Šljiva

Баш интересантно да се не виде фотографије. А чини ми се да је све исто као са овим што се виде.
Ову прву видим а ову другу не видим.

20DI6ZX.md.jpg

3CJa7yX.md.jpg

Ја сам јуче ''искасапио'' неколико преосталих шљива и крушака. Терам их на ''природно'' само водопије кратим колико могу да дохватим...
Има неких шљива које су се прописно ''отеле'' контроли... ту само гледам како природа ''буја'' и :cry:...

I mi završili danas rezanje, doduše viljamovkom nekom...
Nego kod mene oko srede -5, faza bubrenja trenutno... Mada su mi svi voćnjaci na blagoj kosini....

Da li bi neko iskusan mogao da preporuci koju sljivu odabrati, nekoliko sadnica za bastu, za jelo, da je samooplodna i ne trazi previse nege? Neka starija sorta? Da li je pozegaca ok?

Da ali bas tesko radja(barem ova moja) i opada mnogo kad počne da zri... Mnogo toga se mora pogodi... Ja prosle godine kupio 3 sadnice Lane, valjda je bolja a nastala ukrstanjem Rut Gersteter i Kalifornijske... Videcemo kad rodi...
Inače kod mene počele da cvetaju, potkačio ih mraz... Sinoć i malopre bilo kise, od srede obilnije i dugotrajne padavine... Nije dobro...

Opršivanje voća ne vrše samo pčele, već i mnogi drugi insekti, ptice, pa čak i vetar. Evo glavnih oprašivača:

Pčele – Najvažniji oprašivači, uključujući medonosne pčele, bumbare i solitarne pčele.

Leptiri – Prenose polen dok se hrane nektarom.

Muve – Neke vrste muva, posebno cvetne muve (sirfide), doprinose oprašivanju.

Bubamare i drugi insekti – Mogu slučajno preneti polen dok se kreću po cvetovima.

Vetrom – Neke voćke, poput lešnika i oraha, oslanjaju se na vetar za oprašivanje.

Ptice i slepi miševi – U tropskim krajevima, određene ptice i slepi miševi oprašuju cveće i plodonosne biljke.

Dakle, pčele su ključne, ali nisu jedini oprašivači voćaka.

ChatGPT

Opršivanje voća ne vrše samo pčele, već i mnogi drugi insekti, ptice, pa čak i vetar. Evo glavnih oprašivača:

Pčele – Najvažniji oprašivači, uključujući medonosne pčele, bumbare i solitarne pčele.

Leptiri – Prenose polen dok se hrane nektarom.

Muve – Neke vrste muva, posebno cvetne muve (sirfide), doprinose oprašivanju.

Bubamare i drugi insekti – Mogu slučajno preneti polen dok se kreću po cvetovima.

Vetrom – Neke voćke, poput lešnika i oraha, oslanjaju se na vetar za oprašivanje.

Ptice i slepi miševi – U tropskim krajevima, određene ptice i slepi miševi oprašuju cveće i plodonosne biljke.

Dakle, pčele su ključne, ali nisu jedini oprašivači voćaka.

ChatGPT
Slažem se ali ako konstantno ima padavina....

Солитарне пчеле ће искористити чак и кишу која ромиња да оду по полен. Само што је зимус први одговор на цену био - скупо.
А ти пријатељу опрашуј као кинези од цвета на цвет...

Разумем и воћаре... није сигуран пласман и цена па су улагања сведена на минимум. А и бормакс је много јефтинији...

Zanimljivo Sicko, ja juznije nekoliko km od tebe, visina 480m, sve u punom cvetu, lepotica i rana počele da precvetavaju... Ima crnih tučaka, dal od mraza ili monilije ili nesto treće, ne znam, juce sam tek oprskao ali pre toga bile u toku dve noći kise od sat, dva... Kako ce se oprasiti, ne znam, samo juce bilo pčela...

Pa pazi ja imam šljivu na nekih 6 hektara i na 14 parcela, koliko mi je potrebno za solitarne pčele?
U dve parcele sam postavio kućice i ove godine sam imao prva useljenja. Raznosiću postepeno u ostale parcele.
A za cvetanje mikroklima... Ja sam na 350~400m...

Nazad
Vrh