Ракија од шљиве

Iz vode u posudi ,.... sud je hermetički zatvoren, a CO2 izlazi kroz cev, uronjenu u vodu. U ovakvom vrenju sirćetne bakterije nemaju uslova za rad, pa se na kraju dobija destilat sa manje isparljivih kiselina, a više alkohola nego pri otvorenom vrenju.Na duzinu fermentacije uticu temperatura, sadržaj šećera u vocu način previranja (otvoreno ili zatvoreno), da li se dodaje kvasac ili ne, stepen izmuljanosti plodova I vazduh.Kako co2 izlazi kroz cev u vodi tako se komina hrani sa ono malo kiseonika u vodi i ako drzis kominu na temperaturi izmedju 15-18 stepeni fermentacija ce ti trajati oko 28-30 dana pa i znatno duze, a na recimo 28 od 6-12 dana.
Tako da imas vremena dopunjavati sud ali ne nedeljama i kada ga dopunis onda vrenje vodis aerobno raskopcas creva i sklonis vodu i to je to.U svakom slucaju ovakav postupak nije bas sjajan ali kada se nemoze drugacije onda je to tako.

Nema dopunjavanja. To je improvizacija.

Rešenje: nabavite manje sudove npr od 30-50 Kg, bar je u današnje vrijeme plastika jeftina. Njega punite odjednom, zatim sledeći itd. Kad se završi vrenje onda ih možete destilisati zajedno tj onoliko koliki vam je kazan.

Nema dopunjavanja. To je improvizacija.

Rešenje: nabavite manje sudove npr od 30-50 Kg, bar je u današnje vrijeme plastika jeftina. Njega punite odjednom, zatim sledeći itd. Kad se završi vrenje onda ih možete destilisati zajedno tj onoliko koliki vam je kazan.

Kako je to dobro rjesenje?

Ako prvi sud zavrsi npr. vrenje danas a drugi tek npr. za 15 dana-onaj prvi sud nastavlja proces pretvaranja alkohola u sircetnu kiselinu i za 15 dana se taman dobije sircetna kiseline i kada se te dvije posude spoj moze se upravo dobiti kiseljaca"....

Bilo bi to dobro tako kada bi se proces vrenja mogao tacno zaustaviti. Ali kako reci bakterijama da stanu, da je dosta :osmeh:

Poklapanjem posude ili nekako drugacije ja nisam siguran da postoji dobar proces zaustavljanja daljeg procesa poslije pretvaranje iz secera u alkohol. Dalje se samo nastavi proces pretvaranja alkohola u sircetnu kiselinu.
To sa hermetickim zatvaranjem posude nisam siguran kako radi i da li uopste to dobro radi.

To radi, mnogo bolje nego otvoreno, dodavanje bez vazduha tj kiseonika nepozeljne reakcije su svedene na minimum naravno ne treba sad vremenski razmak da bude veliki ali ako je propisno zatvoren I nije na nekoj visokoj temperature moze 10-20dana da saceka ostatak. Probaj jednom zatvoreno vrenje I videces razliku ne samo u kvalitetu nego I kolicini.

Sva ova priča je prežvakana. Kljuk treba da je izložen vazduhu što manje. Naravno najbolje ga je ispeći čim se završi vrenje, ali ako iz milion razloga to ne može, onda ga hermetički zatvoriti i neće se ukiseliti. Ja sam to probao, a verujem da ima još dosta njih da potvrdi. Ako neko ostavi 5-6 tona šljive, pa naravno da ne može ispeći sve odjednom, nego mu se zadnja posuda načeka dok stigne na red.

Kako je to dobro rjesenje?

Ako prvi sud zavrsi npr. vrenje danas a drugi tek npr. za 15 dana-onaj prvi sud nastavlja proces pretvaranja alkohola u sircetnu kiselinu i za 15 dana se taman dobije sircetna kiseline i kada se te dvije posude spoj moze se upravo dobiti kiseljaca"....

Daleko je to od toga, da ide to tako brzo niko nebi ispeko rakiju da valja. Ako je posuda posle vrenja ostala zatvorena, može to da stoji još 30-tak dana bez brige, naravno da nije na suncu.

ako je u pitanju sljiva moze da stoji i 12 meseci samo treba znati pripremiti za stajanje

- - - - - - - - - -

To radi, mnogo bolje nego otvoreno, dodavanje bez vazduha tj kiseonika nepozeljne reakcije su svedene na minimum naravno ne treba sad vremenski razmak da bude veliki ali ako je propisno zatvoren I nije na nekoj visokoj temperature moze 10-20dana da saceka ostatak. Probaj jednom zatvoreno vrenje I videces razliku ne samo u kvalitetu nego I kolicini.

POTPISUJEM

Pa dobro hajde, kada ste toliko navlili vjerovatno ste u pravu :osmeh:

Mada bi me bio strah kada zavrsi vrenje hermeticki zatvoriti posudu i ostaviti mjesec dana da stoji tako komina pa je onda peci....
Ako to uradim pa bude kisela rakija, sve cu vas po forumu spamovati i trolovati za osvetu :cool:

Nego, jos me interesuje ovo kada se pravi ispust za CO2:
Ako izbusim na poklopcu posude sa vocem rupu i gurnem cjevcicu u posudu a drugi kraj cjevcice stavim kraj posude u vodu, tako da CO2 moze izlaziti u vodu a vazduh s vana nece ulaziti u posudu.

Ali kroz rupu na posudi (na poklopcu) pored cjevcice opet moze ulaziti vazduh?
Kako to zaptijete da ne ulazi?

I opet povremeno morate pogledati kakvo je stanje u posudi i otvoriti a time opet ulazi vazduh, zar ne?

Ali kroz rupu na posudi (na poklopcu) pored cjevcice opet moze ulaziti vazduh?
Kako to zaptijete da ne ulazi?

Pa staviš gumicu, silikon, ljepilo....(parola snađi se)

Evo mog jednostavnog rješenja. Česma od sistma KPK, baštansko crijevo, flaša. Gore dođe orginalan poklopac koji zamotam streč folijom pa još jedan krug selotep trakom i to je to. Nisam bušio poklopac jer mi je ovako mnogo praktilnije

I opet povremeno morate pogledati kakvo je stanje u posudi i otvoriti a time opet ulazi vazduh, zar ne?

Do god izlazi CO2, nema šta gledati, znači da radi. Kad stane sačekaš još par dana, pa premjeriš za svaki slučaj, potpališ kotao i polako

Meni i dalje nije jasno ovo što je rekao ragazzi, ti tvrdiš da komina diše vazduh iz ove vode u flašici kod šljivara na slici?

Posude za kominu koje dobro dihtuju i jeste malo teze napraviti ali mora bas dobro da dihtuje ja imam burad sa poklopcem i zatezacem i morao sam od silikona da napravim dihtung sad je ok plastika na plastiku toliki promer velik nemoze da dihtuje dobro.
A sto se tice provere ako je bila ispostovana procedura zdravo voce samleveno i kvasac nebi trebalo da bude problema kad prestane da brboce gotovoje moze da se pece.

Imam jedno pitanje za ljude koji peku rakiju od šljive bez koštice....Da li treba i ako treba koliko dodati vode ispasiranoj šljivi koja se stavlja na ukomljavnje? Kupio sam pasirku koja je odlična u smislu da radi brzo i odvaja gotovo 100% mesa šljive...Problem je, a možda i nije , što se dobije bukvalno smesa gusta kao džem....Inače predviđeno je aneorobno vrenje tako ispasirane šljive...Do sada smo stavljali oko 2 litre mlake vode u 100 kg koma koji je prethodno izmuljan...Ako neko ima savet unapred hvala...

Nemoj vodu, najviše zbog bakterija i remećenja PH vrednosti. Voda se dodaje isključivo voću od kojeg komina bude suva, a šljiva to nije naročito tako ispasirana.

Pa šta je tvoj predlog?Da jednostavno ispasiram šljivu,napunim do 80% zapremine bureta,najlon,crevo,flaša vode i to je to...

Imam jedno pitanje za ljude koji peku rakiju od šljive bez koštice....Da li treba i ako treba koliko dodati vode ispasiranoj šljivi koja se stavlja na ukomljavnje? Kupio sam pasirku koja je odlična u smislu da radi brzo i odvaja gotovo 100% mesa šljive...Problem je, a možda i nije , što se dobije bukvalno smesa gusta kao džem....Inače predviđeno je aneorobno vrenje tako ispasirane šljive...Do sada smo stavljali oko 2 litre mlake vode u 100 kg koma koji je prethodno izmuljan...Ako neko ima savet unapred hvala...

Vidim da si zadovoljan sa pasirkom pa me interesuje kakvu si kupio i dali je isključivo za šljivu ili može npr i kajsija zbog veće koštice

Nazad
Vrh