BRAVO
Ovo je pravi komentar za mnoge dileme i polemike u prethodnim postovima...
Postovani,
Ja samo mogu da vas pitam "Zasto ne verujete ,ama bas, ni jednoj mojoj napisanoj recenici"....Evo,sada Vam opet pricam pricu,u kojoj kazem ..da sam pre 10 godina resio dilemu .."kolaca","torti", aerobne fermentacija kljuka,na kraju i frakcija ...sa jedne strane,i sa druge anaerobne fermentacije,sumporisanja svezeg voca uz upotrebu seletivnog kvasca,dodavanjem secera ,tehnolski dozvoljenog,pravilno uradjenom frakcijom,odvajanjem kostica od "mesa" sljive..itd.itd..itd...Dilemu sam resio na vrlo jednostavan nacin...Probom na "usta" ...uz prisustvo mnogobrojnih degustatora....Znaci ,isti sljivar,isti kazandzija, samo malo promenjena tehnologija...a "cuj' razlike"....Moje namere su da Vam prenesem moje iskustvo, koje zaista odudara od 100% tadicionalne tehnologije.Ili ,jednostavno recene,ako mi ne verujete,probajte to isto na malom uzorku...1 kazan je dovaljan..kao i ja pre 10.godina....kada,nisam verovao nikome...ali kada sam nasao beleske o pripremanju i pecenju rakije, +pok. dede ,svsenog ucenika Poljoprivredne skole Pozarevacgeneracija 1934 .godine ..dosta toga se promenilo u mojoj svesti...A,onda , beleske+google+ pisana literatura = dobra sljivovica .....itd..O pravilnom zatezanju buradi sam pisao pre 2-3 dana...koliko vidim nema "kritike",znaci nije ni procitano...ili nije shvaceno...Ziveli
Pozdarav Misa D_fisakl
@dfiskal
Nepunih 10l po kazanu džibre(kljuka), 25-25,5 gradi (9,8-9,9l) prepeka. Šljiva Rodna. Region Valjevo, sela: Gola glava, Pambukovica, Brankovine,Slatina, Babina luka. Podnožje Blizanjskog visa sa sve četiri strane.Rodbine ima u navedenim mestima i razlika dobijene prepečenice po kazanu džibre varira od 8 do 11l, zavisi kojom metodom je pečeno. Da li sa destilatom ili ne i koje jačine. Ovo je jedna od boljih godina.
Komšija koji je doterao kod mene na kazan dobio je 55l ljute, 25 gradi od trista kila komine. Kazandžiji dosadilo pa mu istavio i rekao da kupi destilovanu vodu. Pekao mu od 10 do 7 popodne.
Inače ljute dobijam, po kazanu, u zavisnosti koliko sam meke sipao u kazan
Postovani ,
9.8l po kazanu je odlican rezultat , posto nisi dodaovao secer....To je za mene reper....Znaci sljiva je imal secer do jaja...mada je moja ranka ,cista ,zaista ,imala 18 % , sto ne pamtim zadnjih 7-8 godina...Ja sam ,dodao oko 4% secera (msm. da je bilo i manje),ali neka bude 4% i tu se nalazi razlika izmedju mene i teba ...o kvalitetu ne pricam...poslacu ti jedan "uzorak" postom..ako mi ostavis adresu...itd... U jbt...komsija dodao oko 20-25 kg secera na 300 kg komine,ako ne i vise...Neces videti razliku izmedju tvoje i njegove... ali 300 kg = 3 kazan ...55 /3 =18.33 l po kazanu ljute...pa mislim komsa mu jebo kevu sa secerom...maksim..maksimuma je 15 l po kazanu..kada se dodaje secer...itd..hahahhah..I ,evo sada vidim da nisi razumeo kako racunam...koliko litara po kazanu...citaj pazljivo,komsa je imao 3 kaza kljuka i dobio kao ,krajnji rezultat 55 l ljute rakije na 25 gradi...To ,znaci, da je dobio 18.33 l ljute rakije iz jednog kazana cistog kljuka..Eto..sad..idi pitaj nekoga "tradicionalistu" da li dobro racunam..ili da on to zna...da ti objasni...a ovo sto mi ti napisa da " u zavisnosti koliko sam meke sipao u kazan" ,je sasvim logicno ...meni je bitan krajni rezultat (sa prepepekom )...u odnosu sa brojem kazana kljuka ,ili ti prve frakcije...itd...usavrsaviti se,usavrsavati se ...itd...znanje je sila...itd..mada mi ti to i dalje ne verujes...A to sve ,ukupno znaci ,da je tvoj komsija dobio duplo vise od tebe po kazanu..jer onih 9 l razlike izmedju tebe i njega se odnosi na secer koji je on dodao i dobio vise ...znaci imao je oko 10 kg..secera po kazanu ,jer ..10 kg secera je .9 l rakije od 24 grada...itd..eto vidis...kako se to radi....ili neko to od "tradicionalista" moze da kaze da nisam u pravu.Iz cele ove racunice se vidi da nisam slagao da imam 11.33 l po kazanu,znaci oko 10l od sljive(na 18% vocnog secera) i ostatak do 11.33 je kristal secer "priznao" sam 4% (ili ti oko 4kg secera ) po kazanu...itd...pa ako je to secrusa zbog 1.33 l razlike ...onda...itd