Парадајз

e moj mare ja se okozi da dobijem odgovor ,bice da je to i kod tebe :haha:

@nikaragva
Necu te ubedjivati, probaj u nekoj manjoj kolicini pa ako ti se dopadne sej ga vise. Maraton ima manu sto mu dugo treba da pocrveni skroz, nije sto bi se reklo nije za prodaju. Ima jednu dobru karakteristiku po meni, a to je da prilicno dugo ostaje cvrst.:ppozdrav:

гледам ове ваше тоамтосе:osmeh:, па све ово сама пластика. нема више оног правог парадајза, некдашњих сорти, камбел, нарвик, који кад их загризеш онако зреле, слатки ко шећер, па се све топе у устима, а ове нове сорте се брат брату растежу ко гума.....

кад се сетим тих дана...сејали смо некада по 15 јутара парадајза, сад једнва два три реда у башти....

ja sajem narvik na nekih 30 ari,ali radim big beff uglavnom u plasteniku i verujte mi odlicnog je ukusa a i prinosa!

- - - - - - - - - -

sto se tice mog problema sto mi je paradajz zelen odozgore,rekli su mi da je to nedostatak kalijuma i da je potrebno 2gr po biljci da se to resi

ljudi pozdrav,imam problem sa paradajzom u pitanju su hibridi big beff i melodija plodovi su zreli i meki a odozgore je zelen sta moze to biti?
Fali im kalijuma.

Edit: evo i sa interneta objasnjenje:
"Unutrašnje smeđenje ploda, nujednačena zrelost (internal browning, graywall, blotchy ripening). Zeleni plodovi, i plodovi takozvane zelene zrelosti, u zaštićenim prostorima mogu imati sivosmeđe pruge u vršnom delu ploda. Kada plod sazri, ti delovi ne dobijaju crvenu boju. Pojava je u vezi sa slabim intenzitetom svetlosti, niskim temperaturama, visokom vlagom zemljišta, obiljem azota i nedovoljno kalijuma i TMV virusom. Slične simptome, na plodu paradajza, izaziva hranjenje srebrnolisne bele mušice Bremisa argenifolia. Na površini ploda se pojave bele, zelene ili ružičaste, pruge ili pege, a na unutrašnjem delu perikarpa, bele ili žute pege. Posle crvene zrelosti plodova, spoljni znaci mogu nestati, ali unutrašnji ne. Uzrok ove pojave još nije objašnjen."

Probao sam razne sorte, sto se tice ukusa, big bif mi je neprikosnoven za sada.
Paradajz je gumiran i nije sladak, kada raste u grejanom plasteniku preko zime, a nema dovoljno sunca.
Ovi sto sad rastu, kako u plasteniku, tako i napolju, moraju biti slatki. Mada vreme nam bas ne ide na ruku. Slabo ima suncanih dana za ovo doba godine, makar ovde kod mene.

U paradajzu su se pojavile neke zelene stenice,zeni je objasnjeno da opsrka sa actarom,jel to moze sa tim?
Kolika je njena karenca,posto u uputstvo nigde ne pise.

U paradajzu su se pojavile neke zelene stenice,zeni je objasnjeno da opsrka sa actarom,jel to moze sa tim?
Kolika je njena karenca,posto u uputstvo nigde ne pise.
Karenca za Actaru 25 wg.

Karenca: 28 dana za agrume (naranče, mandarine, limuni) i vinovu lozu; 21 dan za jabuku i krušku; 14 dana za breskve, nektarine, krumpir i duhan; 7 dana za zelenu salatu; 3 dana za rajčice, lubenice, dinje, krastavce, patlidžane, paprike i tikvice.

Malo je ovo cudno. Kako u narandzi vreme potrebno da nivo hemija padne na dozvoljenu granicu je 28 dana a u paradajzu 3 dana. Sve mi deluje da ovih 3 dana je pod pritiskom izdestvovano. Ljudi nemojte prskati ako ne mora, ako mora onda POSTUJTE karence i jos malko preko toga. Nemojte trovati ljude koji to kupuju!:ppozdrav:

Сад се сетих приче између два академска грађана (да не помињем титуле) са факултета где је један гледао претходни дан на ТВ-у неког угледног професора са пољопривредног факултета који је радио анализу остатака хемије у плоду код прскане и непрскане биљке и утврдио да нема разлике. Једино да има на биљкама којима се лист конзумира, а ове које имају плод буду "прочишћене" од хемије са закључком да је органска пољопривреда ПРЕВАРА.
Е сад, сви знамо да на амбалажи скоро сваког хемијског сретства стоји да трује водене токове, бунаре и да се мора третирати даље од њих за **м а да једна биљка као рецимо парадајз садржи преко 90% воде у себи. Одакле, какве?
Наравоученије, проверавајте све, мислите и одмеравајте, немојте веровати ауторитетима.

Neke stvari nisam znao do skoro,a nisam ni razmisljao o tome.
Kada nasi uvoznici napisu uputsvo o upotrebi i karencama svesno nabilduju trajanje karence i mirni su pred zakonom.
ako je karenca 3 dana stave 14 i mirno spavaju.da bi se to uradilo kako valja njih to kosta papreno i na ovaj nacin se obezbedjuju.Tako za neke preparate po evropskim standardima bude karenca 3 dana ,a kod nas za isti preparat 7 ili 14 dana.Jednostavno nije placen taj dokument i uvoznik se ogradjuje od posledica.

Nazad
Vrh