Žetveni ostaci-biomasa kao energent za grejanje domaćinstva

To se kod nas tako resava da uvece ili stavimo vecu kolicinu čutke na vatru i (ili) nesto drva.Bas u ovom slucaju bi puno pomoglo onaj gorepomenut akumulator.A i tome treba biti svestan da sve ima svoje prednosti i mane,znaci loziti biomasu je vrlo jeftino,ali bez "pomoci" ne drzi dugo temperaturu,dok recimo ugalj ili napr. gas su po tom pitanju komforniji,samo svi znamo koliko bi to bilo ::novac::

- - - - - - - - - -

Čutke imamo svoje,ne kupujemo,čoveku sa presom za recimo uradjenih 1100 bala nek platimo 30-35 hiljada,neka jos zaokruzimo do 40 hiljada za izpomoc prilikom donosenja kuci,ALI to je sve za cca 170 m2 celu jednu sezonu!Za te pare se moze kupiti kod nas 10m3 tvrdog drveta....

@tesla

Na svakih sat vremena ložiš po jednu balu? :sta:

Ja sam od nekih pazovčana čuo priče da u toku 24 sata ne potroše više od 5-6 bala sojine slame.

Врло занимљива тема и ја се озбиљно спремам да инвестирам у парно грејање на био масу.Само мислим да пећ која сагорева бале не може и угаљ и дрва да гори.

Врло занимљива тема и ја се озбиљно спремам да инвестирам у парно грејање на био масу.Само мислим да пећ која сагорева бале не може и угаљ и дрва да гори.

Peć na bio masu može da koristi samo slamu i drva, ugalj nikako.Što se tiče minusa i do 15,ja ukupno trošim 6 - 7 bala počinjem ujutro u 8 a završavam oko ponoći, to je znači loženje na svaka 2,5 do 3 sata.

Zavisi od kvadrature i od pozicije kuće,izolacije kuće,da li je prizemna ili spratnica,da li su bale suve,veličine bala,kako je sam sistem grejanja odrađen,sve ima uticaja.

Која је ту фора да сагорева твро набивена бала и ствара велику температуру која би напољу само тињала или не би уопште горела???

Peć na bio masu može da koristi samo slamu i drva, ugalj nikako.Što se tiče minusa i do 15,ja ukupno trošim 6 - 7 bala počinjem ujutro u 8 a završavam oko ponoći, to je znači loženje na svaka 2,5 do 3 sata.
Mi smo do sad lozili sa:slama psenice,slama soje,kukuruzovina,čutke,meko i tvrdo drvo,kukuruz u klipu i u zrnu,zrno sirka metlaša,nešto uglja,stare auto gume,cipele itd,itd,itd tako da nije istina da se moze iskljucivo sa balama,pre bi rekao da svačim što gori...

To što mešate,svega po malo,na kašiku,to nije loženje,uzmite kameni ugalj,pa ložite svaki dan ,cele sezone pa javite kako izgleda ložište.Firma koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji peći,naglasila mi je da se u nju ugalj ne ubacuje,e sad ovde koliko vidim ima par stručnjaka koji su jači od inžinjera, jer su se pametni rodili, i to poštujem.:haha:

p5120644.jpg
[/IMG]
Ово сам ја сликао на сајму.
Ајде објасни ми како да овде убацим зрно сирка а да не пропадне кроз решетке???
Или пластику која ће да се истопи и опет пропадне.
И опет ми није јасно,канал је мало шири од бале и када пукну канапи онда ће и даље бити бала само мало растрешена.Ја сам све мислио да ту има неки уређај који регулише улаз вадуха и сл.

Ovo su male peći i tu nema mesta za dodatni ogrev. Kod mene bala stoji položena i na nju je moguće nabaciti još po nešto. Ja obično bacim na balu još jednu do dve lopate (za sneg) šapurika i to je onda dovoljno za dva sata. Da se razumemo, bala izgori za oko sat vremena, ali u tom intervalu ona nabije temperaturu vode do 80 stepeni i potom temperatura vode pada. Kad padne na 40 stepeni ubacujem novu balu i tako u krug. (To je onaj nezgodan subjektivni osećaj promene teperature vode u radijatorima, jer kad temp. padne sa nekih 60 na 40 imaš osećaj da je grejanje stalo i bude ti zima iako je npr. u sobi 25. Akumulator bi peglao tu promenu temperature i držao konstantnih 45-50, što je mnogo prijatnije, a održava istu temp. u kući...) Kad su ovakve temperature izložim nekih 5-6 bala dnevno, a kako temperatura ide niže onda se taj broj povećava i do 8-9 (nije mi izolovana kuća). Noću se ne loži, jer je kuća akumulirala toplotu pa ne bude hladno, ali se ipak dosta izladi. I tu bi akumulator dosta pomogao jer bi i noću bili topli radijatori, te bi tako bilo moguće celodnevno grejanje nižom temperaturom nego u slučaju kad se kuća izladi pa onda dosta toplote treba da se ponovo zidovi zagreju...

Када сам разговарао са њима они су рекли да је ово пећ која је довољна за моју кућу од 3 спрата.

Pa i u moju peć staje samo jedna bala, ali ima više mesta oko nje.

Nazad
Vrh