POZDRAV JAGODARI,KOLEGE!
Uskoro krecemo, meni je treca godina, prosle godine nisam lose prosao, dala je preko 500gr i ako je bila kisa, a prve oko 300gr. Medjutim krajem avgusta stagnirala i posle nista, cvetala ali ploda nije imalo.
Davao sam Florivi sve po 500din, na kraju je bila cena malo veca, ostali su mi duzni 6000din.
I ja imam zelju za vecim zasadom do 1ha.
PA ME ZANIMA:
1. Da li mogu iskoristiti seme od ove moje jagode Regine, tj da li ce da radja, hoce ona da nikne i sve nego da nije sterilna posto je to hibrid? (osusim ga, preboravi u hladnjaku i posadim ga u male kontejnere, tj stavim u Slavol S, stavim fungicid u zemljiste iz apoteke i posle pikiram u vece kontejnere, pa na parcelu)
2. Gde tacno ima da se kupi seme nebitno koja zemlja, ako je sigurno i kvalitetno mogao bih da ga porucim.
3. Da li ima neka ovakva sorta sa istim prinosom a da berba traje manje, da traje kao domaca jagoda? I da ne pusta zivice da ide sve na rod a ne da se trosi na zivice.
Imam odlicnu parcelu podnu Goc planine sa humusom, vodom i provetravanjem, nadmorska visina je vislja nego gde mi je sada zasad i sve kako treba.
Rasad ne mogu da kupujem jer je preskup za tu povrsinu, moram da proizvedem.
Inace sta ga znam nije losa, ima mnogo posla oko nje, pogotovu oko branja.
Znam za dve hladnjace koje kupuju ali placaju manje od 500din (Aca Doljevac i Sava Razbojna kod Brusa)
Da li neko zna gde moze da se prodaje sveza, jer za te vece kolicine trebaju pare odmah da se plate radnici i ostalo. Najbolje neka hladnjaca sto blize gradu Brus.
Ako neko ima saznanja o ovome svemu neka podeli!!!
Inace sada cu cim uslovi dozvole da krenem, prvo bakar, pa fungicid, pa da izmenim creva kap po kap jer su mi misi projeli, pa da pustim insekticid i za ukorenjavanje itd...
Sto se tice plastenika Folriva pravi rasad u plasteniku ali kazu da nece da uspeva u plasteniku biljka. Mreza za zasenu koju koristimo je ona za zasenu plastenika, oko 25din kvadratni metar i ujedno se nadamo da ce sluziti kao prtivgradna mreza i tako.
I da, sto se tice plodova krupni su pogotovu na pocetku berbe, ali su laki, mnogo slatki i samim time i malo traju u smislu brzo propadaju, jer su slatki, ona jagoda iz sume je kisela, ova je slatka i ima mnogo jacu aromu. Ja sam od nje isto i pravio slatko, dzem i sok. Berac danas mislim da ne moze da nabere vise od 15kg.