opredeljena sredstva uglavnom ce otići za direktne subvencije

Sve do skora smatrali smo da možemo proizvesti znatne količine svih vrsta poljoprivrednih proizvoda, ali su nam nedostajala tržišta. Sada su se otvorile ogromne mogućnosti za izvoz u Azijske i Evroazijske države

Protekla godina za pčelare u Šumadiji bila uspešnija od prethodnih. U 2019. očekuju još bolje prinose meda

[video=youtube_share;Wy9m-KldTsY]http://youtu.be/Wy9m-KldTsY[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 6.1.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi

*Pokrajinski sekretar za poljoprivredu najavio da će u 2019. godini agrarni budžet Vojvodine doneti više novca poljoprivrednicima, a iznosiće 6,3 milijarde dinara

*U lokalnim samoupravama usvojeni su budžeti za tekuću godinu, a opštine sa poljoprivrednom proizvodnjom kao dominantnom granom privrede, morale su da vode računa koliki procenat novčanih sredstava odlazi u ovu oblast

*Stabilnost i sigurnost u proizvodnji osnovni razlozi što su hibridi suncokreta kompanije Sindženta najčešći izbor domaćih ratara

*Nakon veoma teške godine stručnjaci savetuju voćarima da se dobro pripreme za novu sezonu. Jedan od prvih koraka je zaštita od zimskih štetočina.

[video=youtube_share;U4lRu5XT-Hw]http://youtu.be/U4lRu5XT-Hw[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Iako je cena svinja krajem prethodne i početkom ove godine porasla, farmeri ističu da je to i dalje nedovoljno da se ostvari adekvatna zarada

U vreme praznika pojačane kontrole mesa na prisustvo trihinele. Nadležne inspekcije preduzimaju i niz redovnih kontrola odgajivača, ali i prodavaca

U niškoj opštini Crveni krst zadovoljni rezultatima u oblasti agrara u prethodnoj godini. Očekuju veća ovlašćenja i brži razvoj sela

Ekonomski, Pravni i Agronomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu potpisali ugovor o saradnji sa opštinom Knić

Poslednjih godina se povećavaju površine pod zasadima borovnice. To voće postiže dobru cenu u otkupu, pa proizvođač može ostvariti solidnu dobit

[video=youtube_share;UMHJ3pFKJgs]http://youtu.be/UMHJ3pFKJgs[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 08.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*2019. godina biće bolja za plasman u inostranstvo jer Srbija mnogo robe za izvoz, primarne, ali i finalnih proizvoda

*Stabilnost i sigurnost u proizvodnji osnovni razlozi što su hibridi suncokreta kompanije Sindženta najčešći izbor domaćih ratara

*Stručnjaci svaku priliku koriste da istaknu koliko je važna edukacija kod poljoprivrednih proizvođača. Podizanje konkurentnosti, edukacija, primena novih tehnologija, samo su neki od ciljeva PSSS “Poljo savet” u Loznici

*Jedan od najisplativijih sistema tova u govedarstvu jeste sistem krava-tele. U Srbiji je sve popularniji, naročito kod farmera koji raspolažu pašnjacima

*Nakon veoma teške godine stručnjaci vlasnicima višegodišnjih zasada savetuju da se dobro pripreme za novu sezonu. Jedan od važnih koraka je ulazak u sistem dobre poljoprivredne prakse

[video=youtube_share;LcEew8KKRE4]http://youtu.be/LcEew8KKRE4[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Softver za prijavu sezonskih radnika počeo sa radom. Elektronski sistem prvo će "otvoriti vrata" za prijavljivanje radnika u poljoprivredi, a bude funkcionisao primenjivaće se uskoro i u sektoru turizma i građevinarstva.

*Brojni ratari u Šumadiji, zbog loših vremenskih uslova, ozimim usevima nisu posejali sve planirane površine. Očekuju da će, nakon snega, na proleće biti znatno bolja situacija za obradu zemljišta i prolećnu setvu.

*Prošle godine mnogi proizvođači povrća zabeležili značajne gubitke, kao i rast troškova zbog većeg broja tretmana. Korisnici FitoFert đubriva, uz saradnju sa stručnom službom Agromarketa, uspešno prevazišli sve izazove.

*1. januara stupio na snagu Zakon o dobrobiti životinja, kojim se zabranjuje držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje, isključivo radi proizvodnje krzna i kože. Odredbe počele da se primenjuju sa prelaznim periodom od 10 godina.

*Uzgoj lešnika može biti dobar biznis. Jedan proizvođač iz Sente našao način da od zaradi više, proizvodnjom prirodnog namaza od lešnika i meda.

[video=youtube_share;J8EdKb3kSh8]http://youtu.be/J8EdKb3kSh8[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 10.01.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pšenici i drugim ozimim usevima pogoduje snežni pokrivač, jer će lakše podneti mraz. Detaljnije prognoze o stanju useva moguće tek kad se sneg otopi i kada pšenica, uljana repica i ječam nastave sa daljom vegetacijom.

*I pored veoma teških uslova za jesenju setvu, proizvođači koji sarađuju sa Poljoprivrednom savetodavnom stručom službom Kragujevac, uspeli da oforme ogledna polja. Sada prate razvoj useva i nadaju se uspešnoj žetvi.

*Opština Bojnik ponudila najbolji projekat i na konkursu EU PRO dobila milion evra. Sredstva će biti iskorišćena za infrastrukturno opremanje agrobiznis zone, na povšini od 53 hektara, u selu Kosančić.

*Kozarstvo poslednjih godina u Srbiji i u regionu postalo veoma isplativ biznis, sa zahtevnim tržištem i stabilnim prihodima. Ipak, potrebno dosta vremena, znanja i umeća da bi taj posao postao profitabilan.

*Nitratna direktiva reguliše štetan uticaj nitrata, poreklom iz stajnjaka i mineralnih đubriva, koji su lako rastvorljivi i ozbiljno zagađuju podzemne vode. U Srbiji, međutim, farmeri nedovoljno upoznati sa tim problemom.

[video=youtube_share;D2ApZTXS4no]http://youtu.be/D2ApZTXS4no[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Za navodnjavanje u Srbiji tokom 2018. ukupno zahvaćeno 54,5 milona kubnih metara vode, odnosno 27,5 odsto manje nego u prethodnoj godini, saopštio Republički zavod za statistuku.

*Nova klasa hibrida- Artežian, odgovor selekcionera kompanije Sindženta na sve prisutnije probleme u proizvodnji kukuruza, uzrokovane nedovoljnom količinom vlage u zemljištu.

*Nepovoljni vremenski uslovi, ali i nedostatak radne snage, neki od najvećih problema u organskoj poljoprivredi. I pored sve veće tražnje za organskim proizvodima na tržištu, i dalje se malo ljudi odlučuje za taj vid proizvodnje..

*Površina Pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači biće povećana za 110 kvadratnih metara, saopšteno iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Skladište će moći da primi i do 850 tona meda.

*Stari pčelari u Šumadiji pamte godine sa prinosom i do 30 kilograma po košnici. Prethodna sezona bila daleko od tog nivoa, ali kada se sumiraju svi faktori, pčelari ipak zadovoljni.

[video=youtube_share;PNdkf-4Xz14]http://youtu.be/PNdkf-4Xz14[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Domaća poljoprivreda beleži suficit, ali među prvih petnaest najvećih izvoznika i prošle godine bila samo jedna kompanija iz agrarnog sektora. Sa izvozom od oko 119,8 miliona evra, na začelju liste najuspešnijih našla se „Viktorija grupa”.

Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda. Uredba se odnosi na dodelu podsticaja za opremu i tehnologiju za veći stepen prerade.

Poljoprivreda, uz industriju i turizam, okosnica strategije razvoja privređivanja u Loznici. Lokalna samouprava, pored ostalog, subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, plastenika, sadnica.

Prošle godine mnogi proizvođači povrća zabeležili značajne gubitke, kao i rast troškova zbog većeg broja tretmana. Korisnici FitoFert đubriva, uz saradnju sa stručnom službom Agromarketa, uspešno prevazišli sve izazove.

Za cveće proizvedeno u Srbiji ima tržišta, ali se cene većine vrsta ne menjaju godinama. Da bi opstali, cvećari nastoje da svoje proizvode učine što dostupnijim kupcima.

[video=youtube_share;aKQCFLpvOiU]http://youtu.be/aKQCFLpvOiU[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 13.1.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Ministar Milan Krkobabić najavio da će u februaru biti formiran nacionalni tim za spas sela Srbije čime se u ovoj godini nastavlja projekat "500 zadruga u 500 sela"

*Početak godine doneo veoma slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi. Uzrok niskog prometa skraćena radna nedelja i produžetak praznika

*U uslovima kada su sušni periodi sve češći kompanija Sindženta nudi ratarima najoptimalnije rešenje – Artežian hibride kukuruza

*Za vinogradare u Šumadiji prethodna godina obilovala teškoćama. Zasadima nisu prijale česte promene vremena i nepogode, a i štetočine i biljne bolesti su uzele svoj danak

*Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo od 27. do 31. januara na Zlatiboru po 53. put organizuje tradicionalno “Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije”

[video=youtube_share;6lSnqRuyhpQ]http://youtu.be/6lSnqRuyhpQ[/video]
- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Sneg zaštitio useve od niskih temperatura. Poljoprivrednici priželjkuju nove padavine, kako bi se povećao procenat vlage u zemljištu za ozime useve, ali i pred prolećnu setvu.

*Odgajivači svinja samo zajednički mogu da se izbore za bolju poziciju na tržištu, povoljnije uslove prodaje, ali i podizanje nivoa proizvodnje na vlastitim farmama. Sa tom idejom osnovano i udruženje proizvođača svinja “Rača”.

*Proizvođači sireva po tradicionalnim recepturama čuvaju male odgajivače krava otkupljući domaće mleko. Glavnu smetnju za dalji razvoj mini mlekara, tvrde, predstavlja nelegalan uvoz sira.

*Od 1. januara ove godine u Srbiji zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna. Dok udruženja za zaštitu životinja pozdravljaju to zakonsko rešenje, jedan broj odgajivača protestuje.

*Za pčelare lozničkog kraja protekla sezona završena dosta dobro. Ipak, u Pčelarskom društvu Loznica kao najveći problem ističu plasman, pošto na tržištu, kako tvrde, ima puno meda sumnjivog kvaliteta.

[video=youtube_share;tA-JJgCXY7k]http://youtu.be/tA-JJgCXY7k[/video]
 
Vrh