Šljiva

Zasadio bih trnovaču na nekih 15 ari. Imam izdanačke sadnice pa me zanima da li je neko radio uzgojni oblik piramidu ili kotlastu krunu sa tom sortom? Ne bih da je pustim da mnogo izraste u visinu kao nekada kako se gajila.

Do pre 2-3 godine sam bacao, sada više nemam od koga i da kupim, ono malo što drže stoku, čuvaju za svoje njive, i drugo...sada su već prematore i odlažem vađenje svake godine...mlade nisu još stigle, pa gledam nekako da iz zadržim do prvog roda.

Zasadio sam 48 stabala sljive,sada su u drugoj godini nakon sadnje,jesenas sam razbacao NPK,e sad me zanima da li sme da se razbaca svinjski stajnjak oko sadnica? Neki su mi govorili da ne bacam jer se oseti amonijak...medjutim ja stajnjak 2x godisnje prebacujem da se izmesa i da sto bolje izgori,pa vise izgleda kao humus nego stajnjak... da li bi valjalo to da se razbaca oko sadnica u jesen?

Zasadio sam 48 stabala sljive,sada su u drugoj godini nakon sadnje,jesenas sam razbacao NPK,e sad me zanima da li sme da se razbaca svinjski stajnjak oko sadnica? Neki su mi govorili da ne bacam jer se oseti amonijak...medjutim ja stajnjak 2x godisnje prebacujem da se izmesa i da sto bolje izgori,pa vise izgleda kao humus nego stajnjak... da li bi valjalo to da se razbaca oko sadnica u jesen?
malo je reći da bi valjalo, stajnjak je extra za voćnjake, samo da ga ima više.

Mene zanima ko takve price siri - ne valja mu jer nema pojma i nije djubrio nikad stajnjakom pa jos se pravi pametan...
A sto mislis da je dobro stajnjak preturati i mesati - odakle ti ta informacija?
Jej se kaze stajnjak ili preturnjak?
A posto amonijak smeta biljkama javi azotarama da vise ne prave vestacka djubriva - jer jbga ne valja tako kazu.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je dobro prevrtati stajnjak ko moze kako bi se izvrsila aeracija mase i poboljsala rastresitost stajnjaka. Tako radim i kad pravim kompost sa biljnim ostacima. Tako mu ubrzavam razlaganje i kompost ima prirodan miris kao da je sumska zemlja...

Mene zanima ko takve price siri - ne valja mu jer nema pojma i nije djubrio nikad stajnjakom pa jos se pravi pametan...
A sto mislis da je dobro stajnjak preturati i mesati - odakle ti ta informacija?
Jej se kaze stajnjak ili preturnjak?
A posto amonijak smeta biljkama javi azotarama da vise ne prave vestacka djubriva - jer jbga ne valja tako kazu.
Ovako druze...nisam neki naucnik,sve sto me zanima pitam...
Stajnjak prevrcem jer je tako radio i moj deda u svoje vreme,tj kad su ljudi radili onako kako misle da je dobro a ne kako knjiga kaze..
A ovo za amonijak,sto kazes da ja javim azotari? Nisam ja to rekao vec je meni neko tako ispricao...doduse rekli su mi da mogu bilo koje stajsko djubre a svinjsko ne,a ja imam samo svinjsko.

Ja mislim da je dobro prevrtati stajnjak ko moze kako bi se izvrsila aeracija mase i poboljsala rastresitost stajnjaka. Tako radim i kad pravim kompost sa biljnim ostacima. Tako mu ubrzavam razlaganje i kompost ima prirodan miris kao da je sumska zemlja...
Brze razlaganje humusa ti je u principu gubljenje humusa zar ne?
OK trebaju zemlji i sastojci, ali brza razgradnja humusa je gubitak humusa, zato se uvek i savetuje zaoravanje tj. zatrpavanje stajnjaka da usporis dalje raspadanje.
Znaci cilj je zemlji ne dodati zemlju vec organsku materiju koja je zavrsila proces formiranja humusa (humus) koji zatrpavas zemljom da se onda polako dalje razgradjuje - tako podstices bolju mikrobiolosku aktivnost svoje parcele.
Za godinu dana stajnjak zavrsi svoj proces, bez prevrtanja, kod prevrtanja to ide brze ali onda se moras zajebavati sa zalivanjem
Znaci vise posla za istu stvar.
Zbobana i teska masa stajnjaka koja je zavrsila proces razgradnje se razlikuje od tvojeg rastresitog samo u granulaciji i vlazi.

Poslednja izmena:
Ovako druze...nisam neki naucnik,sve sto me zanima pitam...
Stajnjak prevrcem jer je tako radio i moj deda u svoje vreme,tj kad su ljudi radili onako kako misle da je dobro a ne kako knjiga kaze..
A ovo za amonijak,sto kazes da ja javim azotari? Nisam ja to rekao vec je meni neko tako ispricao...doduse rekli su mi da mogu bilo koje stajsko djubre a svinjsko ne,a ja imam samo svinjsko.
Brecas se na odgovor, radis po starim principima kako si video da neko radi (yebo literaturu)- a sto onda postavljas pitanje ovde?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh