Šta ste radili danas?Jedanaesti deo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo moje današjne zezancije:

Radna akcija iznošenja stajnjaka. Tri "Rusa" u akciji Belarus MTZ 50, Vladimirec VTZ T-25a i HTZ DT-20(ne vidi se na slici).
Belarus agregatiran sa profi utovarivačem/rovokopačem Barford. Obojica preko 40 godina tako da su u zbiru jedva stariji od svog rukovaoca. :bravo:
HTZ i VTZ vuku naizmenično i kipuju na gomilu svaki po jednu prikolicu "Kikinđanku. Tu samo moj traktor i ja imamo manje od 40 godina, ali ipak sa prikolicom u zbiru imamo preko sto. :haha:

I koji jerezultat, koliko je prikolica stajnjaka preveženo.

Osam. Da nije bilo zastoja i neplanirano ranijeg završetka radnog dana usled kvarova na utovarivaču(trošna creva), radili bismo do sumraka i izvukli sigurno duplo. Jedna tura traje oko 45 minuta pod uslovom da nema zastoja.

Super Deka stvarno jako brzo tovari. Čudim se kako mu uspeva sa utovarivačem koji ima toliko lufta u svim zglobovima. Jedna tura traje tih 45 minuta samo zato što je tačka istovara daleko od salaša sa jednom etapom mimo asfalta pa se sa kolegom mimoilazim otprilike na pola puta.

Vek=100 godina
Znaci da je 2/3 od veka 66,666666666666... godina
Kada to podelimo sa 2 dobijemo 33,33333333...
x=33,333333333...

Vek=100 godina
Znaci da je 2/3 od veka 66,666666666666... godina
Kada to podelimo sa 2 dobijemo 33,33333333...
x=33,333333333...

Misterija rešena.:bravo:
Vršnjaci smo, pa čak u neku ruku i imenjaci, i kako da se ne vežem za njega? ::000:: Jedino što nas razlikuje je što se njemu već dešavalo da zataji hidraulika - u tim godinama ja bih se zabrinuo. ::sramota::

Krle 'ajd slikaj malo detaljnije taj utovarivač i stavi u odgovarajuću temu. Hvala.

Kao i onda za onu sirotu prikolicu sa otpada, misliću na to, samo što sam malo spor sa informacijama na zahtev. Sledeća radna akcija planirana je za sredu pod uslovom da creva budu zakrpljena i da ne padnu nove kiše u ponedeljak i utorak(a NOAA kaže da će padati), tako da ne smem da obećam slike pre subote uveče na temi o utovarivačima.

Za sada mogu da ti ga opišem. Ima sopstvenu uljnu pumpu koju pogoni kardanski priključak traktora. Ne treba velika snaga da je pogoni, ali ne treba ga agregatirati sa lakim traktorima jer je težak kao slon. U radu se spušta na stope i traktor miruje u mestu dok utovarivač radi, nema da se vozikaš napred-nazad i šlajfuješ po govnima. Ima četiri cilindra kojima komanduješ sa četiri poluge na razvodniku i to na sledeći način:
1. (sa leva na desno) kontroliše vile, kašiku ili čeljust na diži-spusti(vile ili kašika) odnosno otvori-zatvori(čeljust)
2. kontroliše gornju strelu napred-nazad
3. kontroliše donju strelu diži-spusti
4. okreće oko vertikalne ose celu ruku levo-desno

Išao malo do otpada u Požegu i kupio jedan elektromotor, 200 dinara po kilogramu, sklopke i prekidači 1000 din. po kg.

Danas sam počeo da orem. Stari su me učili da se počinje od najdalje njive.
Ne pamtim da se ikada ovako lako oralo. :bravo: Prvi put u životu orem drugom brzinom od ukupno šest(ne računajući sporohod) 7-8 km/h i to dublje nego ikada ranije, sve baca preko daske i gornjeg pera. Tip zemljišta je livadska crnica. Tulajište je u pitanju, a tulaj nije odnesen nego bačena UREA preko njega sa osnovnim đubrenjem. Prošle godine je đubreno stajnjakom, u poslednjih pet godina(otkako sam kupio tu njivu) ništa nije paljeno. Možda je i to sve pored idealne vlažnosti imalo uticaja na olakšanu obradivost. Takođe, od poslednjeg oranja nije ni jednom gaženo u vlažno, a izgazili su je naftaši dužom i popreko i džipovima i tabadžijama. Na žalost nisam uspeo da uzorem planiranu površinu jer me je kiša oterala. Poznajući tip zemljišta pre srede ne vredi ni pokušavati prići toj parceli.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh