bolec
Član
Ja sam ispekao 60kazana od jabuke i 7 prepeka i potrosio sam 3 prikolice kiperice jednoosovinke svakojakog granja kazan 100 litara prevrtacdrva bila suva ko barutZaci kiperica napakovana domacinski
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala.
Znači, da vadim kalkulaciju za metar drva 10 kazana.
U poslednje vreme sam imao prilike da probam nekoliko baš starih sljivovica, medju njima najzanimljivije dve, jedna od ranke crvene, druga od požegače. Obe stare preko 15 godina, jedna iz mojih krajeva, druga okolina Čacka, sve vreme provele u burićima. Imaju neku crtu likera, jako su pitke, gotovo da ne moze da se oseti ona oštrina alkohola dok ih degustirate, ali ono što me je jako razoačaralo dominatnan kiseo ukus i kod jedne i kod druge, koji se čak oseća i u mirisu. Gde su tu pogrešilo, pretpostavljam u samom odležavanju da su navukle tu kiselinu?
Tu kiselinu nisu navukle od bureta, tu nije urađena adekvatna destilacija, to je patočna kiselina i ne odvajanje prvenca.
Ni jedan ni drugi niste na pravom putu,kisela nota rakije Je uzrok nepravilnog vrenja same komine,moze se desiti delimicno ili potpuno u ovom slucaju neverujem da je potpuno posto bi to ovi ljudi primetili i nebi je ni pekli.
Dakle ovakav ukus rakije potice iz koma koji je poceo da se pretvara u sircetnu kiselinu.Najverovatnije je vrenje komine vodjeno AEROBNO i u klobuku se pocela stvarati sircetna kiselina sve sto je trebalo uraditi je klobuk izbaciti pre destilacije
mana dakako nije pozeljna ,ali se moze na relativno lak nacin otkloniti
- ako se u posudu za fermentaciju danima ubacuje sveže voće, dok se ne popuni do vrha
- ako se meša kom dok traje vrenje
- ako se vrenje odvija bez otpusta za ugljendioksid, nego na otvorenom
- ako prevreli kom dugo stoji, a nije posuda hermetički zatvorena
I verovatno ima još koja stavka, al ove mi deluju najlogičnije.
Šljivar, šta znam za to odvajanje patoke, da li je zbog toga. Patoka u glavnom smrdi, nije to kiselost. Mada može da bude i to.
Au čoveče Mikes šta ti to praviš
7 do 10 dana dodaješ voće? Zatim ne promešaš? Sve vreme ti je otvorena posuda (poklopljena ali otvorena) ?
Brko45 je napisao(la):Ja isto ne radim otpust za CO2. Zavijem poklopac do kraja pa odvijem pola kruga ili malo više. Od ove godine ću i to da odradim. Ali ostalog se pridržavam i to baš knjiški.
Ja punim bure po bure sa voćem, kako stiže, eventualno dopunim sutradan, ali posle nedelju dana, hmmm, vrenje uveliko krene i ti ga prekidaš... Ili su ti sudovi veliki ili radiš sa voćku dve.
A peko sam i posle 3 meseca rakiju, samo što kad završi vrenje (posle 20-tak dana) krvnički zavijem poklopac na buretu. I nikad mi nije bila kisela.
Sem onaj pusti migavac, ja bio na godišnjem, drugi ga punili...dva kazana džabe peko.?
Ne uzimima se vazduh iz vode.Voda u ovom slučaju prilikom fermentacije sprečava ulazak kiseonika.
A što se tiče vrenja,za većinu voćnih vrsta ono se završava za 20 dana,tako da bi dodavanje svežeg voća bilo štetno.