Šumske jagode

Šta koristite za zasenu, običnu protivgradnu mrežu ili prave mreže za zasenu?

Zasena je kljucna u celoj prici, tu se slazem, ipak je ovo 'sumska' jagoda, cak mislim da jedan sloj mreze nije dovoljan...danas sam zavrsio postavljanje...
Sto se vlage tice, ne treba ni preterivati. Nasao sam podatak da je dodatno zalivanje potrebno tek kada je suva zemlja do dubine od 3cm.

- - - - - - - - - -

Šta koristite za zasenu, običnu protivgradnu mrežu ili prave mreže za zasenu?
Ja sam kupio polovne mreze za zasenu, mislim da se koriste za plastenike. Utrosio sam 4 komada za ovaj deo sa jagodama, jedna kostala 500din prosle godine, 3x15m odprilike.

Koji je faktor senčenja te mreže koju si postavio? Ako misliš da ti treba još jedan sloj, možda si stavio neku slabiju... Ja tek treba da je kupim, i nemam pojma kakvu treba da uzmem.

@nedela
Plastičnu zasenu, slična je mreža kao džak za paprike, samo zelena. Ali kod mene je vrlo mala šansa za grad (mikroklima).

Inace, ko zeli da sam proizvede ove, pa i druge sorte sumskih jagoda, moze naruciti seme preko interneta, 2$ par stotina semenki, ali doci iz tog semena do kontejnerskih sadnica nije bas lagan i brz postupak.

Nije to toliko teško a da treba vremena treba. Obratiti pažnju na konstatnu vlažnost supstrata i dovoljno svetla ali ne direktnog i to je sve. A vreme - 6 nedelja u frižideru + 1 mesec za nicanje + 3 do 4 meseca do pojave prvih cvetova. Trik koji proizvođači sopstvenih sadnica koriste je da seju od 3 do 5 semenki u jedan otvor u kontejneru da bi u startu imali jači žbun.

- - - - - - - - - -

I ja sam u fazi nabavke mreže. Mislio sam da probam sa nekih 40 ili 50 %.

Ova moja je upravo kao dzak za papriku, 30-40% osencenost, najcesce se upotrebljava, ima i od 60, 90%, ali nisam nasao polovne, a nove koje sam nalazio su dosta skuplje

Kako ide berba jagodari? Kako ide prodaja?? Ima li sta novoga na tu temu ili i dalje samo Floriva uzima jagodu??

pozz svima, ja imam jedno 100-tinak kg i vise za sad

Pozdrav svima,

Ja svoje šumske jagode već uveliko berem i zamrazavam. I ove godine ih predajem Florivi jer su prošle bili fer i korektni. Cena bila 500 din, sve je isplaćeno do nove godine. Čitam prethodne postove pa moram da ispričam svoje iskustvo jer možda će nekom biti od koristi. Meni su se ljudi iz Florive uvek javljali, odgovarali na moja neuka zapitkivanja, preuzimali ono što sam ubrala i platili to pošteno. Imam utisak da ljudi očekuju da samo zasade jagode i uzmu silne pare tek tako. Ima posla. Naravno da ima! Pa to je stalnoradjajuća sorta, logično je da će se oko toga raditi mnogo. Ja imam pomoć od roditelja, ali opet ima da se radi podosta.Rod mi je bio solidan za prvu godinu i zadovoljna sam. Ove godine sam dobijala poruke kada šta treba da radim i to mi je baš bilo od koristi. Uzimala sam od njih i preprate. Cena jagode je i ove godine 500 din. Sasvim pristojna u odnosu na sve ostalo. Pa ljudi, i maline sam radila citavo prolece i ulozila u preparate i opet su 150 din. Budimo malo realni :)

Sto se mog zasada tice, jos nisu usle u pun rod za prvu godinu, trenutno ima za jelo i za slatko, ali to je normalno jer su zasadjene pre par meseci.
Inace odlicno izgledaju i pune su cveta.
Iskreno jedva cekam kraj sezone da vidim koliko realno radjaju u prvoj godini, bar od prilike...
...a takodje se nadam da ce i zasad da ostane u dobroj "kondiciji", kako bi podatak o rodu bio merodavan i dao realnu sliku

Nabrah oko 300kg do sada. Skoro sve sam dao Florivi. Zadovoljan sam, samo još i da uplate nešto para :)

One velike kiše im nisu prijale (sušile se i trunule cele rodne grane blizu zemlje), ali su se oporavile... Sve u svemu, zadovoljan.

Ja sam krenuo pocetkom meseca da berem i da pakujem u zamrzivac. Berem svaki treci/cetvrti dan, koliko cesto vi berete?
Inace, ovim tempom rod ce biti 200-250g po sadnici (prva godina) ako sve bude u redu i ako se bude bralo do novembra, sto nije nemoguce jer sam prosle godine imao jagode u decembru.
Jos jedna stvar mi je interesantna - moje jagode pustaju zivice. Znaci, osim sirenja busena pustaju i zivice.

Pozdrav svima!
Za sada je prosek oko 200g po bokoru - na oglednim biljkama. Dosta je propalo zbog kiša. Sada mi je pauza u cvetanju pa sam to vreme iskoristio da uklonim staro lišće.
@borkov
Mislim da je to sa cvetnih drški - imaš na slikama koje sam postavio u postu 146.

Pozdrav svima!
Za sada je prosek oko 200g po bokoru - na oglednim biljkama. Dosta je propalo zbog kiša. Sada mi je pauza u cvetanju pa sam to vreme iskoristio da uklonim staro lišće.
@borkov
Mislim da je to sa cvetnih drški - imaš na slikama koje sam postavio u postu 146.
Da, na dnu cvetnih drski pusta korencice. Na jesen cu da formiram jedan red sa tim zivicima da vidim kako ce se pokazati.
Da li svi imaju tu pauzu u cvetanju, da li je to uobicajeno?

I na mojim crvenim je sada pauza, mada nisam merodavan za njih pošto imam samo deset biljaka koje nisu baš pod istim tretmanom kao bele i prva im je godina.
Što ne probaš da poseješ te crvene?

Желим прво да вас све поздравим овде, нов сам на форуму, али сам дуго пратио ваше приче и дошао на идеју да своју уштеђевину уложим у засаде шумских јагода.
Да ли ми неко може посаветовати, двоумим се да ли да узимам живице од Флориве или да почнем семеном? И да ли на југу Србије неко врши организован откуп истих?

Nabrah oko 300kg do sada. Skoro sve sam dao Florivi. Zadovoljan sam, samo još i da uplate nešto para :)

One velike kiše im nisu prijale (sušile se i trunule cele rodne grane blizu zemlje), ali su se oporavile... Sve u svemu, zadovoljan.
Da li beres sam/porodicno ili placas berace? Ako je ovaj drugi slucaj, koliko i kako placas?
Da li beres preko dana kad je toplota, ili samo ujutru/uvece?

Odgovor za sindra, ja sam isto razmisljao i resio da kupim sadnice sto sam i uradio ovog proleca.

Јеси их узео од Флориве и како ти се чини? Ја се двоумим, јер сам нов у овоме и покушавам да добијем што више информација.

Јеси их узео од Флориве и како ти се чини? Ја се двоумим, јер сам нов у овоме и покушавам да добијем што више информација.
Da, od florive. Sadnice su odlicne, sve su se primile. U pitanju su kontejnerske sadnice, pa sam prijem zavisi iskljucivo od tebe, tacnije moras da obezbedis dve stvari I onda nema bridge - ispravan postupak sadnje i optimalni vremenski uslovi, jer sadnice uzimas iz plastenika I ako ih posadis recimo previse rano moze da ih uniste zakasneli mrazevi.
Proizvodnja iz semena je proces koji zahteva vreme, prostor, dosta truda I znanja. Zato mislim da za pocetak treba uzeti gotove sadnice pa ako vidis da je sam uzgoj jagoda isplativ, onda razmisljaj kako ces da smanjis troskove npr sopstvenom proizvodnjom sadnica.

Nazad
Vrh