Šumske jagode

Procitah ceo post i ideja o Sumskoj jagodi i tek sad manje znam nego sto sam poceo da citam temu:haha:. Planirao sam neku ozbiljniju povrsinu ali to sad sve pada u vodu. E sad poenta je ovde da se nadju idealni uslovi za jagodu, u okolini Blaca, tacnije selo Rasica, momak ima nekih 4-5 ari jagoda i nabrao je nesto manje od 1000kg, sto se vata neki prosek oko 500g po zivicu i prezadovoljan je. Nije imao problem sa prodajom i sve vise i vise se trazi. Ja sam planirao povrsinu od 50ari do 1h ali mora da se dobro istestira mesto gde ce da se sadi.
Taj te lepo slaga, ja sa 25 ari uz sve zivo sto postoji ( prihrane ,zasene,djubriva......) jedva nagurao na 1500 kg, sve o njoj znam a nista ne znam, a gajim je 4 godine. To zavisi od godine i od vremenskih uslova najvise, meni je susna godina bila extra u odnosu na proslu, zato mali zasadi pocetak, lako ce se prosirivati.To je biljka sa najvise rada u poljoprivredi.

Druze nije me slagao, jer ima priznanicu od uplate za jagode i tacnu kilazu koju je predao. Nema potrebe da me laze, jer mi je to dobar drugar. Zato sam i rekao da prvo treba da se ispita mesto gde se planira veci zasad. JEr iz nekog mog iskustva sto se tice jagoda, milion faktora moze da utice na jagodu i na izbor asortimenta. U ponedeljak idem da obilazim malo vece proizvodjace sumske jagode u okolini Leskovca pa cu da vidim kakva su iskustva kod tih proizvodjaca.

POZDRAV JAGODARI,KOLEGE!
Uskoro krecemo, meni je treca godina, prosle godine nisam lose prosao, dala je preko 500gr i ako je bila kisa, a prve oko 300gr. Medjutim krajem avgusta stagnirala i posle nista, cvetala ali ploda nije imalo.
Davao sam Florivi sve po 500din, na kraju je bila cena malo veca, ostali su mi duzni 6000din.
I ja imam zelju za vecim zasadom do 1ha.
PA ME ZANIMA:
1. Da li mogu iskoristiti seme od ove moje jagode Regine, tj da li ce da radja, hoce ona da nikne i sve nego da nije sterilna posto je to hibrid? (osusim ga, preboravi u hladnjaku i posadim ga u male kontejnere, tj stavim u Slavol S, stavim fungicid u zemljiste iz apoteke i posle pikiram u vece kontejnere, pa na parcelu)
2. Gde tacno ima da se kupi seme nebitno koja zemlja, ako je sigurno i kvalitetno mogao bih da ga porucim.
3. Da li ima neka ovakva sorta sa istim prinosom a da berba traje manje, da traje kao domaca jagoda? I da ne pusta zivice da ide sve na rod a ne da se trosi na zivice.

Imam odlicnu parcelu podnu Goc planine sa humusom, vodom i provetravanjem, nadmorska visina je vislja nego gde mi je sada zasad i sve kako treba.
Rasad ne mogu da kupujem jer je preskup za tu povrsinu, moram da proizvedem.
Inace sta ga znam nije losa, ima mnogo posla oko nje, pogotovu oko branja.
Znam za dve hladnjace koje kupuju ali placaju manje od 500din (Aca Doljevac i Sava Razbojna kod Brusa)

Da li neko zna gde moze da se prodaje sveza, jer za te vece kolicine trebaju pare odmah da se plate radnici i ostalo. Najbolje neka hladnjaca sto blize gradu Brus.

Ako neko ima saznanja o ovome svemu neka podeli!!!

Inace sada cu cim uslovi dozvole da krenem, prvo bakar, pa fungicid, pa da izmenim creva kap po kap jer su mi misi projeli, pa da pustim insekticid i za ukorenjavanje itd...

Sto se tice plastenika Folriva pravi rasad u plasteniku ali kazu da nece da uspeva u plasteniku biljka. Mreza za zasenu koju koristimo je ona za zasenu plastenika, oko 25din kvadratni metar i ujedno se nadamo da ce sluziti kao prtivgradna mreza i tako.

I da, sto se tice plodova krupni su pogotovu na pocetku berbe, ali su laki, mnogo slatki i samim time i malo traju u smislu brzo propadaju, jer su slatki, ona jagoda iz sume je kisela, ova je slatka i ima mnogo jacu aromu. Ja sam od nje isto i pravio slatko, dzem i sok. Berac danas mislim da ne moze da nabere vise od 15kg.

Stevan je rekao najbitniju stvar oko ove jagode - mnogo je zahtevna sto se radne snage tice! Pri tom mislim na samu berbu.
Maksimum za dan berbe po beracu je oko 10kg. Ali kada su velike vrucine nemoguce je brati ceo dan.
Realno, jedan covek moze da bere 5 ari ovih jagoda toku 5 meseci koliko moze da traje berba. Ko se resi da posadi vise, cak i da nadje finansijsku racunicu da placa radnike, gde naci radnike za ovakav posao? A sto se tice finansijske racunice - gde to ima da gazda zaradjuje koliko i berac? To sve kazem jer radnika morate platiti bar 200-250din po nabranom kilu. Pa cak i tada brace dan, dva i odustati, a sta cete vi onda sa jagodama koje stizu.
Sto se tice uzgoja u plasteniku, ova vrsta jagoda voli hladne noci, odgovara im 10-15 stepeni razlika izmedju dana i noci, sto nije slucaj u plasteniku. Osim toga u plasteniku je veca verovatnoca za pojavom raznih bolesti i parazita, pa je potrebno vise obratiti paznju na razna prskanja. Na kraju, osim odbrane od obilnih kisa nema potrebe za plastenikom. Prava stvar si posebni pokrivaci koji se koriste na zapadu, recimo za tresnju. To su posebne konstrukcije protiv kise, nema povecanja temperature ispod i obezbedjuju suvu parcelu kada to zelite. Naravno nema ih kod nas.
Sto se tice uzgoja iz semena, ima na internetu sajtova koji prodaju semena raznih sorti alpskih jagoda, izmedju ostalih i regine. Ja cu pokusati sa semenom dobijenim od proslogodisnjih plodova pa cemo videti kakve biljke nicu.
Za kraj, prodaja u svezem stanju. Problem je sto ako uberes potpuno zrele jagode, one brzo omeksaju i propadaju. Ako ih uberes ne bas zrele, nemaju onaj pravi ukus. Recimo slatko od potpuno zrelih plodova ne lici na slatko vec na dzem jer se potpuno raspadnu, ukus je odlican naravno. Tako, branje za prodaju je malo pipavo, ali da li se isplati? Na pijaci u Kragujevcu je prosle godine cena divljih bila oko 800-1000din. Naravno vi ne mozete da prodate po toj ceni vec bar 20-30% nize, nakupcima. Takodje, pitanje je kolika bi traznja bila, treba nabaviti ambalazu, 200 gramsku recimo... Svakako mozda treba probati, ali na kraju mozda ispadne na slicnu cenu kao predavanje u hladnjacu.

@Vuxi

Imas vise hladnjaca koje rade sumski jagodu ali trenutno koliko sam ja upoznat, tebi je najbolji Sava iz ravni. Mislim da mozes napraviit dogovor sa njime da ti daje pola novca za berace a pola na kraju ili kako vec. Sumska jagoda polako osvaja trziste pa ce sve vise i vise da bude potraznja za njom. Gledao sam zasade koji su ljudi sami proizveli iz semena koje je otpadalo prilikom zamrzavanja i odlicno radjaju, sto je i mnogo jeftinije nego 30centi kod florive ili neke druge firme.

Borkov
Mozda kod tebe nema radne snage ali kod nas je ima, ja svaki dan imam 100-150 radnika u berbi jagoda. I ovde se za sumsku jagodu placa 150dinara po 1kg, gde radnici beru i do 20kg, (ja nemam sumsku jagodu, ali prepricavamsta su mi pricali oni koji je imaju) tako da i ako nabere 15kg to je skoro20e dnevnica svaki dan, i svi ce zeleti kod tebe da rade :ppozdrav:

Kod mene takodje pocele da radjaju ali nisu posadjene u njivi nego u flasama zbog eksperimentisanja.Zanima me da li je neko probao da iz semena Regine dobije sadnice i kako su se pokazale?

Danas zvanicno krenula berba, 6 zena bere, extra kvalitet mislim da nijedne godine do sada nije bio ovakav, samo da ne bude nekih vremenskih nepogoda, tipa mnogo kise koje se vise plasim nego suse.Sto se cene tice mislim da nece biti ispod 500 i kusur dinara po kg za smrznutu.

Danas zvanicno krenula berba, 6 zena bere, extra kvalitet mislim da nijedne godine do sada nije bio ovakav, samo da ne bude nekih vremenskih nepogoda, tipa mnogo kise koje se vise plasim nego suse.Sto se cene tice mislim da nece biti ispod 500 i kusur dinara po kg za smrznutu.
Koliko dnevno te zene beru, vremenski i kolicina?
Kako i koliko ih placas, po kilu ili dnevnica?

Cena sadnice je 0,30 eura.

Da i posadio sam ih u plasticne flase i sve se primile i radjaju.Ne znam kada bi ih sada zasadio ali najbolje je da prvo isprobas.Preporucujem da ih zalijes nekoliko puta sa dzubrivom od koprive dobra je za mlade vocke.

Pa probaj imas na kupujemprodajem mozes da nadjes sadnice ja sam tamo kupio za probu 30 komada.
Zasto bi uzimao preko kupujemprodajem oglasa, pozovi florivu iz ivanjice i pitaj da ti posalju brzom postom sertifikovane sadnice. Ja sam tako narucio prvih 50ak komada kako bih video da li uspevaju kod mene. Mogu da kazem da su odlicne na 195m nadmorske visine, za nize ne znam, ali mislim da nece biti problema samo je pitanje kolicina roda jer je poenta da joj odgovara sto veci raspon izmedju temperature danju i nocu, sto je na vecim visinama slucaj.

Nazad
Vrh