ZICAPROM
Član
Evo ljudi da se i ja malo uključim u diskusiju vezanu za pečenje rakije. Dakle ove godine ćemo, već je izvesno, nabrati 10 do 12 tona šljive za rakiju, biće to mnogo više ali su mi voćnjaci mladi i tek su stigli na rod. Inače biće 5 do 6 tona lepotice, 1 do 2 tone rodne i 3 do 4 tone stenleja. Sve šljive sam uredno zalivao cisternom na 7 do 10 dana u poslednjih 2 meseca tj. do sada je bilo 5 zalevanja i danas počinjem novi krug, do sada smo ispolevali preko 120 000 litara vode. E sad pošto je dobijena dosta dobra sirovina, pristupamo vadenju koštica na mašinici koju sam sam napravio. Dalje ide u plastične,zelene, kace na vrenje što je u stvari moj najveći nedostatak i nepoznanica. Kasnije pečemo na običnom domaćem kazanu od 160 litara, sa dodatkom uređaja za izdvajanje metil alkohola, bar u nekoj meri, a koji se postavlja između kazana i kace, a koji koristimo samo na prepeku. Rakiju kupamo kroz vodu, bacamo 1 litar, mada to zavisi od toga na koliko stepena je potekla rakija a koliko dugo je pre toga izdvajano na dodatnom uređaju, tj maloj ili dodatnoj tabarci. Rakiju skladištimo u hrastovu burad i tu stoje 2 do 3 godine. E sad to je ukratko a za detalje možemo kasnije. Mene trenutno interesuje nešto što mi svake godine pravi problem a verujem da će i ove, Dakle kako da izbegnem masovnu pojavu stenica oko i u kacama sa kominom. Dok komina vri i mešamo je odnekud se stvore rojevi stenica. To je doduše postojalo oduvek ali me interesuje da li neko zna za naki način ili sredstvo kojim se one mogu suzbiti ili rasterati i koliko su one štetne po kominu.Takođe me interesuje da li uvek mora da se stvori na vrhu pogača koju kasnije pre pečenja bacam ili takođe može nešto da se doda u kominu pa da se ona ne stvori na vrhu, tj. koliko je to uopšte pametno ako ona kasnije možda štiti ostatak komine od spoljnih uticaja, bez obzira što na kace kad se vrenje završi postavim poklopce.
Hvala unapred
Evo nekoliko slika ovogodišnjeg roda, mašine za izdvajanje koske i td.
Hvala unapred
Evo nekoliko slika ovogodišnjeg roda, mašine za izdvajanje koske i td.
Poslednja izmena od urednika: