Šumske jagode

То сам и планирао. Значи радио си све по њиховом упутству и нема неких великих одступања? Мени је у плану да за почетак узмем око 2500 садница, само морам унапред да договорим откуп, причао сам са њима али на југу Србије још увек нема организован откуп од стране њих.

Da li beres sam/porodicno ili placas berace? Ako je ovaj drugi slucaj, koliko i kako placas?
Da li beres preko dana kad je toplota, ili samo ujutru/uvece?

Beremo majka i ja. Podelimo celu površinu na tri dela i svaki treći dan beremo po jedan deo... Ne treba više od 3 do 4 sata da se obere. Ali znam za neke ljudi u blizini koji su plaćali berača ranijih godina 2000din. Ove godine ljudi beru maline za toliko, računaj 2500.

Rod se polako smanjuje i kod mene, sad ću da ih očistim od suvog lišća i trave i da ih pripremim za drugo kolo. Mada bi trebalo da ima da se bere pomalo i u avgustu.

Pozdrav svima.

То сам и планирао. Значи радио си све по њиховом упутству и нема неких великих одступања? Мени је у плану да за почетак узмем око 2500 садница, само морам унапред да договорим откуп, причао сам са њима али на југу Србије још увек нема организован откуп од стране њих.
Pravo da ti kazem nema otkupa ni kod mene, ja cu da skupim neku kolicinu pa cu videti mozda cak da prevezem do ivanjice, ili kad ide njihov kamion da se nadjemo na pola puta, sta znam. Zato sam I posadio manji br sadnica da vidim kako ce to da ide, nikad ne znas dok ne probas, bilo kakvo ugovaranje ne garantuje bas sve.

Da li je dosta krupnija od prirodne sumske jagode?
Koliki bi rod bio po hektaru u optimalanim uslovima?

Da li je dosta krupnija od prirodne sumske jagode?
Koliki bi rod bio po hektaru u optimalanim uslovima?
Plodovi u klasi su precnika 7-15mm pa mozes da procenis koliko su krupnije.
Pojam rod/h kod ove vrste ne postoji, samo rod/sadnici koji je po prici 300g prva godina, 600g druga, ali mislim da je to mozda nedostizno. Licno eksperimentisem da bih dosao do konkretnih podataka pod konkretnim uslovima.
Da odmah razbijem iluzije ukoliko ih imas o nekoj velikoj proizvodnju po principu - ako se isplati na ar, onda se jos vise isplati na h, to ovde nije slucaj, isplativa je samo proizvodnja koju moze da odrzi jedna porodica, placanje radnika nije opcija.

Proizvođač sam gajene šumske jagode Regina. Razmenio bih iskustva sa proizvođačima koji gaje ovu jagodu. Javite mi se privatnom porukom i ostavite vaš telefon, a ja ću vama poslati svoj. Za svoju Reginu našao sam odličan plasman, ima li neko viška?

Koliku povrsinu imas pod jagodama, u kojoj godini i koliko si imao roda po biljci posle godine?
Na ovim stranicama imas iskustva drugih, prenesi nam neka tvoja...

Imam 2 ara pod ovom jagodom, sa nekim prosečnim prinosom od oko 200gr. po biljci. Ideja mi je sada da proizvodnju radim u plasteniku, što planiram već u ovoj godini, pa da vidim kako će to da izgleda. Da li neko možda ima iskustva sa plasteničkom proizvodnjom Regine?

Jagodica kod Milutina slabo uspeva, ali u Ratini, nedaleko od hladnjače Sicoberry nije loše, može da se vidi.

Potpuno sam siguran u lepu buducnost gajene sumske jagode ....sa mojim prijateljem krecem u sadnju iste jedan deo na otvorenom a jedan u plasteniku.... svi zainteresovani mogu mi se javiti privatnom postom na ovom forumu radi razmene iskustva...a cena (reci cu je u privatnoj posti zainteresovanima) i plasman obezbedjen i siguran...moguce vezati proizvodnju i ugovor o kupovini jagode....

Imam 2 ara pod ovom jagodom, sa nekim prosečnim prinosom od oko 200gr. po biljci. Ideja mi je sada da proizvodnju radim u plasteniku, što planiram već u ovoj godini, pa da vidim kako će to da izgleda. Da li neko možda ima iskustva sa plasteničkom proizvodnjom Regine?
Probali su u florivi da je rade u plasteniku ali sa losim iskustvima, definitivno je za otvoreno. Da li si tih 200g imao u prvoj godini I da li je to uz svu prihranu I od kad do kad ti je trajala berba?
Pitam jer sam ja imao svega 100g u prvoj godini, ali bez prihrane I berba mi je krenula dosta kasno.

Uz ovaj sneg ide i izvinjenje sto nisam odmah odgovorio. Radio sam i prihranu, a berba je počela negde od kraja aprila. Inace,bio sam na predavanju na Poljoprivrednom fakultetu-inovacije u vocarstvu i cuo od ljudi da je malo ko uspeo u Srbiji sa jagodicom u plasteniku. U medjuvremenu sam bio u Francuskoj gde sam video da ljudi bez problema rade proizvodnju jagodice u plasteniku na supstratu i stolovima. Bio sam kod proizvodjaca gde porodica ima oko 3ha pod plastenicima različito jagodicasto voce. To je bilo vise nego poucno.
Ima li da je neko medju vama probao to ozbiljno da radi u plasteniku?

Ja sam prošle godine probao moju belu da gajim u saksijama (200kom, saksija fi23),bile su prekrivene najlonom, a kasnije je postavljena i zasena. Barem za mene to su bile bačene pare. Početak je bio OK, ali kasnije sa formiranjem ploda stalno im je nešto falilo. A gledao sam ih kao malo vode na dlanu. Za razliku od njih one u zemlji i pored onolikih kiša su bile dobro.
Pozdrav!

Procitah ceo post i ideja o Sumskoj jagodi i tek sad manje znam nego sto sam poceo da citam temu:haha:. Planirao sam neku ozbiljniju povrsinu ali to sad sve pada u vodu. E sad poenta je ovde da se nadju idealni uslovi za jagodu, u okolini Blaca, tacnije selo Rasica, momak ima nekih 4-5 ari jagoda i nabrao je nesto manje od 1000kg, sto se vata neki prosek oko 500g po zivicu i prezadovoljan je. Nije imao problem sa prodajom i sve vise i vise se trazi. Ja sam planirao povrsinu od 50ari do 1h ali mora da se dobro istestira mesto gde ce da se sadi.

Nazad
Vrh