Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pozdrav vredni voćari. Jedno pitanje vezano sa suzbijanje korova u njivi. U sljivama već druga godina za redom kako raste pirevina, probao sam motikama freziranje nikako ne uspevam da je suzbijem mehaničkim putem a deluje mi da mi guši mlad zasad jer su druge znatno naprednije od ovih sto su zahvaćene pirevinom. Sa čim suzbiti to a da nije total, jer mi nije cilj da prskam totalom oko voća... Pozdrav i hvala.
Ima li efekta ili potrebe za borom u precvetavanju.
Šljivina osa napada plod šljive.
Odrasle jedinke se pojavljuju u proleće i nakon dopunske ishrane polenom i nektarom šljive ženke započinju sa polaganjem jaja. Jaja polažu zasebno, tako što ženka zarezuje džepić spoljašnje strane čašičnog listića u koji potom položi jaje. Larva izgriza plod i prelazi iz jednog u drugi koji potom opadaju. Na plodu se uočavaju crne tačkice, a miris je neprijatan.
Prezimljava u stadijumu larve ukopana u zemlji na dubini od 5-6cm.
Odrasle jedinke se javljaju kada temperatura dostigne 10⁰C i u zavisnosti od klimatskih uslova potom se razmnožavaju. 6-12 dana nakon polaganja pojavljuju se larve. Stadijum larve traje 2-3 nedelje nakon čega se ukopava u zemlju. Na proleće se pretvaraju u lutku,a potom i u odraslu jedinku (imago).
Šljivina osa ima jednu generaciju godišnje.
Da li ima svrhe skidati duple plodove? imam 100 stabala Cacanke Rane u 4.godini i ponela je prilicno, al su bar 25% duple. Da li duple imaju prednost u odnosu na normalne pjodove prilikom ciscenja? Nije mi tesko rucno da ih poskidam samo ako ce se same precistiti da ne gubim dan badava. Neko kate da vuku vise i sigurno ostaju, a neko obrnuto, kakava su vasa iskustva i kad bi bilo najpametnije ocistiti ako ima potrebe?
Iz iskustva samo total i nista drugo i to iz vise (mnogo) puta. Zato se pirevina suzbija pre zasnivanja vocnjaka.
Hvala na brzom odgovoru Vuxsd. Ali problem je što stabiljka nije bila te debljine,mnogo, mnogo tanja, bojim se da uopšte nije kalemljena, nego da tek treba da se kalemi, stablo je upola tanje u odnosu na ovo sa fotke.
Gledao sam posle i ja na netu oko kalemova i fotki/videa. Kad odem na plac fotkaću prvo stabiljku pa tek onda da radimo otkopavanje do kalema ako zatreba. OK, još jednom puno hvala.
Није проблем у пчелама, него у сорти. И код мене је са Раном сваке године тако, а имам преко 20 кошница на удаљености од 20-ак метара. Цвета као да ће да роди 1000 кила, прореди се, остане стотинак плодова који наставе да расту, док почне да зри, остане 5-6 плодова, а некад и они струле. Прошле године сам имао цео један плод од два стабла. Дао сам им рок још ову годину. Са Лепотицом немам никаквих проблема и задовољан сам.Mozda je za pcele bilo hladnije vreme u doba cvetanja pa nisu odradile svoj deo posla. A bas mi je krivo, jer su odlicno ucvetale. Za razliku od te dve sorte sa rodnom nisam imao problema.