Ракија од шљиве

Да ли сте ово колега рекли хиперболички ? :ppozdrav:
Kao stilsku figuru? Ne! Nisam tako rekao. Pošto se spremamo za pečenje (dfiskal, uveliko tera Ranku), treba namestiti kazan. Da ne preliva sa jedne strane , da ne tone tabarka itd.
Zato sam i rekao kazan pod libelu pa ranom zorom...... Ne mora tako biti, svako ima svoj način ali ja rekoh svoj uz najlepše želje.
:ppozdrav:
 
Aha, sada je sve kristalno jasno. Ne doumica je nastala zbog toga što mi je kazandžija od koga sam kupio kazan rekao da tabarka mora biti viša ~1 cm od kazana, na dužinu cevi se to i ne vidi, ali kada se stavi libela vidi se mala razlika. E sada da li je to zato da bi se sprečilo eventualno prelivanje kod bistrih rakija ili zbog nečeg drugog ne znam ni sam. :ppozdrav:



Nema potrebe citirati prethodni post.
 
Poslednja izmena od urednika:
pozz za sve treba mi savet kako da pecem rakiju od banana imam oko 200 kg oljustio i posle ubacio secer,hvala molim za savet
 
Desio mi se peh,imam kominu od cacaske rodne negde oko 14-15 stavljeno u burad i dodato 3% secera i vode da oplovi sljivu.Primetio sam juce da iz "kolaca" koji se uhvatio na povrsini pocela je voda tj kljuk da izlazi napolje.Neznam sta da radim da li da pocnem da pecem rakiju ili cuo sam od iskusnih ljudi da ubacim malo kukuruzne prekupe i mekinja od gore.Da napomenem da jos nema 21 dan od stavljanja komine nego 17 dana....
 
ujutru dok je jos prohladno namestaj kazan i peci odmah inace ode mast u propast, ako "kolac " ode u kominu pokvari svu kominu.
 
Прислони уво на суд ди ти стоји комина, ако чујеш пуцкетање, ондак још ради! Мислим да је готова и требао би послушати Брилета. Миша је писао, не знам тачно на којој теми, али, ако ти мека ракија буде кисела обавезно додај содебикарбоне! Можеш и у комину при печи меке, 100 грама је довољно. :ppozdrav:
 
Po meni je odličan test ako nemaš spektrometar šibica, zapali je i polako spuštaj u bure, ako se ugasi dok ne stigneš do površine kljuka nije još za pečenje, ali pokušaj da nabaviš spektrometar, otplatiće ti se za jednu sezonu bez obzira koliko imaš komine, još malo para da poručim i planiram da ga kupim... :ppozdrav:
 
To nije dobro kolega ! :nono: Poznato je da je optimalna temperatura na kojoj kljuk vri 18 stepeni celzijusove skale, zato je i najteže spremiti kvalitetan kljuk, pre svega od kajsije, ali i od šljive i ranijih sorti jabuka, potrebno je dodavati selekcionisani kvasac kako bi se sprečilo burno vrenje u koliko temperatura više dana bude izuzetno visoka i onda se smanjuje šansa burnog vrenja.... :ppozdrav:
 
Топаловићу, јел био отворен суд или затворен? Ако је био затворен, ондак немаш проблема, пеци, биће добра ракија! Ако је отворен, или само прекривен, ту може доћи до кварења колача и до кварења целокупне шире.
 
Postovani,

Zavsni rezultati "Ranke"....Prepek je dao 11.33 l po kazanu kljuka na 24,5 grada..Skidana druga frakcija(pardon,treca,druga je bila "prvenac"- metil oko 600 grama, a treca frakcija ,zna se ,ostalo ) sa lule na 13 gradi...znaci 6 kazana po 11.33 od 24.5 grada..Ja sam prezadovoljan...sa ovom kolicinom...jer ,podsecanja radi,ovo je za mene neki reper,za kvalitet i kolicinu po kazanu, i naravno isplativost placanja kazandzije (naime,taj reper ide od 10-15 litara po kazanu, a iznad je vec preterana kolicina dodataog secera u sveze voce).Mozda vam nije jasna moja racunica 11.33 l po kazanu ali ...otom potom...mogu da vam i to objasnim...A sada malo odlezavanje...pa destilovana voda 0.75 l za jedan grad na 10l rakije...itd..

P.s ..Objasnjene 11.33 X 6 = 67.98 (ovo je zaista priblizno ,nije mereno kao u apoteci ..itd)l na 24.5 gada ....Toliko sam i dobio iz 2 prepeka na ovih 6 kazana kljuka


S postovanjem Misa D_fiska i:ppozdrav::ppozdrav:
 
Мишо, одличноје испало! Код мене се пече следеће недеље, нисмо додавали шећер. Наши прорачуни су 7 литара ракије по казану, јачине 23-24 града.:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh