Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da bude jasno ja ne tvrdim da sam ispravno(školski) radio nego da sam na taj način dobio jako lepu i pitku rakiju.Dali bi moglo bolje i više pa verovatno,pa destilacija alkohola je nauka a mi smo ili ja sam samo seljak.Nego u tvojoj računici šta je 93l jel moguće da bi mogao iz 300kg šljive da dobijem 93l rakije?Pa upravo je suprotno, zbog cega se i radi prepek. Da se ostrane strani ukusi i mirisi, koji nisu potrebni da se nalaze u rakiji.
Jeste li merili pre stavljanja u kom, koliko sljiva ima secera?
Jel ova racunica ok u tvom slucaju? Stavio sam da sljiva ima 12% secera. I to je kolicina rakije u prvoj destilaciji. Ne znam samo jel i za sljivu koeficijent 0,56.
300 X 0,9 X 12 X 0,56 =1814.4 /19.5 = ~93l
Nismo radili prepek,negde sam čitao da se prepekom gubi na mirisu ,ukusu...
Svaki plod ima svoju opnu,celijsku opnu,koja mora da pocne da se razgradjuje,samim rastvaranjem ili razgradjivanjem otpusta se aromaticna komponenta i fermentabilni secer karakteristican za vocnu vrstu koju si stavio u fermentacioni sud.Tokom fermentacije oslobadja se Ugljen dioksid ,i on mora negde da izadje kako bi fermentacija pocela,a kada pocne fermentacija,stvara se takozvani klobuk,on se sastoji od onih cvrstih delova voca,kada nemesas kominu ,stvaras uslove za eventualni pocetak delovanja AEROBNIH mikroorganizama,samim mesanjem,sprecavas rad takvih mikroorganizama i ubrzavas postupak otpustanja ili ako hoces strucno ubrzavas MACERACIJU a samim tim i ekstrakciju ili otpustanje pozeljnih sastojaka iz ubacene vocne mase.Kada mesanje vocne mase nesprovodis to sve se neodvija kako treba a ako i budes imao srece da neupropastis, kominu neces izvuci maksimum iz koma posto je nemoguce da nemesanjem svako zrno,voca odradi posao koji sam ti gore opisao.
Prvu destilaciju vrsimo dok ne bude 29,30 stepeni u prihvatnom sudu,zatim svu to kolicinu rakije iz prihvatnog suda vratimo u kazan i sipamo ostatak kominu dok se ne napuni kazan i onda pecemo i izdvajamo frakcije
Svaki plod ima svoju opnu,celijsku opnu,koja mora da pocne da se razgradjuje,samim rastvaranjem ili razgradjivanjem otpusta se aromaticna komponenta i fermentabilni secer karakteristican za vocnu vrstu koju si stavio u fermentacioni sud.
@Sljivar, @reggacci
Da li se ovo izbegava tako što se šljiva pasira u mašinama, pa se koštica i kožica odvajaju?
Ili kao što kaže sljivar, to nije ni bitno. Odnosno da skratim priču, da li je to odvajanje kožice sa pasirkom išta korisno ili je gubljenje vremena?
U vezi one 93 litre to je količina meke rakije od 19,5 gradi, po onoj formuli koja se teoretski može dobiti iz 300kg šljive sa 12% šećera
Nisam ja izmislio formulu, a možda sam je pogrešno primenio u ovom slučaju. Ko zna bolje neka kaže
@Sljivar, @reggacci
Da li se ovo izbegava tako što se šljiva pasira u mašinama, pa se koštica i kožica odvajaju?
Ili kao što kaže sljivar, to nije ni bitno. Odnosno da skratim priču, da li je to odvajanje kožice sa pasirkom išta korisno ili je gubljenje vremena?
U vezi one 93 litre to je količina meke rakije od 19,5 gradi, po onoj formuli koja se teoretski može dobiti iz 300kg šljive sa 12% šećera
Nisam ja izmislio formulu, a možda sam je pogrešno primenio u ovom slučaju. Ko zna bolje neka kaže
A za druga SLJIVARA koji necita tekstove, ja sam upravo u mom tekstu napisao,da eventualnim nemesanjem stvaras uslove za delovanje AEROBNIH mikroorganizama,a da sa mesanjem sprecavas rad takvih mikroorganizama i ubrzavas postupak MACERACIJE,
Ni blizu toga što opisuješ se ne dešava u postupku fermentacije.
Ja ne verujem o čemu mi ponovo pričamo nakon ovako kvalitetne teme i tekstova koje je napisao prvenstveno Geber a onda i ostali članovi kao što je Šljivar.
Ukoliko ti je za utehu izmedju 1.000 L rakije od npr 45 stepeni i 40 stepeni razlika je 125L , tako da si ipak finansijksi bolje prosao.Ma naravno da nisam razblazio svih 1000 litara...tek 20-ak...ali su se kupci zgrozili kad su videli našta liči(kao i ja ,na kraju krajeva)...koji filter da koristim....gde da ga kupim? a da , da napomenem da sam prvo spustio na 45 stepeni i bilo je ok...kada sam posle par dana krenuo ka 40 nastala je katastrofa...a i ja nemam sreće, od svih meni da zapadnu ovi što piju tako slabu rakiju...ja sve mislim da je mozda problem u vodi...ima li neko preporuku gde kupiti kvalitetnu vodu za razblazivanje rakije?