Šljivar, niko se ne ljuti samo često moramo naći neku sredinu između mogućnosti i kvaliteta.
Kažem ti, ja ne mogu ujutro obrati šljive jer nemam tada vremena. I šta da radim onda? Da ih pustim da propadnu?
Ne mogu postići da izlazi hladna rakija na cijev. I šta da radim? Da investiram u hladnjak, vodu, bunar, šta? Ili da jednostavno skidam na većem stepenu alkohola.
Za mene su prava pitanja kako naci bolje rješenje od dva ili više rješenja koja ja mogu postići. I te odgovore uglavnom nadjem na forumu.
Nemamo svi vremena da pravimo vrhunsku rakiju, imamo i druge poslove.
Ne mogu ja praviti tzv. vrhunsku rakiju jedan kazan a onamo mi propadne tona jabuka, ne naberem za jesti ili npr. napraviti sirće.
Ako se postavi npr. pitanje stručnjacima u jabuku kada se ukomljava a i kada se peče čime razblažiti kominu jer je gusta pa kazan hoće zagoriti.
Onda stručnjaci kažu "ne treba dodavati ništa u jabuci ima svega dovoljno, za vrenje ne treba H2O, bla, bla..."
A mi pitamo "ali nama kazan zagori"
A stručnjaci kažu "trebate stalno mješati, smanjiti vatru, ugraditi automatsku mješalicu"
Mi kažemo "sve to radimo, mješamo a opet zagori"
Eh onda stručnjaci kažu "ne valja kazan, kupite drugi kazan sa debljim dnom".
A mi onda kažemo, jbg, nemamo para za to.
I onda nadjemo da je bolje patokom razblažiti kominu (a i dodati patoku u voće na početku vrenja) nego običnu vodu. A može i obična voda. Bolje i to nego da zagori kazan i rakija onda ne valja ništa.
Zato kažem, veliki broj nas pravi onako kako mora ali opet da to bude dobro. A šta bi bila alternativa tome?
Jedino da odustanemo od pečenja i kupujemo rakiju ili na pijacama brlju ili tu tzv. vrhunsku po paprenim cijenama!