geber
Član
Nije mi namjera upuštati se u političku debatu u Srbiji, pogotovo što sam iz Bosne, ali bih ovdje iskazao svoje razočaranje u nekoga za koga sam mislio da je prije svega intelektualac sa demokratskim uvjerenjima, a time i prirodno određenom dozom liberalnog razmišljanja. Sama činjenica da na ozbiljan način koristiš pogrdni naziv „autonomaš“, mnogo toga govori. Svaki intelektualac koji se na bilo koji način stavlja u službu vlasti, koja manipuliše svojim građanima na taj način, prestaje to biti i svrstava se u onu za društvo tako pogubeljnu grupu inteligencije. Pravi izraz je legitimna demokratska težnja nekog dijela države ili regiona za određenim stepenom samostalnosti odlučivanja, koji onda može da dostigne i neki viši nivo koji se naziva autonomija, a pogotovo što je taj status već postojao pa mu je on krajnje nedemokratskim metodama prisilno oduzet. Različiti su oblici organizovanaja države koja može da bude konfederacija, federacija, država sa autonomnim pokrajinama, kantonima, regijama sa određenim stepenom samostalnosti u određenim pitanjima i sl.. Sve je to masovno prisutno u najvećem broju država na ovoj planeti i ništa od toga ni jednoj od njih ne oduzima od državnosti. Druga je stvar što bi svaka šuša koja se dočepa vlasti htjela što veći komad zemlje i što veći broj podanika koji ga slijepo slušaju kako bi ih lakše mogao isisavati i na svemu tome još više graditi svoju moć, i sebi pridavati nebesko značenje. Sa nekog ljudskog aspekta mi još čudno djeluje i ovo u citatu, pa mi nije jasno kako nisi u stanju da pogledaš i drugu stranu medalje......etooo...jel vidiš da niš ne boli kad lepo priznaš da si autonomaš ???...onda čovek ne može da zameri ni tebi, ni tebi sličnima, pizmu na nesretnike iz centralnog dela države...
Nemam zablude da u nekoj konkretnoj relaciji ovako nešto ne postoji, ali mi sva moja životna i neživotna iskustva govore da u najvećem broju slučajeva ova "pizma" bude više izražena kod većine nego kod manjine, jer većina čini vlast a vlast manipulacijom ili željom za održanjem uređenja koje joj odgovara nastoji tu pizmu stvoriti kod običnog čovjeka, koji onda i formalno osigurava legitimnost provođenja oblika vladavine ili zacrtanih ciljeva. Svi smo mi nesretnici na jako sličan način, bez obzira na region, ideju, želju ili namjeru...prije svega u socijalnom pa u demokratskom pogledu....onda čovek ne može da zameri ni tebi, ni tebi sličnima, pizmu na nesretnike iz centralnog dela države...
Na kraju si još i ovim začinio...
Uvodiš verbalni delikt na mišljenje i razmišljanje. Ideja i samostalno razmišljanje, svojom glavom, pa čak i bez ikakvog konkretnog djelovanja jeste ono čega se nedemokratska i apsolutistička vlast najviše boji. Kreni malo istraživati istoriju čovječanstva, možeš i od Sokrata i stare grčke, pa će ti mnoge stvari biti jasnije......dobro, dobro..vežbaj, vežbaj za saslušanje kod istražnog sudije...samo vežbaj...