Ovako, koliko mogu da vidim samo su vrsni mladari izgubili boju, tj. pozuteli uhvatila ih hloroza, koja je jakomoguca da je od tog prskanja, reci mi samo kada si tacno to prskanje izvodio u kojoj fenofazi, Captan zna da bude fitotoksican na visokim temperatrama u kombinaciji sa Dimetoatom, i ostalim insekticidima EC formulacije kisele reakcije.
E sada ti si captan mesao sa mospilanom, akt. mat. je Acetamiprid, ja sam Acetamiprid *AFINEX* mesao sa Mankogal 80 i ta kombinacija neije ostavila nikakve hloroze...
Reci mi samo koliko imas ovih stabala imas sa ovom hlorozom mladara, reci mi kako su stabal izgledala u rano prolece kod listanja pupoljaka, da li je otvaranje pupoljaka bilo istovremeno-ravnomerno, da nije bilo kasnijeg listanja, da su neke grane olistale a neke ostale gole, pa kasnije pocele listanje
Ovakve stvati mogu da se jave i kod izmrzavanja sadnica usled zime zbog kasnog odrvenjeavanja, tj. nisus uspele da odrvene nove grane, i onda zima i mraz ih uhvati i mladari stradaju...
u njakrajenjem slucaju moze da bude i obolenje korena-trulez ili rak korena sto je kod sljive i kosticavog voca cesa pojava, ali ne i masovno to se desava na par stabala...
Ali sudeci po slikama, vidim da je donje lisce na dodnjim delovima grana u dobrom stanju, ima odlicnu boju lepo razvijeni listovi, ja naj pre predpostavljam da je nesto od prskanja zezenulo, ili neki disbalanas u ishraniu sljive ili ti viskovi nekih elemenata vrse blokadu nekih drugih a pogotovo mikorelemenata, recimo visak fosfora moze da blokira kalcijum, magnezijum,gvozdje,cink,bakar. Visak kalijuma blokira kalcijum, visak kalcijuma blokira kaliju,fosfor i magnezijum itd...
Reci mi jos sa cime sve djubrio sadnice, koja kolicina da li si isao neku folijarnu prihranu
Ja ti predlazem da u ovoj fazi ove sadnice oprskas nekim folijarnim izbalansiranim djubrivom kao na pr. FitoFert 19:19:19, ako je nedostatak hrane , ako je ovo od prskanja captano+mospilan onda oprskaja sa FitoFert 24:6:10 da vocke to bolje podnesu...
Nebrini to je ili hemija, ili nedostatak hrane-blokada nekih elemenata, ili kiselo zemljiste da li radio analizu
Prezivece one ovo, samo ih prihrani preko lista
Post je spojen: [time]понедељак, 07. јун 2010. 04:26:07 MST[/time]
Post je spojen: [time]понедељак, 07. јун 2010. 13:26:46 MST[/time]