Ракија од шљиве

ja sam se nagledao tih metoda za ocenjivanje kolicine secera u rakiji , jedna je da napijes malo rakije , pa odmah povices dim cigate ,pa osetis nesto i onda po tome u gram odredis postotak secera... sprdam se malo, ne zameri ... a za secer se nemoj ubedjivati ,99% posto rakije je sa dodatkom secera i moja je ,neko vise neko manje , kao sto su kolege vec pisale u ovoj temi, stvar obicaja ,navika , recpata, svako ima nesto svoje .. ubedjen sam da ima i dosta onih koji secer giraju u ogromnim kolicinama , zbog kolicine rakije , a isto tako sam i ubedjen da to bas i nije zdravo... jednu stvar koju sam cuo u vezi pecenja je da kod coveka gde ja pecem , dodje neki lik i pokupi iz rupe svu dzibru koja je vec prosla kroz kazan , naspe u burad , doda secer i opet ispece i prodaje ;) a vidis da ima i kolega koji ne dodaju nista , pa opet se tu postavlja pitanje prskanog voca...
 
Da li se zaista oseća razlika u rakiji u koju je stavljen šećer (recimo 2%) i u onoj u kojoj nije?
Staviš čašicu pored čašice rakije koja je pravljena onako kako se to inače radi, i mora raditi, da bi se nešto smjelo zvati voćnom rakijom, i šećeruše, pa makar se radilo o samo 2% dodavanja šećera. Probaš jednu pa drugu, možeš i više puta naizmjenično. Ko ne primijeti ne malu razliku nego za "cijelo koplje" i u mirisu i u ukusu, taj nema pojma šta je rakija. Malo karikiram, istina je da je nemoguće ne primijetiti.

Inače postoje metode za utvrđivanje porijekla šećera ali se radi o skupocjenoj aparaturi pa se rijetko koriste u praksi. Za svakog onog kome su poznati dometi pojedinog voća u napravljenoj rakiji nije nikakav problem da konstatuje nedostatak ili manji kvalitet. Da li on potiče od šećera ili nekih drugih grešaka: u kvalitetu voća, fermentaciji, destilaciji ili sl. manje je bitno.

P.S. Ovo 2% šećera djeluje malo, ali na primjer kod čačanske lepotice je to 20% porijekla alkohola iz saharoze od šećerne repe a ne od šljive, što znači ne isto toliko njene razblažene arome nego još i više. Da ne spominjem druge stvari koje na taj način nastaju nego samo činjenicu razblaživanja. Probaj bilo šta razblažiti u mjeri od 20% pa ćeš lako uočiti razliku.
 
Poslednja izmena:
...ispade sad da Srbi ne znaju da peku rakiju,
Na sta ti ja bre licim ...na kineza? :osmeh:

Nije bitno da li drzi kominu u otvorenom sudu ili zatvorenom, bitno je da se odvija prirodan proces.
Ima jedna bosanska pesma koja glasi "Ma,bitno je,mala moja bitno ".
A zasto,objasnicu ti kasnije samo da se malo oslobodim posla....
 
...ali, ispade sad da Srbi ne znaju da peku rakiju,..
Jako lucidno od tebe. Prvo vješto čutanjem izbegavaš dati odgovor na oba jednostavna pitanja koja sam ti postavio nakon što si djelio neargumentovane savjete za pravljenje rakije, a onda u nedostatku bilo kakvog smislenog odgovora nastojiš priču prebaciti na front nacionalno i kontranacionalno. Shvati da ovdje pričamo o rakiji i tehnologiji, a ona nema naciju. Ima samo ispravan i neispravan postupak. U Bosni se čak najčešće i ne radi druga destilacija-prepek, što je jako pogrešno. Pa šta sada s tim. Da takvu konstataciju doživim kao uvredu. Nisam ja kriv što je to tačno i što ispravna tehnologija pravljenja rakije koja je inače nastala daleko od ovih naših prostora nije masovno usvojena na pravi način.
 
Zadovoljan sam sa odgovorima. Znači samo degustacijom mora da se oseti ta razlika (ovi moji su svi retardirani, nemaju čulo ukusa). Znači, pošto je to skupa metoda, a probao sam milion različitih rakija i nisam siguran koja je i da li je neka bila bez šećera, bolje da je ne pijem (a možda sam konzumirao samo one sa šećerom???) Znam, za ovu priču što je pričao kanački, e to ovi moji zovu šećeruša, gde se stavlja i kvasac i šećer... Kažu da od toga otpada lobanja.
 
Na ovakvu "demagogiju" i jeftine trikove sam navikao, ali stvarno nemam više ni vremena ni volje da na njih dajem komentare. Na ovom forumu to ponovno ne želim raditi, pa ću takve stvari ubuduće jednostavno ignorisati. Ne samo da je takva komunikacija onda mučna, nepotrebna i nepoželjna na forumu nego joj nisi ni dorastao, pa je bolje da je se okaniš. Nekada sam imao više "strpljenja" i nije mi bilo strano ni spustiti se na taj nivo, ako se mora. Prije nego što su otpadale lobanje, gorile su uši i podvijali se repovi, ako ne vjeruješ posjeti malo http://www.sveovinu.com/
 
Poslednja izmena:
geber, zaista sam se iskreno zahvalio na svemu do sada što ste mi odgovorili. Nije nikakva demagogija, ne znam čime sam Vas uvredio, zaista mi nije bila namera. Samo kažem kako stoje stvari u mom kraju, a tako je pretpostavljam u 90% slučajeva i u drugim. Poslušaću svaki savet koji ste mi do sada dali i hvala na tome. Pozdrav i izvinjavam se što sam krivo shvaćen.
 
Problem sa komunikacijom preko teksta jeste što neke stvari mogu biti dvosmislene i pogrešno shvaćene...zato ja volim da koristim smajlije ili da ih ne koristim, kao i dodatna objašnjenja tipa "šalio sam se" i slično :)
 
...Svi moji u familiji, koji peku rakiju 200 godina, kažu da su to budalaštine (znači, niko od njih to ne primećuje)...
...ovi moji su svi retardirani...
U pitanju su ova dva citata, jedan iz prve a jedan iz druge tvoje poruke. Nazivati bilo čiju a pogotovo svoju familiju unazad 200 godina retardiranim, bez obzira na određene tradicionalne navike i lošije tehnologije djeluje totalno neprimjereno za pomisliti a kamo li napisati, osim ako nije ironično. Svatio sam to kao ironiju što onda ima kontekst koji zavređuje onakvu reakciju.

Moje duboko i iskreno izvinjenje ako nije imalo taj kontekst nego je bila gruba, nepažljiva i nespretna upotreba riječi, retardirani.
 
Koja je razlika drzati kom otvoren ili zatvoren?
Pokusacu to vrlo narodski da objasnim,
Fermentacija je jedna od najbitnih faza pripreme koma za destilaciju.Nemoze se ona ostaviti na milosti ili nemilosti,kako to neki rade.
Mora se pripaziti na osnovna i naucno dokazana pravila.
Kad se bure sa kominom drzi otvoreno,povecava se jednostavno kontakt sa vazuhom, sta sa sobom nosi niz nepozeljnih efekata kako oksidacija koma ,kontakt sa raznim mikroorganizmima,bakterijama,pljesnjima,kvascima koje se nalaze u vazduhu ili koje mogu biti prenosene vetrom ili raznim insektima.Jednostavno ,desavaju se razne hemiske reakcije koje nisu pozeljne za tu kominu i planiranu destilaciju.Najbitnije je i spreciti isparivanje alkohola iz koma. Kad je bure otvoreno, ispari ti do 50%(neki kazu i do 70%) alkohola iz koma.Za arome i da ne govorimo.Mozda tad vise i ne treba stavljati secera da bi se taj gubitak nadoknadio na nepropisan nacin :osmeh:
Ali kad se to bure dobro zatvori na pr.sa duplim najlonom ili nekom debljom folijom i sve to zategne sa unutrasnjom gumom automobila, isecenu na 2-3 cm sirinu, pa se napravi rupica u najlon da se uvuce crevo u bure i to zastiti silikonom ili ljepljivom trakom, a drugi kraj stavi u plasticnu flasu sa vodom, dobice se jednostavna, malo improvizovana vrenjaca koja ce znatno zastititi komimu.
E sad ce neko -nije ovo moj deda ni otac radio,necu ni ja.
Zamisli samo sta je tvoj deda pomislio kad je prvi put video traktora ::traktor1:: a on ora svoju njivu sa volovima......:cool:
E pa da je i on znao za ovaj nacin ,dali mislite da li bi on pravio rakiju ovako ili bih ostao da to radi po svome?
 
Poslednja izmena:
Margina, hajde molim te prihvati moje izvinjenje. Sad mi je strašno krivo što sam onako brzopleto reagovao jer sam te totalno pogrešno shvatio. Da nije bilo one prethodne poruke koja me izbacila iz takta možda bih pažljivije pročitao tvoju poruku i drugačije je doživio. Bez obzira da li ćeš, najmanje što mogu učiniti da se iskupim je da ti ostajem dužan za sve što ti bude od pomoći.
 
geber sve je u redu. Kad sam ponovo pročitao šta sam napisao, jasna mi je bila vaša reakcija. Idemo dalje. Sve je u redu.
 
Ljudji, bitno je da se rakija pece, to je nasa tradicija! Sam cin pecenja rakije je domacinski cin, kakva rakija takav domacin.
 
Radim ja svasta mojom kominom(anaerobno zatvaram burad,stavljam vrenjace,enzime,kiseline zbog Ph vrjednosti Može li malo detaljnije o namještanju PH vrijednosti.
1. Instrument koji koristiš i gdje se može nabaviti?
2. Čim namještaš ph, koja kiselina, omjeri i dr....

Kao i koje enzime koristiš, par riječi o tome.

Kupio sam sebi par knjiga o proizvodnje rakije

Literature nikad nije na odmet, šta dobro možeš preporučiti.

-----------
Pošto nisam dobio odgovor na pitanje vjerovatno jer sam upao u žustru raspravu, pa je pitanje samo prošlo neprimjećeno.

Da li bi neko mogao raći više detalja o ovome, odnosno o nemještanju ph vrijednosti koma. Ovo geber vjerovatno zna.

Takođe još jedna stvar me intresuje koji je optimalna vrijednost šećera za šljivu (npr kao za grožđe). Takođe u kišnim godinama kada šljiva nema dovoljno šćera dal se može nadomjestiti šećer prirodnim pčelnjim medom.


A to kakva se sve peče rakija, da te bog dragi sačuva.

Ljudji, bitno je da se rakija pece, to je nasa tradicija! Sam cin pecenja rakije je domacinski cin, kakva rakija takav domacin.

A to je činjenica kakav domaćin takva rakija.

Evo napisaću kako se kod mene sprema rakija bar njih 98% radi tako, čast ostalima.
Šljive se samo istresu u kacu, rijetko ko malo pognječi i eventualno poklopi da mačak ne upadne. Mušica na sve strane, a o ostalom da ne pričam.
O kvascima niko nikad nije ni čuo, a kad spomeneš bolje da nisi.
Peče se nakon 1-2 mjeseca kako ko stigne kad se kom upla pretvori u sirće. Košpe idu u kazan.
Malo ko radi i drugu destilaciju. Uglavnom se peče samo meka rakija, a i ako radi drugu destilaciju svodi je odmah na željenu jačinu i to zovu prepečenicom. Kakva destilovana šta je to?
Odvajanje prvenca kad spomeneš, kažu da im uzimaš najbolju rakiju. Eventualno po neko odvoji.

I na kraju se hvale kako imaju 100% prirodnu rakiju, jer misle što nisu dodavali šećer da je to to. Od 100 kg šljiva dobuju negdje 7-8 litara rakije oko 18-19 gradi. Kad je primirišiš znaš sve o njoj ne trebaš je ni probavati. Kad im ja dam svoju, kažu da to nije rakija kakva se njima sviđa jer se ne osjeti na košpu i kiselost i tu se sva priča završava.

Tako da to se ne treba ubjeđivati šta i kako. Koga interesuje naćiće načina da sazna.

Ajd živo:ppozdrav:.
 
Nisan zaboravio!Kako da postavim link ili slike na forumu?

- - - - - - - - - -


Nisan zaboravio!Kako da postavim PDF,link ili slike na forumu?
 
Link samo iskopiraš od stranice na koju odeš i to je to.

Ako imaš neki PDF na računaru, a hoćeš da ga postaviš najbolje je čuj se sa moderatorom oktopod, pa pošalji njemu na e-mail da on okači negdje na server.

A evo kako postaviti slike.

Ovako idemo sljedećim redom tj. korak po korak:

1. otvorite stranicu: www.imageshack.us.

prva.png


2. onda vidite tekst gdje piše: Upload Options / Resizing >> kliknete na to

druga1.png


3. tada vam se ispod toga otvori jedna kučica, a pored te kučice plava kvačica
kliknete na nju.

drugaj.png


4. tada vam se otvori jedan mali prozor sa mogućim veličinama slike za stavljane
na net vi odabirete 800x600 (15 -inch monitor) i kliknete na tu oznaku

odabirveliine.png


kavaveliina.png


5. onda gore malo više desno imate gdje na mapi piše Browse kliknete na to

odabirslike.png


6. potražite sliku u svom računalu i kad je pronađete kliknete na 0pen

odabirslike2.png


7. da bi se slika uplodala gore kliknete na UPLOAD NOW i pričekaš da se
slika digne na net

uplodajsliku.png


priekomdasedigneslika.png


8. Kad ste uplodali na net slike onda kliknite mišem na ovo (my images)

slikaupdata1.jpg



9.Zatim dobijete prozor sa slikama, pa kliknete na "i" od slike koju hoćete da postavite.
slikaupdata2.jpg



10. Otvori se prozor gdje piše Full Size, to prekopirate u
cijelosti u post u kojem pišete (post na forumu u određenu temu). ... i to je to, slika postavljena.

slikaupdata3.jpg
 
Da li bi neko mogao raći više detalja o ovome, odnosno o nemještanju ph vrijednosti koma.
Ako se namješta pH sredine kod alkoholne fermentacije onda se ide sa namještanjem pH na 3,0-3,2. Tolerantno je i 2,8 ali se ne bi smjelo ispod toga zbog ometanja rada kvasaca. Na 2,2-2,4 imamo situaciju gotovo konzerviranog kljuka u uslovima niže temperature. Na pH 2,5 bi fermentacija jako teško krenula i to sa posljedicama. Sve preko 3,3-3,4, a naročito 3,5 lako može da bude štetno zbog rada drugih mikroorganizama, pogotovo bakterija. Voće od koga se inaće pravi voćna rakija najčešće ima kiselost od 3 do 4,5 pH. Mjerenje pH sredine se jako precizno radi digitalnim pH metrom. Ima ga kupiti u specijalizovanoj prodaji laboratorijske opreme i na mnogim većim oglašivačima na internetu. Ukucaj pojam kod guglanja pa ćeš vidjeti i slike i uputstvo za rukovanje, a i cijene. Ima ih od relativno jeftinih do pretjerano skupih. Neuporedivo jeftinije rješenje je lakmus papir koga možeš nabaviti u svim malo većim humanim apotekama. Njegova mana je nešto manja preciznost pogotovo onog koji je predviđen za raspon mjerenja od 0 do 14, ali može i to jako dobro poslužiti. Pokušaj naći onaj koji mjeri manje područje, tako ćeš biti precizniji jer ti je u suštini potrebno ono od 2,5 ili 3 do 4,5. Možeš i njega lako izguglati, i na slikama vidjeti o čemu se radi, da ovdje ne postavljam linkove.
Takođe još jedna stvar me intresuje koji je optimalna vrijednost šećera za šljivu (npr kao za grožđe). Takođe u kišnim godinama kada šljiva nema dovoljno šćera dal se može nadomjestiti šećer prirodnim pčelnjim medom.
Optimalna je ona koju prirodno dobiješ u voću, sa logikom da bolje uzgojen i dozreo plod ima veću količinu šećera, ukupne i rastvorljive suve materije, pa time i aromata za rakiju. Ništa od toga se ne može popraviti vještačkim dodavanjem šećera nego baš suprotno, samo pokvariti i izgubiti razblaživanjem. Nema potrebe i štetno je raditi dodavanje šećera vještačkim putem bez obzira na kišnu ili lošu godinu, pa i medom. Nikakav problem nije da praviš šljivovicu i medovaču kao posebne rakije pa da ih naknadno miješaš, ako ti se bude eventualno svidjela takva mješavina mada sam uvjeren da su mnogo bolje obje ponaosob.

Može samo jedan podatak da razbije raznorazne zablude koje se na forumu često vrte u krug. Kada je u pitanju okruženje za alkoholnu fermentaciju onda je minimalna količina šećera 2%. Od ovih 2 pa do 5% i jesu idealni uslovi kvascu za produkciju etanola. Ne bi me uopšte čudilo da je ovakva spoznaja iz stručne literature išla od ruke do ruke i na kraju se u nečijim „stručnim“ rukama pretvorila u količinu šećera koji treba dodavati kod pravljenja rakije. ::namigivanje::
 
Poslednja izmena:
Ako se namješta pH sredine kod alkoholne fermentacije onda se ide sa namještanjem pH na 3,0-3,2

Još jedno pitanje koliko treba usuti naprimer konc. sumporne kiseline na 100 kg koma da bi se kisalost povećala za 0,1 podiok?
 

Ovako izgledaju indikacione stapice za mjerenje PH vrednosti.Uronis u kom,sacekas 1-2min.i otcitas vrednost.
Nije najpreciznija stvar (jer su vrednosti zaokruzene)ali bolje ista nego nista.
Kako sto je geber naveo, najpreciznije je mjerenje digitalnim PH metarom.
 
...koliko treba usuti naprimer konc. sumporne kiseline na 100 kg koma da bi se kisalost povećala za 0,1 podiok?
Nema ravnomjernosti promjene pH sa povećanjem koncentracije u bilo kojem prirodnom materijalu zbog raznovrsnosti svega što se u njemu nalazi, pa jedino ostaje kao rješenje za tačnu koncentraciju dodavanje na maloj količini voćnog kljuka, dok ne namjestiš pH, i onda ideš sa konačnim proporcionalnim dodavanjem.
 
Nazad
Vrh