topalovic
Moderator
To je neki "jabukar" a inace paradajiz i krompir pripadaju istoj porodici biljaka....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Previše zalijano i prehladna zemlja u tegli. Zbog toga je otežano usvajanje magnezija i sve će se popraviti samo treba da je supstrat manje mokar i topliji. Donji će listovi nastradati ali ostalo će biti OK.Kolege,
Molim za pomoć. Rasada paradajza ima svetlo zelenu boju, neki zaostaju u razvoju, a i pojavljuju se i neke bele fleke; da li mi možete pomoći i reći o čemu se radi i kako da rešim problem? Hvala
Sta je sad ovo?Pre 2 dana sam rasadio paradajz na otvorenom u basti,posto ranije nisam stigao basta bila zauzeta,pa sam dobro natopio i prekopao to i posadio ga.Vec jutros mi se ucinilo da ima neke belicaste fleke po listovima a veceras je to ocigledno.Sta se desilo,da li ga je sunce sprzilo a on se nije uhvatio pa boluje ili neki drugi problem.Sta da radim?Evo slika Posto mi je ta strana gde sam ovo slikao u hladovini sad,pustio sam crevo da ga opet zalijem posto moguce da je zemlja od prekopavanja jos nije slegnuta,pa da se nabije...
Tera iz sredine zeleni list,jel to znaci da ce se izvuci ili ce da mre?!Sunce ti ga spržilo. noje bio dovoljno aklimatiziran prije presadnje.
Izgleda da sam zapatio plamenjaču, barem meni tako kao laiku izgleda.
Sad ono što me zanima je sledeće:
Prskao sam prvi put, negde posle rasade antracolom. I nisam više. Drugi put sam prskao juče, ali se već pojavila plamenječa (ako je to ona, a pregledajući slike po netu, liči). Prskao sam ovaj put sa Folio Gold, zbog karence, a i deluje čini mi se na više gljivica. Za kraj bih ostavio ortiva opti.
Koliko često smem da prskam sad po pojavi bolesti u prevodu odneo vrag šalu Ili je dovoljno ovo što sam sad oprskao? Kao da novi listovi koji teraju nisu zaraženi. Da li će ovi stari listovi koje je zahvatila gljivica ostati takvi i osušiti se? Da li treba da ih pokidan, da se ne širi zaraza?
Dodajte još neki savet, ako znate nešto novo
Zastita paradajaiza pocinje jos u rasadnistvu...kad se iznese namakaju se zile u mankogal a onda posle rasadjivanja ridomil ili akrobat...kontaktne preparate koristi samo preventivno......Sad odmah ga poprskaj "skorom" i ponovi prskanje za 10 dana...Izgleda da sam zapatio plamenjaču, barem meni tako kao laiku izgleda.
Sad ono što me zanima je sledeće:
Prskao sam prvi put, negde posle rasade antracolom. I nisam više. Drugi put sam prskao juče, ali se već pojavila plamenječa (ako je to ona, a pregledajući slike po netu, liči). Prskao sam ovaj put sa Folio Gold, zbog karence, a i deluje čini mi se na više gljivica. Za kraj bih ostavio ortiva opti.
Koliko često smem da prskam sad po pojavi bolesti u prevodu odneo vrag šalu Ili je dovoljno ovo što sam sad oprskao? Kao da novi listovi koji teraju nisu zaraženi. Da li će ovi stari listovi koje je zahvatila gljivica ostati takvi i osušiti se? Da li treba da ih pokidan, da se ne širi zaraza?
Dodajte još neki savet, ako znate nešto novo