Парадајз

Cudno je to sto zaista rodne sorte koje idu na 6 7 i 8 roda i beru se od recimo 25-og maja do negde polovine avgusta ako je zaista dobar paradajz ne prebaci 5kg paradajza.Za 5 kg mora da bude bas izuzetan paradajz verujte na rec.I jos nesto kod mene u selu ima stvarno vrhunskih proizvodjaca,vrhunskih na nivou Srbije.Ja bis bah voleo da vidim te vase bijlke sa toliko roda.Moj paradajz je bas dobar trenutno a bicu sretan ako prebacim 4 kg po biljci,obranog i prodatog paradajza jer se samo to racuna.
Ja radim Buran koji je izuzetnog potencijala i stvarno trenutno nema zahvalnijeg paradajza za proizvodjace od njega.Za 5-6 danapocinjem berbu i nadam se solidnoj godini.Probacu da teram jednu halu i vise, na celugodisnju proizvodju na12 13 roda jer tako moze da se poveca prinos(ako mi uspe,a ne da bude po dva paradajza na rodnoj grani)Trenutno sprema 6-i rod a bice ih sigurno 8.O prihrani znam dosta toga tako da sto se toga tice ne mozete me bas iznenaditi sa necim sto ne znam.Kod meme u selu se svake godine isproba kamara novih sorti ali jos ni jedna ne prilazi Buranu.Vrlo verovatno da ce krenuti i izvoz ove godine.

pa razlika je onda samo u ceni jer kad stigne sa otvorenog onda pada cena sad je malo jače od 100din a kad dode naš kreće se od 20-50 zavisno od ponude

skal
Potpuno si u pravu.
Nekoliko postova iznad pise oko 20000 biljaka po hektaru,ako to pomnozimo sa 5kg to je oko 100000kg,dalje ako je po tebi prosecna cena 35 din to je koliko para?
Ispada oko 35000 evra ili sam ja to vase izlaganje pogresno shvatio.Svaka cast na tolikoj zaradi ja vam od sveg srca zelim uspesnu godinu.

Moj paradajz je bas dobar trenutno a bicu sretan ako prebacim 4 kg po biljci,obranog i prodatog paradajza jer se samo to racuna.
Ja radim Buran koji je izuzetnog potencijala i stvarno trenutno nema zahvalnijeg paradajza za proizvodjace od njega.Za 5-6 danapocinjem berbu i nadam se solidnoj godini.Probacu da teram jednu halu i vise, na celugodisnju proizvodju na12 13 roda jer tako moze da se poveca prinos(ako mi uspe,a ne da bude po dva paradajza na rodnoj grani)Trenutno sprema 6-i rod a bice ih sigurno 8.O

JuRa ja sam do ove godine radio buran i znam o njemu skoro sve. Ako ne uspiješ dobiti šest kila po biljci nisi ništa napravio četitri kile je malo a nemoj ni pokušavati da ideš dalje od desete etaže već sa osmom moraš ispuniti sva očekivanja. A u pravu si Buran je prva liga u svemu.::super::

skal
Potpuno si u pravu.
Nekoliko postova iznad pise oko 20000 biljaka po hektaru,ako to pomnozimo sa 5kg to je oko 100000kg,dalje ako je po tebi prosecna cena 35 din to je koliko para?
Ispada oko 35000 evra ili sam ja to vase izlaganje pogresno shvatio.Svaka cast na tolikoj zaradi ja vam od sveg srca zelim uspesnu godinu.
najverovatnije pogrešno,toje neko pito dal moze toliko odgovor je ponovo ne ne ne,po hektaru moze nekih 13-14.000plafon ako se radi sa exstra hibridima a ako se radi neki domaći poput,Bačke ili narvika itd tu ide gušće ali i njihov potencijal je mnogo manji toje prvo a kao drugo svaka godina je priča za sebe ,ali ali ako se poklope sve kockice onda ladno 4kg po biljci,,ja neznam zašto neko vidi samo dobit a na rad i ulaganja negleda jer ako neko dobije 4 kg po biljci na otvorenom nije to dobio neradom.već paznjom, tamo početkom 90god kad sam počeo ovim dase bavim radio sam na kolje par sorti po 4-5000kom, i nije mi jasno kako vam tako malo po meni rodi ako sad neka bolja sorta na jednoj cvetnoj grani da 6-8 plodova u proseku neksu samo 100gr pomnozi to sa osam cvetnih grana totije više nego 6kg pami nisu jasne neke stvari oko prinosa u plasteniku..nego da nam i ova godina bude dobra ko prošla pa videćemo kome je kolko rodilo

Gospodo nema svrhe da se raspravljamo jer svi znamo sta znamo i to je to.Ja bih bas voleo da vidim te vase biljke ali ne slike jedne biljke nego sklop.
siki kod mene ljudi idu na14 15 roda gledam to uzivo vec par godina i ro nije glavni problem vec ih ima mnogo drugih ali o tome neki drugi put.
nego jedna sugestijaako dozvoljavate
sve sto izmerite pre same prodaje a vi upisite pa na kraju podvucite.5 kg su ipak mnogo veliki.Pozdrav uz:ppozdrav:

ztzuyv.jpg
ovo je jedan deo neznam kolko se dobro vidi toje to štose tiče sklopa a šta ima ispod lišća te slike ima par postova nazad.

Gospodo citam ove zadnje postove i uzdrzavam se komentara ali moram nesto da napisem.U plasteniku je sasvim normalno u ranoj proizvodnji ostvariti 4kg po struku vise moze ali sa odredjenim hibridima kao jeremi petula i itd.Znaci ideterminatni paradajizi koji imaju geneski potencijal mogu cak u ranoj proizvodnji i do 17-18kg ali ostaje ono ali sta raditi stim paradajizom krajem jula kad je iz okoline Lozovika paradajiz (u tipu jabucara) preplavi svaku pijacu.Ja gajim determinatne paradajize i prosecan rod je od 4-5kg po struku u ranoj proizvodnji govorim za uslove(kontinetalne klime) znaci okolina Beograda.Za poljske uslove nisam video dobar paradajiz poslednjih 7-8 godina.Razlozi su sledeci bolesti koje ga napadaju, insekti i naravno STRES (vremenski uslovi), razlika u temperaturi posle 1 avgusta topli dani ,hladne noci.Skal nije da ti ne verujem nego tebi svaka cast ako ti odgajis poljski paradajiz da bude zdrav i jos da imas prinos 4kg po struku.Voleo bih da podelis sa nama tehnologiju uzgoja i zastitu koju vrsis na paradajizu :ppozdrav:

Topalovicu sve je to u redu ali ovo moram da te ispravim cisto da znas.Lozovik mozda ima taj letnji paradajz u velikim kolicinama nisam se nesto bas oko toga raspitivao a nisam se ni setao po njihovom ataru ali sada hocu jer si me zainteresovao.Mi se granicimo sa lozovikom,ali ako hoces kvalitetan paradajz da kupis onda izvolte kod nas.Jos jedna stvar u avgustu nema bas mnogo kvalitetnog paradajza.Mislim na plastenicki paradajz lep bez fleka, a i u okruzenju je tada manjak.Paradajz od napolje ne ide u markete a markti sve vise imaju udela u prodaji a pijace sve manje na zalost.
I jos ovo gde je tema o krastavcima danas se cena krsi i pada drasticno, kako je stanje kod vas.Cujem da je u Leskovcu skoro dzabe.

:jeste daje rizik raditi u poljskim uslovima,pre 4-5 godina neznam tačno došla neka kiša i sav je propo ali ima i godina ko prošla pa bude lepo evo kako izgleda štose tiče fleka i bolesti,normalno da nekad i omane ali moze se sve ako je čovek uporan i ako nešto nezna pita one koji to znaju,kad mi nešto nije jasno zovem institut zrenjanin i tamo ti sve ob razloze jer ljudi obilaze teren i znaju trenutnu situaciju,stose tiče hemije prihrana ide kroz kap po kap a zaštita se zna posle kise preventiva a ako zakači neku bolest onda sistemici ali obavezno se mora voditi računa o karenci ,,bolje sprečiti neku zarazu nego lečiti:pcelac::a dobro dodu i one

pozdrav svima. radio bih kornišon kao postrnu kulturu (po ječmu), pa me interesuje koji je optimalan rok za sjetvu, ako može koji savjet koju sortu i na koji sklop. hvala unaprijed

Ostalo mi je rasada paradajza jabučara, a žao mi da ga bacim, visine je oko 15cm, da li je kasno da ga posadim u baštu, hoće li stići da se išta ubere?

Čime sad da prskam paradajz u plasteniku...protiv plamenjače,,,,....za 10-15 dana će stići za branje? pojavljuje mi se i neka trulež na plodovima ali pretpostavljam da je to od ovog vlažnog vremena

Može biti plamenjača, može biti crna pegavost, može biti siva trulež, a može biti nedostatak kalcijuma, previše navodnjavanja i azota, zato je najbolje postaviti sliku ploda paradajza.

Može biti plamenjača, može biti crna pegavost, može biti siva trulež, a može biti nedostatak kalcijuma, previše navodnjavanja i azota, zato je najbolje postaviti sliku ploda paradajza.
okačiću ja sliku ploda......,ALI ima i plamenjače ,pojavljuje se pomalo,pa bih da mi preporučite neki fungicid u ovoj fazi rasta (plodovi,cvjetovi)

Nazad
Vrh