novi voćar je napisao(la):
Prijatelju imaš na forumu onog kako se zove fruitboys on vala sve zna i ja sam novak samo polako i češljaj po forumu tu imaš sve za čačanku sretno ti bilo.
Taj sam, prijatelju....ne znam ni sam kako nisam video ovu temu.
Da krenemo od početka. Čačanska rodna?
Nastala u Čačku ukrštanjem Stenleja i Požegače. Sorta srednje bujnosti, sa prirodnom tendencijom stvaranja piramidalne krune. Pogodina za mnoge upotrebe, kao stono voće, za razne vidove prerade. Karakteristično za nju je da u prvim godinama razvija grane koje su pod dosta malim uglom u odnosu na produžnicu, te se iz tog razloga mora vršiti razvođenje istih. Najpogodniji momenat za to je vreme završetka porasta,negde u drugoj polovini juna meseca. Najpraktičniji način za razvođenje grana je korišćenje čačkalica. S obzirom da grane nisu debele previše, da su mladari dosta savitljivi nema bojazni da će se čačkalice polomiti. Potrebno ih je samo lepo zabosti u koru, fixirati i ostaviti. Inače, prilikom formiranja voditi računa da to bude piramidalna kruna, sa lepim rasporedom grana po spratovima. Grane dobro obrastaju rodnim pupoljcima ako su lepo savijene i sa rodnošću nema problema. Sazreva u drugoj polovini avgusta, zavisno od mesta na kom se gaji, nadmorske visine, agrotehnike, navodnjavanja, đubrenja.
Formiranje uzgojnog oblika se svodi na ostavljanje određenog broja grana po spratovima. Najniži sprat ima najduže grane, a idući prema vrhu dužina grana se smanjuje. Znači, u prvoj godini, odmah po sadnji bi trebalo prekratiti vodilicu na 80-100cm od zemlje i kasnije negovati nekoliko mladara, a u junu odabrati 2, po položaju najbolja, a ostale ukloniti. Na početku druge godine, ukloniti sve nepotrebno, dakle, grane koje su u međuvremenu izbile pa se ukrštaju sa drugim granama ili su na bilo koji način nepovoljne po položaju. Vodilicu, prekratiti, 40ak cm iznad poslednje skeletne grane. U toku vegetacije opet odnegovati 2-3 lepo raspoređene grane,razvesti ih, pinsirati ako su previše duge, ostalo ukloniti.I naredne 2 godine tako. Usput uklanjati sve ono što eventualno zagušuje krošnju, smeta, ukršta se. Dosta pažnje posvetiti zelenim operacijama. Rezidba u rodu, svodi se na vraćanje roda unatrag, tj, odbacivanja dela grane koja je predugačka. Istu prevesti na granu manje bujnosti. Prestare i predebele grane ukloniti do osnove u cilju obnove. Bitno je ne čekati da grana bude predebela, jer se time stvara prevelika rana. Ozlede po mogućnosti premazati kalem voskom ili drvofixom. Grane koje se ostavljaju ne smeju da imaju veći prečnik od prečnika produžnice. UZa praksu je bitno da se svake četvrte godine vrši obnova rodnog drveta. Naravno, ne sve grane odsecati u jednom momentu, već redom, kako je teklo formiranje.
Zaštita?
Termin na koji se dosta pažnje mora posvetiti, da bi se dobio bilo kakav rod. Pri tom se mora paziti na zdravstvenu ispravnost samih plodova. Kome treba nek mi se javi privatnom porukom, pa ću da mu pošaljem orjentacioni program zaštite!
Ostale mere podrazumevaju adekvatno đubrenje na osnovu analiza zemljišta i folijarnih analiza. U jesen raditi đubrenje stajnjakom (svake 4.godine) i sa 2/3 mineralnih đubriva. 3/3 mineralnih đubriva rasturiti početkom vegetacije prilikom prve površinske obrade i to treba da bude neko azotno đubrivo, KAN ili UREA u zavisnosti od reakcije zemljišta. Kasnije po potrebi vršiti folijano đubrenje u zavisnosti od toga šta fali, adekvatnim đubrivom. Površinsku obradu izvoditi takođe po potrebi, u zavisnosti od intenziteta padavina i rasta korova tanjiračama ili nekim sličnim oruđem. Ako je međuprostor zatravljen vršiti mulčiranje.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan i konkretan. Za sve ostalo, pišite!