Agro Dan

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za subotu, 23.2.2019

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Vlada Srbije usvojila Uredbu koja predstavlja finansijsku podršku poljoprivrednicima za kupovinu dizel goriva u iznosu od 20 dinara po litri, do 60 litara po hektaru, a za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta

*Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja neposrednu pretnju za zemlje Balkana, koje nikada nisu bile izložene toj bolesti, poručuju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija

*Veterinarski specijalistički institut u Zaječaru aktivno uključen u sprovođenje preventivnih mera za sprečavanje širenja afričke kuge svinja. Pored toga, bavi se i redovnom prevencijom zaraznih bolesti kod životinja na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga

*Za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju neohodno pratiti savremene trendove u odabiru sorti, načinu sadnje, prihrane i zaštite. PSSS Kragujevac, posebno van sezone radova, organizuje stručne skupove namenjene proizvođačima

*Naučna konferencija „Savremeno zadrugarstvo u Srbiji" biće održana 23. i 24. februara, u Domu kulture u Кniću, u organizaciji opštine, Pravnog, Ekonomskog i Agronomskog fakulteta Univerziteta u Кragujevcu

[video=youtube_share;SCTO4qvQw4U]http://youtu.be/SCTO4qvQw4U[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za nedelju, 24.2.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Vlada Egipta, objavila tender za kupovinu 60.000 tona pšenice. Po prvi put se među zemljama koje imaju pravo prijave na tender pojavila i Srbija

*Konkurentnost izuzetno važna za ekonomsku poziciju bilo koje države, ali se u Srbiji o tome malo zna. Sopstvene selekcije semena ratarskih kultura, koje nema genetsku modifikaciju, predstavljaju veliku prednost naše zemlje

*Nova klasa hibrida-Artežian, odgovor selekcionera kompanije Sindženta na sve prisutnije probleme u proizvodnji kukuruza, uzrokovane nedovoljnom količinom vlage u zemljištu

*PSSS iz Niša održala još jedno predavanje u sklopu zimske škole za poljoprivrednike. Prvog dana teme su bile iz oblasti ratarstva i povrtarstva

*Setva kukuruza i predsetvena priprema zemljišta, gde se greši u proizvodnji bilja, promena rokova i uslova za subvencionisanje tovnih grla bile su teme predavanja održanog u Vojki i Staroj Pazovi

[video=youtube_share;t42MI6lI4Fk]http://youtu.be/t42MI6lI4Fk[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U poslednjih sedam godina šećer u Srbiji pojeftinio za 40 odsto. Razlog tome zasićenje tržišta, pad cena na berzi, ali i kampanja da beli zaslađivač nije zdrav.

*U Srbiji za sada nije zabeležena pojava afričke kuge svinja. Intenzivno se sprovode sve preventivne mere kako bi se izbeglo širenje bolesti iz susednih zemalja, kažu u Upravi za veterinu.

*U srpskom stočarstvu jedino ovčarstvo beleži rast, jer potražnja znatno premašuje proizvodnju. Za poslednjih 15 godina broj grla porastao za 18 odsto, a veliku ulogu imaju podsticaji države.

*Svi proizvođači upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji imaju parcele pod vinovom lozom, u skladu sa Zakonom o vinu, u obavezi da izvrše upis u Vinogradarski registar.

*Iako ima visoku cenu i ne zahteva posebne uslove, malo proizvođača orah gaji u intezivnoj proizvodnji. Glavni razlog- dug period čekanja i ulaganja do pune rodnosti.

[video=youtube_share;gLrvb1aRxC0]http://youtu.be/gLrvb1aRxC0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 26.02.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Povećanje površina državnih oranica izdatih u zakup osnovni cilj izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Već sredinom leta poljoprivrednicima će biti omogućeno da za zemlju licitiraju na više od tri godine.

*Razvoj zadruga, ekonomsko osnaživanje i ulaganje u infrastrukturu, trebalo bi značajno da doprinese zaustavljanju odliva stanovništva iz seoskih područja, ocenjeno na naučnom skupu o savremenom zadrugarstvu u Kniću.

*Agrarna proizvodnja u opštini Priboj podstaknuta podsticajnim merama, ali i prezasićenjem industrije, koja nekadašnji primat prepušta poljoprivredi. Za subvencije proizvođačima u 2019. opredeljeno 10 miliona dinara.

*U Evropskoj uniji godišnje na deponijama završi čak 88 miliona tona upotrebljivih prehrambenih proizvoda, odnosno oko 20 odsto ukupno proizvedene hrane.

*Ovogodišnja 35. kobasicijada u Turiji okupila preko 55.000 gostiju, odnosno 25 puta više od broja žitelja tog mesta. Manifestacija omogućila onela svetsku slavu, ali i znatnu ekonomsku korist čitavom selu.

[video=youtube_share;fwgYBqktEsw]http://youtu.be/fwgYBqktEsw[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Veterinarski inspektori pojačali nadzor nad prometom hrane iz zemalja zahvaćenih afričkom kugom svinja, u skladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede. Najveća opasnost preti od švercovanih mesnih prerađevina iz Mađarske i Rumunije.

*Zeleniš na tezge pijaca ove godine stigao nešto ranije, a građani mogu da ga pazare po cenama nalik onim u sezoni. Razlog tome leži u povećanoj proizvodnji povrća u plastenicima.

*Suša tokom jesenje setve uslovila dug period nicanja pšenice. Sada potrebno prohladno vreme da usevi nadoknade izgubljeno, kao i prihrana razvijenije pšenice.

*Novi propisi vezani za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi trebalo bi da urede tu oblast. Proizvođači, međutim, strahuju da će im ove sezone biti još teže da pronađu radnike.

*Do proleća 2019. u Vojvodini će biti obnovljene šume na površini od 1.450 hektara, dok će na oko 95 hektara biti podignute nove šume. Za područje Pokrajine ni to nije dovoljno.

[video=youtube_share;4pFZuAv9qhY]http://youtu.be/4pFZuAv9qhY[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede najavila postepeno ukidanje preventivne vakcinacije protiv klasične kuge svinja. To je jedan od preduslova za izvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije u Evropsku uniju.

*Lucerka se smatra vodećom krmnom kulturom, koja je od velikog značaja za proizvodnju kvalitetne stočne hrane. U ovo vreme aktuelno pitanje zaštite tog useva.

*Pojedini otkupljivači maline u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe. Ponuđena akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda.

*Proizvodnja borovnica u Šumadiji iz godine u godinu raste. Iako su početna ulaganja velika, proizvođači ističu da udruženi, uz kvalitetan plod, postižu dobru cenu na tržištu, što proizvodnju čini isplativom.

*Poslednjih decenija kod nas fijakeri doživljavaju novu mladost. Kupuju ih imućniji domaćini da se ponosno pokažu pred nostalgičnom publikom na preko 50 fijakerijada i sličnih manifestacija u Srbiji.

[video=youtube_share;akYhOIASbiM]http://youtu.be/akYhOIASbiM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 01.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u 2018. godini trebalo bi da dostigne skoro tri milijarde evra. Međutim, treba raditi na promeni strukture izvoza kako bi se na stranim tržištima našli srpski proizvodi većeg stepena prerade.

*Prerada voća daleko isplativiji posao od prodaje sirovine. Ipak, retki se odlučuju da pokrenu neki intezivniji posao, jer ih odbija niz pravila i mera koje je potrebno ispoštovati.

*Paprika bi mogla da postane novi brend i značajan izvozni proizvod, a trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije, jer ima konkurentniju proizvodnju.

*Nakon više godina bez subvencija za nabavku dizel goriva, poljoprvrednici od 1. marta ponovo mogu da računaju na taj oblik podrške države. 60 litara dizel goriva po hektaru biće subvencionisano sa po 20 dinara.

*Stručnjaci upozoravaju da navodnjavanje oranica obavezno mora da prati i odgovarajuća količina stajskog đubriva. To je veoma važno, jer je nivo humusa u zemljištu Vojvodine već niži od četiri odsto.

[video=youtube_share;vKAfKoc0oxo]http://youtu.be/vKAfKoc0oxo[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za subotu, 02.03.2019

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Srpski izvoz organske hrane od 2012. godine povećan više od šest puta, sa 3,7 na 23 miliona evra. Unapređenje uslova za organsku proizvodnju prioritet Ministarstva poljoprivrede

*Prema podacima Regionalne privredne komore u Somboru, tokom prošle i pretprošle godine u Zapadnobačkom okrugu više se izvozilo, nego uvozilo povrće. Plastenici omogućavaju raniju berbu, ali i veće proizvodne troškove

*Opština Knić poslednjih godina izdvaja značajna sredstva za podizanje kvaliteta života na selu. Za direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima ove godine opredeljeno 20 miliona dinara, a još 50 za izgradnju seoske infrastrukture

*Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga, u saradnji sa NALED-om i Gradskom upravom za privredu Novog Sada, održaće 4.marta obuku o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi

*Za srednjoškolce, koji žele da upišu prvu godinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, biće potpuno besplatno organizovana predavanja iz predmeta predviđenih za prijemni ispit. Obuka će biti 16. i 23. marta, zatim 13. i 20. aprila, kao i 1. juna

[video=youtube_share;J8kggQFFqeg]http://youtu.be/J8kggQFFqeg[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Poljoprivreda, kao jedina grana privrede sa spoljnotrgovinskim suficitom, predstavlja najveću šansu Srbije da zabeleži rast zasnovan na znanju. Vrednost globalnog tržišta pametne poljoprivrede, u periodu od 2017. do 2022. procenjena na skoro 24 milijarde dolara

*Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao krajem februara konkurse za povoljno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje. Konkursi traju do 31. decembra 2019. godine

*Ratari Srbije u proizvodnji suncokreta dominantno oslonjeni na potencijal genetike kompanije Syngenta

*Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina najavljuju protest za 22. mart, ako se ne reši problem niskih otkupnih cena tog voća i uvoz u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, Poljske i drugih zemalja preko Kosova

*Nesvakidašnje visoke temperature tokom zimskog perioda, remete normalno „prezimljavanje“ višegodišnjih biljnih vrsta, pre svega voćnjaka i vinograda

[video=youtube_share;ibi28Jx31CI]http://youtu.be/ibi28Jx31CI[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Poljoprivrednici u Srbiji od početka marta mogu da podnose zahteve za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji. Ove godine na raspolaganju i subvencije za dizel gorivo

*Ove godine država u razvoj zadrugarstva ulaže 700 milona dinara. Za nove zadruge predviđeni su podsticaji do 7,5, a za stare do 15 miliona dinara

*Samo dva odsto mleka sa malih farmi u Srbiji ne ispunjava evropske standarde o nivou aflatoksina. Ipak, mleko za izvoz kvalitetnije nego za domaće potrebe

*Za kvalitetnu rakiju neophodno je, uz ostalo, obezbediti i zdrave plodove šljive. Pojedini proizvođači ističu da je najbolje imati sopstvene plantaže

*Proizvodnja zdrave hrane, uz ponudu smeštaja odlično su polazište za razvijanje seoskog turizma. Međutim, taj veliki potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen

[video=youtube_share;9I6MyQZIO3M]http://youtu.be/9I6MyQZIO3M[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 05.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Reeksport voća u Rusiju nanosi ogromne štete proizvođačima i hladnjačarima u Srbiji. Krajem prošle godine zbog toga uhapšeno više od 60 osoba, a država najavila da će konačno stati na put toj praksi.

*Zdrav sertifikovan sadni materijal, puna agrotehnika koja podrazumeva kontrolisanu zaštitu i pravilna higijena berbe, preduslov za očuvanje kvaliteta srpske maline, napominju stručnjaci.

*Uz novac iz budžeta, poslednje tri godine u program razvoja zadrugarstva, sve ozbiljnije uključeni i stručnjaci. Očekuje se da Univerzitet u Kragujevcu uskoro oformi i adekvatnu katedru, kako bi obrazovao neophodne kadrove.

*Кrompir iz Ivanjice dobio oznaku geografskog porekla. To je značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku omogućuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto garantuje kontrolisan i poseban kvalitet.

*37. Savetovanje pčelara, koje je okupilo preko 300 proizvođača iz Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, održano na Poljoprivrednom fakultetu, u Novom Sadu. Na skupu, pored ostalog, razmatrano kako sačuvati pčele.

[video=youtube_share;YrnEcptMbVM]http://youtu.be/YrnEcptMbVM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Zbog bolesti afričke kuge svinja u Rumuniji, u opasnosti i zemlje u okruženju. Teritorija severnog Banata, udaljena svega desetak kilometara od rumunske granice, spada u visoko rizičnu oblast.

*Uzgoj stoke i proizvodnja mleka težak ali isplativ posao, tvdi poljoprivrednik iz Dešilova, koji se sa voćarstva preorjentisao na stočarstvo. U planu ima proširenje farme i obnovu meanizacije.

*Subotička lokalna samouprava podržava ideju dugoročnog izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Već u ovogodišnjem programu planiraju da na duži period ponude peskovito zemljište za podizanje vinograda.

*Na nedavno održanoj Konferenciji o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi, u Novom Sadu, veliku pažnju izazvalo predstavljanje Instituta BioSens.Najsavremeniju IT tehnologiju u BioSens-u koriste za unapređenje agrarne proizvodnje.

*Deseta Nacionalna konferencija o agrobiznisu Srbije biće održana 8. marta, u hotelu Euforija u Šapcu, najavljeno iz Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress.

[video=youtube_share;0RjAuwk1jsQ]http://youtu.be/0RjAuwk1jsQ[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 07.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Srbiji postoji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modefikovanih organizama. Bezbednost hrane jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije, izjavio ministar Branislav Nedimović.

*Srbija ima odlične sirovine za spravljanje kvalitetne silaže, posebno na velikim imanjima. Kod malih farmera prisutan nedostatak finansijskih sredstava i odgovarajuće mehanizacije.

*Godišnji doprinos pčela oprašivanju u poljoprivredi veći od 500 miliona evra. Iz tog razloga potrebno preduzeti sve neophodne mere kako bi se sprečilo njihovo trovanje.

*Uzgoj šljive u Srbiji uglavnom amaterski ili poluprofesionalan, pa plodovi nižeg kvaliteta smanjuju cenu na svetskom tržištu. Ta voćna kultura nije iskorišćena na pravi način, uz mogućnost čuvanja u hladnjačama, radi postizanja bolje cene.

*Voćarstvo u Srbiji trenutno prolazi kroz transformaciju iz tradicionalnih voćnjaka u najmodernije proizvodne plantaže. U takvoj situaciji, stalna edukacija proizvođača od ključnog značaja.

[video=youtube_share;-ouOM3N-apM]http://youtu.be/-ouOM3N-apM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Svi zahtevi za podsticaje za mehanizaciju, tov i genetiku, podneti u 2018. biće isplaćeni do kraja marta, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 6. marta na račun prvih devet korisnika u Srbiji legla sredstva iz IPARD programa.

*Krompir iz Ivanjice nedavno dobio oznaku geografskog porekla. Međutim, poslednjih godina proizvođači iz tog kraja suočeni sa nelojalnom konkurencijom nakupaca i rastom uvoza krompira iz inostanstva.

*U savremenom uzgoju ovaca osnovni cilj skraćenje neproizvodnog perioda Nauka ima rešenje da se savremenim metodama poveća broj jagnjadi, a time ostvari znatna ekonomska korist za odgajivača.

*Pravi momenat da proizvođači obave fungicidni tretman preparatima na bazi bakra u zasadima breskve, nektarine i drugog koštičavog voća. Stručnjaci kompanije Agromarket za te namene preporučuju Kuprablau cet ultra i Funguran Oha

*Šumadija poznata po vrsnim pčelarima, ali i po njihovoj brojnosti. U Društvu pčelara Kragujevac, jednog od najmasovnijih udruženja tog tipa u Srbiji, uz starije, iskusne, stasavaju i generacije mlađih pčelara.


[video=youtube_share;RqOGVwny23s]http://youtu.be/RqOGVwny23s[/video]- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Počela isplata osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji i sredstava za kupovinu goriva. Novac dobila 21.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kažu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije

*Srbija ove godine za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća izdvojila 1,7 milijardi dinara. Programi podrške podrazumevaju kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj i banaka

*Žene na selu u Srbiji ne smeju biti zapostavljene i mora im se omogućiti ekonomska ravnopravnost, zdravstvena podrška i dostojanstven život, zaključak konferencije “Žene žive i na selu”, održane u Skupštini Srbije

*Ozimi usevi u Šumadiji za sada u zadovoljavajućem stanju iako se faze razvoja značajno razlikuju od parcele do parcele. Uslovi za prolećnu obradu i setvu, prema ocenama stručnjaka, daleko povoljniji nego jesenas

*Opština Vrnjačka Banja raspisala Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini. Za tu namenu opredeljeno 7.500.000 dinara

[video=youtube_share;H_GpXZid9qk]http://youtu.be/H_GpXZid9qk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za nedelju, 10.3.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Domaćim poljoprivrednim proizvodima sve više se otvaraju vrata ka stranim tržištima. Domaća pšenica odnedavno se može izvoziti u Egipat, a vrata za izvoz jestivog suncokretovog ulja otovrena su i ka turskim kupcima

*Iz godine u godinu raste sve veće intresovanje za uzgoj industrijske konoplje, zbog njene široke primene koja ohrabruje mnoge da pokušaju

*Nova klasa hibrida-Artesian, odgovor selekcionera kompanije Syngenta na sve prisutnije probleme u proizvodnji kukuruza, uzrokovane nedovoljnom količinom vlage u zemljištu

*Prema zvaničnim podacima u našoj zemlji u uzgoju trenutno ima 878.000 goveda. To je istorijski minimum goveda, a ta brojka je za 2,3% manja u odnosu na 2017. godinu. Slična situacija je i u ostalim granama stočarstva

*Nova pčelarska sezona je na pragu. Do početka potrebno je obratiti pažnju na stanje društava, njihova utopljavanja, ali i obezbediti pojilice u pčelinjacima

[video=youtube_share;FXJ91Y2wLbw]http://youtu.be/FXJ91Y2wLbw[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Tokom prethodnih dana vreme bilo idealno za radove u polju i obavljanje priprema za prolećnu setvu. Najvažniji posao u godini startuje sa šećernom repom.

*Srbija podmiruje sve svoje potrebe sa „non GMO“ sojom, plus izvozi u vrednosti od blizu 130 miliona evra godišnje. Domaće selekcije daju odličan kvalitet, veće prinose i više izvozne cene od GMO sorti i hibrida.

*Rezidba, jedan od najvažnijih predprolećnih radova u voćnjacima, uspešno okončana u šumadijskim zasadima voća i vinove loze. Predstoji površinska međuredna obrada i zagrtanje, a zatim „plavo“ prskanje.

*Prema prvim pokazateljima, predstojeća pčelarska sezona u Šumadiji mogla bi da bude jedna od boljih. Pčele odlično prezimile, pa društva spremno dočekuju prvu pašu.

*Mere agrarne politike i aktuelni konkursi pokrajinskih fondova, tema skupa "Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019”, koji će biti održan 15. marta, u Privrednoj komori Vojvodine.

[video=youtube_share;P0chKm_I4dI]http://youtu.be/P0chKm_I4dI[/video]


- - - - - - - - - -

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Kilogram junećeg mesa dostigao 800 dinara, a cena bi mogla još da skoči na proleće, ocenjuju mesari. Poskupljenje pravdaju manjkom goveda u Srbiji

*Iako silaža danas predstavlja osnov savremenog, ekonomičnog stočarstva, u praksi se javljaju greške, od izbora hibrida kukuruza, pa do spravljanja silomase, koje proizvode biološke i finasijske gubitke

*Ljubitelji prirode i životinja u selu Čumić kod Kragujevca oformili farmu magaraca. Uzgajaju balkanskog magarca, plemenitu životinju u čijem društvu uživaju i vlasnici farme, ali i gosti

*Od dezinfekcije objekta i oruđa za rad, preko borbe sa bolestima i štetočinama, do prihrane useva, sve neophodne preparate nudi kompanija Agromarket, koja povrtarima pruža i neophodne savete za uspešnu proizvodnju

*Na Agronomskom fakultetu u Čačku 15. marta počinje dvodnevno tradicionalno XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem

[video=youtube_share;euy13IGHmKo]http://youtu.be/euy13IGHmKo[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 13.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Arilju položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća, zajedničku investiciju Srbije i Mađarske. U prvoj fazi u toj fabrici proizvodiće se kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada.

*Aktivna registrovana gazdinstva, kakvih u Srbiji ima oko 360.000, imaju pravo na kupovinu 60 litara goriva po hektaru, po ceni sniženoj za 20 dinara po litru. Poljoprivrednici nezadovoljni ne samo iznosom, već i terminom određenim za podnošenje prijava.

*Agrohemijska analiza zemljišta osnovni preduslov uspešne poljoprivredne proizvodnje. Uvidom u sastav i kvalitet zemljišta proizvođači dobijaju jasne smernice kako da olakšaju proizvodni proces i podignu nivo prinosa.

*Zakonom o GMO u Srbiji uvedena potpuna zabrana proizvodnje i prometa genetski modifikovanih organizama. Ostaje pitanje kako će u procesu približavanja Evropskoj uniji biti usklađeno zakonodavstvo koje reguliše tu oblast.

*Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva da se anonimno prijavi svako saznanje o tome da neko tretira seme suncokreta ili kukuruza zabranjenim neonikotinoidima ili prodaje pesticide uvezene „crnim kanalima”.

[video=youtube_share;H3py1MK8lyk]http://youtu.be/H3py1MK8lyk[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 14.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Treću nedelju zaredom traje pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Cena kukuruza smanjena na 15 dinara po kilogramu bez PDV-a, a ponuda pšenice po 22 dinara nije pronalazila kupce.

*Za ratare u Šumadiji vremenski uslovi za prolećnu setvu daleko povoljniji nego u vreme jesenjih poljoprivrednih radova. Očekuje se da površine koje nisu zasejane ozimim usevima, sada zauzmu suncokret i kukuruz.

*Upotreba nedeklarisanog semena i nepoštovanje plodoreda u značajnoj meri doprineli širenju divljeg ovsa. Agromarket za suzbijanje te korovske vrste preporučuje herbicid Pallas 75 WG, koji se može primeniti u usevima pšenice, raži i tritikalea.

*Pušten u rad novi pogon za preradu meda u kanjiškom preduzeću „Tisakoop“. Investicija veća od tri miliona evra obezbeđena uz podršku mađarske Fondacije „Prosperitati“ i sopstvenim ulaganjima „Tisakoopa“.

*Saradnja Srbije i Madjarske konkretizovana početkom izgradnje fabrike za preradu voća u opštini Arilje. Očekuje se da u najpoznatijem malinogorju u Srbiji, na taj način bude ublažen problem niske otkupne cene maline.

[video=youtube_share;NizJTcPPP8Y]http://youtu.be/NizJTcPPP8Y[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 15.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Potvrde o trajnoj registraciji prestaju da važe 3. aprila. Sva poljoprivredna mehanizacija moraće da prođe tehnički pregled, a stručnjaci procenjuju da će više od 60 odsto traktora ostati neregistrovano zbog neispravnosti.

*Revizijom Zakona o hrani uspostavljen širi opseg nadležnosti Nacionalne referentne laboratorije. Država će, tvrde nadležni, zaokružiti kontrolu celog sistema hrane-od mleka, preko viršli i kobasica, do pesticida i mikotoksina.

*Magareće mleko sve traženije i na domaćem tržištu. Odgajivači te vrste životinja uvideli tržišnu šansu za plasman mleka, ali i preređevina.

*Uporedo sa jenjavanjem prolećnih mrazeva nastupa vreme sadnje jagodičastog voća. Bezvirusni sadni materijal, sa dobrim genetskim potencijalom osnov za zdravu, dobru i profitabilnu proizvodnju.

*Adekvatnim izborom preparata i pravovremenim tretmanom, može se sprečiti infekcija koštičavog voća monilijom. Agromarket proizvođačima nudi i sredstva za suzbijanje vaši, pepelnice i šupljikavosti lista breskve.

[video=youtube_share;Bh_sejn4ztE]http://youtu.be/Bh_sejn4ztE[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Povrće u Srbiji za 33,7 % skuplje nego pre godinu dana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Promene u navikama potrošača, ali i manja ponuda, neki od glavnih razloga za rast cena

*Agregat za proizvodnju struje na sunčevu energiju, koji pokreće pumpu za navodnjavanje, omogućava daljinsku kontrolu uz pomoć telefonske aplikacije. Upotreba IT tehnologije u poljoprivredi donosi sigurnije ekonomske efekte nego klasična proizvodnja

*Veterinarska inspekcija sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori trihineloze

*Za razliku od prethodnih godina, malinari ove sezone, pre bilo kakvih poljoprivrednih radova, počinju pregovore oko cene crvenog zlata. Ukoliko ne budu zadovoljni ishodom, najavljuju proteste

*U okviru kampanje „Mesec zaštite pčela", u Skupštini Vojvodine održan drugi okrugli sto. Tom prilikom istaknuto da je resorni sekretarijat za dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara

[video=youtube_share;YO5Xz-P9cCQ]http://youtu.be/YO5Xz-P9cCQ[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za nedelju, 17.3.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Na početku prolećnih radova, glavna briga poljoprivrednika usmerena na obezbeđivanje novca za nabavku goriva, semena, mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu biljaka i druge namene

*Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, kojim naša zemlja dobija širi opseg nadležnosti za državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju za analizu mleka, ali i druge hrane

*I ove sezone na tržištu prisutan hibrid suncokreta novije generacije – Edison, kompanije Syngenta. Poboljšana genetika omogućila otpornost i visok potencijal rodnosti

*Na Agronomskom fakultetu u Čačku održano 24.Međunarodno savetovanje o biotehnologiji. Predstavljeno 126 naučnih radova

*Površine pod krompirom u Srbiji sa 41.000 hektara spale na 28.000. Prosečan prinos kod nas 14 tona po hektaru, u svetu i do 70 tona godišnje

[video=youtube_share;uxCdh4tk_zw]http://youtu.be/uxCdh4tk_zw[/video]


 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 18.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Poljoprivrednici sve više apliciraju za dodelu sredstava po različitim konkursima za dodelu lokalnih, državnih, ali i podsticaja iz IPARD-a. U Ministarstvu poljoprivrede ističu i subvencije za dizel gorivo, koje bi vremenom trebalo da postanu još upotrebljivije

*Izvoz goveđeg mesa iz Srbije u poslednje četiri godine beleži stalni rast. Prošle godine izvezeno dvostruko više nego lani

*Fabrika pesticida u Bačkom Petrovcu Agromarket grupe zadovoljava najstrožije tehničke, tehnološke i ekološke propise, a proizvodi preparate koji su veoma cenjeni na tržištu.

*Grad Kruševac već godinama izdvaja značajna sredstva za agrar. Za 2019. godinu planirano oko 43 milona dinara za različite vrste mera u poljoprivredi

*Na osnovu trenutnog stanja voćnih zasada u smederevskom kraju i povoljnih vremenskih uslova, ove sezone očekuje se optimalan rod


[video=youtube_share;P7w281puO9Q]http://youtu.be/P7w281puO9Q[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U poljoprivredi trenutno aktuelna prolećna setva. Prema računici vojvođanskih ratara, biće za oko 15% skuplja u poređenju sa prethodnom godinom, pre svega zbog cene đubriva.

*Prolećni radovi u poljoprivredi Vojvodine najobimniji u toku godine, ali i sa najvećim potrebama ulaganja. Na skupu „Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019. godini“, predstavljene podsticajne mere i uslovi krediranja.

*Poslednjih godina uzgoj autohtonih rasa svinja doživljava preporod. U centralnoj Srbiji, posebno u brdsko planinskim krajevima, sve zastupljenije farme domaće crne svinje- moravke.

*U periodu vegetacije biljaka i voća sprovodi se i prskanje protiv štetočina i bolesti. Međutim, zbog nemara i neznanja, pesticidima se uništavaju i pčele.

*Prve analize pupoljaka ranostasnih voćnih vrsta pokazale znatne štete, naročito u lokalitetima gde je došlo do naglih promena temperature. Pojedine sorte trešnje izmrzle i do 70 odsto.

[video=youtube_share;I8oyv54dOSI]http://youtu.be/I8oyv54dOSI[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 20.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje, pogodovale bi obilnije padavine u aprilu i maju. Procenat vlage u zemljištu u Vojvodini najniži u poslednjih šest, sedam godina.

*Na nišavskim poljima pod ozimim strnim žitima, iz dana u dan slika se menja. Proizvođači strahovali od eventualnog izostanka nicanja ili čak od izmrzavanja, ali su povoljni vremenski uslovi tokom zime doprineli nicanju useva.

*Za visoke i stabilne prinose pšenice neophodne obaviti dva fungicidna tretmana. Prvi namenjen isključivo zaštiti lisne mase, dok se drugi obavlja u vreme cvetanja, radi zaštite klasa.

*Prepune hladnjače i izuzetno niske cene jabuke ozbiljno ugrožavaju ovu proizvodnju. Tome znatno doprineo neodgovorni reeksport jabuke, kojim je ugrožen bescarinski izvoz u Rusku Fedreaciju, gde su odlazile najveće količine našeg plasmana.

*Razvojna agencija Vojvodine pozvala sve proizvodne kompanije iz Srbije i regiona da prijave učešće na događaju "Dаn dobаvljаčа - Agrobiznis 2019", koji će biti održan 9. aprila u Kongresnom centru "Master" u Novom Sadu.

[video=youtube_share;B7qI40N8FOQ]http://youtu.be/B7qI40N8FOQ[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 21.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nadležne inspekcije svakog meseca od 2013. prilikom uvoza proveravaju 1.000 uzoraka hrane. Objedinjavanje kontrole bezbednosti primarnih proizvoda na granici, ubrzalo protok roba, pogotovo svežeg voća i povrća, tvrde nadležni.

*Sigurna i stabilna proizvodnja hrane nemoguća bez navodnjavanja. Lista projekata, uz finansiranje iz Abu Dabi fonda, proširena i na drugu fazu razvoja navodnjavanja, na blizu 70.000 hektara u Banatu, Bačkoj i Sremu.

*Zbog nemogućnosti da na vreme uzoru svoje njive, poljoprivrednici u Nišavskom okrugu zasejali za 20 posto manje površina pod pšenicom. Uprkos tome, procenjuje se da će hlebnog žita biti dovoljno.

*Na finalnom IoT takmičenju, u konkurenciji elektroinženjerskih i programerskih firmi, maturantii Prve kragujevačke gimnazije osvojili treće mesto svojim sistemom za alarmiranje na pojave bolesti i automatizovanu prihranu u poljoprivredi.

*Ovogodišnji, 14. Festival vina "Vinofest Vršac 2019" u organizaciji Turističke organizacije tog grada, biće održan 22. i 23. marta, u velikoj sali hotela "Srbija".

[video=youtube_share;MhFdKrs1gcE]http://youtu.be/MhFdKrs1gcE[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Procenjuje se da stotinak hiljada ljudi u Srbiji radi sezonske poslove u poljoprivredi, od čega 95 % nije prijavljeno. Novi zakon treba da uvede red u tu oblast, ali i državi da donese prihod za koji je do sada bila zakidana.

*Nedavno održan susret naših prerađivača i svetskih proizvođača savremenih mašina i opreme, pokazao koliko zaostajemo u primeni tehnike i tehnologije. Ipak, ispostavilo se da imamo svoje adute.

*Hibrid suncokreta novije generacije – Edison, kompanije Syngenta, u 2018. dokazao visok potencijal rodnosti, sa ostvarenim prinosima od preko četiri i po tone hektaru.

*Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, opštine Arilje, proizvođača i prerađivača voća, sastali se sa predstavnicima Udruženja privrednika Japana. Predstavljeni im srpski proizvodi od malina, borovnica, višanja i kupina, koji bi mogli da se izvoze u tu zemlju.

*Nakon dugogodišnjeg nagađanja koliko tačno košta proizvodnja jednog kilograma sveže maline, usaglašen iznos od 139,3 dinara. Malinari očekuju da hladnjačari uvaže procenu Radne grupe za malinu prilikom formiranja otkupne cene.

[video=youtube_share;hIJ9QNbpkOM]http://youtu.be/hIJ9QNbpkOM[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Potražnja pšenice i soje na berzi poslednjih meseci neprekidno opada, dok se cene kukuruza sporo oporavljaju. Uslove na tržištu diktiraju najmoćniji svetski igrači, što našim ratarima stvara brojne nedoumice i neizvesnost uoči setve

*Poljoprivrednici se uveliko pripremaju za setvu ratarskih kultura. Cene semenske robe pojedinih kuća jeftinije nego prošle godine, ali većina ratara troškove setve plati tek nakon skidanja useva

*Bitka sa korovima, naročito u usevima soje, najvažniji zadatak svakog proizvođača. Pouzdani saveznik u toj borbi preparat MAX 51, kompanije Agromarket, namenjen je za suzbijanje širokolisnih korova u soji, posle setve, a pre nicanja

*U trgovinama i na pijacama, povrće ovog meseca bilo za trećinu skuplje nego u martu prošle godine. Ivanjički krompir postao redak i skup proizvod čak i na čačanskoj pijaci

*Obuka za korišćenje portala preko kog poslodavci vrše prijavu angažovanja radnika na sezonskim poslovima, nedavno održana u Užicu. Obuka je deo projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi”

[video=youtube_share;m6DxaG0UNss]http://youtu.be/m6DxaG0UNss[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“donosi:

* U iščekivanju raspleta i procene kretanja cena u narednom periodu, „opipavanje“ tržišta od strane kupaca i prodavaca na Produktnoj berzi obeležilo nedelju za nama

* Udruženje "Paori Crepaja" uputilo otvoreno pismo Ministarstvima poljoprivrede i saobraćaja Srbije. Zahtevaju odlaganje primene Zakona o traktorima i važenje postojećih propisa još najmanje godinu dana

* Za najranije suzbijanje korova kompanija Syngenta preporučuje novi herbicid Camix 560 SE koji izuzetno deluje na širokolisne i uskolisne jednogodišnje korove u usevu kukuruza

*Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice čeka odgovor Ministarstva trgovine povodom zahteva za interventni otkup tovljenika i zabrane uvoza mesa i živih svinja

* Tvrdi i ekstra tvrdi sirevi iz smederevske „Sirane Jovanović“, hranljivošću, ukusom i kvalitetom, opravdavaju naziv „Carski“

[video=youtube_share;3PR_nYOggtc]http://youtu.be/3PR_nYOggtc[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za ponedeljak, 25.3.2019

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Gradnja pogona za prikupljanje i preradu meda u Rači privodi se kraju. Deo opreme je već kupljen, dok je za ostatak u toku prikupljanje sredstava. Početak rada pogona „Naš med“ očekuje se krajem godine

*Na Fruškoj gori u toku spor između meštana sela Susek koji se bave stočarstvom i uprave nacionalnog parka oko toga da li je na potezu Poloj dozvoljena paša ili se radi o prostoru predviđenom za pošumljavanje

*U povrtarskoj proizvodnji zaštita od štetočina jedan od najvažnijih poslova. Način tretiranja i vrstu preparata neohodno pažljivo birati

*Od naredne školske godine u poljoprivredno-prehrambene škole uvodi se i predmet zadrugarstvo. Gradivo će biti prilagođeno potrebama savremene proizvodnje

*Najčistija voda u južnoj i istočnoj Srbiji, a najlošija u Vojvodini - pokazuju istraživanja Instituta za javno zdravlje "Batut"

[video=youtube_share;cmmlttsrwVw]http://youtu.be/cmmlttsrwVw[/video]


 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 26.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja biće ukinuta odluka o preregistraciji traktora i poljoprivrednih mašina, kako se proizvođači ne bi izlagali dodatnim troškovima, najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

*U više od 70 odsto saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi, upravo oni su i izazivači. Najpresudnija tehnička ispravnost poljoprivrednih vozila koja će se ubuduće proveravati jednom godišnje.

*Sušna jesen, ali i proleće sa malo padavina otežavaju obradu zemlje u Šumadiji. Ratari se nadaju kiši, a ako usevi budu imali dovoljno vlage i dobrom rodu.

*Lepo vreme ide na ruku poljoprivrednicima koji koriste svaki sunčani dan za radove u polju. Ovih dana i povrtari uveliko na parcelema, pošto je setva povrća u punom jeku.

*Agromarketova formulacija Fitofert humistart doprinosi razvoju jačeg korenovog sistema, koji nakon iznošenja rasada na stalno mesto, omogućava bolje ukorenjavanje biljke, a zatim i pravilan razvoj povratarskih kultura.

[video=youtube_share;pa2bvmJI8Lk]http://youtu.be/pa2bvmJI8Lk[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije"Agro Dan" pogledajte:

*Većina vrsta povrća, u odnosu na isti period prošle godine, skuplja od 20 do 30 odsto. Cene pojedinih poljoprivrednih proizvoda i udvostručene, pokazuje istraživanje „Potrošača”.

*Setva kukuruza u proleće za mnoge ratare najvažnija obaveza u poljoprivrednoj proizvodnji. Ipak, o vlažnosti zemljišta prilikom setve skoro i da se ne razmišlja, iako to može biti od presudnog značaja za prinos.

*Interventni otkup svinja, koji predlažе Unija poljoprivrednika, nije rešenje za sređivanja stanja na tržištu i najmanje odgovora malim i srednjim gazdinstvima, saopštavaju iz Asocijacije stočara Srema i Mačve.

*Opština Rača i u ovoj godini ulaže značajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj. Iz lokalnog budžeta za agrar izdvojeno više od 20 miliona dinara.

*Stručnjaci kompanije Agromerket skreću pažnju proizvođačima breskve i nektarine, koji još uvek nisu obavili tretman fungicidima na bazi bakra, da ne odlažu taj posao. Sprečavanje ranih infekcija od kovrdžavosti lista breskve mora biti prioritet.

[video=youtube_share;6msmIA_hGUc]http://youtu.be/6msmIA_hGUc[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 28.03.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor objavila na svom sajtu da su dva srpska proizvođača prerađevina trenutno pod pojačanom kontrolom. „Neoplanta” i „Juhor” dospeli na listu zbog pašteta.

*Ovih dana počinje berba krastavaca u plastenicima, u leskovačkoj kotlini. Povrtari zadovoljni kvalitetom, ali ne i cenom – zbog uvoza iz Albanije krastavac jeftiniji dva i po puta nego lane.

*Blaga zima pogodovala razvoju korovskih biljaka, koje su trenutno u poodmakloj fazi razvoja. Stručnjaci kompanije Agromarket zato preporučuju Mustang, herbicid koji ima primenu u svim strnim žitima.

*Pred početak protovgradne sezone opština Arilje obezbedila potrebne rakete, kako bi svojim poljoprivrednim proizvođačima omogućila koliko-toliko sigurnu sezonu. Ove godine za protivgradnu zaštitu iz budžeta izdvojeno 6 miliona dinara.

*Udruženje „Interaktiv“ iz Kragujevca pokrenulo projekat koji treba da omogući lakši plasman poljoprivrednih proizvoda, u cilju povećanja ekonomskih prihoda gazdinstava, posebno u aktivnostima koje sprovode žene.

[video=youtube_share;unBjZkMGot0]http://youtu.be/unBjZkMGot0[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice zatražila od države da organizuje interventni otkup svinja i zabrani uvoz, zbog značajnog pada tražnje za domaćim tovljenicima.

*Ove godine budžetom planirano novih 700 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama biće raspisan u prvoj polovini godine.

*Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu, kompanija Syngenta preporučuje najnoviji preparat iz svoje palete proizvoda- Camix 560 SE.

*Institut za voćarstvo u Čačku bavi se istraživačkim projektima koji imaju za cilj da voćarima olakšaju posao i unaprede biljnu proizvodnju. Kao jedan od najznačajnijih ističu projekat sertifikacije sadnog materijala maline.

*Savremena IT rešenja u poljoprivredi sve češće dolaze od učenika srednjih škola u Srbiji. Među najuspešnijim profesorima u toj oblasti Kragujevčanka Katarina Veljković.

[video=youtube_share;WlO_j2M_oUc]http://youtu.be/WlO_j2M_oUc?t=2[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za subotu, 30.03.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima se produžava važenje potvrda o registraciji vozila namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju

*Za razvoj prehrambene industrije neophodno otvaranje stranih tržišta. 14. aprila u Srbiju dolaze inspektori agencije koji će kontrolisati prerađivačke kapacitete u sektoru mesa, radi izvoza na tržište Golfskog zaliva

*Među okruzima u kojima će povraćaj na premije za osiguranje u poljoprivredi iznositi 70 % nalazi se i Šumadija, saopšteno na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, lokalnih samouprava i PSSS Kragujevac

*Trostruku zaštitu pšenice od svih bolesti lista i stabla, koje se javljaju u početnim fazama razvoja, obezbeđuje fungicid Cherokee kompanije Syngenta. Proizvođačima se savetuje da obavezno obave fungicidni tretman

*Svake godine dešava se da zbog nesavesnog prskanja voća dođe do pomora pčela. Poslednji takav slučaj zabeležen pre par dana u Miokovcima, kod Čačka, poznatom voćarskom kraju

[video=youtube_share;axR5QuJzjVY]http://youtu.be/axR5QuJzjVY[/video]

 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro Dan za nedelju, 31.3.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Opština Merošina ove godine izdvojila 10 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača. Voćarstvo dominantno u ovom kraju, a najzastupljenija je višnja

*U poslednjih sedam godina cena šećera snižena za čak 40 odsto. Zasićenje tržišta i briga o zdravlju uz težnju da se beli šećer zameni prirodnim zaslađivačima osnovni razlozi smanjenja

*Trostruku zaštitu pšenice od svih bolesti lista i stabla, koje se javljaju u početnim fazama razvoja, obezbeđuje fungicid Cherokee kompanije Syngenta. Proizvođačima se savetuje da obavezno obave fungicidni tretman

*Poljoprivrednicima mlađim od 40 godina biće omogućena kupovina poljoprivrednog zemljišta uz plaćanje na 20 godina i uz dinarsku kamatnu stopu od 1,95 odsto

*Višedecenijsko proširivanje oraničnih površina i nekontrolisana seča vetrozaštitnih pojaseva stvaraju velike nevolje. U Vojvodini samo 145.000 hektara pod šumama ili oko sedam odsto ukupnih površina, odnosno tri puta manje od evropskog standarda

[video=youtube_share;cfPa68cW9Yw]http://youtu.be/cfPa68cW9Yw[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Višedecenijsko smanjenje humusa u zemljištu uzrokuje pad prinosa svih useva, a naročito povrća. Taj nedostatak delimično se nadoknađuje upotrebom mineralnih đubriva, ali time se kvari struktura zemljišta.

*O tržištu voća, a posebno o problemima sa plasmanom jabuke, ali i o pčelarstvu, vinarstvu i ruralnom turizmu, razgovaraće se na Sajmu vinogradarstva i voćarstva VIVO, koji će biti održan u Irigu 14. aprila.

*Za prve tretmane u zasadima jabuke, kompanija Syngenta preporučuje sistemični fungicid, s preventivnim i kurativnim delovanjem, koji uspešno suzbija uzročnika čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

*U cilju pospešivanja organske poljoprivrede, različita udruženja bore se za opstanak i proširenje proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane. Nacionalna asocijacija “Serbia Organica” već godinama pomaže proizvođačima, a vrši i kontinuiranu edukaciju potrošača.

*Pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači omogućiće pčelarima u Srbiji siguran otkup i cenu bez posrednika. Otvaranje pogona očekuje se u julu, a nakon toga trebalo bi da stignu i prve količine meda, koje će se pakovati za domaće i inostrano tržište.

[video=youtube_share;6WLcffyGXao]http://youtu.be/6WLcffyGXao[/video]
 
Vrh