Šljiva

Nikad u zivotu nisam prskao protiv sljivine ose to sto ih nema je ili posledica mraza ili loseg oprasivanja ili falinka kod nekih sorti da posle izuzetno rodne godine sledece godine bude corak ali to je klackalica i prirodna ravnoteza bice rodnija 2022(y)

Blago tebi. Kod nas po pravilu u zadnjih mozda i 20 godian ako se ne opsrka u precvetavanju protiv ose ,
lepo se zametne i sve opadne kad bude kao grasak. Naravno zbog sljivine ose.
 
5ec6ef8d80b4a4340ed7a4a8dd604d8d.jpg
 
Kod mene Lepotica, s obzirom kakvo je bilo vreme u periodu cvetnja (mraz-sneg) i sa obzirom da 2 meseca nije dobila ljudski kišu i sa obzion na ove ekstremne temperature, Rod solidan nekih 60% da kazem da sam zadovoljan. Malo je sitnija nego inace, ali kakva je godina dobro je i ovo izgurala!

Kakva je siuacija kod vas? prica li se sta o ceni?
 
Ista ili slična priča kod mene, Lepotica je solidno ponela bilo je opadanja kao i svake godine ranije sam se nervirao ali sam shvatio da uglavnom dosta ostane i meni tako da više ne obraćam pažnju. Berba ili podkupljanje bi trebalo da počne za nekih nedelju dana, sitnija je zbog suše a kiša bi joj trebala baš. Za cenu još ništa neznam pratim po grupama na Fejsu neke "puste želje", nadam se solidnoj ceni a koliko će to biti videćemo.
 
Trenutno stanje NS i okolina... za Lepoticu cena solidna ali prodaje nema, Č. Rana rodila ko popizdela pune je pijace lepa krupna dok je Lepotica ostala nešto sitnija i niko je neće. Dok se tržište ne reši Rane Lepotica će prezreti, jedini spas hladnjača ko ima i može. Uglavnom ja skupljam padalice sebi i čekam da sazru pa sve dajem za rakiju.
 
moj kraj( centralna sumadija) najbolja kao kod kolege vasovac, sve u plastiku ili dzakove za rakiju, 30_35 niko je nece u drvene.
stenly ide u drvene 50_55 u plastiku 30 tak.
 
Posto je sljiva ove god. I koji se rod ocekuje?
Koji se rod ocekuje je malo diskutabilno pitanje jer meni je desetkovan rod zato sto mi je njiva mnogo niska i podlozna mrazevima a 80 posto sljivara mi je Cacanska rodna a ona zna i kada jedne godine povuce veci rod sledece zna da slaze ali u toj istoj njivi Stenlej uvek na vrhunskom nivou kod njega nema neizvesnosti a nema neizvesnosti ni kod Cacanske lepotice vrhunska uvek 5 plus. Nesto malo Prezidenta pun a podbacila je osim rodne Cacanska rana i Kalifornijska plava. Ove godine je proprskao TOP TASTE zanimljiv ukus ali na prvu mi se cini da ipak nemoze da pridje Cacanskoj rodnoj. Imam zelju da vidim i probam YO-YO cuo sam najlepse stvari o toj sljivi ali jos uvek je eksperimentalna kod nas.
U principu svaka sorta zavrsava i posao i pravi matematiku ali iako se bavim rakijom mnogo dugo nikako da ubacim VALJEVKU koja je sto se arome tice prva liga ali zasto se ona nije rasirila u Srbiji nesto vise ne znam .Sarka je boljka i mnogih drugih sorti to ne bi trebalo da bude glavni razlog.
Juce je Cacanska rodna krenula 80 a zavrsila na 70 dinara zelena pijaca a u petak je cena na pijaci bila neverovatnih 100 dinara a dan pre toga je bila na kvantasu valjda 60 dinara. Da ne dodje do zabune na 100 din verovatno ne moze neka velika kolicina da se progura ali je opet IZNENADJENJE GODINE. Malo je robe na pijaci potraznja na kvantasima je velika i sljive i breskve.
Mislim da nece biti nezadovoljnih proizvodjaca sljive ove godine ovo me malo podsetilo na onaj period pre desetak godina kada je to licilo na nesto konkretno i da se napravi konacno neki vidljivijii efekat
 
ranka_crvenjaca i pozegaca su naj za rakiju u kombinaciji, ovo ostalo je manje vise dzibra, rodna je takodje kvalitetna al opet plus pozegaca.
 
Nazad
Vrh