Žetveni ostaci-biomasa kao energent za grejanje domaćinstva

Pa svaka plastika je nezdrava, pre svega zbog samog procesa proizvodnje koji zagadjuje i otpada koji je večit. U pvc-u se koriste stabilizatori na bazi kadmijuma i olova, od pre desetak godina se to u EU izbacije i koriste se drugi stabilizatori što verovatno nije slučaj kod nas. Osim toga pvc je izvor dioxina koji je otrovčina...
Shvatili su u EU da su se zaleteli sa pvc-om pa sad nekako žele da ga smanje ili bar učine benignijim ali su ogromne količine u pitanju i to ih udara po džepu pa su i regulatorna ograničenja minimalna.
I ono što kaže Tine, većina ne zna kako da održava vlagu u stanu kada stolarija dihtuje. Tako se dešava da parni pritisak toliko napuni zidove vlagom da je ta ušteda na prozorima manja nego gubitak koji odlazi na mokrim zidovima. Kuvanje bez aspiratora i sušenje veša na radijatorima je uobičajena pojava, aj sad ti objasni domaćici da to ne teba da radi.

Od jula sam bio u nemačkoj,radio sam u jednoj gradjevinskoj firmi,izgradili smo dva novog objekta sa po 8-9 stanova i stolarija je bila od plastike i to nije bio samo jedan slučaj "izuzetak" ,svugde sam video novougradjenog pvc stolariju,izvinite za :off_topic:

Citam unazad 3 stranice o vasem lozenju,i koliko vidim da tu treba uvesti dezurstvo kao u vojsci pozarne i smenjivati na svaka 3 sata jer uvek neko treba da dezura i krese pod balu,hvala lepo al imam grejanje gde kad napunim pec 12 sati je nediram,mogu da odem od kuce gde hocu i kad se vratim da dodjem u toplo,sretno vama s tim balama soje i kojecega......
Dobio si dosta zahvalnica za budalastinu koju si napisao...zamisli situaciju kad bi u pec na bale napunio sa metar3 drva, odes od kuce na 15dana i kad se vratis topla kuca!!

Ti mora da greješ sobu od 30 kvadrata sa takvim načinom loženja,napiši malo detaljnije tvoje grejanje,potrošnja na šta se greješa ne da upadaš kao padobranac u temu i konstatuješ da je sve osim tvog načina grejanja teški zajeb.
Možda i mi progledamo pa pređemo na tvoj sistem.

Sto se tice kvadrature omanuo si samo za 2 kvadrata.........

Dobio si dosta zahvalnica za budalastinu koju si napisao...zamisli situaciju kad bi u pec na bale napunio sa metar3 drva, odes od kuce na 15dana i kad se vratis topla kuca!!

A sta sam ja tu slagao,sojina bala plane dok trepnes a u peci cas 80 stepeni cas 25 stepeni,tako i u kuci cas 25 cas 18,non stop oscilacije i kao sto sam napisao treba platiti crnca koji ce stalno dezurati(uvesti pozarstvo),stalno neko cimanje oko lozenja,koliko god da je jeftino meni se nesvidja,eto to sam napisao da mi se nesvidja,narocito ako su temperature ispod nule a negde moras otici od kuce na pola dana i kad se vratis kuca hladna,bice da i ti trpas bale pa ti neodgovara ova budalastina......odmah se nasao prozvanim......
Ima i boljih resenja od mog,i cistijih,trofaznu u struju i udri.....ja se grejem vec 30 godina na piljevinu,grejem kucu na sprat sa 24 radijatora,na piljevinu smo krenuli iz razloga sto do 2000 godine smo se grejali za Dzabe,u mestu gde zivim bila je pilana do skora gde su nas bukvalno zvali da nosimo piljevinu,cak su nam i kamionima dovozili jer nisu znali sta ce s njom,radili su puno parketa za izvoz pun gas tako da im je silos ili kos uvek bio pun i nisu mogli da rade dok se neisprazni,oko 2000 godine su pukli i od tada kupujemo piljevinu posto u okruzenju ima jos pilana,za jednu zimu potrosimo maksimalno 5 zmajevki i to da je jaka zima,prosle zime nismo ni pune 4 zmajevke potrosili,1 zmajevku od 10 kubika piljevine platim 80eura tako da u proseku uvek potrosimo oko 4 prikolice koje nas izadju 320 eura a pec skoro pa da i negasimo,mozda svakih 15 dana cisto da se malo ocisti i odmah se potpaljuje,u kuci je uvek oko 24-25 stepeni a pec kad napunim 12 sati moze da radi bez ponovnog punjenja,tako reci mogu da odem gde hocu na pola dana i kad se vratim dodjem u toplo

Vidiš @danger,tebi odgovara da se tako ložiš,ali recimo ja bi trebalo recimo još cca pola da platim prevoz da uzmem toliko piljevine...svako ima svoju računicu i svako zna kako da izlazi stim što jeftinije i ima još nešto:pitam se kakvi bi komentari stigli ako nas nekoliko bi rekao:imam i akumulator toplote,pa ložim dvaput nadan,jednom uveče i jednom ujutro...i zašto nemam to...?Pa ili nemam novaca za to ili mi nije preko potreban jer u mom konkretnom slučaju i nije neophodan...
citat:narocito ako su temperature ispod nule a negde moras otici od kuce na pola dana i kad se vratis kuca hladna
To baš i nije tačno tako

Ok je to kad imaš gde da nađeš piljevinu. Svako se greje sa onim što može da nabavi. Ja sam se ranije grejao na ugalj i bio sam zadovoljan grejanjem, ali ne i uslovima kupovine energenta. Slažu te na količini dok kažeš keks, nekvalitetan ugalj i sl. I druga stvar, u prelaznom periodu je problem sa doziranjem ogreva, dok je to kod bala mnogo lakše. Ne kažem da su bale savršene, čim izda kotao odmah ću se preorijentisati na drugi energent, (zbog pepela, prostora za bale i slabog komfora), ali za sad su mi one najjeftinije, i najbolje se ugrejem (uglavnom je 25 u kući ma koliko to bilo nezdravo)...

Grejanje na bale može da bude mnogo komfornije ali mora da se uloži u njega. Toplotni akumulator košta oko 1000 evra od 1000 litara. Automatika košta oko 200 evra i plus na sve to treba dobar majstor. Ta automatika ima digitalni senzor u sobi koji se našteluje na željenu temperaturu i više nema varijacija temperature. Kad se ohladi akumulacija loži se neprekidno bala za balom dok se ne ugreje...

Najbolje i najjeftinije izbušiti bunar do tople vode i samo odvrneš slavinu il staviš neku elektroniku da to radi umesto vas
Svašta se može pročitati...svako se greje onim što mora,što može da nabavi i što može da priušti...
a tema je žetvena masa kao energent a ne ja sam najpametniji

Nisam prozvan i ne trpam bale, samo me nervira kad se nesto omalovazava, a pritom je taj vid grejanja malte ne za Dzabalesku, sto je i naj bitnija stvar...nekom je i smederevac zlatan, a nekom i na dugme nema pomoci. Zamisli na 3 sata treba naloziti, kao da smo crnogorci postali?!

Pa svaka plastika je nezdrava, pre svega zbog samog procesa proizvodnje koji zagadjuje i otpada koji je večit. U pvc-u se koriste stabilizatori na bazi kadmijuma i olova, od pre desetak godina se to u EU izbacije i koriste se drugi stabilizatori što verovatno nije slučaj kod nas. Osim toga pvc je izvor dioxina koji je otrovčina...
Shvatili su u EU da su se zaleteli sa pvc-om

šta reći ti si "GENIJE"

inače se 30 g bavim istom tom plastikom i još sam i zdrav i prav a ako neke podatke skidaš sa neta proveri ih pa onda predstavi kao svoje "znanje"

@ urban

Radis profile za pvc prozore?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

@urban, osim što znaš da vredjaš da li znaš još nešto osim da si "živ i zdrav"....

Grejanje na bale može da bude mnogo komfornije ali mora da se uloži u njega. Toplotni akumulator košta oko 1000 evra od 1000 litara. Automatika košta oko 200 evra i plus na sve to treba dobar majstor. Ta automatika ima digitalni senzor u sobi koji se našteluje na željenu temperaturu i više nema varijacija temperature. Kad se ohladi akumulacija loži se neprekidno bala za balom dok se ne ugreje...
Toplotni akumulator moze da kosta mnogo manje, dosta ljudi koriste cisterne za naftu koje mogu da se nabave za 200/300 evra, nekad i manje nekom smetaju pa samo da se rese krsa. I to su cisterne uglavnom 3000 l naravno tu dodje jos i izolacija, ventili pumpa itd.

Uopšte nisam imao nameru da vredjam i ako je tako ja se izvinjavam,

što se tiče plastike lično ja ne radim pvc profile (ja radim brizganu plastiku koja je dosta slična po procesu proizvodnje sa ekstrudiranjem,
izvlačenje pvc profila radi moj prijatelj s kojim zajedno uvozimo matrijal ( i kod koga sam non stop u proizvodnji i znam sve detealje isto kao i o mojoj) ja za sebe on za sebe (Pvc granulat) koji se kod nas ne proizvodi i stiže gotov u granulatu i što je nama jako bitno sa nekoliko sertifikata o sastavu o količini svih komponenti i o bezbednosti po čovekovo zdravlje i meni je to sasvim dovoljno a i svima nama jer se radi o ozbiljnim zemljama( koje proizvode granulat i izdaju odgovarajuću propratnu dokumentaciju)
a ako idemo teorijom zavere daleko ćemo stići

@ džionik
još jednom se izvinjavam ako sam te uvredio verovatno sam reagovao burnije jer su mi takvi komentari dobro poznati...
što se znanja tiče ima ga dovoljno da svoj posao mogu obavljati uspešno već oko 25-30 g

Moze li neko da mi kaze koliko je minimalno potrebno litara vode po kilovat snage kotla za akumulacioni bojler ? Cuo sam razna misljenja ca od 15l pa do 50l po kw snage kotla . Da li neko na forumu to koristi vec . Moj kotao je od 32kw i koristim baliranu soju kao energent a grejem kucu od 150m kvadratnih , razmisljam o ugradnji akumulacionog bojlera .

@urban, to je već post koji ima neke informacije i svrhe, prihvatam izvinjenje:). Nema potrebe za burnije reagovanje jer se ja ne bavim teorijama zavere.Neke stvari vremenom zaboravim pa moram da se podsetim ali se trudim da budem maksimalno precizan. Sve je u mojem predhodnom postu tačno, to su opšte prihvaćene činjenice koje niko pa ni proizvodjači pvc-a ne spore. Rekao sam da se u EU stabilizatori na bazi kadmijuma i olova izbacuju, bilo bi interesantno da pogledaš na tim deklaracijama da nije to slučajno na naš račun kao što zna da se dešava kad je 'istočno' tržište u pitanju.

Nazad
Vrh