Naravno da su se vodili ratovi jer poljoprivreda jeste vrlo vazna delatnost, to sam vec rekao, ali je i niskoprofitabilna. Ni to se ne moze poreci.
Da li je niska profitabilnost ili nesto drugo razlog sto razvijene zemlje prelivaju novac iz drugih grana u poljoprivredu lako cemo ustanoviti sad i ovde.
Kazes da je to zarad drzanja cena na razumnom nivuo. Znaci li to da ako seljaci ne bi dobijali donacije oni bi dizali cene svojih proizvoda?
Ako to znaci to, znaci li onda i da su cene poljoprivrednih proizvoda u tim zemljama zakonom limitirane pa seljaci ne smeju da ih dizu ili su selajci neki mnogo fini ljudi pa iz humanoisti prema kupcima nece da ih dizu posto im drzava daje pare? Ni jedno ni drugo nije tacno. Niti se cene drze pod zakonskom kontrolom niti se seljaci ekstra humana populacija.
Ako je to zbog nezavisnosti u proizvodnji hrane zanci li onda da zemlje koje to ne daju nisu nezavisne jer nece imati dovolno svoje hrane pa je mopraju kupovati? Ako je tako zasto nece imati kad kazes da je poljoprivreda profitabilna? Zasto se neko ne bi bavio profitabilnim poslom?
Dalje, kako to da se tim profitabilnim poslom u razvijenom svetu bavi tek po par procenata stanovnistva? Ne znaju da racunaju ili ce ipak biti da je nesto drugo po sredi?
I ja sam seljak, i upravo zato ovo i pisem, dok ne shvatimo svoj problem nikada ga necemo resiti. Ako se budemo uljuljkivali u price kako smo eto mi nesto posebno vazni i kako eto bas mi moramo nesto da predvodimo nema on naseg prosperiteta nista.
I jos jedan zanimljiv pogled
Svud u svetu, u svim profesijama, svako masta o tome da ima sto manje konkurencije. Kovaci vole da je sto manje kovaca jer ce tako oni imati vise posla i vecu potraznju dakle dizace cene, frzeri da je sto manje frizera, gradjevinari da je sto manje njih, advokati da je sto manje advokata- samo seljaci kukaju da je sto vise seljaka, da je sto veca konkurencija medju njima!
Nesto tu nije u redu, bice da nesto sa seljackom logikom nije u redu i kad nju promenimo mozda nam i bude bolje.
Futurefarming,
Ne znam sta treba da bude sanasa Srbije jer da znam kandidovao bih se za predsednika vlade. To je njegov posao. Ali to sto ne znam sata jeste ne znaci da ne znam i sta nije sansa. Ja ne znam kako se pravi most ali znam da li se preko njega moze ili ne moze preci.
ovde lepo piše da ste i vi seljak-sami ste to napisali.ja sam napisao da niste a vi se ljutite?