Ракија од шљиве

Ja taj koeficijent ne uzimam u obzir. Izračunam, a onda kada sam blizu gradiranjem kontrolišem dobijenu jačinu.
Opet ponavljam, razblažujem uglavnom planinskom vodom(sa Šargana) a ne destilovanom, ili nedaj bože omekšanom iz apoteke.
A sto bi placao vodu ako imas izvor vode koji ne muti kod razblazenja.
Mada mucenje se najvise i desava ako se rakija spusta ispod 45%
 
Ova planinska voda ne muti, ali se ni ona ne meša lako. Znači ima onaj izgled kao da se ulje sipa.
Zadnjih godina jako malo razblažujem uopšte, ostavljam je za konzumaciju na 57-60. Ovi moji se navikli i kažu da je pitka i ovako.
Za slavu sam ove godine imao dvije svoje rakije(od požeške i krušku) i dvije vrhunske flaširane jelički dukat i neku iz markovca.
Služio sam prvo ove tuđe/ brendirane/ izvikane, međutim, gostima se nije naročito svidela, tražila se ipak moja rakija..
Jako mi žao što mi ove godine propalo 600-700 kg šljive požeške, nisam stigao pokupiti. Dobra godina bila za voće, dala bi ekstra rakiju..


Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Evo da pokrenemo malo temu opet. Koliko odvajate rakije na početku, da li stavljate gazu na posudu u koju izlazi rakija i da li precedite opet kroz gazu rakiju? Mi porodično pečemo rakiju već dugo, ali sam ja početnik pa ne znam puno o tom odvajanju, ostavljanju u buradi i još nekih takvih stvari.
 
Ja kad pecem meku ne vadim prvenac.

Ja u lulu ubacim grnacicu sa kudeljom da se rakija ide niz kudelju i ispod lule na posudu stavim mali levak u koju obavezno stavim cistu gazu.

Ispecem svu meku.

Onda isperem kazan, lulu i kiler , to su one cevi u tabarci.
I onda pravim prepek i isto stavim kudelju u lulu i gazu.
Kod prepeka u meku nista ne sipam vode. Sporije lozim da bi destilacija bila mirnija.
Kod prepeka vadim prvenac.
Na kazanu od 85 litara ja odvajam oko 1 litar prvenca.
Ovde su kolege preporucile da se na primer od 0,7 dcl hvata u casama po 1 dcl i onda probom videti kada treba prestati sa hvatanjem prvenca, odnosno sta iz casa staviti u prvenac a sta u srce.

Prestajem da vadim srce kada iz lule padne na jacinu od 18 do 20 gradi.
Srce koje sam izvadio ne bude ispod 65 stepeni a najcesce je 66 ili 67 stepeni.

Kada zavrsim sa prepekom onda uradim jedan kazan za destilovanu vodu. Obicno napravim od 30 do 35 litara destilovane vode.
Onda kazan operem, sacekam da se ohladi i vratim na mesto.
Srce rakije ostavim u hrastovo bure i ne podesavam jacinu.
Neko pocne da podesava jacinu posle 6 meseci a ja pocnem sa 1 godinom.
I to radim najcesce od tri puta . Vreme izmedju sipanje destilovanja vode obicno mi bude 3 meseca.

Evo, ovo kada si rekao da si pocetnik, me je podstaklo da prenesem kako ja radim sa detaljima koji mislim da pocetniku moze da koristi.
 
Kako ste prošli s mobilijom ove godine ?
Meni je obrala sigurno 10tona.
Suština je da necu imati za džem.
Da li se neko od vas susretao s monilijom i ima li tu leka ili će dogodine da je smlati ponovo ?
Zanima me iz vašeg iskustva šta se desi sledeće godine s rodom ivocnjakom
 
Шта урадити кад је ракија препечена а првенац није одвојен? Ако може да се уради нешто...
 
Spustis je opet na 27 stepeni vodom (11 gradi) i ponovo odradis prepek.
Ocekuj slabiju aromu u tom trecem pecenju.
Meka 25-30, prepek 65-70
 
Sta god sad da uradim sada ne valja, sta da se radi kad smo zaboravili... Nesto sam cuo pa ajde i ovde da pitam... A da stavim u drveno bure nece li to samo da regulise dok prevri, jos ako malo stoji otvoreno, da prvo ispare ta losa jedinjenja?
Ili to velika dezinformacija...
 
Изгледа да мора тако е сад не знам које је ово буре можда дудово ил багремово... Стојаће сигурно бар 1год а вероватно више... Шта да се ради јуче један казан од кардинала испекосмо меку и после препек и заборавили да одвојимо...
 
Poslednja izmena:
Метода одређивања количине метил алкохола је описана у књизи професора Радована Лучића Производња јаких алкохолних пића стр.432-434.
Теби пропоручујем да однесеш узорак ракије на анализу на метил алкохол и тако ћеш сазнати шта даље.
Крајња мера је поновно печење а може и да се флашира са напоменом великим словима :Убија под гаранцију.
 
U litru rakije za piće(razblažene na 20 gradi), iz koje nije izvađen prvenac, u najgorem slučaju može da bude 20 ml metil alkohola.
Ako 30 ml metila dovodi po privremenog slepila, a to ako se eksira, onda treba da popiješ na eks litar i po rakije da bi ti metililen nešto uradio.
Pa pre ćeš da crkneš od etila nego od metila.
Pi to i ne razmišljaj da će nešto da ti bude.
Do pre 30 godina malo ko je i odvajao metil.... i eno ih još živi.
A gde su oni što prepiraju preko vode i kao to očisti od metila...
 
U litru rakije za piće(razblažene na 20 gradi), iz koje nije izvađen prvenac, u najgorem slučaju može da bude 20 ml metil alkohola.
Ako 30 ml metila dovodi po privremenog slepila, a to ako se eksira, onda treba da popiješ na eks litar i po rakije da bi ti metililen nešto uradio.
Pa pre ćeš da crkneš od etila nego od metila.
Pi to i ne razmišljaj da će nešto da ti bude.
Do pre 30 godina malo ko je i odvajao metil.... i eno ih još živi.
A gde su oni što prepiraju preko vode i kao to očisti od metila...
Da se razumemo , nisam neki čistunac i ko zna koliko sam puta iz neznanja popio tako nešto ali svesno da konzumiram ili drugoga nudim otrov u minimalnim količinama neću sigurno .
Iz tog razloga u prilikama kada nisam siguran u kvalitet domaće rakije a valjalo bi da se nazdravi odlučujem se za flaširana ( fabrička ) pića .
Može gazda da se kune u ovo i ono da je čista domaća , ukoliko ne potvrdi da je sam pekao neću ni srknuti .
Skoro sam bio na proslavi ( restoran ) sve gala , od predjela do pečenja , salata složena strast Božija , a rakiju dunjevaču je posebno za tu priliku nabavio slavljenik . Skoro svi su je pili ( osim žena i dece ) , sala je mirisala po dunji , ja nisam želeo jer sam čuo ( od njega , nudio je i meni jer je nabavlja povoljno od nekoga iz Tavnika ) da je plaćena 900 din/L .
Nema šanse da joj to bude cena , jeste slavljenik kupio 20 ali ne može da dobije toliki popust bez obzira na naručenu količinu .
Sutradan njih petoro sa mog stola ( nedju kojima i moj tast ) nisu mogli da se sastave mada ruku na srce mislim da je više zbog konzumirane količine nego radi neke hemije .
 
Poslednja izmena:
Ma postali smo mnogo veliki čustunci.
Da se razumemo, ja sam prvi za čistu rakiju, ali nikom ništa neće faliti ni ako se zezne...

Ajde da mi neko objasni kako se iz vina izdvaja metil alkohol i patočni alkoholi????
I?
Fali li nekom nešto?
 
A sto da se pije patocara ako je samo stvar paznje kako odraditi prepek?

Kako nastaje trovanje metil alkoholom?​

Trovanje metil alkoholom obično nastaje kada se on ili tečnosti koje ga sadrže slučajno progutaju kako bi se postiglo stanje intoksikacije, kada se zamijeni za etil alkohol. Mnogo rjeđe, trovanje metil alkoholom se javlja tokom pokušaja samoubistva.


Kada uđe unutra, metil alkohol iz želuca i tankog crijeva brzo prodire u krv. Metabolizam se odvija u jetri uz učešće enzima alkohol dehidrogenaze. U ovom slučaju nastaju mravlja kiselina i formaldehid - hemijska jedinjenja visoke biološke toksičnosti. Oko 15% metabolita metanola izlučuje se u nepromijenjenom obliku iz ljudskog tijela kroz pluća, a ostatak preko bubrega, što uzrokuje njihovo oštećenje.

Metil alkohol i proizvodi njegovog raspadanja također utiču na kardiovaskularne i nervni sistem i imaju izražen kumulativni efekat. Kada se proguta, metil alkohol izaziva oštru inhibiciju funkcija centralnog nervnog sistema, oštećenje retine, degenerativne procese u vlaknima optičkog živca i razvoj teške metaboličke acidoze.


Čak i relativno mala doza metil alkohola je toksična za ljude: samo 5-10 ml ove supstance, uneseno, može dovesti do gubitka vidne funkcije, a 30 ml može uzrokovati smrt.
 
Poslednja izmena:
Ja kad sam počeo da pečem rakiju, gledali me kao da sam poblesavio kad sam izdvajao prvenac i sekao prepek na 40 stepeni.
Do ere interneta se rakija na pitkost merila iz kofe, ne iz lule. Lepo čekaju da sva patoka iz kazana razblaži ono što su prepekli. To i danas masa radi.
Prvenac su znali da nije dobro da se pije, valjda što su mislili da je prejak, a ne što je otrovan i naravno da je malo ko to odvajao, a i ako jeste to je bilo jedna čaša na kazan.
Ko u ovo ne veruje, nek pita svakog dedu u selu.

Amater06, pi slobodno, ništa ti neće biti. U masi etil alkohola tih 1-1.5% metila ti neće naškoditi. Ako ne popiješ sve, prepeci je sledeće godine kad budeš opet pekao i očistićeš je.
A možeš i da je prospeš, jer ne odvojiti prvenac i patoku je ista jeres na forumu kao i malo šećera kad staviš u kominu.
 
Nazad
Vrh