#joekiki
Sito nije od kamiona, nego sam kupio tablu perforisanog lima debljine 1 mm sa rupama od fi 8 mm..Nažalost morao sam kupiti celu tablu.
Radio sam tek malu probu.Imao sam na raspolaganju samo dve kante šljiva (one od farbe za krečenje).
Kad sam ubacio prvu katastrofa: mnogo slomljenih koštica a prežeivele koštice neće napolje ni pod razno
Onda rastavim mašinu i dođem do zaljučaka : -pošto su lopatice napravljene od kraja do kraja kućišta, pri ulasku jednog broja šljiva odmah je dočeka lopatica i ošamari je tako da se raspadne.
- iz istog razloga (dužine lopatice), centrifugalna sila je neprestano vrti po situ.
Onda sam skratio oba kraja lopatice za oko 5 cm, a na onom kraju gde špice ispadaju sekao sam pod uglom od oko 45 stepeni da bi ih ta kosina usmerila napolje.
- - - - - - - - - -
Iz druge kante sam prebrojao 500 plodova i ubacio ih na pasiranje, da bih prebrojao čitave špice koje su ispale.
Pomagao mi je moj stari, i on je masu koja je ispadala pustao preko ruku da bi napipao slomljene koštice.
Verovatno nisam dobro prebrojao... Nije bilo slomljenih
To je naravno nemoguće, ali...
Poklopio mi se broj ubačenih šljiva i broj koštica u posudi.Naravno ubrojao sam i one koje su se zadržale na dva mesta unutar sita (na čeonom limu sa unutrašnje strane i na usipnom levku) zalepljene u masi.
Naravno, nemoguće je da nema loma, sigurno nisam dobro brojao...
E sad što se tiče čišćenja:
prvo: motor treba da bude jači od 3 kw.Kad bih ubacivao malo brže motor bi menjao zvuk.Verujem da bi 4 kw bilo taman.
Desilo se i da ispadne deo šljive neoćišćen.U malom procentu, ali..
Nisam nadošao da li se to dešavalo kad sam dodavao brže ili sporije, bilo je premalo vremena i šljive...
Bilo je isuviše malo vremena da bih menjao i nagib, a to bi verovatno eliminisalo i ovaj nedostatak.
Za par dana kolegi treba da stigne veća količina šljive pa če ta proba biti merodavna.