Žetva 2013.g

Kod mene ostalo još da pokupim ove organske i ekološki proizvedene.
2dvs6xf.jpg
2e21pgy.jpg

@spasoje
Da li je tu sa leve strane na prvoj slici lezala voda ili je tu toliko losa zemlja da se ne isplati sejati?

Ovo levo je pokošeno ,ostala samo ova dva reda.Nisam pitao jeli ležala voda,ali mi se gazda žalio na vodu u kukuruzu i da nije mogao raditi .Sada je sirak osvojio.Kad sam rekao ekološka ,to je zato što je rekao kako je radio .
Zapalio kuk.
Oranje,jok more
Zaprašivanje semena u ciklon (ma kaki to)
Zatanjuravanje semena (pao mrak i udarila kiša, pola nezatanjuranu,Ko ga j....e
Sekator,Šta to ono beše??
Duet ,idi begaj
KAN možda nešto
Platio mo je 1 ha. a bila je nepuna ova jednoosovinka. povisoki su nastavci .Ne bih rekao da je slagao više od 1 dulum.Mislim da je prošao bolje od mene.

Poslednja izmena:
Zetva gotova,prinosi podbacili u nasem reonu,topila je vode,pa susa-bilo grada...ali sta je tu je...
33ur3f8.jpg

@BOKIBOLE

Dobio si potvrdu od Bunje derana.

@grunt

Ne znam tacno, oko 4t/kj, mozda i malo jace. Nije moja psenica pa se nisam previse interesovao za prinos. Znam samo da je radjena puna agrotehnika.
Moja psenica je izgledala bolje 5 puta od ove na snimku dobio sam 3 tone po kj,uz 150 kg 15 15 15 300kg an u dve ture zastita od bolesti,korova,insekata.Sejana zvezdana na sojistu 170 ili malo jace po kj.Znam neke u mom kraju koji su bacili pola djubriva nego ja mozda i manje i dobili straota mlogo po kj ne smem ni da pomenem.

Kod mene danas trebala zetva psenice da bude gotova ali ceo dan kombajn zajebavao.Kompletnu zetvu odradio bez i najmanjeg kvara a danas mi pojeo zivce.Prvo je 1kj odradio bez problema,pa posle toga krece sex.Prvo mi spadne lanac koji goni spiralu u hederu i puko(to sam se nadao da ce da se desi i nosio nov)taj kvar sredjen za par min.Krenuli dalje kad odjednom pocela kosa da se koci i cuje se kandjasta spojka na pogonu hedera.(ispala rascepka i matica koja stiska oprugu se odvila malo)I to sredjeno malo sporije posto nisam imao kod sebe kljuc 46 pa sam sekacem polako kuckao.Krenemo dalje kad odjednom se motor ugasi.Popnem se gore i vidim da je crko jedan remen sto goni ventilator,pumpu za vodu i alternator(oba stavljena prosle godine nova)i dok se kidao konac od remena zakaci crevo od goriva i pokida ga.Posto je bilo skoro nemoguce odraditi to a ne popeci se resim ja da oteramo jednu prikolicu da predamo posto je bila puna a cula se grmljavina u daljini.kad smo otisli na otkupno mesto opet sranje,kapija zakljucana.Zovem ja gazdu silosa i posle 45min pojave se oni da to iskipujemo.Vratimo se kod kombajna odradimo i taj kvar sa gorivom i remenom i krenemo dalje.Opet isao malo i gledam trese mi nesto leva bocna strana hedera,kad on puko tu gde prolazi klip koji dize vitlo,e tad je bilo dosta iskipujem to sto je bilo u bunkeru i dodjemo kuci.Kad smo stigli kuci proslo 15 min i pocela kisa.Sve ove gluposti se izdesavale a da je pokoseno mozda svega 1kj.

Evo i par slika sa zetve prethodnih dana.
fotografija09761.jpg

fotografija09771.jpg

fotografija09911.jpg

fotografija09861.jpg

2013-07-09-140438.jpg
[/IMG]
juce ovrsena Pobeda rodila solidno trebalo bolje ali zadovoljan sam jer nas je godina unistila ove godine,prvo voda pa susa pa grad pa kisa,ova parcela 0.7h 4.5t sasvim dovoljno za ovakvu godinu u mom kraju,ove godine psenica me je izdala nacisto a sta reci tek za cenu.

Драгане, има таквих дана. Када се задеси онда не знаш шта ћеш од муке.

Чини ми се да је било пре око 3 недеље, знам добро да је била Субота. Ту Суботу су нам се оба комбајна кварила и сви који су имали комбајне у селу су се тај дан кварили. Није било комбајна који није бар једном стао. Бар да је био неки светац па и да каже човек.

А прекјуче сам требао да завршим жетву, него је био исти такав дан. Звао нас човек да му урадимо услужно неких 5-6 хектара у табли. Он радио са његовим, али се у тој њиви већ 4 пута кварио па како му било мрско да долази опет из Јарка, он одлучи да му неко други уради. Ми само што смо стигли на њиву и само да кренемо у њиву, квар. Одемо кући, санирамо и у повратку на њиву опет квар. Опет санирамо, дођемо до њиве, опет квар. Е да га **greška више, ту њиву као да је неко уклео. Наместимо опет комбајн и хвала Богу урадимо све без застоја. Они људи полудели, чекали 4 сата само да кренемо са вршајем. Која је то вероватноћа да се 2 комбајна на њиви од 15 хектара покваре, укупно, 7 пута.
wacko2.gif

Prinos od 4000kg/kj do 5200kg/kj,tamo gde je grad tukao puno manje.

da mi je neko pricao da mu se 4-5 puta kvari kombajn u toku zetve 1 kj nebi verovao i za ceo dan da skinem jedva 2kj,strasno.
Takodje na toj parceli kad je orana jesenas traktor se pokvario,kad sam sejao izgubio sam 4ili 5 teleskopa od sejalice,sad nemogu da je ovrsem.

Види овако, или да зовеш попа или да нађеш циганку. Бирај шта ти се више свиђа. :haha:
И ми смо већали о тим опцијама.

Ciganka bez razmisljanja,ja sam zaboravio za to:haha:,taman 2-3 dana nece biti za zetvu pa prilika da se istera zlo a utera dobro.:haha:

Verujem da se isplati,ovako ga napunim samo kad nemam prevoz,kad su mi prikolice i traktor na njivi nije problem kipujemo u hodu.Trenutno bi mi problem sa nadogradjom bio da ga spakujem u supu posto je niska pa skidam i auspuh i filter za vazduh i greda malo cesa o poklopce bunkera.

Danas radio neku botaničku baštu. 2.5 ha. Sami ljulj i trava. Nisam smio ići sa dajcom nego sa ljutim zmajem.Poranim jutros i kupim tri ribaljke da čiste sortir .Ovaj sortir je stvarno čudo tehnike.Verujem da je odvojio 90 % .Prošla na silosu sa 4% primesa što niko nije verovao da će ova parcela se i vršiti.
vpcb2d.jpg
98fvdg.jpg
drf1pf.jpg
27yq4bn.jpg
2eeacub.jpg

Готова жетва пшенице. Сорта Апач два прохода тешком тањирачом са роторима, предсетвено 200кг НПК 15:15:15, 140 кг семена по кј, 150 кг уреје по кј заштита од болести,корова и леме уз две фолијарне прихране. Резултат 4000 кг по кј.
zetva-3.jpg

zetva-4.jpg

zetva.jpg

Била је и обука младог возача.
zetva-2.jpg

I ja sam danas zavrsio zetvu.Prinos je bio u proseku oko 3300kg po lancu.Sejao sam Apac i bio je standardno dobar,LG Nikol sam prvi put probao i on je bio bas dobar,Ns 40s me je malo razocarala ,njiva je bila cista zito gusto ali na kraju oko 3400 kg na tom lancu....Sve u svemu ja sam zadovoljan,ali je zato cena ::lose::

[/QUOTE]juce ovrsena Pobeda rodila solidno trebalo bolje ali zadovoljan sam jer nas je godina unistila ove godine,prvo voda pa susa pa grad pa kisa,ova parcela 0.7h 4.5t sasvim dovoljno za ovakvu godinu u mom kraju,ove godine psenica me je izdala nacisto a sta reci tek za cenu.[/QUOTE]
Zeljko... ja bih bio prezadovoljan sa takvim prinosom.Moja(takodje Pobeda),iz 0.5h,dala 2400kg.Pa ja sam imao bolji prinos jecma ove godine na jednoj parceli.I to je dobila 250kg/h Linzerove 15-ice,Kan-200kg,sekator+Presing i na kraju Amistar extra+Fastac,njiva plodna...Duboko me je razocarala.

Nazad
Vrh