Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Ima smisla.
Čabar ima taj oblik, samo što je drveni. Barem ono što sam ja viđao po ćoškovima i što me asocira tim nazivom.
Široko dno, uži otvor gore. Može biti i ravno.
Ima i poklopac.

Ovo je neka savremena varijanta. Iako je stara barem 30+ godina.

Код нас је канта за маст, а како се више не чувају толике количине масти сад су добиле другу намјену.
Једна излупана је за храну за кокошке јер јој не могу прићи мишеви, а друга нова се користи два-три дана годишње кад се пече ракија. Од како је комшији пукла пластична посуда и изгубио педесетак литара шљивовице не вјерује се ничему сем овој канти.
Стабилна, не може лако да се преврне, неће пући ако се мало јаче удари о тло, а поклопац осигурава да нешто не упадне и опогани свету водицу. :osmeh:

Rakiju nikad u zivotu nisam cuvao,drzao u plastici,samo stakleni baloni,drvena burad mala i kad se pece rakija ide u metalni sud od 30-ak litara i posle se presipa u ove sto sam prvo naveo.Kakva crna plastika bokte ...

Tako, tako. U principu ih svi nazivamo isto.
Ili barem znamo na šta se misli.

Ovo je originalna tolumba:

DSC04453.jpg

Nama sada služi za kukuruz, mlevenu hranu i sl.
Što reče Philby, teže je miševima prići. A i jače je od plastike za baratanje.

Kace.. pa, ovo su nam kace:

20251115-094354-COLLAGE.jpg

Velike, male, sredenje.. od sorte i verovatno su sve imale svoju namenu. Reče coci064.
Baš velike, pretpostavljam su bile za grožđe kada se vino priprema.
Mogu pitati, ali vi to bolje znate.

A @Philby .. zašto više ne čuvate mast?
Mi gledamo da sve što može - da se sprema na masti.
Zejtin samo za neka baš jela od povrća (boranija, grašak..).

@radashin .. hvala!
Volim ja prirodu.
Istina, živeti u selu mi nije padalo ni na kraj pameti.
Ali, poslednje četiri godine dedinog života koji smo morali provesti ovde zbog njega, jer više nije mogao sam..
.. meni je bilo dovoljno da upoznam ovdašnji život i da se gradu više ne okrenem.

Ovde je mir, tišina. Lagan tempo života. Ma - odlično.

Šteta samo što nas ova klima "klima".
Krasno bi živeli od zemlje, ali sada ovde ne rađa dovoljno, ako se ne ide na površinu.. pa krave i sl.. pa proizvod od mleka, mesa.. uh.
Nemamo mi tih uslova.
Niti dovoljno zemlje, niti odgovarajućih mašina.
A ni dovoljno ukućana.

Poslednja izmena:
Rakiju nikad u zivotu nisam cuvao,drzao u plastici,samo stakleni baloni,drvena burad mala i kad se pece rakija ide u metalni sud od 30-ak litara i posle se presipa u ove sto sam prvo naveo.Kakva crna plastika bokte ...
Комшији је стаклени балон експлодирао са ракијом од кајсије. Што је интересантно ракија била хладна два дана пре испечена и из пластичне посуде преспу у стаклени балон, разблажили је и да је склоне. Кад су кренули да га носе каже пуче као бомба оде 25л ракије.

Ova ''tolumba'' gore, isti takav keks smo dobijali na ratistu, takva ista limena kanta, sa okruglim poklopcem koji je bio zaliven nekom masom tako da je mogao plivati u vodi, a otvarao se zicom kao sanduk municije. Inace keks je bio sa kraja ''60-ih, nesto slicno po ukusu petitu, a po izgledu isti,ukus ...sranje zivo. Takodje sam vidjao municiju od 20mm, sa oznakom RAF iz 1945.

Sto kaze Matic,nema tu sta da se misli puno,balon je bio prethodno sigurno negde ostecen,pukao je i nama jedan ,mi imamo sve ove vece od 54L ,ali pukao je u gornjem delu po obodu ,iscurilo je mozda 10l ,posle smo kroz nekoliko gaza filtirali tu rakiju u drugi balon,plasili smo se sitnog stakla da ne izgine nego kad pije istu ....

100% je u pitanju mehanički kvar. 😂
Posedujem lepu kolekciju rakija koje pečemo u našem domaćinstvu.
Svake godine se zapečati 20l isključivo prepečenice.Sve držim u staklenim balonima sa plastičnom oplatom.Od xxx komada ni jedan još nije pukao, najstarija rakija mi je iz '97 godine.
Zezaju me da sam najveći alkos na svetu a nisam ni pomirisao a kamo li probao neku od tih mučenica.
Kreću polako dečja punoletstva, škole i ostalo pa će se načinjati za sreću, zdravlje...

И код нас се увијек чува у стакленим посудама, а ово је било да се одвоји мека из првог и другог казана сат-два до препека.
Кад је кренуо да помјери посуду пуче и пропаде посао.

@stevanovic019
Некад су се клале 2-3 свиње по 200+ kg, било много укућана па се топило по 3-4 канте. Сад свиње више нису толико масне, коље се по једно од 150-180 kg и посао заврши једна канта од тридесет литара.

Nazad
Vrh