Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Tu računico koliko se ima po hektaru što se tiče ratara retko ko želi da računa da se ne bi razočarao.Prvo ni jedna godina nije ista drugo plodored na njivi da li je pšenica,kukuruz,soja,suncokret,uljana repica ili šećerna repa ili pak duvan.E sada ukoliko ne poseduješ mehanizaciju i da sve moraš da platiš....Jedino ako imaš zemlju a ne želiš je dati u zakup stoku ne držiš,i da bi imao neki veći prihod bez velikog ulaganja posej brate lucerku ako imaš de da je skladištiš jer obzirom na ulaganje u nju koliko je 1 bala još uvek ima neku pristojnu cenu od 200-300din bala.A mislim da nije ni problem oko plasmana.A na njivi može da bude 5-6god uz dobro održavanje da kažem,da se pazi na vilinu kosu i da ne proraste trava a postoje i sada preparati za uništavanje korova u lucerki i vilinu kosu.Jer u 4 košenja godišnje po 1h trebalo bi da bude od 800-1000 bala.Košenje 1h oko 50e, baliranje na veću količinu kod nas je 30din 35din.Ne znam sada koliko košta prevrtanje i sakupljanje grabuljama.Raspitaj se izmedju ostaloga oko cena kod tebe,a da napuštaš posao u firmi da bi zaradio na poljoprivredi da ne kažem to bi se debelo z...

A jel država subvencioniše sisteme za navodnjavanje i podizanje voćnjaka sa 50-60% ???:ppozdrav:

Ja bih naprimer zaokruzio ratarsku proizvodju sa stocarctvk ili svinjarstvom. Ali kod nas nema mlekara za otkup mleka, niti klanica.
A to sto pricate za vocarsto, povrtarstvo. Stize ista situacija kao u ratarstvu.
U ovoj se sve unistavanje, nazalost.

Au sta se ovde sve moze procitati,kakve racunice kao racun za struju,neke specijalne formule za izracunavanje zarade.Stigli ste i do Uzicke republike,malo je falilo da nas nazovete goljama,pa do izvlacenja usiju nekim clanovima.
Da tacno je da je zakup kod nas 100 eura po hektaru,i kod mene je ali je to zemlja 5,6,7 klase i izuzetno je povoljna za rad,vecina vas nebi ni peske po nekim njivama a mi traktorom,sta da se radi.Takodje bi dodao da je Petar90 izveo ispravnu racunicu,doduse ima semena i za 3000-3500 din pa puta dve vrece na hektar.Za neobavestene dve vrece na hektar nisu na 35cm vec na 28cm.Na njegovu racunicu bi jos oduzeo 12000din za subvencije(ako ih dobijemo)jer su one namenjene za tu svrhu a ne za letovanja,kupovinu auta,mobilnog i slicno.

Za cene takozvane arende u Vojvodini ste sami krivi,tu nema sta da se prica,niko iz Uba,Koceljeve,Uzica,Cacka nije nabio toliku cenu.Kao sto vidite kod nas juznije se zna kolki je zakup i prilicno smo jedinstveni i slozni u tome vec jako dugo,ne zalimo se da je neko prelazio tu cifru.To sto kod vas svako svakom podmece nogu je stvar koju morate sami resiti ako mislite zaraditi kad vec niste zadovoljni trenutnom zaradom.Zelim vam uspeh!

- - - - - - - - - -

Vocarstvo,to je odlicna grana poljoprivrede za ove poljoprivrednike koji misle da pare padaju s neba.Ta Visnja,Sljiva,Kruska... radja cim je zabodete u zemlju,e moja deco treba bar 7 godina ulagati pa tek nesto nabrati sa tog drveta ako vocka izdrzi do tad,a rod je dovoljan jedan mali mrazic u prolece i ode mast u propast,cele godine gledanje golog drveta sa lisnjem a to se ne otkupljuje.

Citam i ne mogu da verujem! Kolega, clan ccaterpillar letos je kupio zemlju koju je dao u zakup uz jako rigorozan ugovor gde je naveo silne detalje samo da bi sebe zastitio i sad otvara ovu temu da bi tacno znao koliko dinara ostaje po ha zakupcu!
Verovatno zakupac trazi od njega da mu smanji cenu zakupa jer kako su se odvijale stvari ove godine sa ovom susom, verovatno je covek bez zarade ostao!
Ali izgleda da ne mogu da se dogovore za dalje! Nekoliko clanova medju kojima sam bio i ja napisali smo u temi
Arenda- pravila, obicaji.... negde krajem Jula da nikad ne bi prihvatili tako striktni i rigorozni ugovor gde sebi brani sva prava a zakupac lako moze da pukne ili cak stigne po sudovima! U svakom slucaju ako je doslo do toga, ako ne gresim, ko ga naterao da potpise takav ugovor!
Ugovor mozete ovde videti: http://poljoinfo.com/showthread.php?2095-Arenda-pravila-obicaji/page58

Bez obzira ko je otvorio temu,ne pratim jer sam relativno nov komentari su jako zanimljivi na zanimljiv naslov.Napisacu nesto,nadam se da ce me razumeti pametni ljudi.Koliko mogu da zapazim stanovnici ove nase Srbije,tacnije Vojvodjani su izgleda gladni zemlje,pa kad radi 100 hektara to mu malo pa bi jos toliko,zato ste nabili cenu arende kao da ta zemlja radja zlato.Sloga vam je na uzasnom nivou,komsija komsiji podmece nogu,ko daje 200 eura za jutro komsija odmah trci i daje 250 a onaj s kraja sela tera na 300 i tako u zacaran krug.Ovim nisam nikog hteo uvrediti samo moje skromno misljenje.Na takav nacin rada zarada je sigurno tanka.

Jesu čuli ljudi u Trliću za sarkazam?Upravo zbog tih ludačkih cena se i prave precizni obračuni prihoda da bi se budale ovde dozvale pameti a upeca se neko ko nema veze sa ovom pričom.Probajte gospodine da ponudite realnu cenu arende preko Save i Dunava i onda javite koliko ste uzeli zemlje,ovde kod mene je na licitaciji državne zemlje plaćen hektar 129 000 dinara a vi tupite o nekoj slogi,niste svesni konkurencije koja ovde vlada,mi se borimo sa Kostićem,Živkovićem,Ana Ivanović sadi vinograde a vas 5 seli i dogovorili se kolika je arenda.Ovo više nije ni smešno.

Poslednja izmena:
To gde je zakup 100 e po H toga kod nas u Vojvodini nema alo odvojite vasu poljoprivredu u Uzickoj Republici i u Vojvodini. Nemoze ni da se poredi ni po prinosima niti po povrsinama koje se obradjuju a o masinama necemo ni da govorimo.
Ovo sam citirao,ovo je za mene bas uvreda.
Prijatelju moj,ako poznajes geografiju i koristis internet lako mozes pogledati kartu i naci podatak da nasa Uzicka republika kako je ti nazivas ima daleko vise obradive povrsine od Vojvodine.Treba da se ugledas na nas model jedinstva po pitanju cene zakupa,prilicno smo istrajni u tome,kod nas se zna 100 eura i tacka,moze neko da uleti i da 120 i tu se zavrsava svaka prica.Prinosi jesu siromasniji ali su ulaganja veca pa ne kukamo.Nama treba dosta djubriva a tebi malo.I nas IMT i Rakovica isto prevrnu zemlju sa istom kolicinom goriva kao i vas Kejs,holand,fent,rus...Stvar prestiza,gazdovanje.Treba napraviti neke paralele pa videti gde zivimo.Sto bi rekao jedan nas glumac"Cvrsta ruka sve resava":ppozdrav:

Upravo ovo i jeste cilj ovih lopova političara i tajkuna,da se mi raspravljamo oko gluposti i ljubomorišemo dok to neko koristi.

Kod mene u selu kada bude bila neka dobra godina, svi dizu rente na 100e po ha. Sada je 30e po ha. Ali je kod nas dobar prinos 2t suncokreta po ha, 5t psenica po ha. Bude li bila neka dobra godina, ode renta gore I onda se ne isplati. Kod nas ha zemlje kosta 2000-2500e. Onaj ko kupi, dobije 100e subvencija, 30e rentu. Sta ce vise? Ove godine zaradio vise od onih sto rade zemlju.
Kada renta pocne da skace, tesko posle pada dole. Zato sto zakupodavci, tesko prihvataju smanjenje cena. Jos ako se kupi neka nova masina, pa to je katastrofa.

Zemljostrugar je sve napisao u postu 47. Naterace nas vucko da svi predjemo u vocare I povrtare. Bice vise posla preko zime a manje vremena za forum. Morace jabuke da se prebiraju,krompir,luk, mrkva ce se prati, pakovati, nosice se roba na pijacu.

Al kome ćeš prodati i pošto?
Tako nas naterali da dignemo stočni fond, pa mleko 25 din, svinje 120 din. i ne trebaju nikom....
Zato se plašim i šargarepe i jabuke i maline... Kukuruz bar mogu izložiti - jeftiniji od uglja :sta:

Poslednja izmena:
Kod mene komsija posadio malinu i evo druga mu godina na nekih 30ari po njegovoj prici usrao se od love cak je i hladnjacu napravio i prosirio malinjak na jos 1kj koliko mu dobro ide i odma bum nicu malinjaci ko ludi krenula kod nas malina samo tako svako ko ima parce zemlje i nezna sta ce od sebe posadio maline!Dok isto neki momci sto imaju jagodu kazu da u njoj nema leba na 1/2kj su imali zaradu od 300000din pola im je otislo na radnike tako da svugde je kao i u ratastvu sve sminka jedne godine si na konju dok naredne tri padas na magarca pa posle dodjes na jarca pa sve iz pocetka!Proslo je vreme gde se sa malo zemlje i malo rada lepo zivelo uz maximalnu dobit,a sada puno rada puno zemlje i minimalna dobit!Zato imamo i taj trend megalomanije sto vise hektara da se radi pa makar i cista dobit bila 50e/ha ali kada to pomnozis sa 100,1000 ili5000ha e tu ima racunice!

Al kome ćeš prodati i pošto?
Tako nas naterali da dignemo stočni fond, pa mleko 25 din, svinje 120 din. i ne trebaju nikom....
Zato se plašim i šargarepe i jabuke i maline... Kukuruz bar mogu izložiti - jeftiniji od uglja :sta:
Koliko znam jabuka i mrkva idu za Rusiju. Ove godine je kupus išao za Rumuniju, prošle godine u Bosnu, prezimljavajući crni luk se izvozi u Češku, crni luk koji se skladišti izvozi se na Kosovo, Makedoniju, Albaniju, lubenica se izvozi u Češku, Bosnu, Crnu Goru. E sada, nama nije niko kriv što nismo udruženi i što nemamo organizovan otkup. Svi čekaju da im kupac dođe u dvorište i ostavi gomilu para.

Za Janoša odgovor: ne vidim baš da povrtari rade sa 0 dobitka. Koliko znam arenda u Despotovu je 400 evra po kj, Gospođinci, Silbaš, Begeč nisu ugašena sela. Kupuje se mehanizacija, tifoni od 20 i kusur hiljada evra, prave se hladnjače. Jeste, to je zato što nema zarade na povrću.

Citam i ne mogu da verujem! Kolega, clan ccaterpillar letos je kupio zemlju koju je dao u zakup uz jako rigorozan ugovor gde je naveo silne detalje samo da bi sebe zastitio i sad otvara ovu temu da bi tacno znao koliko dinara ostaje po ha zakupcu!
Verovatno zakupac trazi od njega da mu smanji cenu zakupa jer kako su se odvijale stvari ove godine sa ovom susom, verovatno je covek bez zarade ostao!
Ali izgleda da ne mogu da se dogovore za dalje! Nekoliko clanova medju kojima sam bio i ja napisali smo u temi
Arenda- pravila, obicaji.... negde krajem Jula da nikad ne bi prihvatili tako striktni i rigorozni ugovor gde sebi brani sva prava a zakupac lako moze da pukne ili cak stigne po sudovima! U svakom slucaju ako je doslo do toga, ako ne gresim, ko ga naterao da potpise takav ugovor!
Ugovor mozete ovde videti: http://poljoinfo.com/showthread.php?2095-Arenda-pravila-obicaji/page58

Драго ми је да сам оставио утисак, сад очекујем да отвориш тему о мени, о мом лику и делу...

- - - - - - - - - -

Jesu čuli ljudi u Trliću za sarkazam?Upravo zbog tih ludačkih cena se i prave precizni obračuni prihoda da bi se budale ovde dozvale pameti a upeca se neko ko nema veze sa ovom pričom.Probajte gospodine da ponudite realnu cenu arende preko Save i Dunava i onda javite koliko ste uzeli zemlje,ovde kod mene je na licitaciji državne zemlje plaćen hektar 129 000 dinara a vi tupite o nekoj slogi,niste svesni konkurencije koja ovde vlada,mi se borimo sa Kostićem,Živkovićem,Ana Ivanović sadi vinograde a vas 5 seli i dogovorili se kolika je arenda.Ovo više nije ni smešno.

Ваљда је основна ствар пре него што било шта кренеш да радиш прорачун улагања, трошкова и прихода, тј. рачуница исплативости. Нема смисленог рада без тога, таква рачуница је основ свега, ако се нешто не исплати, не треба то радити.

Хектар плаћен мало више од 1000€? Сигурно си омашио једну нулу.

- - - - - - - - - -

Apsolutno ste u pravu što se opisa domorodaca i njihove sloge tiče ali imate jedan veliki problem u razumevanju situacije oko zakupa.Ovde kod nas je sasvim normalno da neko iz Indjije ide i radi zemlju u arendu po celom Sremu,cela Vojvodina je kao jedan atar,ljudima nije problem da idu 50,100 km tako da tu nikakva sloga i poznanstva ne pomažu,čim se procuje da je jedan od 100 zakupaca podigao arendu,99% vlasnika zemlje traži povećanje cene ili će ponuditi njemu.

А како се том једном исплати да толико подигне аренду? Која је његова рачуница?
Једино ако се ради о картелу великих, који су спремни да раде неко време и са губитком не би ли елиминисали мале и средње.

Poslednja izmena:
Za doticnog gospodina iz Sela Ub : Veoma dobro znam geografiju . One njive i ono sto vi nazivate obradivim povrsinama je vecim delom zapusteno jer vam je zivotna zelja da zivite u gradovima. Svako vece selo kod nas u Vojvodini ima vise stanovnika nego vase varosice . Morate da priznate da su vam njive sve usitnjene i u pizdincima a to sto se tice podmetanja noge to necu da komentarisem po tome ste specifican narod.

Ovakvo pisanije više govori o onome ko piše nego o onome kome je upućeno.

Bog vas video,pa ni jedna tema ne postoji de se bar pokusava napraviti neki dogovor...
Svidjalo se nekima ili NE ovo je forum u sluzbi gradjana Republike Srbije i gradjana susednih zemalja koji razumeju ovaj nas jezik. :ppozdrav:

Neko je napisao da se isplati raditi na veci povsinu, ako ostane 50-100e po ha.
To nije tacno, zato sto masine za toliku povrsine su skupe. Treba racunati 100e po ha, za misine, nesto za odrzavanje, nesto za kupovinu novih I tamo dalje. Jos treba tu racunati godinu kao sto je ova. A kod nas je bila I jedna godina kada su ljudi isli u debeo minus. Mislim da je bila 2003.
Po meni nije isplatljivo raditi ako ne ostane barem 250e po ha. Primer 100ha, ostane 25000e. Izgleda mnogo ali nije. Treba racunati koliko masine treba za 100ha. Samo za Kombajn I traktor treba jedno 30000e, I to da se kupi nesto domace ili strani za remont. Gde si sejalice, plugovi, tanjirace.
Saberite koliko para imate ulozenih u mehanizaciju, koliko ce ga mehanizacija vredeti za 10 godina. Koliki su vam troskovi odrzavanje mehanizacije, koja radi 100ha godisnje. Po mojoj gruboj racunci treba 4000-5000e, godisnje samo za odrzavanje.

Nazad
Vrh